[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
之前都有部imac 27
試過死hdd 成部托去希慎嗰間
自此買macbook pro 插隻LG mon 就算
係估唔到天才都照直講
我用2012 rmbp 15 睇youtube 4k片完全唔lag
部機有8g ram ddr3 同 nvidia gpu

遇到播youtube 4k lag問題
有兩個可能性
1.部mac冇gpu 同時cpu太廢 起碼要6核心cpu 或者有多線程既四核心i7
2.網速唔夠快 4k YouTube需要100m寬頻先可以流暢串流

youtube唔支援hevc格式 所以新u同舊u一樣硬食軟解 導致u佔用率高
amd/nvidia 既gpu有視頻解碼器 所以有獨立gpu既mac播片會順好多

結論:睇youtube lag與ram容量大小無關
有獨立gpu既機 播片可以分擔cpu壓力 更流暢
冇獨立gpu既機 例如舊款imac 或者mba 部份rmbp播4k片lag無法解決
屌呢排唔止wake up出波
係禁禁下youtube都同我玩時間停止play乜都唔郁
好撚多crash
無dGPU嘅Mac機係youtube 4k呢個位係死症
靠CPU軟解點都會chur資源同令部機變熱
一日apple唔加VP9/google唔用返 h.264/h.265係唔會解決到 又係同N卡Mac機一樣叫班user食屎
我用緊一隻(右面),你想知d咩
坦克巴用緊邊隻docking
咩姐,托iMac都可以好型棍架

真係無下次
個model型棍姐
我disable左個手寫中文就無事,好似係

入console check番d crash reoort係講關於keyboard language既野
我衣家係濟留響外國與世隔絕,頂唔順去砌既臨時setup黎,無用到dock
呢度其實有用到我帶既Satechi hub仔(就係上次black friday大家都狗衝嗰隻),不過其實係因為費事搵type-C to DP線先需要用HDMI插去上面隻臨時買既垃圾4K mon
左面隻iPad Pro行SideCar(可WiFi可Lightning tp type-C),右面隻15" portable mon行type-C
試吓reset PRAM. 我剛裝Catalina 都試過lag到pk, wifi都connect 唔到。reset完so far ok 順
哩樣真,我間唔中都連唔到wifi

model?

同埋駁咗個mon會唔會扯電池扯得好快
要部mbp叉住電先用到
早幾日終於物色到個mon擺屋企用
最後買咗Dell U2720Q
其實以我平時用嘅距離睇27吋都已經係retina級數
$5.7K有窄框27吋4K+USB-C 90W PD+HDMI+Display Port+P3色域+扭mon
整體幾乎冇投訴
係佢個LED背光冇iMac/LG 5K Ultrafine做得咁好,同埋冇喇叭
但平一半又有多幾個ports就算啦
你都買貴左幾多,Dell 報$4500 only
好, 唔該晒, 仲諗緊買唔買隻DOCK用
大家新mba idle/普通上網果陣大概用幾多ram
硬係覺得佢郁d就食我6gb ram好似好大食咁
我睇美國係賣呢個價錢
但無謂搏啦
當初我睇中LG嗰隻43吋美國賣4千幾但香港要6千幾
唔使博,香港Dell official online sales 報價,有保養,HK$4500,唔係水貨價。anyway,都係提醒其他未買的巴打,記住上官網搵sales 報價。千零蚊差價當幫手振興深水埗經濟la。
macOS係咁
會拎曬大部份ram作為硬件預取加速
當你開其他app 將空閒ram用盡
macOS又會嘔返d ram出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞