【校園】【足球】【少甜】溝到女神後我決定......

779 回覆
73 Like 5 Dislike
上場喇上場喇
(五十一)

攤喺床休息,突然收到Nicole wtsapp,「你而家情況點呀,慣唔慣?」「初初唔慣架,強度好大,後來適應到,而家叫跟得上,教練仲安排我可以入後備,已經有處女戰啦,你估咩成績~」
「咁招積,肯定入罰球啦」
「咁又冇,不過兩助攻反勝2比1」
「犀利犀利」
「咁你呢?返咗澳洲?」
「係呀,之後要12月先可以再飛」
「咁你幾時再返香港?」
「睇情況啦,你地都拎到精英賽咯,冇咩動力俾我返去,反正我同舊時啲同學又唔係熟」
「我當然希望唔返香港啦,返得去即係我冇得留低」
「咁又係。。。你俾心機啦,加油」
「嗯,大家咁話」
「呢幾條link講健身餐單,你應該有用」
「THX」
知我者Nicole也。。。唔怪得成日覺得唔夠,原來我飲食冇乜控制,嚴格控制飲食應該效果會更好。

我將每日餐單同運動schedule send俾Nicole,「做咩俾我?」
「唔知點解信你多啲」
「服咗你,你應該咁咁咁……………」。。。。。。
就係咁,我照足Nicole嘅建議去做,為咗唔想佢有機會串我,我仲會成日影相話佢知我有做。

要數全個操練進步得最快嘅環節,就係可以同正選一齊踢比賽,我由頭兩場成日俾人撞跌,俾人偷波,到而家可以箍到波,甚至俾人逼時可以轉身甩到,呢啲實戰經驗係做幾多GYM都拎唔到。同隊友開始熟,默契開始增加,配合越嚟越多,對於擅長傳球嘅我終於有發揮嘅空間,隨住進攻數據提升,我終於可以打到我最熟嘅攻中位,同roberto亦有羈絆加成,成日有福至心靈嘅入波,終於,我同佢可以喺呢場友誼賽打正選。

「咩成積呀?」
「入1粒罰球,同埋1個助攻」
「恭喜恭喜,抵請我食飯啦~」
「可以啊,咁幾時得閒過嚟玩?」
「你算係約我旅行啦喎?」
「係啊」
「我地兩個?」
「叫埋阿健囉」
Nicole呢個時候心入面媽叉緊我十萬八千次,「之後再算啦,我都未得閒」
「咁好啦」
去外國一定淨係帶衣物同外國冇嘅嘢食 其他全部都係廢嘅, 而且除英美澳加, 其他地方英文通常都係廢
以前去外國帶勁多出前一丁
留名
點知tesco大把
(五十二)

其實我知道Nicole意思,只係而家呢一刻唔得閒諗呢啲,想專注返面前更重要嘅事。哼,講起可笑,無論當初講到幾難捨難離,當我地少聯絡,感情原來可以淡得咁快,自從上次同Charmaine互相加油後,都成個月冇傾過偈,我冇搵佢,佢又冇搵我。夜闌人靜,突然一陣寂寞感湧上心頭,於是我去訓練場看台坐。

「一個會人會上癮」呢句原來係真,人在異鄉,呢種孤獨感似黑洞不斷蠶食我,喊唔出,又冇得同人分享,世界彷彿得返我一個。明月高照,我合上眼睛,感受微風吹過,就當係有隻無形嘅手撫摸我,安慰我。微風漸急,場上青草開始發出嘈雜嘅聲音,終於,風停了,青草亦稍作休息。我從來都唔信長久嘅事,尤其經歷阿秋嘅離去,我就更加固執,認為比起長久,我地經歷更多係斷捨離。同Charmaine一齊時,我曾經期待可以改變我呢個諗法,可惜世間總有好多陰差陽錯,太多嘅巧合就唔係巧合,或者呢段情只係我地兩人錯誤的擦肩,分道揚鑣後嘅悲涼,唔通呢樣就係所謂嘅孽緣?緣份令我地相遇,同樣令我地最後擦肩而過,原來呢段愛情咁經唔起考驗,定係一開始根本唔應該一齊?我唔知,亦唔想知。

「12月,我得閒」Nicole無端端wtsapp我,總係可以適當時候做適當嘅事,簡單一句將我從黑暗深淵拉返現實。
「嗯,再約啦」
當初冇同佢表白嘅原因,除咗因為青頭仔怕醜,更多係因為我怕失去,怕失去一個咁合拍嘅人,阿健之外,對我最了解嘅人應該係佢。

「喂,你咩環境啊,你條友冇撚搵過我嘅?」話口未完,今次到阿健搵我
「今日正選破處,有得打熱身賽,你又點?」
「聽日簽約啦」
「嘩咁撚勁嘅,幾時上一隊啊你」
「下年,我會以神射手姿態上」
「哈,繼續吹」
「我唔係你,我講得出做得到,咁你又幾時簽啊」
「下個月啦」
「做唔到嘅我之後去搵你,全部旅費你出」
「驚你啊?!」
「你做唔到就出我去搵你嘅旅費」
「DEAL」

反正瞓唔著,去跑步先。
希望阿健唔好口疏爆響口
但佢成日溜口既
同Nicole一齊啦
(五十三)

話說我有個ig ac,話就話成個app有1億張相,但我1張都未post過,啲followers都只係同級識嘅人,不過呢邊真係太悶冇嘢玩,我就趁頭先跑步自拍一張,就咁寫句為自己目標奮鬥post上ig,然後瞓覺。起身時見到ig通知有like同有comment,Charmanie留言叫我加油,我入佢ac睇,先發現原來冇follow佢,見到有幾百post,好想睇於是即刻follow,唔洗1分鐘就接受,我由佢第一個post開始慢慢碌,開頭好多都係四朵金花互相偷影,或者係佢影嘅食物相風景相加啲mk句子,仲有少少練舞相,其中有張相係自拍一張朦朧批頭相,句子係剪不斷理還亂,時間係我仲未追佢之前,搞到我好糾結佢係嗰陣有啲咩咁剪不斷呢?感情?我係佢初戀應該嗰陣冇感情俾佢剪,可能純粹mk妹鳩寫。

一路碌,發現佢喺我地正式一齊嗰日出當晚影嘅風景相,句子係最開心的一天,加個笑容,可能外人唔知,但而家嘅我忽然一陣暖意上心頭,見到之前個head prefect留言「有咩咁開心啊」,屌,見到就嘔心,好彩冇覆佢,睇嚟對佢唔大好感。之後呢段時間嘅post好多都係我同佢出街影嘅相,買嘅嘢,同埋學業post,去到我走嗰日,嚴格嚟講係分手嗰日,佢post張自拍朦朧眼紅相,寫「再次擁抱 一分一秒 都好」。。。

其實我同佢都知道,離別前嘅說話好多都自我安慰,只係大家唔去篤穿善意嘅謊言,由得佢保留住,或者有一日有0.1%機會成真。打開wtsapp,見到佢呢個時候online緊,我打句hi,但又del咗佢,重複呢個步驟幾次,最後都係決定碌ig,佢後段嘅post 9成9都係啲懶有感情嘅句子,最新post係佢開始學結他,我like然後留言「幾時可以教我啊~」

去search阿健,0 post,同我一樣,試吓search Nicole先,打佢名同姓又真係搵到,雖然public,不過都照follow啦,佢啲post主要係外國生活post,好多都有佢笑樣,仲有朋友合照,非常charm嘅一個人,尤其當我地球隊拎冠軍,佢成段千字文感受打出嚟,睇得出好用心。我like呢張然後留言「因為有個英明隊長帶領」

嚟緊幾場波,我都係後備間中入替,有機會就做正選咁。至於roberto已經係常規正選,表現唔跌watt嘅話睇嚟好快簽約,我只好每日加操,操到個人攰到郁唔到為止。
一齊咗都冇互fol誇咗少少
時間點唔係2020年當時ig興都唔知有冇1年,我又冇用ig習慣
邊個同邊個
Charmaine

Nicole
Nicole
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞