【校園】【足球】【少甜】溝到女神後我決定......

779 回覆
73 Like 5 Dislike
文呢
(二十七)

沖完涼出嚟我搵Charmaine 一齊走,「sorry啊,輸咗」
「唔緊要啦,打得好好架啦,嚟緊精英賽贏就得啦」
「講就易,冇咗阿健真係難打」
「你都得架,大家一人出多一分力冇嘢冇可能嘅,嘻嘻」
「係啵,返去換衫啦,陣間你屋企樓下等」
「嗯」

半個鐘之後,我去到佢樓下等,佢化咗淡妝,著白色上衣配黑色長褲,雖然簡單但氣質搭救。
「你好靚」
「嘻嘻,多謝,快啲行啦,食咩,好肚餓丫」
我帶咗佢去海港城鋸扒,美景配美人,至於費用。。。當然父幹啦,我一句「想唔想飲新抱茶啊,想就鎊水啦」佢地就比咗3000蚊我用,老豆仲叫我買定一盒套,阿媽聽到屌鳩我地亂嚟。
「好貴喎呢度,我地食平啲啦」
「一餐半餐我ok嘅,入去啦,兩位啊唔該」
事前我上網學過下餐桌禮儀,所以唔會話唔知點做好,但Charmaine 唔知情下仍然好順其自然,唔會有唔慣,睇嚟佢同屋企人都食唔少。食到準備上甜品時候,有個鬼佬嚟我地面前用小提琴拉生日歌,講句「Charmaine Happy Birthday 」見到佢眼濕濕咁,我問佢「開唔開心啊?」
佢點點頭,「嗯,你幾時準備架?」
「之前特登嚟呢度book枱同佢講」
「衰人」

食完我地出去星光大道睇景,去到影相嘅攤位,Charmaine 問不如影返張相,我即刻話好,然後行去擺pose。其實個pose冇乜特別,純粹我攬佢膊頭,不過大家都笑得好開心,我地等一陣就拎到張相。
「繼續行咯」
「嗯」
呢個時候,我大膽拖住佢拉佢行,我個心卜卜卜卜咁跳,好驚佢甩開我。。。

佢冇,而係一直拖住,我望一望佢,佢咁啱擰過嚟,我地四目交投,佢瞇眼笑,呢個表情話我知我應該得到最想要嘅答案。

去到太空館附近,我問佢「你想我幾時放手?」
「你想幾時放咪幾時放囉」
「咁我唔放」
「嗯」
我地對望3秒,我攬住佢「我鍾意你」
佢定格咗三秒,兩隻手再攬實我「我都係」
大約相擁咗二十秒,我同佢講「其實頭先我地應該咁影」
「咁再去影咯」
「又得啫」
「傻瓜」
為咗唔好咁尷尬去返原先檔位,我地就咁附近搵一檔影,今次我地相擁,頭貼頭咁影,仲有張就係我揹佢。拎完相我地繼續行,帶佢去尖東站上面個花園。

「嘩乜呢度有個咁嘅花園架?」
「係啊,唔錯呢?大得嚟冇乜人,又唔會嘈」
「咦點解你咁熟路嘅,講,係咪帶過其他女仔嚟呢度」
「冤枉啊。。。之前同阿健鳩行行過上嚟喳」
「算你啦」
去到遊樂場,我地好似有返童真咁,去打千秋,玩搖搖板,然後大字形攤喺地下。
「呼,好耐冇試過咁,正」
「多謝你丫佑」
「唔洗,你開心所以我快樂,你相信一見鍾情?從第一眼見到你我就比你吸引到,之後同班日日見到你我都會心跳到窒息,見到你笑我都不其然咁開心,成日好想去撩你講嘢」
「你咁講即係所有嘢都為溝我啦,衰丫你,有目的嘅」
「認真架,其實到真係鍾意你係我地一齊溫書嘅事,一見鍾情變日久生情掛?」
我地互望微笑,呢一刻盡在不言中。

「行啦,送你返去」
「嗯」
我地就咁全程十字緊扣,去到佢屋企樓下時,我同佢道別,轉身走嗰刻,佢走過嚟攬住我
「阿佑。。。」
「做咩啊」
「冇丫,純粹想陪多陣」
「傻瓜」
我擰轉身攬住佢,一分鐘之後,「走啦」我手指督一督自己塊臉,佢再次送上goodbye kiss「返到去同我講」
「得啦」

好sweet
(二十八)

就係咁,我地正式一齊,每日早到返學校溫書,有樣嘢特別咗嘅係我會叫我媽整多一份早餐我帶返去比Charmaine食,我媽就嘈住我幾時帶上去比佢過目,Charmaine咁高汁我當然想帶上屋企,係怕佢唔肯見啫。至於放學我地依舊一時溫書一時練波,我練波的話佢會去埋球場做自己嘢同買嘢比我飲。阿健走咗之後,Kassie有時會痴埋我地到,其實我唔係咁想,不過Charmaine 同佢咁老友就廢時出聲啦,同埋亦可以偷下師佢地點維持關係,始終我之後就要去西班牙。。。

去到復活節假,因為要準備精英賽,所以假期唔算好得閒,尤其我地拎亞軍唔係種子隊,會多打一輪,所以要早啲操fit去迎戰,於是一星期同Charmaine 出街兩次,好彩佢冇詐我型話少陪佢。

呢日我唔洗練波,就同佢去行街,我地去葵涌廣場,因為佢未去過,我地約12點半等,但我唔知醒,於是唯有頭都唔gel急急腳咁出門,我喺荔景轉紅色線,見到個非常熟悉嘅身影,原來佢都遲到,我忽然間有個整蠱佢嘅念頭,我打比佢,「喂,你到邊啊?」
「我到架啦,好快好快」
嘩咁佢都講得好順口,我行近佢少少,佢未發現到我,
「咁限你五分鐘啦,唔係陣間懲罰你,嘿嘿嘿」
「喂吖五分鐘邊嚟到架」
「咁你又話到?我唔理啊,你諗掂佢啦」
「衰人」
「我不嬲都衰架啦,一陣見~」講完我就收線,我見到Charmaine個樣好心急,睇嚟佢真係好想五分鐘內到。到葵芳站,一開門佢已經沖出去快步走,連我都跟得有少少辛苦。呢個時候我打比佢,「夠鐘啦林小姐,你的位置?」
「喂吖而家出閘嚟緊」佢開始喘氣,佢放低電話急步行二十秒,「你人呢?!」
我就收線,然後行去佢後面一手攬佢腰,一手遮佢眼,「都話我會一直喺你身邊」
「衰人,你邊度出嚟架?」
「喺荔景嗰陣已經喺你附近」
「哼,玩我?」
「不過見你知遲到咁緊張,算你啦」
「你自己都遲啦」
「Er……」
「放開先啦,好多人望住架」
「唔放啊,我要比人知你係我嘅」
「喂吖,又唔係唔比你攬。。。陣間先啦」
「你話架」
「衰人」
其實咁多人望都真係尷尷地,所以我都係放開佢,然後拖住佢入葵廣搵嘢食。
「食咩吖?」
「同你掃街」
「好喎,我好少掃」
我地去咗3樓,先買小丸子,「擘大口啦」我督住一粒去餵佢食,等佢吞完到我擘大口,佢又督返一粒餵我食。我地之後買冷麵,雞排,炸嘢都係輪流餵對方。食飽就繼續行,去到一檔賣首飾,我同佢講,「不如一人一條手繩啊」
「好吖,咁入去揀」
其實我冇戴手繩習慣,只係純粹想搵樣情侶嘢同佢戴,佢揀一條紅,而我就同款黑色,買完我地都即時戴上手。行到夾公仔鋪,佢見到隻好靚嘅鬆弛熊,就督督我指指佢,於是我去唱銀仔開始夾,「嗱最緊要三隻爪爪住條頸,咁就好實唔會甩架啦」
我懶係叻咁講,點知真係比我一下夾到。。。
「哇你咁勁嘅一下夾到!」
「哼當然啦,睇好多片學架,就係為呢個moment」
「嘻嘻,多謝」

「係呢,你會唔會著公仔衫架?」
「男人老狗著呢啲好怪啵,不過同你著就唔同,你去搵睇吓邊款先啦」
然後Charmaine每行一間鋪,都好認真咁搵可以同我一齊著嘅衫,終於比佢搵到,其實冇公仔,只係一條我地都鐘意嘅淺藍間條衫,可以襯白色,簡單得來又少少優雅。
就係咁,我地行到黃昏,送到佢屋企樓下我地攬住道別,「今日正呢」
「嗯!」
「我走啦,下次我地一齊著件衫」
「好吖」
打幾嘢茄輪作為道別之後,我見住佢入大堂我走轉身走。

Charmaine返到屋企,去廚房斟水飲,飲冇幾啖突然一陣嘔心嘅感覺,佢即刻去廁所嘔,呢次已經係佢短時間內嘔唔止五次,再加上佢已經成個月冇嚟m,睇怕佢擔心嘅事會發生。。。

唔係掛比老竇搞大左個肚
腸胃炎姐,帽事既
(二十九)

另一邊箱,阿健喺更衣室換衫嗰陣收到個陌生號碼來電,「BBB,你喺邊丫,快啲嚟球場東翼啦」
「吓?你嚟咗?做咩唔同我講啊,我去機場接你嘛,我而家即刻嚟搵你,你唔好郁」
我去到東翼附近,見到佢企喺度向我揮手,我跑過去,佢又跑過嚟,佢跳起抱實我「終於見到你啦」
「係啊,終於見到你啦,你知唔知我見你咁耐單剔嚇親啊,你嚟講聲等我準備下嘛」
「咁人地想俾驚喜你嘛」
「係啦,錫晒你」
「點丫呢度係唔係好辛苦?」
「係啊,日日練幾個鐘,落場我又要加操,好辛苦啊」
「哇bb你實咗好多丫」
「喂大街大巷唔好摸啦,返去慢慢炮製你」
「嘿嘿嘿你而家有腹肌啦」
「點啊係咪濕晒」
「冇喎」
「係喎你啲行李呢?」
「我放咗酒店啦」
「咁我呢幾日同你住啦」
「好丫」
「肚唔肚餓啊,去食嘢先啦,之後帶你周圍行下」
其實李城唔係啲咩旅遊城市,景點唔係話好多,我帶佢去啲古蹟行,影相,喺李斯特市政廳出面草地瞓低感受文化氣息,前面係市政廳廣場,廣場中央有一座銅製噴水池,上頭有獅子雕像,周邊圍籬上都有好多獅子雕像,廣場上還有一座布爾戰爭紀念碑,見到有對新人喺度影婚紗相,佢兩眼發光咁望住,好似憧憬未來咁,最後返去宿舍拎我呢幾日用嘅嘢,咁又一日。

返到酒店我地都攰到直接攤床,「bb聽日去邊丫,有冇得睇你練波?」
「冇架,不過後日有場u18比賽你可以嚟睇」
「good good,你要贏丫」
「緊係啦,上位睇呢鋪,去沖涼囉,一齊」
「咁我去放水先啦」
Kassie起身扭住屎忽咁行去廁所放水,然後換件浴袍出嚟,中間大deep v令我呆晒咁望,「我靚唔靚吖?」
「靚,好靚」
佢慢慢咁行過嚟,「李偉健」
講完就坐上我大脾,然後推我落床,我攬住佢鼻貼鼻,「I love you」
「哼,終於肯講呢句咩」
「你feel唔到咩」
「你地男人冇心肝架,講句我愛你都好難為你咁」
「咁你呢」
「你知架」
講完我地就嘴對嘴,可能下午大家都有飲少少酒,好快進入狀態。

「水滿啦,入去啦」我抱住佢行去廁所,入到去解開佢腰帶,浴袍直接滑落,呢一刻Kassie第一次喺我面前全裸,而我就除晒衫褲,抱起佢入浴缸。我瞓喺度舒展四肢,感受毛孔喺水中呼吸嘅感覺,「啊。。。好耐未試過咁舒服」Kassie隻手喺我身上輕柔,愛撫著,我右手用力將佢攬過嚟到我上面,然後再打茄輪。今次我手握住佢微微拱起嘅山丘,然後手指輕輕挑動微粉紅嘅葡萄,「嗯。。。」Kassie呼吸越來越重,越來越越急,佢右手生疏咁緊握我甦醒過來嘅巨龍,「係唔係咁吖?」
「係啊,我幫你搽番梘」
幫Kassie搽嘅時候,仍然不忘挑逗佢,當手滑到神秘三角時,我用指尖喺佢門前轉圈圈,然後繼續搽完全身,「到你幫我啦」
佢用報復嘅心態喺搽巨龍嘅時候不斷上下套弄,我就嚟忍唔住,於是喺佢幫我搽完嘅時候即刻開水沖身,沖完乾淨就抱起佢出廁所。
無charmaine睇?
當然會有
我抱佢去梳妝台上,一邊法式舌吻一邊上下其手,腰脂纖細柔軟,雙腿修長圓潤,肌膚猶如花瓣一般水嫩,潤滑,而Kassie亦不由自主撫摸我背。

「我入啦」
「嗯。。」
我將佢雙腿分開,然後對住神秘地方拱埋去,Kassie含苞待放,只係一條好細嫩嘅縫而已,慢慢伸入,已經可以感覺細密嘅濕潤感從裏面透出嚟。
「吖,好痛」
「我細力啲,咁樣呢」
為咗唔令佢嘅第一次有不開心經歷,我每次都只入一半,等佢適應我長度粗度時先全部入晒。
「嗯。。。吖吖。。。嗯哼」
「有冇好啲?」
「嗯。。。」
「咁我郁啦」我開始加速,同時瘋狂啜吮Kassie嘅櫻桃小嘴。
「唔。。。吖吖吖,好舒服吖BB」「哼吖。。嗯。。。嗯。吖吖」從輕聲呻吟變成浪叫,呼吸越來越急促,「喂吖,吖吖,嗯。。。」身體不停扭動,兩腿越夾越緊,Kassie迎來人生第一次高潮,而我亦抽出嚟射喺佢肚上。

「第一次比咗你啦。。。」
「正唔正先」
「OK啦~你試吓對我唔好,剪你架」
「唔會啦,應承你」
「咦射我肚,又要沖涼啦」

抱佢入去再沖多次涼,傾多陣偈就瞓,呢晚我地兩個都瞓得好甜,Kassie揀啱人,而我喺球場外見到佢嘅一刻,亦從以前嘅陰影行出嚟。

Push
(三十)

大戰過後,兩人瞓得格外香甜,Kassie擘大眼慢慢落床,充滿滋潤嘅佢臉上泛泛潮紅,佢打開電話見到Charmaine幾個message 好急咁搵佢,就問佢咩事,Charmaine 提議打電話講,然後Kassie就打過去,「喂?」
「點算吖。。。」
「做咩吖,搵得我咁急嘅?我而家喺英國同阿健一齊吖」
「我有咗。。。」
「吓???!!!」

呢個時候阿健嚇醒,就問Kassie搞乜,但Kassie無視佢,於是佢起身睇睇。
「咁阿佑知唔知架?」
「唔係佢。。。」
「咩話???!!!」
「哎呀我唔知點講好。。。」Charmaine 急到開始低泣,而Kassie亦不知所措,阿健理清來龍去脈,加入對話。
「Charmaine ,究竟發生咩事先,你唔係同阿佑拍拖嘅咩,咁點會咩架?」
「我知我錯。。。」
「你知冇用架喎,你諗住點先」
「喂吖你唔好咁惡啦」
「咩唔好咁惡,喂佢比帽我兄弟戴都算,仲有埋?咁樣講得通咩,Charmaine 我真係睇唔出你係啲咁嘅人,咁你諗住幾時同阿佑講」
「唔知吖。。。求下你唔好同佢講。。。」
「屌,你諗你啦」阿健講完直接cut線。
「你真係諗住同阿佑講?」
「點講得出口啫。。。唉,真係估唔到你姊妹係咁」
「我都唔知會咁架。。。」
「咪住,而家知有bb,咁都唔係今日砌完聽日知架?佢同阿佑一齊冇耐,咁唔通阿佑先係第三者?哎屌點撚樣架究竟。。。」
「唔好嬲啦bb,快啲刷牙換衫同你出去食嘢然後去練波」
「好啦好啦」

遠在地球另一邊嘅香港,第二日我如常練波,前一晚我同Charmaine 傾電話,不過佢一把唔舒服嘅聲,話想早啲瞓,講唔夠幾句就收線,而今日練波後嘅約會亦取消。

自從學屆分區屈居亞軍,球隊更加上下一心努力,希望突破精英賽嘅一輪遊,除咗因為係最後一次,唔想有任何遺憾,亦因為學校創立60年,希望有啲成績可以送比學校威返鋪。
Sky而家大熟大勇,mountain同神貓唔洗講已經係分區最佳,而家佢地要挑戰精英賽嘅最佳球隊位置,至於我就收到本地球會東方嘅approach ,希望搵我試腳,不過我就婉拒咗。本地球壇仲未知我將會去西班牙,只係知道阿健去英國,所以我對於有本地球隊搵我係有啲估唔到,因為我以為我知名度冇阿健咁高,但咁樣亦證明我實力係足夠。

「嗨阿佑」
「早啊Nicole」
「做咩一個人咁悶坐喺度唔出場嘅?」
「想喺場邊用第三者角度睇多啲喳嘛,學你咁可以比意見,同埋知道點樣去踢」
「其實我講嘅嘢咪即係何sir講嘅嘢,有咩分別啫?」
「唔同架,你講嘢有魅力啲」
「哈哈,可能我女聲好聽過大叔聲掛」
「呢排喺外國實大把人溝啦?」
「有一兩個啦,不過都唔啱心水,始終都係鍾意港男多啲」
「嘩個個女仔都想食洋腸,有得你食都唔食,佩服」
「感情嘢無謂勉強啦,就好似。。。」
Nicole冇再講,而我亦get到佢想講似我地當初嘅曖昧,為免尷尬我就話出返去練波,而佢去問何sir claim錢買補充品。
(三十一)

喺中二嗰年,我腳傷接近好返,決定入足球隊。
「喂阿佑,我地足球隊好廢啊,你今年入得嚟未架,我一個頂唔到啊,入幾多後面失幾多」
「你估我加入之後去唔去到D1啊啦?」
「即係你入得啦?!」
「係啊,隻腳已經95%啦」
「終於啊,幾驚你之後唔再踢波」阿健條傻鳩真係會喊住同我咁講。。。

我同阿健去到球場,阿健即刻衝過去搵何sir,「我地今年會升D2啦」
「你就係阿健成日講嘅阿佑?」何sir未見過我踢波,對我唔係咁有信心。
「係,我打攻中」

熱完身我同阿健都一齊出去猜波,簡單咁同其他人講我係乜水之後,佢地都好興奮,有一個係港青嘅阿健已經好難得,更何況而家我加入埋兩個一齊,佢地都期待今年。
我嘅長短傳,阿健嘅走位配合,加上佢有球一扭三再勁射,已經睇到班隊友係咁叫好波。

踢完場波我坐場邊休息,有個靚女亦走過嚟坐我隔離,「你啲罰球好勁,但你係咪大傷過?隻左腳姿勢好唔自然。」
「嘩有料喎,咁你都睇得出?我以前右腳斷過,至於左腳會咁樣拗法純粹係習慣問題啫,係呢你叫咩名?我叫阿佑」
「Nicole」
「我真係第一次見女仔講得出踢波咁深入嘅嘢」
「以前我爸爸係足球員,我由細睇波睇到大,所以咪識囉」
「咁你識唔識踢架?」
「哈哈,識睇唔代表識踢嘅,我鍾意跑步多啲」
「係喎你好似係隔離班?」
「D班啊,你?」
「我C,啊我記得啦,阿健提起過你,話你係球隊軍師」
「哈哈,係呀?佢應該冇講我咩壞話?」
「冇啊,反而佢有讚你,話你啲意見好有用,仲話你好chur,安排啲攞命嘅training」
「其實都唔攞命,我爸爸以前練嗰啲先辛苦,我終於明明地點解佢話而家啲人廢過以前好多」
「可能驕生慣養啦」
「你有冇鍾意邊個球員架?」
「P祖,識唔識?射罰球好勁嘅,你女仔應該鍾意c朗呢啲靚仔啦」
「唔係啵,我鍾意波歷克」
「吓?!」
「我爸爸德國擁躉嚟架,所以睇好多德國比賽,就覺得佢好有球味,又man」
「不過香港地好少呢類人,唔止踢波,男人都少呢類,哈」
「咁鍾意睇佢踢波唔等於要搵呢啲對象嘅,如果有個男仔一場入三粒罰球,我就一定好鍾意」
「哦~。。。邊有咁易啊」
「唔係咁邊襯得起我,哼」
「我出去踢啦,抖好耐,你慢慢等會入三粒罰球嘅人出現啦~」

臨返屋企時,我去同Nicole道別,「咁我期待你比我嘅training啦」
「即管啦,做唔到就叫何sir擺你落後備」
「咁你就見唔到入三粒罰球嘅男人出場嚕~」
「你?哈,睇唔到你會做到囉」
「哼,我做到嗰陣唔好鍾意我喎」
「做到先算啦你」
「我最叻就係射罰球,睇吓點?唔講啦,走啦,拜拜~」
「拜拜。。。」呢一刻Nicole有啲期待佢眼前呢個男仔真係會一場入到三粒罰球比佢睇。
(三十二)

「阿佑,你要操fit個人同埋練氣呀,呢兩個你最大缺點」
「係係係,咁有咩建議啊?」
「隔日跑返學同放學,你好似坐車十零分鐘喳嘛,咁得啦,唔會太遠」
「what the fuck ?!你認真」
「認真呀,起碼練到過半場唔會斷氣先」
「邊有咁誇啊。。。」
「仲有每次練波要做掌上壓同sit up,仲有玩啞鈴」
「你想我死咩。。。一係每次練波我跑圈,平時做gym啦」
「都得」
「你要同我跑」
「哎好啦好啦」

如是者,每次放學練波,同星期六練波後Nicole都會同我跑圈,仲會同我講邊隻嘢飲好,叫我飲多啲,於是我買成箱慢慢飲,養成習慣到而家都仲飲佢。每次一齊跑步,都係加深了解佢嘅時機,先知道佢性格同我都幾似,都係刀子嘴豆腐心,好就得人,仲要鍾意聽mk歌同玩勁舞,於是唔練波嘅日子就會同佢落網吧打機。當然,以佢嘅樣有試過比mk仔撩,仲要唔止一次。最嚴重嗰次明明我地已經唔理人,條金毛仲要追埋嚟推我話我撞到佢,咁我當然還口啦,「撚有啊?」然後就捉住Nicole急步走,佢仲係拉住我膊頭唔放,我直接大力fing手打落佢前臂,「屌你死撚開」
「哎呀打我?」然後就一拳打過嚟,我避開然後烏低身掃堂腿掃跌佢,再極速1秒除低書包企起身,佢另外兩個朋友上前幫拖,可惜我避到一個避唔到第二個,右邊面硬食一拳,我腳步不穩心口再硬食一拳,我細聲叫Nicole返網吧搵阿健幫拖,一打三嘅我唯有捱到阿健嚟,抱住打低一個打和打贏兩個有賺呢個諗法,我就專攻一開始撩人條柒頭金毛。我飛撲埋去佢度一齊跌落地,直接三下下勾拳打佢下巴,佢估唔到我咁狼死完全還唔到擊,可憐我背脊俾佢兩個fd係咁打,我見條金毛已經冇戰鬥力,就轉身捉住其中一隻手瞄住手肘關節位用力一拋,加上手刀大力反向鋤過去,聽到啪一聲,條友即刻痛到呻吟,我find開最後一人,喘住氣咁講,「仲唔走!」佢地先一個扶住兩個走。危機解除我即時坐喺吉鋪門口休息,Nicole同阿健終於嚟到,「喂唔好再遲啲。。。」交都打完先至嚟,都幾肯定條友話打埋鋪機先嚟。我見Nicole拎紗布埋嚟幫我包紮,「你唔好問我有冇事啊。。。」
「你唔好同我講你冇呀,坐好啦」
「好彩都叫食過夜粥,襟打啲」
「你背脊瘀晒啦,我網吧拎咗啲冰同毛巾,幫你敷」
「我搞成咁一句多謝都冇嘅」
「多謝。。我以為你見到三條友會淆底say sorry 走人,點知你冇」
「我似咁冇義氣咩」
「係架,阿佑一定唔會淆底,就算隔離係邊個都一樣」阿健無端端加把口,都唔知係唔係倒我米。
「哦。。」Nicole繼續幫我敷冰,然後就冇再講嘢。
「好好多啦我,唔該」
「唔洗」
「你唔好問我仲有冇事啊。。」
「你唔好同我講你冇呀」
Nicole陪跑look

(三十三)

地獄式訓練一年,結果我由一開始半場就喘氣,變成而家全場先會唔夠氣,同埋雙腳肌肉強化唔少,冇咁玻璃腳,身板變厚亦冇咁易比人撞跌,唔再係小學時嘅玻璃炮。終於拎D3冠軍升D2,其實有一個隱憂,就係每場比賽都失波,打D3已經咁,想像唔到打D2會失到咩地步,可幸嘅係中3時候mountain加入,令隊波防線有質的飛躍,變到全年只有一場失兩球,大部分時間都零失球。

「嗱」Nicole遞水同毛巾俾我,呢兩年練波,每次我行出場邊休息,佢都好有默契咁知我想要乜,就會拎俾我,我諗因為我地成日一齊跑步,不知不覺就知對方想點。
「唔該,聽日贏咗就上D1啦,好似發緊夢咁」
「其實都正常嘅,今年mountain轉校過嚟,防守穩咗,如果咁都升唔到就係你同阿健問題啦~」
「放心啦,今年差唔多場場大炒,聽日應該都冇問題啦」
「咪輕敵呀,阿健跌跌地watt,到時啞火就出事」
「咁我會一場入三粒罰球,贏3比0」
「真?唔好呃我。。。」Nicole講完呢句望向遠方,若有所思咁,聽到我講呢句,佢已經心動,就算我入唔到,可能佢會用一輩子時間去代替一場時間。
「真,我幾時有呃過你?」
「你冇嘢叻,講大話最叻」
「我會入比你睇,一定」

結果阿健真係啞火,唔係射斜就射高,而我亦冇乜表現,只有兩個關鍵傳送,唯一入球係純粹sky把握對面失誤而入,最後贏1比0順利升班。
「又呃我,說好的罰球?一球都冇」
「Er……哈哈哈哈哈。。。對唔住。」
「我會等你入到」呢句只係Nicole心入面諗,只有佢自己一個知。
「成日呃我,不過贏到就得啦,算你啦,哼」
「做咩咁嬲喎。。。」
「你自己諗啦,唔理你啦!」講完Nicole真係調頭走。。。我真係諗唔明,入唔到啫,唔洗咁嬲掛?咁鬼難入唔到都好正常啦。

球季終於結束,不過仍然唔可以鬆懈,始終上到去D1強隊林立,一個唔小心就會落返D2,所以我地都冇放鬆,而係keep住練習,務求保住D1席位,之後再諗打入精英賽,即使放暑假,依然照舊每星期練兩次波,呢日Nicole跑跑下停低,「做咩?唔舒服?」
「唔係啊,我喺度諗你係咪真係會去到外國踢波呢,你話過想去嘛」
「做咩無端端咁問?」
「因為嚟緊我再睇唔到你地打D1啦,我要去澳洲讀書」
「哦。。。」
「咁。。。你地加油啦,等你地好消息」
「放心,一定會有好消息」

最後,當然冇好消息,而且嗰陣未有whatsapp,而我fb又唔知點開口搵佢,就冇再聯絡嚕。

「喂,阿佑,出嚟踢啦」何sir雄壯嘅聲音將我由回憶拉返去現實。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞