[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
打算將會買部macbook pro
主力放屋企長開
想搵個dock可以有埋散熱+USB+HDMI駁TV睇戲
暫時睇到呢隻幾好,但新款唔知幾時賣街
https://linedock.co/
有無巴打有更好既推介?
呢隻有散熱咩?
我見介紹
Line Dock採用的是熱電冷卻系統,可幫助MacBook與Line Dock散熱。
想買個多合一轉頭比部mbp

有冇好推介
我反而係Mac同Windows嘅速成都習慣晒
兩邊打都冇問題

點睇10.15.5呢個新功能
話係避免經常長叉嘅人部MacBook嚿電會提早收皮而出
如果detect到你係長插濕電就唔會叉滿電嚟延長電池壽命
另外只有用Thunderbolt 3嘅機先有呢個功能
apple終於發現user壞習慣
7x24 插住叉電唔炆
我長插一個月再搵一日特登用到二三十%電
而家有呢個function係咪唔洗再理佢

睇英文(其他source唔係產品官網)淨係寫active cooling,我理解係用風扇而唔係電子熱電
但係個teardown淨係show底面又唔見風扇
我add 你
呢個功能同iPhone嗰面快叉到80%之後就慢叉差唔多
整體黎講今時今日我唔會特登服侍部機粒電,除非係講緊三四個月都唔用電一次既情況
而家買iMac其實係咪唔洗升ram同ssd?
之後自己換可以平d?
咁如果有apple care+自己+ram同ssd有無影響
ram就冇所謂,ssd就外置/等過保先換
而家買部imac pro會唔會太遲唔抵玩? 做開media嘢 上部mac pro啱啱打柴咗 新mac pro都好似太貴咁
iMac頂配夠做
iMac pro唔抵

除咗ram之外全部打爆
再加埋AppleCare都平過iMac Pro

ram可以自己換4條DDR4 32G 2666mhz
總共128G 夠曬做media嘢
有部13年MACBOOKPRO
部野冇壞但係想呢兩年換
但係我回收網入左SERIAL NO.冇得回收係咪姐係APPLE唔收?
咁如果唔係舊個部可以點處理?
拎去Apple store 好似可以幫你免費回收
幾舊都好啦
免費既話我不如自己KEEP住算
上網賣/賣去腦場d 2手舖
啲位亂到傻
我真係搞唔掂
另外想問下依家個部MACBOOK PRO係咪19來
要換係咪應該等20

我就係呢啲人
但部air 用得好乖
係部pro 長插駁mon
擺去拍賣網賣咗佢啦
一係keep 返佢做後備機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞