【校園】【足球】【少甜】溝到女神後我決定......

779 回覆
73 Like 5 Dislike
轉頭
等緊
(真。最終章)

我有冇聽錯?!Nicole唔喺現場架喎,但呢把聲實在太真實,我周圍望,希望尋找到聲音來源。我見到有人場邊看台走廊位置,拎住部ipad向我揮手,我記得呢個女仔係Nicole澳洲室友,佢同條仔嚟睇波,見到ipad畫面上facetime,我行近少少睇,入面竟然係Nicole,我就知原來係佢叫佢室友開facetime,咁就可以隔空為我打氣。呢份心意,我收到了。

一開波,我地決定搶佔先機,踢得好積極好主動,大軍壓上嘅情況下我地可以圍住曼聯嚟攻。美斯左路開出角球,曼聯解圍唔湯唔水,粒波彈下彈下咁出嚟禁區頂,我衝上前拉弓凌空一抽,粒波直飛龍門右手邊,擦內柱彈入,YES!!!迪基亞鞭長莫及,飛到盡都救唔到。我手指指住咁跑去Nicole室友面前慶祝,問佢借手機同ipad自拍,然後對住ipad個mon錫落去。Nicole就好似喺我身邊守護住我,浪漫唔需要多,一次最深刻就夠,我點都估唔到佢諗到可以咁樣扮現場睇我。平時啲球員錫直播攝影機錫得多,好似我咁錫人地部ipad慶祝應該都係第一次。短短慶祝一陣就要收拾心情,始終場波未完,一切仲有變數。

我地咬緊牙關守完呢個上半場,中場休息時我又聽到Nicole大嗌「老公好叻呀!!!」呢句又幫我補滿血,我諗呢個世上,最知道我想要咩嘅人佢認第二冇人敢認第一,甚至仲清楚過我自己。仲有15分鐘,屌那媽頂住!好high,真係好high ,而家我個人異常亢奮,越得越起勁,甚至仲有力過落場遲過我嘅後備。從來未試過呢種感覺,踢到第112分鐘都仲可以去追波,我喺中圈扭過普巴,佢都已經冇力拉住我,我傳去左路俾艾巴,艾巴彈返個波俾我,我輕輕撥橫,推順就射,粒波割草式半月形咁彎去龍門左柱,迪基亞飛到盡波邊都掂唔到,又擦內柱入,領先2:0,今次我跑到攝影機前面做個N字手勢慶祝。

曼聯已經無力回天,就算阿健仲有火,都有心冇力,去到117分鐘,而家嘅佢推腳波都會甩腳,烏迪迪搶到後長傳過嚟,我拎到波後傳俾蘇9,佢都一樣冇乜力,不過蠱惑嘅佢選擇搏犯規,又真係引到盧祖出腳攔佢,只係距離龍門唔算近。美斯讓罰球俾我射,反正射唔入都唔影響大局,所以肯俾我搏帽子戲法。其實距離真係有啲遠,所以我選擇用力度取代角度,我助跑比平時後兩步,然後大力一射,粒波急速飛向龍門,迪基亞都估唔到我會咁射,佢只可以勉強拍到粒波,但又因為踢咗百幾分鐘,對手唔夠力拍返粒波出嚟,個波衝力夠勁照樣入網,「咇!」今次唔忍啦,直接剷草慶祝,全場熱血沸騰,對上一次歐聯決賽戴帽嘅人已經係半個世紀前AC米蘭嘅Prati,Yau呢個名將會寫入歷史。

成隊曼聯絕望到瞓低,寧願球證而家就吹完場。淨低嘅3分鐘對佢地嚟講簡直係煎熬,就連阿健都冇晒火,喺中圈附近短傳等時間過,我地亦都唔去盡,只係做個樣去逼一逼,唔志在搶波。碧基不斷揚手,示意在場球迷慶祝,玩人浪,雖然曼迷不是味兒,不過大部分球迷都開始玩人浪,嗌我個名。聽到好齊整嘅Yau,震耳欲聾嘅聲音一下一下打入我心入面,加上我而家high都冇人有,心血少啲都頂唔順。

「咇!咇!咇!」
一切終於都結束,成者為王,後備同教練都衝出嚟慶祝,將我拋上天。阿健走過嚟恭喜我,我地緊緊攬住十秒,我捉住佢右手舉起,示意球迷俾佢掌聲,亦都將傳媒寫到我地有心病嘅謠言打破,班人真係冇嘢搵嚟寫。拎完獎盃,接受傳媒訪問,繞場一週。當然,最最最重要係全程都拎住部ipad喺手,等Nicole可以用我第一身視覺感受喜悅,我地就好似二人同體一樣,佢螢幕上見到嘅畫面,就係我眼睛見到嘅畫面。雙方人馬返入更衣室,為呢場對決寫下落幕嘅終章

今年暑假我決定返香港,同Nicole正式以未婚夫妻身份見雙方家長。臨返去之前球隊同我續新約,為咗唔令尼馬事件重現,將我嘅違約金寫到5億,或者等咗好耐嘅新美斯終於出現?我秘密搵拉奧拿,希望佢可以搵阿健或者roberto去傾,呢條老狐狸果然醒目,佢話之前已經有搵過,只係嗰兩條友都唔show佢。哈,同我當初做法一樣,不愧我好兄弟,諗法都接近。

我同阿健今日約埋一齊返中學,趁中學未放暑假仲有人時返去感受返中學嘅氣氛。我地戴黑超同cap帽,喺門口同看更登記完後繼續呢個裝扮喺學校行一圈,然後去小食部買撈麵燒賣,喺以前坐開嘅櫈慢慢享受平靜嘅校園生活。諗起同charmaine喺呢張櫈上嘅點滴,唔知佢而家點呢?睇佢ig好似有另一半,咁都幾好啊,希望佢唔再沉淪喺唔屬於自己嘅地方。想當初溝佢用咁多心機時間,估唔到到頭來溝到女神後,都係決定要分手。

刺耳鐘聲響起,師弟妹都落嚟小息,我地太低估佢地認人能力,班人一眼睇得出係我地兩個,即刻引起一陣哄動,連老師都過嚟睇熱鬧。見到當年年輕女班主任而家腹大便便咁,諗起以前佢啱啱畢業出嚟教書,青春無敵,都丁過佢幾次。而家係考完試後活動日,所以學校都好輕鬆,學生哄動都唔太點理,校長都好識做咁邀請我地兩個去操場露腳法,其實擺明佢想近距離睇啦,一班男老師都好興奮咁話放學去球場鬥波,我同阿健當然冇問題,我仲同佢地講一陣有神秘嘉賓。

去到球場,我同阿健,仲有師弟組成一隊,同老師隊進行比賽。熱身時候,一個矮細強壯黑人,又係戴住黑超rock住咁行入嚟,「Yo!Roberto!」我揮手嗌佢,在場所有人又再哄動,估唔到連Roberto都會嚟。冇錯,今次佢同我一齊嚟香港,輪到我盡地主之誼帶佢玩。呢個場景唔係臨時決定,而係我一早準備好,叫佢差唔多時候就坐的士嚟球場。既然現實中組唔成一隊,就等我地三個喺呢度正式組成三劍俠,一場大戰又一觸即發。當今世上最強三劍俠,已經各自喺自己位置上企好,一高一矮前鋒,八面玲瓏攻中,三劍俠以最佳狀態去迎接呢場賽事。

「咇!」
就以最長一章為呢個故寫下完美謝幕
屌 三個人屌打晒成校都得啦
日本小學生嘅3vs100挑戰
100人挑戰
係唔係完左?
yes
精彩
留名睇後傳
想睇咩先
有冇得ff 埋世界盃
就黎退休回流港超
有無其他隊員既對主角既看法短篇,好似羅拔仔
等你下一次
其實有諗過寫外傳,係講阿佑拎完歐聯嘅事,但之前個四主角視角已經用晒我啲諗頭,再寫外傳怕爛尾,同埋會有種為寫而寫嘅feel夾硬寫,所以決定以拎歐聯嚟個璀璨結局

至於而家著手緊一個殺手故
補返3個女人各2篇甜啦
等睇香港隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞