【校園】【足球】【少甜】溝到女神後我決定......

779 回覆
73 Like 5 Dislike
人生總有好多遺憾,即使而家踢波名成利就,但內心依然會有啲揮之不去嘅遺憾,有時自己會沉思,如果冇左呢啲遺憾,會唔會成就到今時今日嘅自己?大部人嘅遺憾都離不開親情、愛情、友情,而我地往往只有呢一次選擇機會,錯就係錯,只可以從遺憾記住自己走揀錯嘅決定,唔好再行錯多一次。

(一)
「補時嚟到最後一分鐘啦,智社同仁社依然0比0打和,仁社中場馬天佑帶住個波,突然一下直線,劏穿智社條後防線,遠處李偉健上嚟接應,哎呀比人拉跌,犯規!有冇12碼呢?球證指住禁區界外,哎呀冇12碼啊,仁社喺最後關頭拎到個罰球,龍門都上埋嚟頂頭錘。」旁述講到好激動,好似自己踢緊咁。
「阿佑,好攰啊,跑唔郁啦,上半場我有力一定爆得贏佢」
「唔緊要阿健,呢球我一定會入」
我擺定粒波,向後行5步,右手撐腰,學C朗凌厲眼神。
「呼」瞄住死角,為咗粒波弧線大啲,重心腳最後一步落地時,向外拗將個人壓落地下,然後右腳拉弓cur出去,粒波由下而上c字形咁彎去死角,龍門飛到盡都掂唔到。
「掂啊!」波未入網阿健已經舉定手,由細同佢踢到大,佢知我罰球射入過港超龍門,所以對我好有信心。
「砰」我瞪大對眼,中楣?!
粒波中楣底彈落地,龍門落地時向後望,可惜反應唔切,粒波彈到佢身後入網。
「Yeah!!!!!」看台上仁社位置歡呼聲振耳欲聾,相反智社個個臉如死灰。
「屌你嚇撚死,係咪特登架」
「當然啦,,特登製造高潮嘛,下年最後一年啦」
「係阿佑,贏埋就社際三連冠,學界都要贏,連續兩年四強出局啦,仲有精英賽呢,屌,全部都要贏啊」
頒獎時候,我拎住MVP獎望向看台,希望見到女神為我歡呼,我同佢眼神對上,我舉起獎盃向佢揮手,佢瞇眼揮手,報以一個微笑。我目光唔係佢笑容,而係佢著白色體育服,揹著𠝹波袋,揮手所造成嘅郁動令佢C cup胸少少抖動,平時佢PE堂跑步已經上下晃動動L動L咁,加上十六歲嘅少女味,真係諗起都扯扯地。

(二)

「wow mvp」同阿健執好野,換好衫翻到班房上堂,班同學都拍晒手歡呼,咁啱係班主任堂,所以氣氛好輕鬆。班主任畢業之後直接入我學校教書,第2年已經做高Form班主任教我英文,今年升Form 5,相處經過一年,而且佢都後生,所以同我班同學都會一齊玩。
平時放學我一係踢波,一係落網吧,因為咁,我成績其實好一般,只係靠天生醒目先可以喺數同理科拎到分,至於中英文就。。。不過今日真係好攰,所以放學直接返屋企,返到去食完飯一陣就直接瞓死。
每日我好早就返學,一來唔想同人塞車,二來其實學校我都會補眠,所以於我無別。班房要7點半先開,我就喺有蓋操場一個角落檯瞓陣。
「阿佑,份writing做晒未啊?」女神坐落我隔離,拍醒我問。Charmaine係我女神,屋企幾有錢,所以其實有少少公主病,亦可能因為有錢可以食得好,佢皮膚好白好滑,樣就單眼皮,圓蛋面,平蔭頭亦好乎合一個中學生嘅形象,最主要係目測C,又有少少baby fat。佢屬於乖乖女,放學冇乜特別事會返屋企溫書,所以成績好好,尤其英文應該可以有5**程度。
「咩writing啊?仆街唔記得咗,我lunch後先交比你得唔得啊?」
「唔係我唔想丫,陣間第三堂就係英文堂,到時你點都要交到架啦」
「得啦得啦我盡趕」
點解Charmaine咁有我心?除咗我地學校中456三年都會同班,最主要以前我坐過佢前面,而家又坐佢後面,係冇坐過佢隔離。得閒玩佢條辮,整蠱佢。有次見到佢條白色校裙透露條粉藍色bra帶,真係好想彈一彈,衰妹都唔知係唔係有心引誘坐佢後面嘅我。
「一陣小息打波?」我問Charmaine
「你仲打?做功課啦,唔係你又落留堂班(DC)架啦」平時小息我都會同Charmaine打排球,所以我同佢其實都算friend,不過今次我唔想落D阻住我打機時間,所以我只好死死氣咁chur份writing比佢。

可惜,事與願違,如果英文堂係lunch之後,我一定做得切。。。今日唯有落D啦,都係悶一個鐘姐。
「Sorry Miss Wong, I left my homework at home」Charmaine左搵右搵,結果咁樣舉手同Miss Wong講。咦?佢冇帶即係交唔到,咪要同我落D?哈哈,有人陪我,仲要係佢。
「喂,估唔到你都落D,一陣見,哈哈」我督一督前面Charmaine
「有乜所謂啫,換個地方溫書做功課喳嘛」
咁又係,對於佢呢種人,落D就好似去自修室咁,都係可以溫書做功課,不過對於我嚟講,話就話會同佢打波,但真係單獨相處冇乜幾可試過,亦都唔係好了解佢,睇嚟一陣要搵佢一齊坐好好了解佢。

Lm
(三)

「喂,一齊坐囉」
「哦」
我同佢都拎今日功課出嚟做,無獨有偶
,我同佢都拎physics,我本身phy全班頭5,所以想拎出嚟爽手做完撩吓佢。唔洗一陣計好幾條數我就做完,但我見佢眉頭深鎖,好似唔係好識咁,正當我想教佢,佢左手拎枝筆然後督我「你識唔識啊?呢part我唔熟啊」嘩,機會嚟啦飛雲!
「簡單啦,我教你」我好自信咁拎佢枝筆,然後圈住題目重點,再叫佢拎本書出嚟,同佢清concept,佢邊聽邊碌大對眼望住我點頭,話咁快一個鐘過去。。。睇場嘅prefect起身走人。Shit我顧住教佢唔記得同佢傾計添
「阿佑,不如你之後放學搵時間好似今日咁教我丫,聽完你講我明咗好多丫」碌大對眼嘅Charmaine永遠都係最可愛迷人
「好,不過你要教我chem同bio喎」
「咁你咪好著數,一科換兩科,唔濟!一係你教埋我maths」
「成交」就係咁,我同Charmaine距離拉近好多。

「你係咪住附近?我同你一齊行啦」其實我知佢住附近,但又廢時咁直接問。
「嗯」
我同佢準備行出大門,撞到阿健同佢女朋友,阿健走嚟我耳邊問「你得米啦?」「未啊,死開咪撚阻住」
「其實點解你兩個fd到兩兄弟咁嘅,平時又一齊食,放學一齊走」
「乜你咁留意我架?」
「妖,鬼有」
「我同佢同幼稚園同小學,小1果陣一齊去參加m記個踢波計劃,之後咪一齊練波,一齊玩,到而家十幾年唔識都變熟啦」
「哎,我都想有呢啲朋友」
「你地4個金蘭姊妹好friend架啵,點會冇朋友」
「我意思係由幼稚園識落嘅朋友丫,以前我小三轉小學,所以同小一至小三冇晒聯絡,小四至小六又唔夠熟又冇聯絡。哎呀你睇吓個日落,好靚丫」
我地中學喺山邊,路邊欄杆位望出去一望無際,仲要西斜,所以睇日落其實幾靚
Charmaine行近欄杆挨住,微微秋風吹過,Charmaine深呼吸「哇好舒服啊」我全程呆晒咁望住佢「係,真係好靚」
「唔?」佢擰過嚟望住我,我地對望3秒,廢時尷尬我即刻望日落方向「個咸蛋黃真係好靚」「我平時好快就返屋企,都冇乜留意原來學校睇日落係咁靚,喂行囉」
「嗯,行啦」
一路行,其實同佢冇乜傾,有少少尷尬,唯有搵話題傾
「係呢,其實你住邊?」
「轉埋彎就見到啦,呢,白色果棟中間樓層就係啦」嘩。。。雖然望落有少少舊,但一塊落地玻璃窗,加埋半山望海,就知一啲都唔簡單
「好似好貴喎,你屋企做生意賺錢?」
「唔係丫,我daddy律師嚟架」
「咁你大個有冇諗過做律師?」
「唔要,咁多嘢要記,同埋我把口又唔叻,你呢,又有冇諗過做乜」
「冇啊,都唔知自己想點,唉,hea下hea又就嚟聖誕,然後復活節,之後嗰年就dse,時間過得真係快」係,同Charmaine相處時間真係過得好快,慶幸自己仲有年半時間追佢,如果同一間大學又多4年,同一間公司又多幾年,結埋婚就直情過埋餘生
「諗緊乜丫,個樣奇奇怪怪咁,唔講啦,我呢度行上去就屋企啦,拜拜」
「咁聽日見啦,拜」
Lm
Lm
lm
文呢
(四)

當晚,我全晚嘴角含春咁笑,我都係第1次同Charmaine傾咁耐計。
阿健whatsapp我「點啊,溝到人未?」
「未啊,邊似得你溝女高手,不過了解佢多啲咁囉,星期六我唔踢啦,試吓約佢出街」
「祝福你」

「阿佑醒啦,夠鐘上班房」Charmaine又喺有蓋操場督醒我
「點解你又喺度?」
「我daddy呢排返工早咗,平時佢會順便車我返學,咁我咪早咗出門口,你不嬲都咁早返學?」
「當然,我品學兼優架嘛」
佢唔理我頭也不回咁行上班房。。。
上phy堂,又係我表演時間,好多問題我都搶嚟答,連啲同學都好奇怪咁望住我,唔知我發乜神經,落堂嗰陣,我督Charmaine「你明唔明佢講咩?洗唔洗放學幫你補吓啊」
「唔明啊。。。好丫你教吓我,我返去溫書有頭緒啲,仲有你唔好搵筆督我,好痛丫」
我先發現,佢冇著冷衫,搵筆督落去對於女仔嚟講又真係痛嘅。
「Sorry」
「嗯」可能發現氣氛詭異,佢擰返去前面。我碌大對眼,粉紅色。。。我吞一吞口水,腦已經ff緊彈佢bra帶嘅情景。。。
「丫!衰人做乜彈我」「唔止彈,我仲鍾意摸啊」我伸出龍爪順住Charmaine兩邊膊頭摸落去,摸到山丘就用力揸落去「嗯哼。。。」
「喂丫。。。嗯。。。」Charmaine不自覺咁扭動身體,揸揸吓我轉用手指喺山丘上打圈,搵啱位置用力督落去「啊。。。唔要嗯哼」Charmaine臉泛潮紅,嘴裡說不,身體卻很誠實。右手五隻靈巧的手指,喺山丘附近遊走,再加上另一隻手,細細地揉着。

鈴,小息完結鐘響,原來一切都只係趴喺檯發夢。。。
「阿佑,lunch一齊食完之後打波丫」
「你唔同佢地食?」
「佢地一個同男朋友食,一個約咗其他人,一個要練琴,得返我喳」
「It is my honor」我向Charmaine行紳士鞠躬禮
「哈,好on9啊你」估唔到引到佢笑
「你開心就得」
「吓,點解」氣氛又有啲詭異,我唯有扮聽唔到捐落檯底摷書包。
終於挨完兩堂chem「食咩?」
「乜呢啲唔係男仔話事咩」
「我就你,尊重你意願嘛,大排檔o唔o?」
「咁大排檔啦」
雖然秋天,但大排檔唔算通風,加上一陣陣鑊氣,對於一個小康,甚至可能係離地有錢女,未必係一種舒服嘅體驗,但佢依然食得臻臻有味。
「係呢,你平時食開咩多架」
「去商場食囉,好少嚟大排檔」
「咁又係,你地女仔唔似我地麻甩佬,你地身嬌肉貴」
「關咩事啫,咁大排檔啲嘢唔啱食嘛,飽啦,你食唔食埋丫,唔好嘥」
我拿拿臨食埋佢嗰份,就返學校打波
打十分鐘坐底飲水,佢問我「你鍾意排球定足球多啲」
「足球多啲,我打排球原因係我小6斷過腳,咪轉用手囉,咁打吓打吓又幾鍾意」
「咁你呢,星期六日有咩活動做」
「每星期六都去跳舞班,星期日咪睇吓有冇人約,冇咪喺屋企hea」
「男朋友唔約你出街?」
「都冇男朋友,邊似得你又足球隊長又生得幾唔錯咁受人歡迎丫」
「乜你覺得我生得唔錯咩」
「咁睇落真係ok嘅」Charmaine好認真咁掃視我塊面
「你好靚」
「呃呃,係咩,多謝」雖然佢咁講,但我見佢嘴角向上郁一郁,睇嚟冇乜人咁樣讚過佢令佢暗爽
十卜,妖一
(六)

「阿佑,今日放學練波啊,唔好掛住溝女唔記得我地嘅目標」
「得啦,贏學界嘛」
「知就好,時間唔多,出年中六冇得打,得返今年喳」
上屆阿健臨尾撻Q錯失黃金機會,令到球隊出局,佢一直好耿耿於懷,我諗如果佢畢業前唔好話拎到,連精英賽都入唔到四強嘅話,佢一定怨一世。
「Charmaine今日放學我唔得閒啊。。。要練波」
「咁一係聽朝丫,反正你早到架啦」
「都得,7點鐘老地方」
「咩老地方?」
「平時我坐嗰度啊。。。」
就係咁,開始咗我同Charmaine每朝嘅約會。
講起踢波,阿健比我更瘋狂,每日放學除咗同我落網吧,就係去球場踢波,1米87打前鋒,又入得多波,最主要係靚仔過我,唔怪佢受歡迎過我。放學同佢去球場,換完衫出嚟熱身,居然見到佢女朋友Ceci坐喺看台「喂你條女嚟睇你啊?」
「係啊,佢話冇嘢做想嚟睇,我順便叫佢幫我買嘢飲同嘢食,洗唔洗買埋你果份」
「唔洗啦,廢時搞到佢阿四咁,唔知Charmaine幾時都好似Ceci咁呢」
「屌你溝得掂咪得囉,爽手啲熱身啦」
由細到大,我都同佢夾開,小學位置未定形嗰陣一齊踢雙箭頭,當時喺m記踢波踢到上最高組別,可以有機會入選香港青苗計劃。
「喂阿佑,黃教練話我入到青苗啊,你呢」
「我都係啊,以後我地拍住上」
入到青苗練波,黃教練話我更加適合打中場,於是退落一格打攻中,果然我真係更適合打攻中,因為我速度雖然唔係快,但勝在箍波好,然後比波準,球場視野好。不過我始終都係鍾意入波嘅感覺,於是我努力練射波,練死波,所以我係學界入面死球專家,跟港腳操波甚至射得入職業隊龍門。只可惜喺小6時候我比人剷斷腳,中間斷咗踢波一年,如果唔係我成就一定不止於此。中二開始踢返波,我中學嘅足球隊好廢,廢到D3都打唔贏,係靠阿健一個前面單天保至尊入波,先至可以避免做三零部隊。當我加入足球隊,阿健居然喊出嚟,話驚我以後唔再踢波。如是者,中二嗰年終於突破D3,上到D2,中三時有個好勁嘅轉校生嚟打中堅,成條中軸線成形,拎埋D2冠軍上D1,甚至去到中四參加到學界精英賽,類似歐聯嘅比賽,可惜嘅係八強出局,因為我地嘅中堅傷咗,隊波挨咗好耐臨完場終於失波。
「啊屌。。。都係輸咗」我同阿健賽後攤喺草地
「下年齊腳就會贏架啦」
「加操加操!」
「阿健,你會唔會踢職業」
「如果我成績再係咁差,升唔到學咪踢囉,橫掂之前都有教練搵過我,到時我地再做雙子星」
「我唔啦,你知我個極限就係咁多」
「如果你冇斷腳就好」呢句係阿健踢波成日講嘅嘢,能成為密友大概總帶著愛,我諗我斷腳佢仲傷心過我屋企人。

返到屋企我whatsapp Charmaine,我手震震,唔知打咩好,因為我一直都未同佢whatsapp過,唯有打句hi
「?」
「聽朝記得」
「你顧掂自己先啦,唔好又瞓著丫」
係喎,如果聽日又喺枱度瞓著,咪冇時間同佢相處。時間22:00,我閂房門瞓覺。
「阿仔你發燒啊,咁早瞓嘅」我媽喺廳度嗌
「冇嘢啊,以後我呢個時間瞓」
時間06:57落車,準備行入學校,唔遲又唔早,時間啱啱好,入到學校已經見到Charmaine買早餐,我督一督佢,佢擰轉面對我瞇眼笑。
「Charmaine,你買緊咩啊」
「燒賣同檸檬茶,咁你食咩?」
「我媽朝早會煮,有啲通粉有時公仔麵有時三文治,食完就返嚟,啲書我幫你拎啦,你拎嘢食」
「好丫唔該」又瞇眼笑
「拿你呢度咁,呢度咁」。。。
「明唔明啊」
「唔!」碌大對眼望住我
今次到我微笑,而佢直情露齒笑。
我越坐越埋,到最後已經同佢手臂痴手臂,佢隔住件冷衫唔太feel到,但青頭嘅我已經扯住。我地就咁維持到07:40,然後行上班房,途中見到佢其中一位金蘭姊妹Kassie,聽個名都有八婆feel,的確佢都係真係八婆,見到我同Charmaine佢就即刻行過嚟。
「哎喲喲頭先你地好sweet啊,阿佑你要好好照顧佢丫」
「講咩啫你」Charmaine痴返去Kassie度然後推住佢上班房。
其實就咁睇Kassie,唔會想像到佢咁八婆,同Charmaine一樣係有錢女,戴幅黑框圓眼鏡,中分頭,眼大大圓碌碌,下巴尖尖,樣貌可以話喺Charmaine之上,雖然上圍目測b,不過一對修長白滑嘅長腿先係佢嘅殺著。可惜,佢講嘢把聲好雞仔聲,而且實在太八掛,基本上成個衛星雷達咁,不斷接收同發放資訊,例如邊個同邊個一齊,邊個又散咗咁,往往佢都可以第一個知然後爆出嚟,只希望佢唔好出賣姊妹,亂咁講我同Charmaine,如果嚇親Charmaine都唔知點收科。

Charmaine嫣然一笑

Kassie示意圖

Push push
(七)

如是者,每星期二五放學我就會練波,一二四就同Charmaine溫書,平時上堂督吓佢,而家更進一步,可以用手撩吓佢啲頭髮,玩吓佢條辮。

星期三就踏入十二月,阿sir好鍾意每月嘅第一堂phy嚟個test,去溫返上個月教過嘅topic,我當然把握時間同Charmaine溫書,見佢做past paper已經開始熟手,我好怕佢真係靠自己搞掂,唔需要再靠我嘅時候我地又會疏遠返,不過先活在當下,之後再見步行步啦,話唔埋到時我同佢一齊咗呢。

到星期五派卷,阿sir講頭五名嘅名,我照平時咁排第五,但讀到第三,居然讀出Charmaine個名,佢好開心,完全係笑逐顏開咁,我又督一督佢「喂,抵請食飯啦,幫你補到咁」
「嘿嘿,多謝你,今日同我去商場食丫,我請」
「都好喎,我好少食商場」

「喂阿佑,食咩啊」
「你搵條女食啦健,我有約」
「wowowow,搞掂咗啦?」
「未啊,不過應該有啲機」
「咁我食自己啦」講完阿健就行開咗。咦?佢唔係應該搵女朋友食嘅咩,我望去佢女朋友個位,仲坐喺度,完全冇去搵阿健呢個念頭。。。佢地又有種貌合神離嘅感覺,唔通散咗?
「阿佑。。。多謝」
「唔?」
「多得你教我phy,我先清到concept,如果唔係我有諗過drop」
「唔洗,今餐唔洗你請,不如你今日放學嚟睇我練波,買水買嘢食比我啦」
「吓。。。好啦,反正冇咩做」
放學我唔理阿健,直接同Charmaine一齊行去球場,我帶佢上看台,放底啲嘢就去換衫,喺更衣室見到阿健
「見到佢喎,仲唔係搞掂咗?」
「都話未咯,你呢,分咗手?」
「咩都瞞你唔到,我同佢嘈交,佢話我只顧踢波冇乜理佢喎,又唔同佢溫書,咁既然唔啱咪散囉」
「唔可惜咩,佢都幾好啊,好就你喎」
「咁又點,有啲嘢唔啱就唔啱架啦,中學都係拍吓散拖姐,過人世咩,你啊,追唔到人就算啦,無謂嘥時間」
「知啦,我知點做」
出到去我望向Charmaine方向,同佢眼神有接觸,佢對住我瞇眼笑,隔離阿健居然揮雙手大嗌「嗨~Charmaine」Charmaine即刻掩住半邊嘴笑,然後揮手嗌「嗨~阿健」佢笑上嚟真係好靚,對眼瞇起一條彎線
跑完圈,熱完身之後我地開始玩練長傳,我地三個中搶企中圈,輪流大腳斬去兩邊大禁區,對面再斬返轉頭。至於阿健就另一個前鋒練衝刺,然後搵後衛練身位同埋戰術走位,後衛亦藉此去練攔截,為咗今年拎精英賽冠軍,我地都充滿準備。
去到練罰球時候,我特登望一望Charmaine,向佢舉手指公,佢對我微笑揮揮手。首先練邊線傳中波,通常目標我都搵我地個轉校生中堅,米9身高又大份,衝頂埋去冇乜邊幾個頂得順。阿健就門前執死雞,至於我地隊嘅龍門花名神貓,經過我地咁樣輪流轟炸佢,佢呢一年已經穩咗好多,唔會再好似頭一年咁又屙蛋又甩手,咁樣就算前面阿健入幾多,後面都會輸返一個double。
我一腳cur埋去,粒波拋物線墜落禁區,中堅頂到第一點,可惜太正中比龍門擋到,阿健即刻衝前想補中,龍門反應勁快咁彈去右下角接實
「嘩屌做乜咁撚勁嘅,咁都救到」阿健做出陶大宇嘅掩額頭大笑表情,場邊嘅教練都拍晒手咁話今年真係掂啦,講多少少,我地教練何sir係前港甲足球先生,點解肯教我地係因為佢同我學校體育老師好熟,當佢睇過我地操練之後就決定帶領我地沖擊冠軍。
練多幾球,其他人去休息,我就練十球唔同位置嘅直射,尤於我右腳,所以我有8球都係練左邊k角位同中間鵝眉月頂。頭五球左路我入三球,有兩球比龍門飛到盡撲走,望一望Charmaine,佢好專心咁望住我,我一定唔可以衰比佢睇。中路3球入晒,到右路第一球攞近柱,龍門撲到但照入,最後一球再大力啲,龍門飛到盡掂唔到「砰」
「屌」
「哎呀」Charmaine都咬牙切齒咁露出一個可惜嘅表情
「喂阿佑,啲罰波越嚟越掂啦啵,陣間同我練吓直線同one two啊」
「哦,飲嘢先」
行去看台Charmaine隔離坐低
「飲嘢啦佑,啱啱好勁丫,入咁多」
咁你之後嚟睇我學界啦,有兩場會喺附近架喳」
「嘿嘿,好丫」
今年喺女神面前唔可以失威,唔可以再輸啊

啲圖同啲文一樣咁得
今日慢咗J添
文呢
Roly poly係tara
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞