[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
真係好似SOSAD巴咁講
新MBA個camera好撚廢
新MBA所有Mac機個camera都好撚廢
之前用公司果部PRO我接受到
air就真係好on9
有咩USB-C hub 好用
For mbpr 16
明明14年舊機唔覺咁矇,大家都應該一樣cam,retina mon
新機覺得佢特別濛
大家都720p唔代表個cam係用同一款㗎嘛
同樣720p iMac好啲
應該因為機殼厚好多可以放個好啲嘅720p cam
Sensor大少少啩
https://www.macrumors.com/guide/macbook-air-camera-quality-issue/

MBA 2018 個cam係差過舊MBA
2020應該都係同一套
就算iMac嗰個好d都仲係720p,質素都係偏低
我其實日日用,video call番公司唔少人坐iMac,個畫面/光線都係好差
如果條友係拎部電話黎接個分別係好明顯
但Apple有冇閪到五六年前既機,個cam仲好過新機
鬼叫個cam 位細左薄左咩
呢d cam 仔比你望下個樣用, 整得勁價錢貴就冇人買
衰d 講, 你會唔會因個呢個cam 唔買部mba 丫
我因為mba個扁design而唔買mba
2019 imac 個cam 仲係720p
macbook pro is waiting for u

我鍾意retina 個代mbp, 一黎有信仰燈(發光蘋果), 二黎冇咁薄身
新機薄身到介手, 大機重機拎上手唔知想點咁, 又驚好似ipad pro 咁會整灣
邊有界手
唔係話佢磨得唔好個隻界手, 係16" mbp 太薄又重, 銀到好似界手唔知點拎住部機好
相比之下部13" mbp 2013 late 修身圓潤d, 拎上手舒服好多
雖則2部機重量有一定差距, 但呢個係手感問題
呢件野對某d人會好有用
內置3.5" SATA bay
DP 1.4 out
TB3 pass through
5 個type-A port有3個3.2 gen 2
NVMe SSD bay有散熱膏,外申heat sink同埋兜風吹

咁撚多野一條TB3線搞掂係幾理想
唯一可以屌係乞衣Seagate淨俾4TB HDD,不過你可以自己換隻十幾TB入去或者改用2.5" SSD
(btw我搵唔到個PD供到幾多W電俾host?)
上面有人話iMac Pro有1080,係因為iMac Pro係新機殼所以佢地有位擺過d cam同mic模組同埋線,先俾夠1080你
而iMac個2019殼根本係源用2014 retina嗰代之後無大改,你可以話蘋狗係懶搞去,而唔係淨係為左慳嗰少少cam皮費所以仲係濕鳩720
而MBA個菜刀形狀係限死佢個cam既厚度,呢個原因係點解有d廠包括Dell前幾年開始擺cam響mon底(下巴)

其實我覺得MacBook系列如果想個cam勁係一定要改form factor,好似iPad Pro咁個mon後面已經係主機
或者要好似iPhone後cam咁成組突晒出黎先做到,如果佢地想擺FaceID入Mac係要咁做
屌拿星
件撚野即刻由好似好有用跌到去on9區域
咁撚多功能就係為左single cable solution,佢衣家就要係火牛線分開插多條

ok呢件野可能俾iMac用會有用囉咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞