【校園】【足球】【少甜】溝到女神後我決定......

779 回覆
73 Like 5 Dislike
見到條女第一張相嚇一嚇出返去
完全唔係主角講咁樣
我地係睇內容既樓主下篇多甜,唔該
用Nicole視角寫多次啲甜
我要Nicole 角度既甜
一日追哂寫得好好
Btw 少甜?
(Nicole4,一直以來)

咦?!做乜佢follow我ig嘅?入到去佢ig都冇嘢睇嘅,擺明啱啱玩冇耐。突然見到佢去我個球隊奪冠post留言「因為有個英明隊長帶領」哈哈,英條毛咩,差啲輸佢,去佢其他post留言窒佢先。「冇入波唔好返香港」「煮完唔好俾其他人食」「出街係咪好多人歧視你」「影其他肌肉猛男啦,你冇嘢睇」基本上係咁攻擊佢,鬼叫佢咁黑我憎咩!一直以來,都係咁黑我憎!

後來我,阿佑,阿健3人開咗個whatsapp group,阿健無端端提議11月趁阿佑生日一齊去西班牙,我plan好schedule後決定話好。我好期待,好期待同佢過生日,好期待同佢喺外國周圍行玩。我執好行李,決定著件黑色連身洋裝裙,加一件牛仔外套。自從嚟到外國生活,打扮開始比較外國風,而且慢慢學識化妝,學識襯衫令自己更加成熟艷麗。一直以來,我都好想同自己鍾意嘅人去旅行,去留下腳印,所以我好重視今次西班牙之旅。

呢一日終於到巴塞隆拿機場,阿佑見到我呆晒咁,哈哈,係咪覺得我好正呢~我去到佢球隊參觀,雖然規模唔大,但每樣器材,設施都好專業,如果daddy以前有機會出國,佢可唔可以成就更高呢?阿佑介紹佢個巴西隊友俾我地認識,好羨慕佢喺外國都可以搵到個好拍檔,人在異地如果有個伙伴同行,好多事都會得心應手。見到阿健有少少吃醋個樣,真係好好笑,我都忍唔住笑佢,「哈哈,阿健,係咪估唔到阿佑除咗你之外仲有個好拍檔呢~」
「挑,嗰條友同我比?!根本唔係我個水平!好快佢就叫春需要我呢位咁有份量嘅前鋒!」原來阿健都有咁傲嬌嘅一面。

第2日我地遊覽巴塞市內唔同古蹟名勝,其實都幾好睇,可以洗滌心靈,令自己代入去當地文化之中,享受片刻嘅寧靜。夜晚就正式同阿佑慶祝生日,去間5星級酒店西餐廳,我決定著靚啲,希望喺呢啲對佢重要嘅日子留下好印象。除咗件連身裙之外,我再加件披肩,認真化個妝,我諗成世女最正式打扮係今次。聽到佢讚我靚,好怕醜添,全程食飯都見到佢有偷偷望住我。阿健唔知咩事飲咁多酒,明明佢唔係好飲得,結果好快醉,而我同阿佑只係飲少少,尚算清醒可以扶埋阿健返民宿。

返到去我覺得成個氣氛唔同咗,我feel到佢有嘢想同我講,果然,佢約我去行公園。一直以來,我都等緊佢正式嘅答覆。或者,正確啲講,我係等緊佢。一直以來,我同阿佑嘅感情都係奢望,一種唔知有冇結局嘅期望,往往處於你追我趕,我趕你追嘅局面。

入到公園都冇嘢睇,我責怪阿佑應該朝早帶我嚟,而唔係夜晚,佢答我下次再同我嚟,箇中含義應該係我地有下文?一直以來,我都唔知睇得通一個人係好事定壞事,好事係好多說話唔需要講出口都可以明白,壞處係佢講大話時唔難發現,從而可能知道唔應該知嘅事。阿佑為咗唔令我俾嘢咬,特登行近草叢嗰邊做我盾牌,正傻佬。。。呢樣亦係我鍾意佢嘅原因,嗰種唔需要講出口嘅細心令我感到好被保護。一直以來,我都好需要被保護,因為我自卑,孤僻,係阿佑第一個行入我內心,係佢第一個知道我諗法,係佢第一個帶我走出內心,去面對呢個世界。

行到出去平台,佢拎手機出嚟自拍,呢張應該係我地第一張單獨合照,其實唔係我唔想影,而係我而家頹樣影得唔好睇,我想第一張係完美。返到長櫈休息時,我唔知邊度嚟嘅勇氣問佢,「係呢,其實你係咪仲鍾意Charmaine架?」
「可能冇,可能有啦,有又點冇又點喎,都分咗手啦」佢語帶輕挑咁答我,即係點?如果將我同Charmaine比,佢鍾意邊個多啲?我唔想佢再逃避,我深呼吸,慢慢講出我嘅心聲。

「係咁。。。同我比呢。。。?」
時間線而家去返表白當晚
再一次詳細描述 啪啪啪???
咁你應該會失望
罰你加速
今晚仲有
嗚呀
push!
(Nicole5,關係確立)

「我個答案。。。遲咗2年算唔算遲?」聽到佢呢句,我忍唔住想喊,擰轉身唔想俾佢見到。我終於知道我咁樣等係值得,終於聽到想聽嘅答案,於是我好滿意咁同佢返去民宿。第二朝我地好有默契咁唔提起尋晚嘅事,因為大家都未有心理準備去督穿層關係。我地下午喺市場掃街,趁阿健去嘔時,阿佑忍唔住講起尋晚,而我只係淡淡咁講一句,「唔知2年前你肯講嘅,我地而家會點呢」衰人,如果兩年前肯表白,就唔駛要我等。見到阿健又成隻醉貓咁,我地又夾手夾腳扶佢返去。我忽然有種陰謀,阿健知道自己係電燈膽,所以灌醉自己唔好阻住我地,阿健雖然比較粗獷,不過都會有細心嘅一面,兩兄弟一齊十幾年互相影響大家性格。

我唔識處理死屍咁嘅阿健,又俾佢身上酒氣搞到好臭,決定去沖涼,我又唔知點解今次咁放得開,只係圍住浴袍就咁行出去。。。開始有啲頭昏腦漲,唔知自己想點,就叫阿佑斟酒俾我,可能灌醉自己,等自己完全解開心痱係最好辦法。冇幾耐,我就開始頂唔順趴喺檯,依稀感覺到佢扶我上床,望住眼前男人,我好鍾意佢,當佢起身,我下意識用手將佢拉返落嚟,「馬天佑」
然後錫佢塊面。。。
「你塊面咁乾架」
「我另一面都好乾」佢擰轉另一邊面,我又再錫落去。我頭慢慢移開,我地互相對望,頭慢慢靠近,嘴唇慢慢貼近,終於獻上我初吻。衰人,錫幾啖就轉身跪坐我,將我推倒,然後再次咀埋嚟。「屌」酒氣將我嘅理智沖散,我第一次感受到濃情蜜意,原來係咁美妙,我想要更多。。。佢解開我浴袍,溫柔咁摸我胸,好舒服。。。然後佢想伸手入我下面,我阻止佢,因為我心理上未準備好,唔好去得咁快。。。咀多幾咀後我酒氣慢慢消散,我亦開始冷靜落嚟,飲水時我舔一舔嘴唇,回味啱啱嘅感覺。

「咁。。。做我女朋友?」我等咗呢句好耐。。。好耐。。。

之後一日我地經過石屎球場,阿佑想喺度一場入3球罰球俾我睇,其實入唔到又有咩所謂,我要再諗其他要求架啦。。。。見到佢舉起第3隻手指,我知道呢一刻終於都嚟,佢嚟攬住我,用最真誠嘅聲音同我講,「都話我對你係真,應承得你嘅都會做到,無論係以前,而家,定係將來」衰人,係都要整喊我。。。我地亦正式確立關係,十指緊扣行返去。

去到英國,我見佢post我地合照上ig,寫Making memories with you, is my favorite thing to do,我知道我冇等錯人,亦都相信會得到幸福。喺李城第一晚我煮飯俾佢食,呢一餐暫時係我人生最滿意嘅一餐,因為食嘅人係佢。清理好晒後佢喺梳化幫我按摩,所有疲勞都盡消。忽然佢按摩我頸兩處穴位,我情不自禁咁嬌喘,衰人係咪知呢個穴位敏感特登按落嚟。隨後佢繼續按,將我身體逐漸啟動,我想要得更多,雙手勾住佢頸用力扯佢落嚟咀。好正。。。我感覺到飄飄欲仙。。。我以前最多只係試過用手機震下面,今次正好多,爽好多,突然我feel到好刺激感覺,雙腿之間流出好多水,好舒服,成世人未試過咁high。。。
(Nicole6,愛人不疑疑人不愛)

臨離開前一日,我好唔捨得佢,好想陪佢更多。其實我好驚,好驚我地long d失敗,不過當我喺船上聽到阿佑同阿健講「放心啦,我會好好錫住佢,唔會令佢傷心」我就相信佢,相信我地關係。畢竟好唔容易先一齊到,我相信冇難關難到我地。返到去,我地兩人充滿酒氣下再次攬埋一舊。不過,今次我願意放開,如果佢想要,我願意俾佢。。。

「呀!好痛。。。慢啲」嘩屌,好痛。。。不過痛得嚟好舒服,好溫暖咁填滿我。馬天佑,我愛你,隨住一層薄膜被衝破,我正式成為佢女人。原來做愛係咁high咁爽咁舒服。。。如果佢敢對我唔住,我一定剪咗佢,哼!

喺機場同佢難離難捨,都唔知幾時可以再見,半年?一年?返到墨爾本我再次喊,真係好唔捨得佢,覺得今次旅程好奇妙,呢個世界只有佢可以整喊我,只有佢可以走入我內心。之後每次見面都好好把握同佢相處嘅時間,因為見得少,我地都份外珍惜。呢一日喺墨爾本St. Kilda Beach,佢同我慶祝300日。估唔到佢咁放上心,因為我覺得300日唔係一個咩特別日子,但當我知道1周年時我地冇得慶祝,咁300日就顯得好特別。我人生第一次收花,雖然只係3朵紅玫瑰,但代表住300日同我愛你3隻字,我好希望呢札花唔好凋謝。

之後一年我地每日都會傾偈,永遠都唔會厭,因為呢個係解決思念嘅最好,亦係唯一方法。我知道佢好努力,我都會做好佢背後女人嘅角色,默默支持佢,輔助佢。去到歐霸4強佢要對阿健,本來我覺得只係純粹兄弟對決,但竟然喺度見到Charmaine,其實見到都冇乜嘢,我都有同佢打招呼,但阿佑居然望住佢呆咗,甚至唔知我企喺佢後面,我好驚影響到場波,又唔想俾佢知道我知佢諗乜,只好簡接同佢講,「冇就快啲去準備啦,唔好諗咁多」希望佢收到我俾佢嘅訊息。

慶幸嘅係佢收到,呢場波佢發揮好好,有1入球1助攻,只係阿健更加神,梅開2度,帶領李城主場贏3:2。賽後我地3個敘舊,都一齊驚嘆阿健已經進步神速,而家嘅佢應該係香港歷史第一射手。本來傾得好地地,不過阿佑硬係神情有啲奇怪,唔通仲諗緊今日球場見到Charmaine?阿健見到我地兩個表情各懷鬼胎咁,直接將件擺上檯面講,「係呢,有冇見到Kassie同Charmaine?我怕Kassie悶親,咁啱佢其餘3姊妹得閒,就一齊嚟英國玩」
阿佑望一望我,想迴避答案,就問其他嘢「即係佢地4個都有入場?」
「冇啊,只有Charmaine同Kassie入,另外兩個去買嘢。」
「哦。。。」
馬天佑,你做乜要迴避?有咪有囉,又唔係有啲咩咁大不了,我又唔會吃無謂醋。我決定加入對話,「咁佢地會唔會去西班牙睇波?」
「唔會啦,一來遠,二來邊有咁多時間」
望到阿佑有種如釋重負嘅表情,唔知點解我個心都有啲安定落嚟,我知道佢唔係有心瞞住我,只係驚我唔開心。喺機場分開一刻,我喺佢耳邊講,「記得有啲咩唔開心都要講呀,我會同你分擔,講好咗一齊笑一齊喊架嘛」希望佢明白,唔好再令我失望。
(Nicole7,共諧連理)

阿佑事業開始上軌道,而我學習都開始忙碌,趕project嘅情況下變到每年只見一次,每次一星期,都係佢暑假嚟搵我。其實我地好有默契咁已經決定要共同創造兩個人嘅未來,有一致嘅目標,因為有強烈嘅共同目標會係我地兩個人對抗寂寞,一齊向前行嘅動力,所以我地感情有增無感。

三年後,我大學畢業,我希望成為臨床心理學家,於是決定升讀臨床心理學碩士。其實上年阿佑已經喺巴塞市買屋,當然我有份設計,始終都係我地嘅dream house。雖然咁樣飛來飛去好辛苦,不過望住間屋設計藍圖完成,再辛苦都係值得,好期待裝修完入去住。返去澳洲後,佢亦都不斷問我大學畢業後咩打算,好似想我直接搬去巴塞住,我有啲明佢意思,不過我唔再深究,亦冇必要深究,因為想保持一種驚喜同神秘感,如果樣樣嘢事先就知,咁人生就再冇意義。

我地拍拖第2000日,趁有時間我飛去西班牙搵佢,好好慶祝一翻,順便入住新居。依舊喺老地方間餐廳食飯,今次佢直情搵隊band對住我唱情歌,然後自己拎結他自彈自唱「我愛你」,最後帶我到窗邊望出窗外,見到地上放住砌數字2000嘅玫瑰蠟燭,都唔知佢啲屎橋邊度諗,哈哈,鬼叫我受咩~其實就算佢冇呢啲嘢,簡單一餐飯加幾佢情話我都已經受,只因為佢。

突然,燈光一暗,窗簾無端端拉落嚟,我伸手不見五指。30秒後燈光開返,我擰轉身望返餐廳入面,見到阿佑唔知幾時換咗套白西裝,不過我目光已經被後面幾隻巨型汽球深深吸引,眼淚不自覺滑落,內心非常激動。我唔敢眨眼,我驚一眨眼,眼前呢幅夢景就會消失。一直以為電視劇入面求婚橋段好假,直到呢一刻先發現,原來真係會令人淚如雨下。汽球字體係「MARRY ME」,阿佑單膝跪低,右手奉上打開嘅戒指盒,左手懶型咁伸去後面汽球方向,「估到我想點?」

我點頭。

阿佑抬頭同我對視,溫柔咁講,「咁你慢慢聽我講」
「Nicole,從我地第一日開始,我覺得你係我嘅Miss Right,我一直盼望呢一日,或者我唔係一個完美男朋友,唔識講嘢,甚至太專注踢波而忽略你,因為踢波係我嘅信念。但係,我嘅信念仲有你,有你,我嘅信念先會完善。有你,我嘅人生先會完美。有你,我嘅將來先會幸福。我嘅未來有你,我所有規劃都有你。所以,Nicole,Marry me」

以前仲講笑話求婚一定唔會喊,可惜今次到我承諾落空,我已經喊到收唔到聲,慢慢抬起左手。好快,左手中指傳來一陣涼意,戒指已經緊緊套實。阿佑攬住我,喺我耳邊講,「你已經冇反悔嘅餘地啦」

我輕力拳頭打佢心口,「你都係,老公」
今晚直情係極速啊
之後係咪會寫阿健同Kassie
係咪話Kassie會hurt到健?
之後你咪知
‘用第二個視覺繼續寫’呢個idea幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞