【校園】【足球】【少甜】溝到女神後我決定......

779 回覆
73 Like 5 Dislike
(Charmaine5,四朵金花)

人生其中一個最大遺憾係中學grade trip我地4個金蘭姊妹冇得一齊去旅行,於是kassie就提議我地跟佢去英國玩,我地都一致讚成,夾好時間就book機票同酒店。諗起以前幾個柴娃娃嘅日子,每日都嘻嘻哈哈,冇煩惱,頂多只係煩考試煩test煩sba,考完就過眼雲煙,對比起而家嘅煩惱簡直小巫見大巫。讀書方面,背嘅嘢複雜超多,解剖學,臨床知識,一大堆嘢背到頭都爆。上堂仲好笑,有時要學生出嚟做model示範觸診,學體表解剖,於是男同學就著背心,而女同學就著sports bra上堂。。。初初好尷尬,不過習慣咗就冇乜嘢,同埋入到呢科嘅同學都好正經,所以都冇咩特別事發生~

考試先大壓力,筆試還好,反正都係死記,考practical先慘,兩個人一組入去病房,入面就得一個老師同一張病床,估都估到一個同學做病人一個同學做醫生。第一輪我拍擋做病人,我做醫生,老師士但出個情景,然後我就要根據呢個情況知幾多講幾多,最抵死係當出到一啲我未見過嘅topic,就要靠我把口鳩嗡,純粹靠邏輯同本身知識去推理個最合理醫法~考完之後將呢份恐慌散佈俾準備考試嘅同學,順便討論題目,非常刺激~

終於搞掂考試,成個人鬆一口氣,考成點?唔理嚕~而家要準備嘅係英國之旅去邊同買乜。我一直都好想買個袋,尤其見到凱特皇妃拎嘅袋好多都好靚,而且幾千蚊就有一個,一啲都唔貴。左揀右揀,我決定買個啡色Strathberry袋,成熟得嚟唔會太老,啱晒我呢啲想扮成熟嘅少女~再加埋香水,英國茶,餅,衫褲鞋襪。。。唔計機票酒店,我淨係買嘢都分分鐘過一萬蚊。以前叔叔俾落嘅錢我都冇乜點用,平時靠返coffee shop parttime夠食夠車錢就得,本身我又唔大洗,就算parttime返得唔多人工只有幾千都好夠我用。我唔係好識銀行嘢,於是特登去銀行搞張海外提款卡,廢時我去到英國想買嘢但帶唔夠錢。初時個女職員閪我面,可能覺得我整呢啲小事煩到佢,但佢見到我戶口幾十萬,而且乜都冇只有cash,對眼發晒光咁係咁sell我嘢,咩升級戶口吖,信用卡吖,保險吖。。。妖,聽到我都煩,最後敷衍佢搞個戶口升級算。

我,kelly,fion行出倫敦希思羅機場接機大堂,「喂~~~」kassie大聲嗌到附近啲人望住佢,不過佢唔理,急步咁行過嚟同我地攬埋一舊,我地4個終於再次聚首一堂。Kassie呢個導遊做得相當稱職,會介紹啲街道,建築物,景點,同埋佢喺當地發生嘅趣事,字裡行間聽到佢同阿健好sweet,羨煞旁人。

行程中間我同kassie會去李城兩日一夜,因為佢要去撐阿健場,至於kelly同fion兩個對足球冇興趣,所以呢兩日我地4人分成2人2人咁行動。其實我知道呢場波係對阿佑,我照樣選擇嚟睇而唔避開,一來我真係想睇呢場波,對上睇波已經幾年前佢地合作,今次居然會對決,肯定好好睇。二來難得有好姊妹陪我睇,平時邊有呢啲機會,聽講kassie終於識越位。嘻嘻,我叻過佢,我幾年前就識~同埋佢知道進攻技巧例如撞牆,入攝,唔同射門方法,當然喺佢眼中只會集中阿健一人。
More
push
(Charmaine6,自作孽)

「八婆~等埋我吖~」衰婆,掛住溫仔唔理我,叫我自己一個去買嘢食,一抽二咁拎兩個人份量,球場都逼架啦,幾咁難行吖。我順住kassie眼神方向望過去,見到阿佑同佢傾緊偈。。。
曾幾何時,我以為再次見返佢,我可以好平靜當冇事發生,平常心咁面對,但呢刻真係見到,內心居然會好激動,呢兩三年我已經盡量放低,但越去逃避反而越被綑綁,真係報應,我自己攞嚟賤,只好選擇認命。Nicole行到佢身邊,佢見到我然後揮手打招呼,我拎住好多嘢只好對佢點頭示意,然後去返kassie隔離坐低。

幸運嘅係球場上歡呼聲太嘈啦,將我從思緒深淵拉返出嚟。「BB加油~~~」我諗kassie嘅打氣聲,聲上嘅阿健應該會收到。唔知點解今場阿佑踢落綁手綁腳咁,可能呢啲就係作客要面對嘅問題?另一邊阿健好快就起到腳射門,「WOW~~~」「哎呀。。。」身邊嗰位嘈都拆天嘅小姐將份肉緊感傳染俾我,我越嚟越投入呢場比賽,球場玩人浪會跟住玩,會一齊歡呼一齊嗌。60分鐘時李城已經領先到3:0,愛斯賓奴完全挨打,阿健頭頂腳踢入兩球。「咇!」愛斯賓奴個矮仔前鋒禁區頂俾人鏟低,阿佑拎住粒波擺定,我諗起以前佢中學嘅風彩,心入面希望佢今球會入。望住足球彎過人牆入網,我興奮到歡呼拍手,「喂!你撐邊隊架!」
「嘿嘿。。。」係喎,我喺呢邊觀眾席撐敵隊好似唔係幾好,哈哈,低調啲好~之後阿佑喺左邊大腳傳中俾隊友頂入,可惜已經為時已晚,無力回天,結果阿佑輸2:3,唔緊要嘅,仲有第2輪,一定追得返,我相信。

當晚阿健佢地去同阿佑Nicole食飯,我同kassie冇出席,一來唔熟怕dead air,二來我諗佢地3個如果冇我地兩個在場嘅話會盡興啲。喺民宿hea咗個幾鐘,忽然一陣酒意上腦,「喂bb,同我落吧飲返杯吖」唔知點解,呢一刻好想飲酒,「好吖~」阿健贏咗波,kassie心情都明顯開心好多,同冷靜嘅我形成強烈對比。
「喂。。。好啦。。。你飲咗兩杯啦,做乜飲咁多啫,因為見返佢?」
「唔知吖。。。」我唔多飲得,飲完第一杯已經開始醉醉地,第二杯已經面紅半趴喺檯上,同好優雅飲緊酒嘅kassie又一次強烈對比。

Kassie拎手機出嚟睇,然後一片擔心嘅眼神望住我,識佢咁耐佢郁一郁條尾我都知佢想點~「點吖,你bb搵你?我放你走啦~」
「但係你。。。你自己一個人得唔得架」
「得啦,我一陣自己返去啦,我仲細咩,走啦」
「咁我走啦,小心啲吖~」衰婆吖,臨走嗰陣含春笑到咁,即係今晚去條仔度瞓唔理我啦!

飲完第二杯已經唔太頂得順,托住頭半醉半清醒咁抖,腦海回憶起佢同Nicole嘅甜蜜,好似一巴一巴咁刮落我度。係啦,人地而家咁幸福,而我亦得到報應,已經冇必要再喺個死胡同入面掙扎,我應承自己,今次係最後一次為呢個男人咁樣借酒消愁。唔知隔咗幾耐,我睜開雙眼,原來我恰著咗,見到手機幾十條whatsapp同幾次miss call嘅轟炸,先知而家已經1點幾。「喂,你做咩飲咁多啊?」眼前坐低個男人,原來係阿健,睇嚟kassie見我唔覆佢擔心我,叫阿健嚟睇我仲喺唔喺度,哼,都算佢仲記得我!
(Charmaine7,柳暗花明)

「冇事啊嘛?」
「冇事。。。」
「見返人喳嘛,小事啦,況且佢而家點都唔關你事啦」
「我知。。。但我連咁小嘅事都做唔到,點解嘅。。。?」我開始恨我自己,恨自己行咗入一條不歸路,恨自己喺阿健口中嘅小事都處理唔好,講講下講到眼濕濕,眼淚開始落下,我而家應該最需要一場喊,喊完就雨過天清。
「點解嘅。。。阿健,話我知吖?你而家係咪覺得我抵死,好想笑我吖!」我越講越激動,
「唔係。。。你唔好咁啦」阿健見到我咁,只好搭隻手落我膊頭安慰我。
「我應該呢世都得唔到幸福,你話係咪吖。。。」我邊喊邊講,拎起酒杯將最後嘅酒飲埋。
「點會呢,好啦好啦,你唔好再飲啦。嚟,我送你返去」阿健雙手夾起我扶我走。

好彩間吧同民宿算近,就算冇車都可以行返去,之但係我全程都要阿健扶。「你睇你,似咩樣」「明明你都唔係差,都唔知點解搞成咁」「而家知錯呢咩」「放低咗就繼續向前行唔好望返轉頭啦,你呢種條件唔慌冇人要啦」一路上,阿健都好似俾緊說話我聽,當然我知佢為我好,而且咁直接講係會比較入耳。

返到去我即刻攤落張床,成條死屍咁,阿健本來諗住開門就咁走,不過都係返轉頭幫我除鞋,扶返正我個身喺張床上。「好熱吖。。。」
「哎好啦好啦,斟杯水整條毛巾俾你冷靜下。」阿健都冇我符,唯有送佛送到西照顧好我,始終一場朋友,仲要自己條女嘅死黨,唔忍心見到我咁頹。
不過真係好熱。。。我不自覺咁除咗面頭件毛衣,淨返件打底衫,阿健出嚟見到都嚇一嚇,「你做咩除晒啲衫啊」然後成條毛巾放我塊面上降溫,「嗱,水啊」
「餵我!」
「唉我真係頂你唔撚順!」講係咁講,不過佢坐低隊杯水過嚟,但我仲瞓喺度,於是佢左手伸入我背脊托我起身飲。

杯水好快就飲晒,然後我即刻瞓落床,連帶扯埋佢落嚟。阿健將隻手從我背脊伸返出嚟,呢個動作撩起我,我情不自禁雙手箍住佢頸,長期嘅訓練令佢膊頭好橫,背肌好厚,攬住好舒服,「你慢慢瞓啦,我走啦」講完阿健想起身走。
「唔吖,唔好走。。。」我再將佢拉返落嚟,然後攬實佢。
我地四目交投,突然間一股氣湧上,我控制唔到自己錫落佢塊面,佢知道事態越嚟越嚴重,用力將我手分開然後起身,「喂吖好痛吖!」呢下痛覺亦都令我清醒返。

「sorry吖健。。。」
「你係寂寞嘅就搵個男人啦,你幾年冇拖拍?放過自己啦」
「嗯。。。」
「走啦,有咩你搵kassie啦,唔好搵我」
「唇印吖。。。」我尷尬咁指一指佢左邊面。
然後佢就揚長而去。

返到香港,我一直將阿健句「放過自己」記喺心入面,估唔到會由佢點醒我。學校依然會有異性想識我,我除咗冇冷酷咁唔理佢地,仲會互相交心出嚟去了解對方。好幸運,同faculty有個男仔對我好好,知道我姨媽到會提我,我講過有咩想食佢都會買俾我食,最重要我學業上唔識時可以問佢,簡直係我嘅救命稻草。後來先知原來佢之前上堂已經想識我,而且見到我跳舞時更加被我吸引,只係覺得我冷山美人唔會理佢。

「咁點解當初食飯搭檯你又撩我講嘢嘅~」
「因為難得咁近距離同你講嘢囉」
「哈哈,如果我唔理你呢?」
「咁冇架啦,唯有放棄啦,冇理由繼續好似纏住你咁架嘛」
「哼!衰人!」我地挨住膊頭傾起往事,講起相識嘅經過。
「咁而家證明到理我係一個正確決定啦~」
「嗯~」我雙手更加箍實佢條腰。

放過自己,放過人,為咗將來幸福,我決定將我過去好好埋藏心底,將我過去隱瞞,唔再去諗起往事。
同學仔真係慘
揀著隻雞做女朋友
仲以為呀健屌左佢
咁其實阿健知唔知佢做雞
定淨係以為佢出軌
好似唔知
長期訓練
唔知,只係以為第三者
(健一,脫胎換骨)

「點啊,咩環境」
「踝關骨裂,抖個零兩個月就ok」
望住阿佑走,我一路諗返起頭先場波,雖然對方踢我係唔啱,但我可以避免呢樣嘢,尤其我聽到阿佑講嗰句「嗱,而家出事啦,今次你死好命,萬一斷韌帶睇你點算」,亦都令我陷入沉思,回想起以前阿佑斷腳嘅經歷。

當時佢都係好鍾意上腳,踢嘅位置係影鋒,同我一前一後非常合拍。好多時佢會一個帶住個波扭人,佢又真係扭到喎,所以就習慣呢種踢法,而我就捕定靚位等佢俾波我。有一次練波,佢依舊帶住波慢慢推,扭過一人後繼續推,我空晒佢都唔俾,就算對方落剷佢都覺得自己扭得過然後好瀟灑咁擺脫佢。可惜邊有咁順利,對方剷中佢腳腕,然後痴住粒波咁拗落地,當刻已經見到佢腳腕L字形,抬上擔架時甚至條條fing狀態,呢個場景嚇親我,我一世都唔會忘記。

當然唔可以話因為佢扭波而整親,但明明可以避免到,之後佢克服陰影踢返波,位置亦退後一格,衝刺力爆發力冇以前咁好,但佢養傷時瘋狂睇波,足球直播嘅上帝視角亦都培養佢足球視野,於是佢變到好鍾意俾手術刀傳送,從以前一扭幾變成派牌球員。佢算係因禍得福,因為踢得仲好,經常一腳劏穿防線,而且佢要練腳肌肉,所以不斷練射門,結果造就佢一腳好罰球,完完全全顯示咩叫台下十年功。我性格向來比較衝,好似頭先咁,一路去挑釁對面,明明可以唔洗咁做,結果而家自己攞嚟衰,見到阿佑嚴肅表情,我亦發誓要作出改變!

喺香港可以自己行得走得,我返去球隊繼續養傷,一來嗰邊專業啲,二來我要俾教練團睇到就算我受傷,我都會好努力。於是我除咗腳物理治療,亦會做gym操上身肌肉。養傷大約3個月,終於可以踢返預備組賽事,喺隊內練習賽我已經踢返起,不過仲係未適應,腳頭好唔順,但係走位入攝嗰啲完全冇問題。腳唔得啫,仲有頭,結果頭幾場比賽我9成都頂頭錘入波。

之後我狀態已經返嚟,我角色變得更加似一劍封喉類型。以前我會落中圈附近搵波踢,而家我會企最前做禁區殺手。以前我會出嚟做支點停波分波,而家我直接等隊友長傳或傳中俾我去頂波,set波2傳。本來我身高拍埋去一啲都唔矮,呢次養傷我上身肌肉強化唔少,直情可以同鬼佬鬥撞都唔輸蝕。我對於入波嘅渴望好強烈,同時唔會浪射,唔會上腳喺度妹,唔會鳩做功勢,完全可以用脫胎換骨嚟形容。一隊順利升上英超,同時開出一紙合約俾我。媽!我得咗啦!
Yeah 又有文

有d期待kassie會hurt到阿健會點寫
我有講過呢個point咩
有人話睇到有呢個伏筆
可能我記錯 sorry
等睇亞佑反CUP!
大隻健篇啦
諗緊post唔post完整嘅第二回合作為 健x.25章,過程好撚熱血
小佑大戰小健
心動不如行動
文啊~~~~
Charmaine 有冇多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞