【校園】【足球】【少甜】溝到女神後我決定......

779 回覆
73 Like 5 Dislike
睇到 但唔肯定
(七十五)

「係啊,平時訓練我都會早到練多啲,所以咪keep住早到囉,係呢,你呢排咩環境?」
「仲可以點吖。。。喺度諗jupas點排同埋後路囉」
「考得好差咩?」
「通識同中文都冇信心,哈哈,我地不嬲中文差架啦」
「你而家叫我揸筆作文,我真係死俾你睇~」
「教我幾句西班牙文啦~」
「Hola係你好,Adios係再見,No hablo español係我唔識西班牙文,如果啲鬼佬問我,我會咁講,然後佢地R晒頭,明明我識講」
「哈哈哈~而家應該慣晒啦?」
「係啊,有個好朋友係巴西人,佢好熱情架,第一日就周圍帶我行,仲輔助我做GYM」
「咦。。。咁gay嘅佢」
「殊~我同佢秘密嚟~」
「頂你」
「不如兜個圈啦,鳩企好7咁」
「好吖」
我地就圍住創興兜個圈,差唔多7點就去返集合地方,已經見到阿健同其他同學到咗。

過半數可以入座,行緊嗰陣阿健捉住我行慢,細細聲問我,「做乜你同佢一齊嘅?」
「咁啱喳嘛。。。」
「真?!唔係私下約?」阿健半信半疑咁啤住我
「屌,呃你做乜啫,喂,點解你好似咁憎佢嘅?」
「冇啊,唔憎佢,純粹好奇啫,我信你」講完阿健就繼續行。
由於我地兩個慢咗,入到房我地就坐外圍,我同Charmaine就隔3個位。佢左手邊2個係四朵金花除咗Charmaine同Kassie之外嘅兩個,再左手邊就係阿健,結果全程阿健一皇三后咁同佢地雞啄唔斷,中間仲搵埋Kassie一齊開Skype傾,至於我就不斷食嘢,一來喺西班牙生活節制,唔會食呢啲,所以今日要食到夠本,二來我都唔知有咩好做,其他人都傾緊dse,我又冇得插嘴。

「你瞓先啦,我地食完去唱k啊,今晚傾唔到」我準時同Nicole報到
「玩得開心啲~」
食完之後就去唱k,就當係接受殘酷前最後的瘋狂。比較乖嘅,或者麻麻唱k嘅就走先,所以唱k團得返7人,我同阿健同Charmaine都去。
「係喎阿佑,你上年同Charmaine sing con拎獎架,表演多次啦~」 條友都唔知有心定冇意。。。
「係囉係囉」 其他人又跟住起哄,於是我地唱返好心好報,拆開solo嚟睇我地唱得還好,但冇夾過之下合唱就又甩beat又唔合拍。如無意外,呢次應該係我最後一次同佢唱歌,所以我再揀多首合唱歌,「識唔識唱十分愛?」
「識吖」
其他人又開始起哄。。。

「分手後一分鐘 便有後悔聲音
能傷我最深的人 應得我心
應該漠不關心 然而還著緊
當攬緊他人 想起跟你熱吻」

唱起第一段,我先醒起歌詞好似怪怪地。。。唔應該係而家嘅我地去唱。
「心 (莫放開) 未放開
雨驟來 才能提示真愛是確實存在
愛滿分竟是換來 痛亦滿分
可否錯一次以後 一直愛」
唱完嘅時候,我下意識望一望Charmaine,而佢咁啱亦望過嚟,臉上浮起意味深遠嘅微笑,一個唔再清澈嘅笑容。我腦海回想起過去同佢嘅點滴,有時候理智叫我做清醒正確嘅事,可惜感情偏偏逆道而行,當我差啲不能自拔時,手機傳來whatsapp,「我瞓啦,早抖~」Nicole恰到好處嘅訊息再次將我拉返入現實,其實我知佢無端端send條訊息用意係提醒我唔好唔記得佢。「早抖~我返到屋企同你講~」
一間係咪飲酒 之後Charmaine醉左就...
自爆: 我係死臭雞
聽日放榜邊有心情飲唔知醒咪出事如果考得好想慶祝。。。
怕什麼 又唔係一次定生死
只不過做人定做狗就今次定
(七十六)

分手一年,或者當初我地分開太突然,又或者我走得太急,我地好多說話都未講清楚。曲終人散,大家各自回家,最後行去巴士站方向只有我同Charmaine,「而家冇地鐵,我同你坐巴士返去啦,廢時你自己女仔一個危險啊」
「嗯。。。」
估唔到會再有機會同佢一齊坐巴士,佢坐入面我坐出面,我特登喺佢面前拎電話出嚟whatsapp Nicole,「我坐緊車啦」
「咁乖同女朋友報到吖?」Charmaine眼尾望到,明知故問咁問我,
「係啊,以前我送完你,返屋企嗰陣都會同你報到啦」
「其實同你一齊嗰陣真係好開心。。。雖然會有小拗撬,但每次你都會笑住咁講對唔住,等我下咗啖氣」
「係啊,因為唔想見到你嬲嘛」
「阿佑。。。」Charmaine知道有一種愛,明明想放棄,但無法放棄;有一種愛,明知係煎熬,但又避唔開;有一種愛,明知無前路,心卻早已收不回。

深夜旺角去美孚好快,唔洗一陣就落車,我唔知邊度嚟嘅諗法,「Charmaine,不如行陣公園啦」
「嗯,反正我今晚都應該瞓唔著」
行到去公園,我地搵張長櫈坐低,坐低之後我地都唔知點開口,於是我拎電話出嚟同Nicole報到,「我返到啦,沖涼hea多陣就瞓~」打完字之後我收埋電話,然後十手指下意識地交叉互相磨擦幾下,
「哈哈,你知唔知你講大話隻手會咁樣捽架?」原來Charmaine知道我呢個動作,
「知啊,我控制唔到,所以我講大話唔叻」
「一年前我地都係坐呢張櫈,你記唔記得?」
「記得啊,當時都好唔捨得對方」
「係囉。。。明明話會等,點解呢樣又唔記得。。。」Charmaine呢句充滿怨氣,
「sorry…」
「唔洗,你而家幸福就得」
「咁你呢?一路單身?」
「係吖,都話屋企人唔俾我拍拖」
「都而家呢個地步。。。不如坦白啦,根本冇呢個理由,你到底呃緊我啲乜。。。?」
「。。。」Charmaine眼神從哀怨變成恐慌,睜大雙眼不停顫抖。

我地再次陷入沈默,唔知過咗幾耐,Charmaine把聲震晒咁講,「我。。。對你。。。唔住。。。」嘴唇緊抿,逐漸變得扁平,最終成為一條直線,眼神亦唔敢再對住我。
「唔怪得你當時一直講對唔住,可恨我當時發現唔到,哈哈哈~你一直當我傻仔咁玩?」強顏歡笑不過三秒,我內心一沉,原來我一直俾佢當傻仔咁玩?
「唔係架。。。」淚水喺佢眼眶打轉,「當時已經好後悔,直到而家我都仲鍾意你,真架。。。」
「哼,枉我初初到西班牙咁傷心,全部白費,我一直都想忘記過去,但當我見到我地合照嗰陣,才發現心底仲留低一份想抹都抹唔走嘅回憶,每當我孤單,寂寞,好迷惘,需要人陪嗰陣,一句訊息都好,但你冇,因為你知道冇面目搵我,我而家先知當初一直期待緊空氣」
「阿佑。。。對唔住,對唔住。。。」Charmaine唔再忍,直接痛哭
「而家再講任何嘢都冇意思,係,我承認,心底內仲有一份真情存在,如果唔係我唔會為咗你呃Nicole我返到屋企,但呢份真情只限回憶,我會好好收埋佢唔再拎出嚟」
「我明啦。。。我唔會令你傷害到愛你嘅人,我都唔想傷害你女朋友」
「我記得當時我有懷疑過。。。?」
「係。。。」
「如果你坦白,或者故事嘅結局會唔同」
「你叫我點講得出口喎!」我都係第一次見到Charmaine力歇聲撕。
望到佢咁嘅樣,我開始心軟,應該咁講,如果佢一開始就坦白,我都會心軟,因為我性格好人,因為我對佢嘅愛大到可以包容呢件事,只可惜愛情唔係玩心理戰嘅地方,錯過咗就錯過咗。

Charmaine終於冷靜落嚟,「阿佑。。。多謝你愛過我」
「我冇後悔愛過你,一啲都冇」我只可以苦笑,呢種就係命運嘅安排?
「夜啦。。。我要返去啦」
「我送埋你去樓下啦」
「嗯」
臨入門口時,Charmaine擰轉身望住我問,「如果有來世,你仲會唔會愛我?」
我凝視佢,微笑點點頭。醉過才知酒濃,愛過方知情重,雖然最終我地成就唔到一段美好嘅姻緣,但我唔後悔,始終我地曾經無悔咁相愛過。

https://www.youtube.com/watch?v=41txh0FXTrk
走啦 做雞學咩人講真愛
臭雞冇人權
(七十七)

返屋企嗰陣,我凝住Charmaine最後嗰句有啲唔妥,「你冇事嘛?講啲咁嘅嘢?」
「咩?」
「臨走前嘅問題」
「喔,冇嘢吖~」
其實Charmaine近來屋企經濟狀況已經捉襟見肘,要賣單位去填數,再加上佢俾自己太多無形嘅壓力,佢的確有諗過輕生嘅念頭。睇完社工再加上藥物幫忙,情況已經改善唔少,加上向阿佑講出一直以來收埋嘅秘密,心裡如釋重負。

第二日我好早起身,因為我想返學校感受一下DSE放榜嘅壓力,咁樣做好摟打,因為兩袖清風咁返到去,然後開花生mode望住焦頭爛額嘅同學。我地出到一個35分,平時佢已經係全級頭三,所以唔出奇。我見到Charmaine拎到成績表,「yes!」臉上完全掩蓋唔到佢嘅歡樂,我走去問佢,「拎嚟睇~」
中文4,英文5*,數學5*,通識5,bio 5**,chem 5*
「嘩你咁撚勁嘅。。。4c1e Best 5 28分,唔計4c1e Best 5直情30分,Best 6 34分,除咗神科你乜都得架啦喎。。。諗住讀咩? 」
「諗住試吓poly物理治療吖,唔得咪視光」
「睇嚟你疊埋心水讀醫療嘢」
「係架~唔講啦,我要去poly啦」
「好啦,拜」
唔知我考會幾多分呢?20?

呢幾日練波,阿健同前輩冇再嘈,當然唔係因為教練嘅勸勉,佢成世人最聽嘅就係我說話,「喂健,收下火啦,我地喺度𡃁仔嚟架喳,槍打出頭鳥啊,你隊波本身全部𡃁仔,你緊係做乜都得啦,呢度唔同啊」
「得啦,我有分數」
呢場波係對菲律賓,主場嘅我地秤高少少,我同阿健就先做後備,睇得出阿健好想落場,一路喺我隔離話呢度唔應該咁踢,嗰度唔應該咁踢,睇到咬牙切齒咁,睇睇吓直接走去場邊熱身,我見冇嘢做都跟埋佢去熱身。半場返入更衣室嗰陣教練就同我地兩個講換邊後換我地出場,而家0:0,如果我地入到波就最好,入唔到就當拎經驗。

喺通道等出場嗰陣,我地兩個都磨拳擦掌,非常緊張,話晒第一次踩香港大球場嘅草,加上觀眾多過之前嘅比賽,仲要有外媒在場。開波初段我踢得好緊,仲未放得開,好幾球因為太上腳而俾人逼甩,或者傳波失誤。15分鐘後情況好轉,我中場線附近大腳送波上前,阿健拎到波後單挑菲律賓左中堅,佢右腳揚兩揚,突然加速推進然後一個轉身就過咗,睇到觀眾都歡呼,左中堅唯有使出超技術,拉衫,拉到阿健件衫就嚟爛咁,阿健順勢坐落地攤開雙手同球證投訴,中堅食張黃牌再加輸一個罰球。唔係我主射,所以我企禁區頂等機會。罰球開出,龍門雙手擋出,個波直飛我面前,我重心向下,個人向左邊彎低,伸出右腳凌空抽射,「砰!」屌,中眉彈出底線。

我個人終於warm up好,對面水平唔高,所以我踢落好清風送爽,無論大腳轉邊定one two撞牆幾乎全部成功。對方開角球,我地龍門接到即刻大腳開出,我控定粒波再轉身向前,發現半場位置已經我同阿健2打3,我向左邊傳地波,然後向前走位,阿健拎波再即刻腳外檔橫傳俾我,然後佢向右走位。我拎到波,背身對住菲律賓右中堅,眼尾見到阿健走到靚位,我直接後踭地波俾佢,粒波喺右中堅跨下漏過,成功去到阿健腳下。阿健加速,頭先拉跌佢嘅菲律賓左中堅已經全速沖過嚟,我大嗌「3點鬼!」我向右走位幫佢,如果佢俾人糾纏都可以傳波俾我,不過佢呢次無視我,睇嚟佢想再挑戰多次左中堅。

左中堅落剷,阿健將個波督前少少,然後輕輕跳起避過,中堅見到自己剷空氣,即刻右手壓落地做枝支點,將個人盡量再伸前。阿健落地一刻,中堅隻右腳已經殺到,掂到阿健隻落地右腳,佢啱啱掂地下完全做唔到反應,左中堅隻左腳再順勢伸過去,鉸剪腳式夾住阿健右腳唔俾佢起步。左中堅個身因為慣性繼續向前多少少,不過呢少少已經夠力將阿健個人拉起,向後撻落地,「啊!!!!!」阿健掩住右腳腕非常痛苦。弊,我第一次見到佢呢個表情,知道真出事,即刻對場邊揚手大嗌「軍醫同擔架!!」
咁detail 睇到眼花左中堅右中堅
push
會比返個名人
說穿了
(七十八)

我第一時間跑去阿健隔離,見佢神色好痛苦,不斷低聲呻吟,好怕佢斷韌帶。「點啊你,死得未?」
「未死得。。。我唔似你咁弱雞。。。」阿健抖順條氣,望落好似冇咁痛。
「仲識講笑都好啲,走啦,今晚再探你」
之後,佢就瞓擔架俾人抬出場。
罰球我直接射入,不過始終擔心阿健,冇乜心情踢,揸流灘完場算。完場時我即刻去場邊問教練阿健咩環境,佢話頭先call咗白車去律敦治醫院。聽埋賽後檢討之後我去更衣室極速沖涼換衫,然後去醫院。Nicole whatsapp我,「阿健點呀?好嚴重?」
「唔知啊,我而家去醫院,轉頭見到佢再搵你啦」

去到醫院見到阿健坐喺輪椅上,「你坐喺度做咩啊?」
「等睇醫生囉,軍醫幫我去登記」
「好似冇事咁嘅?」
「骨裂啫,未斷」
「屌,咁喳?俾你嚇撚死,知唔知要抖幾耐?」
「都話等睇醫生咯,未睇我點知啫」
「叫咗你收火啦,頭先我走到你後面支援你,你咁都唔俾我係要死去」
「係啦」
「嗱,而家出事啦,今次你死好命,萬一斷韌帶睇你點算」
「知道啦。。。冇下次」印象中今次係第二次認真屌阿健,阿健見到我咁嘅樣亦都知衰廢時駁我。
「啊係,Nicole搵你啊,你whatsapp佢啦」 醒起要同Nicole報到,我直接叫阿健搵返佢,始終傷嘅係佢唔係我,佢清楚自己狀況。
「搵我?」
「係啊,睇你死得未啊」
「哦,而家搵」

阿健出返嚟,「點啊,咩環境」
「踝關骨裂,抖個零兩個月就ok」
「哦。。。咁真係好彩」
「係,陣間要同球隊講lu」
「知驚嗱?!」我見到阿健神色有啲唔妥,睇嚟佢擔心休養完之後又要重生適應,再搶正選。
「係啊。。。」
「我走啦,見多你三日就冇得再見啦」
「吓?!去邊啊?」
「澳洲嘛,我直接嗰邊返西班牙啊」
「哦~記得做好安全措施啊~」
「啊係,上次嗰盒嘢我聽日俾返你啦」
「冇用到?佢唔俾你?」
「嘿嘿嘿,情到濃時唔記得」
「屌你啊,衰鬼,有啲料到喎」
「同埋size唔啱,我要加加加加大碼」
「挑,收皮啦」
「走啦,聽日見,拜~」
其實呢幾日我只喺臨飛前一日探佢一次,本來唔想去,我同佢都唔係嬌情嘅人。不過,呢一別可能又要等一年先可以再見,所以都係去探佢,同俾返盒套佢。

「我過緊關啦,你準備啦」一落到機,我即刻search機場wifi然後whastapp Nicole。
7月嘅墨爾本算係冬天,Nicole紮起頭,化個淡妝,身穿長大褸,越嚟越成熟。我地見面緊緊相擁,小別勝新婚睇嚟係真,Nicole激動到雙手扶我塊面旁若無人咁喺度咀。「返酒店先啦」呢10個鐘機程我都冇覺好瞓,所以而家我只想返酒店瞓個好覺。
「乜咁心急呀。。。」Nicole無端端面紅,細細聲咁講
「乜啊?!你諗咗去邊啊?我成程機冇瞓,而家超攰啊。。。」
「厄。。。」知道自己柒咗,Nicole狠不得搵窿捐唔俾我睇到佢呢個樣,我諗呢個世界只有我可以見到佢呢一面
「行啦,今晚叉足電先慢慢招呼你~」

硬係覺得健同Nicole 有野 但講唔出點解咁諗
呢樣就真係諗多啦
早d訓啦 可惜而家眼光光
(七十九)

「哼!咪掂我呀!」
講就咁講,我地起行時Nicole都係主動拖住我手十指緊扣,唔知係太耐冇見,定係我地發生過關係,而家嘅佢更加小鳥依人。返到酒店時,我一放低喼就拎睡衣直接沖熱水涼,沖完就攤落床。「喂呀,你真係瞓架?!」Nicole見我想瞓,就好唔情願。咁又係,咁辛苦先見到點知我喺度瞓。 。。
「恰陣啦。。。真係好攰。。。」
「咁好啦。。。」
點知一恰,直接恰到黃昏。。。
「幾點啊。。。?」我好辛苦先撐得開對眼,個人仍然處於瞓覺狀態。
「6點啦」
「吓?!乜咁夜啦」
「你知就好」
「sorry啊。。。」明明話恰一陣,結果我恰咁耐,搞到我都唔好意思,唯有不斷沙冧。 「唔好嬲啦,帶你食好嘢補返數」
「你識路咩?」
「我搵過架,gogogo」

知佢鍾意食牛,於是帶佢去墨爾本出名嘅電車餐廳Colonial Tramcar Restaurant。咁當然,咁出名嘅一定係要book位,所以我預先book定第一晚食。由於我地呢次主要係見對方,所以冇plan行程,隨心所欲,佢唔知我已經book咗,仲要咁啱佢嬲緊,一定俾到個驚喜佢。我係book 8點半嘅late dinner,仲有成個鐘就同佢周圍行吓。
「你又話帶我食嘢?做乜喺度行?」死啦,佢越嚟越唔耐煩。。。
「我book咗8點半啊,一路行一路等啦」
「吓你幾時book架?!」
「頭先酒店廁所」
行咗冇耐,都係決定直接去上車點等算,因為見佢唔太想行,咁不如俾佢知道仲好,於是就同佢坐電車過去。落車行到去上車點,佢見到Restaurant departure point已經知食乜,即刻好驚訝,「你又知我想食嘅~」
「見你有提過嘛,再加上你鍾意食牛,咪訂呢度囉」
「咁即係你之前book定架啦?」
「係啊,點啊鍾唔鍾意?」
「鍾意呀~」講完Nicole即刻笑住攬住我 ,我就撫摸佢頭,
「唔好嬲啦」
「冇嬲呀」
果然女仔有嘢食就氹得掂。。。

紅色電車緩緩嚟到,我同職員搞掂booking後,少不免要做攝影師,一輪瘋狂打卡相之後就上車。上車後侍應幫我地點菜,原來酒水任飲,咁當然紅酒白酒啤酒甜酒都叫啦,每樣一杯我地兩個share飲。紅絨布古典座椅、精緻懷舊燈具、流蘇窗簾,仲有極有氣氛嘅燈光同浪漫音樂,帶住維多利亞時期嘅唯美浪漫色彩,成個環境非常浪漫。5道菜食3個鐘,得閒低頭飲酒,低頭品嚐美食,得閒抬頭望住不斷轉變嘅景色,內心非常激昂澎湃。咁樣一路食嘢飲酒,一路傾歇,伴隨住外國人嘅歡笑聲,我地都感染咗外國嗰種自在愉快,我地默默約定每一年都要去唔同國家感受唔同文化。落車時我地都開始有醉意,就決定直接返酒店。

一入酒店門口我忍唔坐攬住Nicole,然後忘情接吻,一路錫一路行上床。雖然有醉意,但呢刻更多嘅係愛意。我慢慢解開Nicole外套鈕扣,佢亦幫我將上衣脫下。我已經赤裸上身,而佢只淨一件黑色蕾絲bra。我伸手慢慢除開扣,終於我地兩個都互相赤裸上身。我地一邊濕吻,一邊雙手喺對方身體遊走。我左手握住隆起嘅山丘,姆指喺山峰上嘅突起滑過,「嗯。。。哼。。。唔。。。嗯~」Nicole低聲呻吟激起我慾望,右手伸去腰間前解開鈕扣,然後手伸入去探索。

「咦?點解底褲入面好似仲有層嘢咁嘅?」本來諗住隔底褲愛撫,點知摸到嘅係一片軟綿綿物體。
「呀。。。我m到。。。」
WTF?????!!!!!
開發屎眼
足球員真係性能力強
不稱職男友
連日子都唔數
自己搞掂啦
抵啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞