[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
上面好多18訂已經用緊
唉28號先訂唔知幾時有
我訂咗I7
準備今晚直播煎蛋
Apple Store walkin款原來有i7/16/512
27訂 等到2046
腦場walkin應該少,有都會markup左
美森搵到合理價個機會大好多,或者再保險d係直接由Crucial / OWC個website買
而且你唔一定要搵1866,DDR3尾水係2133MHz,*理論上*插入iMac 2015個底板以至firmware / macOS會自動down clock去佢支援既最快clock,又或者你溝RAM的話佢會以你本身1866嗰對跟機RAM去clock
support 唔等同充得快
睇佢可以食幾多
點check
要買個表
普通用家黎講, hackintosh 同玩自己冇乜分別
每次update 都要等人試好晒, 你自可以update
iMessage + iCloud + FaceTime 有d 人會中bug, 有方法fit, 不過你自己google下覺得複唔複雜先 (我同1部notebook 裝hackintosh 試過冇事, 亦都試過有事)
tb3 冇hotplug <<< hackinston通病

nuc 用 wifi 冇問題, 你唔用nvme ssd, 加張broadcom wifi card 落m.2 就得
btw, 都係插lan 線算啦
用黎炒股入銀行好似mac 安全d 姐
Nuc hack 要用m2轉apple 既wifi 卡
要安全就唔應該諗hackinston, 你都唔知d 人改左乜, 有咩securitiy 問題

一定要mac, 不如諗諗你個fd 部mini 2012
平過中原個陳列品價, 又加左128ssd, 唔使自己再搞, 又支援最新system
抵唔抵好睇你覺得部機仲玩到幾多年, 我自己個部上星期5死左
因為炒股而要用MAC真係第一次聽
成件事唔知想點
你公司個admin管得嚴到你拎部MBA出黎會揚,不過擺部mini / NUC的話你IT又容許你咁做? 你打算用KVM定係headless VNC入去部mini度炒野? (仲要應該只係run browser apps)
如果係咁,點解唔VPN番自己屋企部機炒
聽落其實iPhone已經做到佢想做嘅嘢
邊到有得買?
https://9to5mac.com/2020/04/05/tim-cook-face-shields-masks/
Apple都要做口罩WTF

Apple Mask
內置業界最先進抗菌系統 maskOS
公司嚴可能vpn 都block 埋, 拎部lte ipad 用自己network remote番去仲好

我估佢公司冇乜管IT, 不過拎部notebook 出黎全世界都望到就太明顯, 搵部收得埋d 既機冇咁揚啫
i7 q6 g ram 用左兩日做文書同輕輕執相 風扇未著過
*16g ram
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞