[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
完全無backup過就走去升OS真係點幫你
btw iCloud響Mac唔同iOS,佢只會backup data唔會backup system
不過多多少少係因為蘋狗帶起個風氣,造d現代電話同laptop都偏向不能維修,先會令你開機一起兩次止
以前我部2011我諗應該打開過廿次都有,成日清塵換HDD轉SSD搞RAM;如果支批太劣的話應該頭幾次開已經扭爛d螺絲
平心而論,小米果set真係又齊又好用

搞唔掂 會唔會係Catalina問題
唔係普通嘅問題係你買埋嗰啲$10一支嘅批呢你未裝返落部機你個頭已經可以報銷

垃圾批周圍都有得買

好少少嘅批就唔一定嘅
imac換硬碟係咪一定要買呢個硬碟測溫線
https://www.amazon.com/gp/product/B00J42D5MK/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&psc=1&linkCode=sl1&tag=that0d-20&linkId=ada73d82851739a0fe0134857bd4ed12

我睇youtuber 換ssd都要用呢條線
https://www.youtube.com/watch?v=knMM9dRwIH4
但我記得大部份ssd都有溫度sensor
理論上有內置溫度sensor既ssd係咪唔需要買呢條線?
如果要買香港邊度有得買?

sorry好多問題
搵cl最低 ram讀寫會快幾%
目前搵到cl最低係kingston hyper impact
https://www.hyperxgaming.com/tw/memory/impact-ddr4?Speed=2400MHz&Module%20Capacity=8GB&Kit=Single%20Module#specifications
下面有2400同2666 16g兩件裝 or 四件裝
留意四件裝個cl 比兩件差 要買就買兩個 兩件裝
結果係樓下五金舖買到,$36,美國貨,質量好好

想問多少少
H.265硬解係咪要去到6代U先有?咁2016之前嘅Mac可唔可以用呢個extension令到播4K無咁chur資源?
上網睇咗唔少source但係啲資訊仲係好混亂
有啲又話要skylake之後先有
但係又有啲話boardwell係update咗firmware之後就有
7代u先有h265
或者gpu硬解
各廠GPU有H.264解好多年(好似2010左右)
而macOS響software上有framework一早handle H.264 (事實上Apple係其中一個最早用H.264既vendor,因為iOS初代播唔到flash)

總之響Mac機唔用VP9去播YouTube係會幫到播放質素,但係唔知會唔會用快左電同生多左熱
同埋你要搞,同埋多多少少有d buggy因為多數website用HTML5都係鳩鳩地
巴打你買野避買匪貨唔夠做架,打字都要避匪語
CL爭嗰少少根本分別極細
響iMac / mini呢種用途既機你地係完全唔會去到因為RAM速而見到帶來個實際分別
總之成件事第一考慮係要夾CL,第二考慮係易唔易搵+平唔平
啱啱install咗 一enable就無晒1440p/4K簡
6代intel全部支持8bit h265,部份model支持10bit h265

2016年之前既mac機只有部份可以做到h265硬解
2013 or 2014 15寸rmbp搭載gt750m 可以1080p 8bit h.265硬解
以及2015年13寸rmbp intel iris 6100 可以4k 10bit h.265硬解
iMac要你原本由Apple度買個config已經響SATA bay擺左個HDD佢先會有嗰條sensor線
所以如果你本身部野係HDD或者Fusion Drive config就已經有
如果係*淨*SSD的話就會無 (因為原廠SSD係blade type插響左下角)

而佢應該係因為加SSD去SATA bay,所以佢都需要嗰條線? (利申: 未睇條片)
amazon果個係延長線+外置溫度感應器 係for 有hdd或者fusion driver imac用
如果係冇HDD config既imac係需要再買多條 底板 to sata+power線 以及 hdd固定架螺絲
然後搭配上面amazon條link既延長線+溫度sensor 產品一齊用

我個人認為有內置溫度sensor既ssd (通常三星/intel個類高級ssd會有)
可以唔洗買溫度sensor線
如果係雜牌/低價ssd可能冇溫度sensor就要買多條外置sensor
淘寶“ imac 硬盤溫控線“ 可以睇到係一條獨立既外置溫度sensor線
2016年之前既mac機只有部份可以做到h265硬解
2013 or 2014 15寸rmbp搭載gt750m 可以1080p 8bit h.265硬解
以及2015年13寸rmbp intel iris 6100 可以4k 10bit h.265硬解

如果你係舊機 會硬解唔到1080p以上影片
所以會睇唔到1440p or 4k選項
咁其實理論上2015 13”嘅MBP應該可以無痛support Sidecar(?)
但係個重點係 我想睇youtube 4k但係我唔想用VP9
2015 13” MBP Support 4k 10bit H.265咁應該都可以support 其他h.264/h.265 架
其實5代intel 個h265 support好似係intel後來用driver加上去
係windows既操作係下載新版intel內顯driver 先會support h265

係macOS上面唔知
其實5代intel 個h265 support好似係intel後來用driver加上去
一開始出個陣係冇
係windows既操作係下載新版intel內顯driver 先會support h265

但macOS冇得更新intel igpu driver
甚至想睇driver係乜版本都睇唔到

apple分分鐘冇update過個driver
一陣bootcamp過windows 試下先
蘋狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞