【校園】【足球】【少甜】溝到女神後我決定......

779 回覆
73 Like 5 Dislike
手動正皮
都係覺得阿佑同charmaine一齊襯d
我都係咁話
(健二,驚天逆轉)

我同阿佑唔同,佢技術好,腳法細膩,亦都有一腳遠射,而且唔太需要直接面對後衛,所以對抗性唔係最重要一環。但我唔係,喺英超對住班狼死後衛,如果連企穩都做唔到,點樣踢落去,所以我不斷操橫操厚個身,去加磅,起碼叫做唔會俾人撞到仆街。班主係泰國人,所以我地去泰國踢熱身賽,頭兩場我冇得出,教練只係叫我留心前鋒走位,同隊友嘅串連合作。第三場下半場終於入場。好多謝班前輩唔會因為我新手唔信我,唔俾波我,中場drinwater會長傳俾我,而我把握到搶點成功頂入。臨完場前我同右翼馬列斯撞牆,送佢一程俾佢半單刀,可惜中柱,不過佢都會俾隻手指公我。

英超終於開季,係球隊十年來再次角逐英超,今年目標係護級先,老實說英冠上到嚟都唔敢要求太多。但係開季頭4場都唔算順利,2負2和,要去到第5場對史篤城先贏。之後對曼聯,其實我係曼迷,除咗話夢想喺曼聯踢波,而家呢個moment想贏到佢地證明自己 。之前幾場我表現唔錯,所以有正選踢,開波16分鐘曼聯已經一頭一腳領先2:0。不過我地未放棄,機會總要靠自己尋找,缺口總要靠自己打破。中圈再次開波,可以曼聯輕敵,左路防守鬆散,我即刻走邊路接應傳送,然後出盡力向前推進。曼聯後衛rojo過嚟逼我,佢都幾撞得,將我撞一撞然後踢到粒波甩腳,我俾佢撞出邊線少少。不過咁樣仲好,我就唔會俾佢痴到身,我用盡力加速跑追返粒波。講撞我唔一定夠佢撞,但講跑我一定夠佢跑!我已經跑甩佢一個身位,眼見粒波就嚟出底線,我出盡奶力追返,然後用力拗腰傳個高波去禁區中間。我地另一個前鋒烏路亞已經到位等緊,佢搶點成功頭錘頂入追返1球。

雖然氣勢如紅,不過實力有差就係有差,去到57分鐘我地落後1:3。唔得,咁難得對曼聯,我唔希望我第一次就咁樣輸。60分鐘我接應長傳,今次我到左路單挑曼聯右閘rafael,終於有個球員比較矮小可以俾我恰,我拍一拍佢,佢已經向前碌落地,合法碰撞當然唔吹我。我底線拎返波,即刻轉身加速去返禁區中間,rafael好快回身追返我,我已經食住佢身位,佢衝動之下用手拉我,我乘勢跌落地,球證毫不猶豫吹雞直指12碼,一射中鵠追近2:3,反擊開始!64分鐘隊友禁區外勁射,可惜省落我隻腳到反彈,中場甘比亞素已經衝緊上嚟補射,我見佢殺得勝起都廢時阻住佢,轉身讓開半步俾佢炮彈式射波,追平3:3。79分鐘,我地中場偷到曼聯一次失誤,我見到前面中門大開,走位等接應,隊友拉腳波埋嚟,粒波恰到好處彎到我前面,我控定加速,已經呈現單刀狀態。我見到曼聯門將迪基亞企嘅位置封唔晒近柱,瞄準近柱死角位向前一篤!佢根本落唔切地只可以望住粒波入網,對住dream club入波嘅我非常激動,而且反超前4:3,我直接剷草慶祝!去到83分鐘曼聯已經無力回天,又係我,曼聯用新人後防blackett守我,雖然我都係新人,但而家我完全可以睇住佢嚟食,佢頂唔到波俾我偷到,我轉身加速推進,佢跑得好快唔洗一陣就跟上我,可惜年輕人終究年輕人,太衝了,居然從後剷跌我,又輸多球12碼,最後我地上演大逆轉,下半場30分鐘內連入4球反勝5:3,健呢個名成功留下烙印。

尋晚攰得濟訓死左
李斯特城真係好熱血打得
(健三,再創奇蹟)

好可惜,唔知係唔係用盡勝利女神嘅力量,跟住足足13場冇贏過,只有11勝2負嘅慘絕人寰戰績,去到聖誕節踢完18場聯賽只有可憐嘅10分排包尾,係降班大熱門。呢一刻,我真係有啲徬徨無助,領隊亦都好似冇辦法,球隊士氣極低。好彩之後幾輪對手唔勁,我地拎3勝1和總算叫做吊住條氣未死得。

喺我眼中,一次唔得,我就練到得為止,我嘅努力絕對唔會輸俾阿佑。每日除咗常規訓練,我仲會加操到夜晚,甚至朝早好早起身跑步,我可以學kobe咁話,「你有冇見過凌晨四點嘅李城」。努力真係有回報,跟住6場聯賽拎到4勝,我亦重拾射門鞋,只係球隊仍然水深火熱,深陷降班旋渦之中。另一方面,我地喺聯賽盃-6打入4強,阿佑約定我要贏聯賽盃踢歐霸,佢贏國皇盃踢歐霸,我地來年相約歐霸決賽對決。呢輪聯賽作客贏熱刺,我地食住道勢再喺聯賽盃4強次回合贏埋,晉身決賽。

呢場波kassie有嚟睇,從中學到而家,佢嘅轉變好大。以前佢係班上小八婆,天文台,幾本上咩風都收到然後散晒出去。活潑可愛,係我對佢嘅第一印象,而我幾鍾意同呢類人玩,所以未一齊前我都同佢幾fd,一齊坐嗰陣成日傾偈俾老師話。某程度上我係因為佢同班上嘅女朋友分手,因為吃我地醋,呢個係其一原因。其二係我太熱心足球,尤其比賽前我唔會同佢出街,只會顧住練波,久而久之佢頂唔順就分手。呢方面kassie好好多,除咗唔會逼我去街,仲會嚟睇我練波,睇我比賽。去到而家,如果我喺主場踢大戰,佢都會坐火車嚟睇,係一個完美嘅跟得女友。佢成日話,「bb你一定會係神射手」我就同自己講一定要拎到個獎俾佢睇!雖然聯賽盃晉級,但聯賽始終都係低潮,佢都會安慰我,為我打氣。

為咗場決賽,我地選擇暫時喺聯賽留力,反正對手又曼城又阿仙奴,老實講真係冇盡力嘅必要,盡完力都輸就好唔抵。好好彩,聯賽盃決賽順利勝出,我地拎到來季歐霸入場券。「喂阿佑,我搞掂啦,你唔好輸啊!」我有啲擔心佢,始終西甲幾隊強隊唔易踢。當然,佢應承得嘅事,好少會落空,佢好順利一路殺入去決賽。至於我?聯賽繼續幾場不勝。。。已經係降班大熱。我唔會咁易認輸,連續4場好艱辛咁贏波,去到對車路士先輸,不過已經搶到唔少分去護級。聯賽最後大直路,最後4場我地拎到3勝1和佳績,莫講話成功護級,直情排到上第14位。英超史上,喺聖誕節排包尾,而最後成功護級嘅情況只發生過3次,我地就係第3次!
今晚繼續
作為曼迷記得個球,見到華迪撞鳩拉菲爾無吹,之後入到禁區吹返拉菲爾就嬲
就天黑啦
跟住足足13場冇贏過,只有11勝2負嘅慘絕人寰戰績

11負2和,sorry
(健四,天意弄人)

本來經過呢個奇蹟,諗住新一季會順順利利,點知季前去泰國熱身賽時,球隊突然宣佈將領隊皮雅臣炒魷,理由係工作關係不合。失去呢位領隊我好唔開,因為佢係伯樂,冇佢嘅重視唔會有今日嘅我。其實之前佢個仔同另外兩個人因為牽涉拍扑嘢片炒魷,估唔到燒埋落老豆度,乜拍條片就要炒魷嘅咩,咁我同kassie嘅片。。。屌,小心啲先得,唔好變希哥二世。新領隊係雲尼亞里,之前佢教希臘國家隊表現好一般,而且生涯冇乜獎,當然,專業嘅我無論邊位領隊,我都會交出120分功課。

我依舊見住凌晨4點嘅李城,喺我眼中冇嘢比足球更重要,而且因為轉領隊而更勤力練習佢嘅戰術。開季頭3場我地順利2勝1和暫時排榜首,我知道季前我地係降班熱門,一來換領隊,二來冇大增兵動作,比較大嘅引入已經係防中簡迪同後防侯夫。即使如此,我一定令到啲人跌眼鏡,唔只要護級,而係要排名上半版,所以我場場比賽都搏盡,直至第14場對曼聯之前,我地拎8勝4和1負佳績,暫時排榜首,而我已經連續十場聯賽有入球,暫時歷史並排第一。要打破呢個紀錄做歷史第一人,我就要對曼聯入波,冇錯,又係曼聯,上年已經踩住佢地上演驚世逆轉,估唔到而家又要踩住佢地打破歷史。對於愛隊可能有啲殘忍,不過亦都係我嘅光榮。比賽24分鐘,我成功入波,終於我嘅名字可以寫入英超史書。呢場波結果打和1:1,成功打破歷史之餘又可以唔洗贏愛隊波,都算係最好結果。

班主維猜見引入我呢個亞洲球員都算成功,於是佢叫我可以幫手叫阿佑加盟,造成亞洲雙星。「問啲咩?叫我轉會?係嘅叫佢唔洗諗啦。。。」 我估唔到阿佑會秒拒絕
「吓?你唔想踢英超咩?」
「唔係。我想踢多一兩年再睇咩環境啫」
「咁好啦」
我將結果同老闆講,佢唔會怪我,唯有打消呢個念頭。其實我好想同佢一齊踢,因為我feel到我地雙劍合壁嘅話可以再創高鋒。不過阿佑就係咁,好重情壬義,唔會咁易離開培養佢嘅球隊,我只希望呢種性格唔會拖累佢成就。

去到第33場聯賽,球隊已經連贏5場聯賽排榜首,我同阿佑都打入歐霸4強,但係天意永遠好大整蠱,明明約好咗決賽見,但提早4強就要分出勝負。呢輪聯賽我地4:0大炒史雲斯,我以最佳狀態迎接阿佑,我一定唔會留手。首回合佢作容嚟到李城,展現出頑強鬥志,只係我狀態賽在太好,最後我贏3:2,不過唔可以太開心,因為次回合佢贏1:0都可以憑作客入球優惠晉級。

賽後我去搵阿佑同Nicole聚舊,離開時我叫Kassie今晚去我度瞓。人係自私的,今晚我要佔有kassie。原來佢同charmaine落bar飲酒,我估到charmaine因為見返阿佑所以諗起往事?挑,都未同佢算返當年俾帽阿佑戴呢筆帳。一片翻雲覆雨過後,kassie好擔心charmaine一個未返到去,於是不斷搵佢,但係都冇回覆,佢就俾間bar地址我去搵charmaine。

去到間bar,見到佢趴喺檯,「冇事啊嘛?」
「冇事。。。」佢眼神迷幻,感覺真係好醉
「見返人喳嘛,小事啦,況且佢而家點都唔關你事啦」
「我知。。。但我連咁小嘅事都做唔到,點解嘅。。。?」死啦,我最驚就係女人喊,見到仍眼濕濕咁都唔知點算。我唯有夾佢返酒店,講起上嚟我第一次咁近距離接觸佢,以前同佢唔算fd,只因為佢係kassie死黨同阿佑女友,先至話認識多少少。以前佢都算靚,而家更加靚,佢今日噴咗香水,香氣夾雜酒氣,好特別,好好聞,我都忍唔住索幾索。

帶佢返去民宿,本來諗住唔理佢走人,但我於心不忍,同時驚佢同kassie報串,所以我幫佢整理好先走人。「好熱吖。。。」小姐啊。。。乜你咁多要求架,念在相識一場,好!
「哎好啦好啦,斟杯水整條毛巾俾你冷靜下。」
之後佢要水,仲要我餵佢,佢係咪當咗我係阿佑?!
我托住佢起身餵完佢飲水,準備轉身走,「你慢慢瞓啦,我走啦」
「唔吖,唔好走。。。」佢居然用手扯我落佢身上,仲要攬實我。攬都算,仲要錫埋嚟,我知道再咁落去會好錯,我決定唔撚理佢,大力起返身,整痛佢都咁話。

終於擺脫佢,好彩佢提一提個唇印,唔係我返到去真係等分手都得。「bb你咁耐嘅?」
「你個fd啊,醉到呢,根本自己返唔到去,我去到間bar佢趴喺檯,唔係我去到佢真係俾人溶咗都似,唔講啦,我沖涼先,咁樣搞一搞好鬼熱」
我除低外套去廁所沖涼,沖完涼我見到kassie拎住我件外套,個樣好哀怨望住我,「點解有女人味嘅」
「你個fd囉,佢噴香水,咁我要扶佢返去架嘛,咪痴到啲香水味囉」
「咁呢件衫呢!你自己望吖!」講完佢掟我件白色裇衫俾我,我屌。。。做乜會有啲胭脂印喺件衫度架。。。呢獲仆街啦。
聽日會有阿健難得嘅感情戲+第二回合
.
振個夫剛先啦
第二回合嘅歐霞杯決賽定第二回合嘅床上大戰?床上嘅麻煩要多六七個回合,好似打季後賽咁
(健五,成王敗寇)

「BB你聽我講」
「唔好叫我BB!」
「唔係呢,真係冇嘢架」
「咁你解釋,講吖!」kassie強忍淚水,我都係第一次見到佢咁嬲。
「頭先佢飲醉」
「酒醉都三分醒架」
「你聽我講埋先,咁我要扶佢返去架嘛,咁中途佢醉到都行唔到,一開門口佢成個人撻低,咁我咪即刻逗住佢囉,一逗住佢個頭咪撻落我度囉,同埋啊,真係同佢有嘢嘅我唔會咁快返到嚟啦」忽然諗起我臨走時佢提醒我個唇印,好彩提一提,唔係真係水洗都唔清。
「真係?」kassie態度開始軟化,有見及此我即刻攬住佢,
「真係架,我地都一齊咗幾年啦,我對你點你知架」
「唔知喎!」
「我愛你,從以前,到而家,將來都係」聽到呢度kassie終於忍唔住喊
「呢番說話你終於捨得講出口呢咩。。。」講起上嚟,唔計敷衍性嘅示愛,咁認真同佢示愛好似真係第一次。

「好啦好啦,唔好喊啦,我個心得你一個,冇其他人」
「嗯。。。」
「乖啦,我氹你瞓」講完我錫落佢額頭
「健。。。我都愛你」然後佢回返一個香吻俾我嘴唇。。。

呢一晚,我地渡過前所未有咁激烈嘅一夜。

雖然首回合我地領先,不過次回合唔敢鬆懈,尤其阿佑絕對有能力改寫戰局。再次去到巴塞市,不過今次係用挑戰者嘅身份作客愛斯賓奴,我亦都冇心情游山玩水,眼前只有勝利。開賽初段我地比較被動,因為教練希望我地先做好防守,由於0:0都可以出線,所以我地唔好大犯錯就得。15分鐘左右,阿佑中圈拎波準備推進,咁啱我喺附近,於是我去防守,緊逼佢唔俾佢輕易傳波,去到最後關頭佢轉身過我,我情急之下拉佢衫頸位,因此佢勒住chok親氣門,「喂你洗唔洗咁」
「sorry我冇心架」
阿佑求勝心同我一樣重,所以我理解佢頭先嬲嘅理由。32分鐘,我接應長傳準備推進,突然我從後被剷跌,原來阿佑回防剷我,佢食咗黃牌,我盡量忍住道氣,心平氣口同佢講,「一人一次,打和」
佢唔理我就咁走開。

換邊後50分鐘,簡迪喺我地禁區頂附近侵犯roberto,呢個位係阿佑食糊位,所以我都叫隊友要排足6人人牆,而我就去近柱位企喺度,就算佢咁勁彎過人牆,都仲有我包位頂走粒波,我諗觀眾都估唔到我會將fifa招式搬出嚟,我太了解阿佑,知道唔咁做嘅話佢真係射得入。全場屏息靜氣等球證吹雞,我同阿佑都同時深呼吸,「咇!」阿佑起步拉弓,粒波真係彎過人牆直飛近柱死角,我見住粒波來勢,即刻跳起希望頂走。我屌!唔夠高添!粒波勁到臨門前曲墜落嚟擦眉底入網,就算我米8幾跳起都頂唔到。望住佢地慶祝,先發現進步快嘅唔止我一個,阿佑亦都幾何級數咁進步,馬天佑,你好嘢!

愛斯賓奴領先1:0,總比數追成3:3平手,不過佢地作客入球優惠,如果呢個比數完場我地就會出局。唔可以,我唔可以就咁輸!只係阿佑,roberto同摩蘭奴呢三叉戟攻力真係好強,攻勢一浪接一浪,領先嘅情況下氣勢如紅,連我都要返中圈協防等反擊。85分鐘左右,drinkwater偷到波,即刻長傳俾我,我拎到波後加速,見到右翼馬列斯前面空晒,我直接斜傳俾佢單刀,而佢亦不負所託成功燙射破網,比數追平1:1,出線形勢又去返我地度。於是佢地再加強攻力,90分鐘,阿佑睇準我地兩個中堅中間空檔,一下手術刀直線劏穿晒,摩蘭奴拎波後直接起腳勁射入網,出線權再次去返愛斯賓奴手上。

補時5分鐘,最後呢5分鐘,只要入多粒就得啦,一粒就夠!無論係我起腳,定係馬列斯起腳,都無功而還。95分鐘,最後一個攻勢,中場甘比亞素hold住個波,我突然加速向前走位,佢睇到然後一腳過頭波俾過嚟,我轉身背向龍門心口控定。再次轉身面向龍門,龍門已經衝出嚟,我趁佢落地時將粒波推離腳然後加速,佢落地瞬間撲到我右腳,佢想收手都收唔切,而我俾佢勾一勾亦失去平衡跌落地,「咇!」球證直指12碼點,佢地即刻蜂擁而上同球證理論,但係點講都改變唔到龍門勾跌我呢個事實。呢球由我搏返嚟,由我親自操刀,愛斯賓奴,就等我一劍封喉!
射失12m
屌罰球守龍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞