【校園】【足球】【少甜】溝到女神後我決定......

779 回覆
73 Like 5 Dislike
咁咪派帽俾Nicole?
Nichole好女仔黎
(七十二)

我將呢個消息喺3人group內講,原來阿健都有收到邀請,咁就得啦,我地兩兄弟又可以拍住上。當然,而家首要目標係打贏次圈,如果唔係乜都冇意思。次圈對手畢爾包B隊,又係一場惡戰,每日收操後,我同Roberto都會留低繼續操體能同傳波,聽講球隊搵過佢傾關於升一隊嘅事,我非常羨慕,希望佢成名後唔會忘記我呢位戰友。

由於我地聯賽常規賽排名低,所以每圈我地都會作客先,不過咁樣反而有利我,因為我鍾意踢落後波,總會逼出小宇宙。今場波亦唔意外,上半場先落後1:0,下半場再輸多粒總數輸2:0。次回合返到主場,上半場我先罰球直射破網,下半場初段Roberto硬爆入禁區搏到12碼再自己操到射入。得勢不饒人嘅我地食住上,臨完場前Roberto同左翼嚟個撞牆之後勁射入網,最後總比數反勝3比2晉級4強,距離升班只淨兩場賽事。

4強對手係皇家馬德里卡斯迪拿,即係皇馬B隊,基本上係西丙星光熠熠,不過既然成為我地對手,即係佢地都係敗者,如果唔係就一早升班啦。雖然教練團對於對手分析好專業,但始終言語上有溝通問題,我都係交返俾我軍師負責。對手已經有球員試過喺皇馬1隊比賽,例如後防拿祖,前鋒莫拉達同謝斯洛迪古斯,真係前後都難搞。首回合我地依然先作客,教練希望主守,所以安排我後備。球隊上下一心,防守非常嚴密,皇馬兩個前鋒就越踢越急,不斷錯過機會,最後我地成功逼和0:0。

放虎歸山冇好後果,皇馬把握唔到主場優勢就等住被淘汰。上半場我地憑 Roberto入波領先1:0,半場喺更衣室大家都掩飾唔到喜悅,只係差在未慶祝埋。對手話晒都係皇馬B隊,點會咁易打沉,一開場4分鐘我地中堅大失誤,防線最後一人情況下拉跌莫拉達,結果食全餐紅牌出場兼輸12碼,莫拉達一射中鵠,追平1:1,我地打少個,兼且對手有作客入球優勢,我地先知大鑊。。。我地未企穩好,今次到龍門嚴重犯錯,出迎打空氣俾對方中場盧卡斯華斯基師偷到粒波後射入,我地已經落後1:2。全隊都垂頭喪氣,我同Roberto呢個時候企出嚟拍掌激勵,「COME ON!! COME ON!!」 依然未見起息,我同佢都唔甘心就咁止步,於是將平時訓練嘅功力全部拎晒出嚟。除咗我會傳波俾佢,更多嘅係我會走前多半格同佢打one two,呢一年幾乎8成時間同佢練one two,而家大派用場。85分鐘時佢成功搏到12碼,追平2:2。比賽仲未完,我地要入多粒先至贏,95分鐘時我地有角球,斬出去後禁區內波子機解圍出嚟,由於我地龍門已經上前頂波,企禁區頂等遠射機會嘅我已經係球隊最後一人。我唔想輸,搏埋條命去追波,謝斯拎到粒波,不過佢猶豫咗,我就繼續衝,趁佢猶豫一刻我飛身落地剷走佢粒波。拎到波後我向前推順,見到遠處Roberto有入涉嘅意思,我大腳斬波去佢面前。皮球劃破翔空,身高矮細嘅Roberto起步定,然後再起跳,到拿祖發現時已經太遲,已經凌空緊嘅Roberto呢一刻高過佢,銅頭一搖,將個波批去遠柱,皇馬中堅同龍門都難以置信咁望住個波入網,Roberto依然好氣好力咁跑上看台慶祝,而我半死咁大字形瞓地,球證亦同時吹完場雞,艱難咁反勝3:2成功升班!

加速

定係加甜呢
加甜再加速
Why not both
不過想講樓主啲甜幾好睇
(七十三)

其實我都好想慶祝,不過頭先真係俾埋條命咁去跑,抖多抖先啦。Roberto同球迷慶祝完之後,眾裡尋他千百度,見到傳球靚波俾佢嘅我慢慢企返起身,就衝過嚟攬住我慶祝。呢個時候隊友們終於記得我存在,都走過嚟將我拋半空,全隊一齊沈醉升班嘅喜悅。

球季結束,代表我有時間返香港,除咗踢香港隊一場友誼賽,亦可以同同學聚舊。「係喎,我去完香港可以嚟澳洲搵你喎」 我將呢個諗法同Nicole講,
「都得,不過我house冇位啦,你租酒店?」
「好啊,你過嚟陪我瞓咪得」
「哼!」
「我一個人驚鬼啊」
「你慳啲啦」
「咁你會唔會返香港?」
「唔返啦,邊有咁多時間呀,同埋返去都冇咩意思」
「咁又係。。。好啦,我book定機票同酒店啦」
「嗯」
一諗起又可以同諧魚水之歡。。。但又諗起之後又要打半年飛機,心裡極度唔平衡。

屈指一算,原來都差唔多成年冇返過嚟。中學都已經進入放暑假前輕鬆嘅階段,反觀班同學個個焦頭爛額,擔心DSE成績唔好同前路迷茫。呢日,我同阿健都返學校探老師同學,脫離一年中學生活,加上同學著校服而我地著便服,咁感覺真係好唔自在,好唔習慣。我地中午喺班度叫PIZZA食,我望一望周圍,唔見當時非常熟悉嘅身影,原來Charmaine腸胃炎呢兩日都冇返學,有follow我ig嘅同學知道我同Charmaine散咗,就話佢真係病而唔係唔見我,因為前日早退時已經面青口唇白,呢個時候阿健拎住兩舊pizza行埋嚟,好大聲咁嗌,「嚟嚟嚟,食嘢食嘢,凍啦」 知我者,阿健也,明明我只係做個疑惑表現,同學係要懶醒咁多嘴。之後應老師邀請同師弟妹做個sharing,簡單講外國生活,平時嘅訓練,勸勉佢地有夢想嘅唔好放棄之類懶係勵志嘅說話。其實此行目係想同班舊隊友同老師一齊踢波,我地放學後就急不及待去球場。Sky,Mountain呢班人都好想同脫胎換骨嘅我地去鬥返場,咁當然我地水平已經拋離佢地,阿健可以撚到mountain ankle break咁跌低,至於我面對三文治夾擊亦可以從容不迫,睇準時機將個波輕輕撥一撥,再轉一轉身就成功擺脫。雖然有啲大蝦細咁,不過最開心始終都係同呢班打天下嘅隊友一齊踢。

當晚,我地踢到夜晚8點半先走,然後一齊食飯,返到屋企都10點幾。好彩,香港同澳洲時差相差唔多,返到屋拿拿臨沖完涼搵Nicole。「我仲以為你唔記得我添~」隔住個mon都feel到Nicole嗰種怨氣。
「邊會呢,踢波踢到不知時日過啫」
「估到你啦,好開心呢?咁耐冇見」
「咁你幾時跟港隊操呀?」
「後日」
「唔好失威俾人睇呀。。。」
「放心,一定一鳴驚人」
「咁你機票同酒店呢,搞掂未?」
「搞掂啦,轉頭send俾你睇」
「嗯」
Ex一定搵佢啦
(七十四)

我同阿健正式到港隊報到,唔知點解有啲老大哥好似睇我地唔順眼咁,隊內比賽照樣落腳剷阿健,一樣性格比較衝嘅佢即刻起身推人一下,「喂!練波洗唔洗咁啊!」
我同其他隊友見狀即刻過嚟分返開佢地,「小事啦健,我地喺外國都俾人剷唔少,足球冇眼啊」
「佢同我睇住嚟!」阿健嘅眼神狠狠咁啤住嗰條友。
隊友傳波俾我,我搵準機會放腳長波俾阿健去追,阿健拎波後,又係啱啱剷佢條友嚟守佢,阿健嘴角戚一戚,側身碎步助跑,右腳輕輕撥一撥個波,左腳踝掂到波再順勢撩起,粒波到屎忽高度左右,阿健右腳遞高再剔波一下,粒波直接完美拋物線向上,越過佢地兩人,阿健再加速去前面接波,完成一次彩虹過人,推順後再直接起腳彎入遠柱。阿健挑釁性咁對住人V字手勢,俾阿健咁樣侮辱,前輩即刻火起,「你係咪想同我玩啊?!」
「哼,我驚起你玩唔起喳~」阿健露出一個陳冠希式恥笑,我地見唔對路即刻再分開佢地,教練都叫佢地行出場邊訓話。
「喂阿健,教練講咩?」
「冇,佢話師兄係辣咗少少,大家同隊就揸手講和算啦」
「我諗班師兄想知我地外國踢波到底有幾多料子啫」

我同阿健返屋企嗰陣,收到同學打嚟嘅電話,「下星期四放榜啊,我地班星期三夜晚會約出嚟食飯啊,你同阿健嚟唔嚟?」
我將呢段簡單講一次俾阿健聽,佢點頭示意,
「可以啊,預埋我地啦」
「OK」
「到時見~」
返到屋企我將今日經歷同Nicole講,佢理性咁分析完,得出一個結論「班人純粹俾個下馬威你地,等你地知就算你地幾勁都好,都係要聽大佬枝笛」
「咁講又係,怕我地年少氣盛掛?」
「咁你地就要低調啲啦,始終有媒體訪問過出過名,傑志嗰啲分分鐘俾高人工吸引你地,咁班人咪唔gur囉」
「唉,踢個波都咁煩」
「社會係咁,冇辦法」
「係喎,下星期三晚同同學食飯」
「哦?你咪去囉,唔洗特登講啵」
「但係。。。」其實我驚佢會介意Charmaine喺度,但又唔知點講好,
「乜我似咁小氣咩?」估唔到佢已經睇穿我諗乜。。。
「我唔係咁嘅意思。。。」
「我唔會睇錯人,你去啦,夜返講聲得啦,我會早啲瞓」
「yes madam!」

當晚,我地約7點鐘旺角一間韓燒店等,我比較早6點40就到,本來諗住入去坐住等,但侍應話要過半人先入得,咁我就企門口hea等佢地嚟。我喺班group影張相話過半人數先入得,佢地都話我洗唔洗早成廿分鐘到,我地開始開玩笑咁話最遲食全部。傾咗2分鐘後,一把熟悉嘅聲音響起,「嗨,好耐冇見啦,阿佑」
本來低頭碌緊手機嘅我,一聽到呢把聲,成個人靜止咁,呆咗幾秒,忽然有隻手伸過嚟喺我眼前揚一揚,我先回神慢慢抬頭,「哈佬,好耐冇見啦」
「睇嚟你早到嘅習慣都係冇變喎」Charmaine依舊一副煞食嘅瞇眼笑。
加速
洗唔洗咁快
其實我想主角同番Charmaine一齊...
做過雞...
你係主角你接受到?
咁佢唔知架嘛
同埋 其實我硬係唔鍾意Nicole呢個人
喂你咁樣害主角
佢做過雞呢單嘢遲早實穿
阿健都知㗎bor
利申返 唔介意非處
但好介意有過sp/俾錢就上得
反正我覺得佢同Nicole做friend好過
Charmaine先有女朋友feel
正視聽,阿健知嘅只係Charmaine以為自己有咗食詐糊,唔知背後發生乜嘢純粹以為戴綠帽,唔知去到sugar daddy level
Sorry樓主
唔知好過知嘅
竟然中意隻雞多啲
啱, 笑窮不笑娼
健一定會傷
你係9up定睇到個伏筆位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞