【校園】【足球】【少甜】溝到女神後我決定......

779 回覆
73 Like 5 Dislike
(佑三,緣聚緣散)

作為一名專業球員,我唔可以揸流攤,因為件事未去到冇彎轉嘅地步,可能仲有得救,而且如果真係專會,就更加要踢好啲證明自己身價,風風光光咁走。歐霸盃32強同16強先後淘汰對手,晉級8強對史浩克04。至於聯賽方面,由於國王盃出咗局,因此可以專心聯賽,所以我地已經連續咁不敗,可惜係和波比較多,大意失分唔少,聯賽排名反而跌落第4,不過起碼叫攻力冇問題,我地三叉戟繼續火力全開。

我都唔明班人點解咁玻璃,而家每場主場都會出現YAU OUT嘅標語,甚至乎我部車會俾人貼標語。明明我想冷處理,但偏偏佢地唔俾件事冷靜落嚟,而球會亦唔從我嘅角度出發,唔會出嚟包庇我。甚至球隊內部亦開始出現兩種聲音,一種係外地加盟球隊嘅球員,佢地比較親西班牙政府,覺得我係搞事。一種係本地球員,直情有踢到加泰代表隊,本土意色相當濃厚,摩蘭奴係基中之一。佢喺巴塞市出世,踢愛斯賓奴青年軍,同時代表加泰隊,所以呢件事上好撐我,覺得我只係表達自己意見,唔應該受到咁無理對待。

人情冷暖,世態炎涼,算啦,此處不留人,自有留人處。嚟緊聯賽作客去到巴塞,又係報紙大造文章好時機。呢場波我地輸1:0,不過場外八卦新聞比場內比賽更受關注,口水佬碧基繼續出聲,話巴塞嘅球迷唔會因為政治立場排斥球員,所以明明係我作客去魯營球場,居然出現支持我嘅橫額。。。嘩,咁樣擺我上檯,媒體已經寫到我會轉會,咁樣同當年法比加斯笠波衫事件冇分別。但係我又幾享受,哈,估唔到我都會有咁嘅待遇。

歐霸再次打入4強,對手係里昂,首回合輕鬆贏4:1,我貢獻兩助攻。話咁快,今季我又係雙雙,各項賽事到而家有11入球,18助攻。因為大比數領先,次回合我地心態放鬆咗,居然落後到1:3,總比數5:4,我地僅僅領先1球,我地先至如夢初醒,咬緊牙關守到完場,好彩企得住陣腳,冇再失波,有驚無險咁晉級決賽,將會對曼聯。

西甲順利完成,我地今季再進一步,排第4,拎到歐聯資格,而我喺助攻榜排第3,有11個助攻,同時有8入球,呢個數據令我首先進入賽季最佳陣容嘅正選。我同球練講咗想離隊嘅意願,佢表示明白我處景,尊重我決定,始終我都叫為球隊立下唔少汗馬功勞,所以唔會難為我,大家好來好去。而巴塞亦都真係派人接觸我,我地傾好條款細則之後決定完埋歐霸就正式簽約。2000萬歐元轉會費,4萬歐週薪,算係咁啦,冇得同英超神射手阿健相比。歐霸決賽對曼聯,我盡晒力去踢,可惜最後輸2:0,我再次成為激端球迷眾矢之的,話我冇心踢。屌!睇嚟我決定相當正確。
架車?
買咗部車仔代步唔係太重點,基本上10個球員10個有
文呢
而家
(佑四,整裝待發)

巴塞官宣我加盟,我嘅鬧劇終於告一段落。我返宿舍執好自己嘢,去同隊友道別。回望呢幾年,由青年軍到而家成為球隊主力,轉埋會,不知不覺呢度成為我第二個家,話走就走真係有啲唔捨得。現實就係咁殘酷,係時候抬起頭繼續上路。我揸車離開基地時,見到有幾個球迷拎住波衫搵我簽名,話goodbye and thanks YAU,都有少少感觸,遺憾嘅係未能為球隊更進一步,遺憾嘅係會以呢種方式離開。

我知自己幾多斤兩,講到要接恩尼斯達班,我完全未夠料,不過我可以為巴塞帶來活力。我嘅組織功架同閱讀球賽能力都相當唔錯,可以供應準繩度極高嘅傳球,亦可以完美咁調控比賽節奏。除咗有雙雙成績,我亦有91.5%傳球成功率,場均1.3次關鍵傳球同4.8次長傳次數,至於罰球。。。有美斯喺度我唔會踢到架啦。。。

我喺市內租咗間屋,其實唔係唔想買,不過租簡單啲,同埋冇時間去搵屋。於是,暑假期間趁得閒我不斷睇屋,既然有結婚打算,點都要接埋Nicole嚟住,所以唔可以鳩揀,廢時佢唔鍾意。最後我決定喺距離市中心唔遠地方買間house,裝修嘅話我同佢鍾意白色,就用白色做主調。「你搵一個星期過嚟睇間屋啦」
「知道啦,度緊schedule啦」
「養唔養寵物?」
「住落再算啦」
「你識揸車嘅買多部細車俾你代步?」
「呢啲慢慢先算啦,搞掂裝修先啦,未得我同意千祈唔好亂嚟!」
「係係係」
估唔到佢對裝修咁講究,我諗住簡約風,睇嚟佢諗住高貴風,望一望我戶口。。。好彩而家轉咗會,嚟緊呢季會賺多好多,唔係一係買完屋冇錢裝修,一係買唔到心水屋。

「wow,現場睇靚過相睇喎~」
「我眼光係咪好掂呢」
「算你啦~」
「就係掂先揀到你」
「呃。。。」
間屋兩層高,有個花園同泳池,地下係車庫,車庫後面係飯廳同活動室。至於二樓係客廳同睡房。基本上全屋重新裝修,所以工程量好大,有排都未住得。去到呢一刻,其實就算我把口唔講,Nicole都明顯feel到我會想同佢一齊行之後嘅路,佢冇抗拒亦冇任何表示,我就當佢同意架啦。至於求婚,我好早就決定喺2000日求,話咁快下年就係,係時候要諗諗點求好。

隔冇幾耐,祖雲達斯都官宣roberto加盟,嘩。。。估唔到條友仔唔聲唔聲啵。佢去意大利之前我地食餐飯,原來祖記上年已經搵過佢,不過佢都係想同我再闖多年,無悔無憾咁離開。結果西甲打入前4,歐霸入決賽,老實講,都算有個交待,加上我走人,佢都冇藉口再留低,所以決定去意大利尋找新挑戰。再隔冇耐,曼聯都官宣阿健加盟,我地3人同一年接受新挑戰。
靚車?
NICOLE 有左
(佑五,可能係啦)

呢日冇乜嘢做,喺屋企執返啲封晒塵嘅嘢,廢時將來搬屋太多雜物,望到幾本相簿,以前嘅片段瞬間湧現。
「喂阿佑,你估我地將來係唔係做球員?」喺港青,阿健曾經咁樣問我,當時我地仲細唔識世界,但佢對於踢波充滿夢想。
「可能係掛」
「冇信心?定係唔想做?」
「你好想做球員咩?」
「我想架,我想踢曼聯,拎英超,拎歐聯,做球王」
「嘩,你發白日夢好啦,吹到咁偉大」其實我都係因為阿健,而開始去幻想自己做職業球員嘅畫面,唔知我可唔可以好似碧咸咁一腳罰球收死希臘?
「我做前鋒,你做中場,你一腳過頭波俾我,然後我窩利抽射,一齊捧盃」
「遠嘅唔講,近近地中學一齊贏個學界」
「一於咁話」

重傷過後,我終於踢得返波,令本來已經熄滅,一齊染指學界冠軍嘅希望又再重燃。康復過程非常辛苦,全靠信念先撐得過。校隊只有阿健一人苦苦支撐,所以中一學界成績好差,完全係前面入兩球後面失三球嘅情況,我嘅加入再次激發佢嘅鬥志。「阿佑,今年係唔係可以升D2啦?終於等到你加入」
「可能係啦」
「咩可能,係一定」
我同阿健嘅默契係由細到大一齊踢波培養,反而性格其實唔係好關事。我地兩個性格好強烈對比,佢好多嘴,我好冷靜;佢好剛陽,我好陰柔;佢好果斷,我好婆媽。但可能因為咁,大家都互補到對方不足,佢衝動時我可以叫佢冷靜返,球隊需要激勵時佢又可以企出嚟鼓舞人心。比賽球場上嘅默契,球場外嘅陰陽互補更顯重要,可以令成隊波一齊進步。

「阿佑,聽日場波贏咗,我地就拎精英賽冠軍啦,係唔係?」精英賽決賽前夕,我同阿健兩個練完波後唔捨得走,大家都好緊張,唯有互相傾訴去抒緩緊張情緒。
「係!贏撚硬!」
「仲以為你會答我可能係添」
「唔可以次次都可能嘅,聽日輸埋我地就冇機會,我地唔可以輸」
「我地一齊踢波有冇十年?」
「如果你計埋幼稚園,就超過」
「聽日場波,唔會係我地最後一次合作架可?」
「一定唔會!」

時而勢易,我同阿健嘅合作而家得返香港隊,更多嘅係作為對手。而家佢喺曼聯,我喺巴塞,如果好似之前咁又喺歐洲賽淘汰賽碰頭,今次我一定唔會放過佢。「睇緊咩呀?入晒神嘅」Nicole從後攬住我,我先知佢入咗嚟。
「冇,睇緊啲舊相啫」
「我要睇~我都未睇過你細個嘅樣」
話口未完,佢已經搶咗本相簿,入面有我bb出浴照,唉。。。
「哈哈哈,你細個好薯呀,隔離係阿健?你睇人地幾型,你就成個薯仔咁」
「而家我型咪得囉,理得我細個啫」
「咁而家你的確幾型嘅~咁我係唔係全世界最靚先?」
「可能係啦」
「妖!」
同Nicole耍花槍永遠都唔會厭,對於新球季嘅不安,同佢相處嘅時間都會將呢啲不安一掃而空。

球季終於都開鑼,我著21號,人才濟濟情況下要先列後備,靜候一鳴驚人嘅一刻。
21號 迪莊
push
都話阿佑=阿佑,21號係咁啱姐,以前愛斯賓奴都著21如果真係要講嘅會係強化版艾法美路
阿佑有無得同阿健再合作
可能會啦
一齊去祖
點知去傑志
衝擊亞冠
加速
(佑六,失誤了?)

走咗尼馬,換來丹比利,球隊依舊踢433,中場線3人我冇正選,通常都係等恩尼斯達落場休息先會換入我,所以我非常珍惜每一分每一秒。初頭幾場我表現一般,始終未係咁夾,而且球隊重心唔放落我度,所以我純粹做個駁腳。估唔到丹比利大腿受傷要休息4個月,球隊轉打442,前場就美斯蘇,中場變成我同恩尼斯達,我做靠右嗰個。以前就算我踢中間攻中,我好多時都會靠左邊搵食,因為我覺得自己逆足左路出波會好啲。不過,而家靠右先發現原來順腳出效果更好,我一腳過頭波彎入禁區,蘇亞雷斯衝頂破網,呢一腳傳球甚至被傳媒形容成碧咸七旋斬再現,完全始料未及。教練見效果相當唔錯,就繼續呢個陣容,而我成功企穩正選。

以往喺愛斯賓奴我會多回防,因為球隊防守力唔係好好。而家喺巴塞,企我後面嘅兩個中場分別係拿傑迪鍚同布斯基斯,完全成為我背後嘅屏障,加上恩尼斯達年華老去,活力已經冇以前咁好,於是年青力壯嘅我唔洗有太多防務,只需集中前場進攻,我可以踢得比以前更開放。美斯好好夾,好肯同我配合,而且只要我走到位,佢就9成都俾到我,我再同蘇9做配合,變成另一組非常強橫嘅三叉戟。

一月份球隊簽入古天奴,唔影響我嘅位置,因為佢嘅角色係接棒恩尼斯達,所以左攻中變成佢,唔會搶我右攻中位。夾慣夾熟後漸入佳鏡,殺入歐聯8強對羅馬,祖雲達斯同曼聯都一齊入到8強。除咗我再攀高峰,roberto同阿健亦冇怠慢,兩人都係各自聯賽榜首兼神射手。我間屋經過幾個月裝修,終於正式住得人。只可惜枕邊人已經空空如也,我就嚟等唔切2000日,好想聽日就係。

球隊打入歐聯4強,對手正正係祖雲達斯,同roberto對決嘅一日終於來臨。唔知係咪我分心準備2000日,呢兩場聯賽我都神不守舍咁,毫無表現,下半場好快被換走。不過,教練依然對我投下信任一票,我可以喺首回合作客正選出場。祖記韌刀十足,可以同我地爭奪中場,而我就仍然冇乜起色。30分鐘左右,我喺中圈拎波,諗住傳俾古天奴,估唔估面對面都交失,roberto偷到波打反擊入波,落後0:1。落後嘅情況下我越踢越急,結果臨完半場我喺禁區頂犯規,比真歷直射罰球破網,落後0:2,呢兩球都係直接因我失誤而起。。。教練頂我唔順直接半場換走我,最後首回合落敗0:3。賽後roberto搵我握手,佢睇得出我唔在狀態,希望我快啲pick up返,下星期可以完整鬥返場好波。

Nicole過兩日嚟到,一見面當然俾佢屌兩屌,話晒佢電視直播睇到我首回合醜態百出。「我同你講,下星期我親自到球場睇你,唔該你醒醒定定啦~」
「放心啦,唔會令你失望」
「陣間見到間屋,好期待呀~」
「你肯定嚇一跳」
「哼,唔send相俾我,懶神秘。如果唔啱我心水,你今晚瞓廳啦!唔準掂我!」
「饒命啊。。。」
求樓主寫求婚寫得詳細啲
一定啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞