【校園】【足球】【少甜】溝到女神後我決定......

779 回覆
73 Like 5 Dislike
(九十一)

食完晚飯之後我送Nicole返屋企,睇嚟佢仲怪緊我唔同佢講聲就帶佢上我屋企見家長,「你估你見我老豆時會點?」
「緊張囉,你老豆好似幾惡咁?」
「唔係善男信女嚟架,到時你醒定啲,我保唔到你架~」
「繞命呀,你帶我上去之前講聲啊」
「哼!我唔會講,鬼叫你今日都唔講,當係俾你嘅教訓~」
唉,睇嚟受死嘅一日好快來臨。。。

呢段時間我地行遍港九新界,海洋公園,迪士尼,仲有唔同大小商場,地標,全部都去晒,因為唔知幾時可以再咁樣一齊行遍全港,期間亦見埋Nicole家長。Nic爸話有睇我踢波,覺得我好有潛力,只要保持態度良好,超越林嘉緯只係時間問題,換另一個講法,即係唔好令佢失望。。。瞬間壓力大增添。「哈哈哈~你記住唔好衰俾我老豆睇呀~」Nicole幸災樂禍嘅樣討厭得嚟帶點可愛,為咗還擊,決定喺佢屋企就地正法!「喂呀。。。呀。。。唔好。。。撩啦。。。嗯嗯,有人呀哼~~~」
「第一次喺自己屋企係咪特別興奮呢?」我用手握住巨龍,喺目標地方門口外遊走,
「嗯。。。做咩磨喎。。。呀哼~~~我想要呀~~」
「嘿嘿,我偏唔俾!」導彈頭輕輕前進,然後退出,繼續遊走,
「唔~~入嚟啦~~嗯。。。我要呀~~~」
「你自己嚟啦」
Nicole用纖纖玉手握住,慢慢放入,「呀~~~嗯~~~嗯哼」
嘩屌,今次仲刺激過喺我屋企,好快就忍唔住要噴發,「要射啦。。。」
「呀。。。射,出面呀。。。」
「咁射你嘴?」
「呀~~~呀~~~嗯。。。射嘴啦。。。呀哼~~~我幫你奶。。。」
望住Nicole被口爆嘅樣,視覺衝擊感令小佑繼續保持充血形狀,不過我驚再繼續嘅話會太high被佢屋企人發覺,所以都係算了。

終於到我最期待嘅一日,日頭我先同Nicole去中上環做文青,然後去PMQ玩吊墜工作坊。我地用木一人整一條吊墜,吊墜入面細細隻字刻上對方名,嚴格嚟講算係我地第一份定情信物,望住Nicole滿意嘅樣我心滿意足。5點半左右我地坐覽車上山頂,行到7點左右就去峰景餐廳入座。「好啦喎馬天佑,到底係咩事啫,而家講得啦?」
「你真唔知定假唔知啊?唔似你喎」冇理由Nicole唔知架喎?
「多謝你,我知道,今日係我地一齊第1000日,其實唔洗特登做啲咩啦,同到你一齊就係最開心,最滿意嘅禮物」
「嘩,幾時咁口甜舌滑架你?」
「都係跟得你多~」
「咁你幾時知架?」
「你當我傻嘅咩。。。呢啲日子我都有留意,唔係淨係得你上心囉,講到我好冇心咁!」係喎,Nicole經期緊,情緒比較波動,不過佢好易氹,美景佳餚下,佢好快就開心返。

的而且確,如果我唔喺佢身邊,就算做幾多嘢,送幾多禮物都好,都不及現賽中一個擁抱嚟得咁窩心,暖意。而家諗返起,話唔埋long d對於我地係幸運,因為雙方都有一個可以一齊堅持嘅人,擁有一顆有相同夢想同執著嘅心,擁有一份強烈到可以挑戰距離嘅愛。茫茫人海中,搵到一個無條件信賴對方嘅人,就係最大嘅幸福。呢一刻,我已經決定第2000日時要做啲乜。
2000日求婚
push
(九十二)

放完假回歸球隊,要把握時間操練返個狀態,因為除咗聯賽同國王盃,今屆仲多咗歐霸盃要打,密集賽程對體力要求相當高。歐霸分組賽抽籤出爐,我地呢組有兩隊講唔出隊名,另外嗰隊就係布拉加,出線問題不大,至於阿健佢地情況一樣,只有羅馬比較強,出線應該都唔成問題。經過一年洗禮,除咗技術進步,最重要心態上有進步,好似上年國王盃4強我射失12碼嗰種崩潰唔會再出現。呢一季我同roberto呢對雙子星正式確認隊中主力位置,加上球隊引入謝拉特摩蘭奴,同roberto組成雙箭頭,加埋我就組成來自歐洲南美洲同亞洲嘅三劍俠。摩蘭奴捕位能力出色,而且進攻意識同埋門把握力強,我非常期待同佢合作。見到人腳咁好,教練為球隊訂立目標,就係衝擊聯賽前6名,歐霸盃其次,國王盃就順其自然。因為我同球會表忠,球會開出新合同俾我,簽約5年,稅前週薪1萬5千歐,呢個數連美斯嘅零頭都唔到。。。當然,我會證明自己值得拎更多。

聯賽頭5場對手唔算強,我地亦拎到3勝2和佳績,其實個2和係最開始兩場默契未夠先至入唔到波,夾慣夾熟後開始上力,呢3場贏晒仲要入7粒。雙箭頭組合風頭一時無兩,至於我。。。要喺呢兩個痴線佬突圍而出真係有啲難,我位置變相係輔助佢地,而唔係單天保至尊嘅10號位。隨後聯賽不過不失,成功保住上半版排名。歐霸小組賽我地小組首名出線,李城小組次名出線。睇嚟我地兩隊唔同走線,可以相約喺決賽一決雌雄。第二季進步嘅除咗我,阿健亦都係痴線佬一份子。英超開幕戰已經入波,去到9月尾對阿仙奴直情一個人入兩粒,到嗰陣已經入到第7球,勁到英國報紙都報導佢。之後11月頭再入1球,已經連續9輪英超入球,僅次於雲尼斯特萊英超連續十場比賽入球紀錄。去到11月中對曼聯,終於再入1球,成功連續11輪英超入球,打破紀錄。老實說,我驚對住佢會輸,唯有希望佢專心聯賽,咁我地就有可能歐霸盃偷到佢雞。

「阿佑,生晨快落」咦?whatsapp 3人群組無端端上水,見到講嘢咁冇厘正經已經知邊個整個group上嚟。
「嘩,我以為你已經唔記得我添」
「咪當我咁唔重情先得架,大佬我地識十幾年」
「你而家英國大紅人喎,威水啦,巴之閉啦,忙得濟唔記得我係人之常情」
「屌講呢啲,你都唔差啦,上年贏國王盃喎」
「歐霸盃對住我,記得留手啊」
「哈!到時你死撚硬!話說我老細問我關於你嘅嘢」原來條友仔有陰謀,至於點解喺個group講唔私下講,可能係想俾Nicole見到然後遊說我?
「問啲咩?叫我轉會?係嘅叫佢唔洗諗啦。。。」
「吓?你唔想踢英超咩?」
「唔係。我想踢多一兩年再睇咩環境啫。你加油啦,今季要爆個英超返嚟」
「咁好啦」
我對於秒速拒絕阿健都有啲驚訝,就連Nicole見到我地對話都私下inbox我問點解,「做咩即刻say no嘅?你一直想同佢踢架喎?」
「係。。。但唔知點解呢一刻好想留喺呢隊,話晒球隊對我咁好,而家又上咗軌道,我走咗好衰仔咁,留多兩季啦,真係冇成績咪到時再算」
「嗯,只要唔好後悔就得,你做咩決定我都支持你」聽到Nicole咁撐我, 我個心都定一定,會盡力令到自己唔後悔。到底重情重義係優點,定係缺點?對於我嚟講,可能因為重情,所以離唔開曾經,放唔低過去。因為重義,所以唔捨得交集,忘不了當初。不過,我相信可以拿捏好尺度,堅持自己嘅原則同底線去做事。
踢西甲都未超越林嘉瑋
淨係睇第1季好難講,可能虛火,而家有埋第2季就肯定係
香港外援都係踢西乙b
都幾好睇 點解咁少人推
踢波開咗竅就ok
代表人物:藍斯
反面教材:巴神(竅開咗一半
呀健應該諗住可以係羅拔仔手上搶返男主可惜
(九十三)

呢一日,教練同我講有轉會offer,問我係咪reject,我話係,不過我都想知係唔係李城開offer,佢話唔係,而係另一枝西甲球隊畢爾包,呵呵,咁更加唔會轉啦,轉過去然後倒戈,冇撚嘢啊?雖然倒戈係好正常嘅事,不過我唔想咁反骨,啱啱養大我就走在情在理都講唔通。教練亦都問我有冇經理人,我唔想俾佢知拉奧拿搵過我,就求其鳩up話有考慮敷衍了事。唔知我再搵拉奧拿,佢會有咩反應呢?

今年歇冬我同Nicole冇得見,一方面我有小傷要抖,另一方面佢大學u life好忙咁,成日都要忙project。我對於大學life都算期待,因為我想知咩係大學5件事,可能比同齡人早出嚟賺錢,甚至有少少知名度,會令有啲人羨慕,但孤獨的心又有誰共鳴?望住ig其他中同一個又一個咁post u life,我都好羨慕佢地,我甚至連中學畢業都未有,算係人生嘅一種遺憾。講起上嚟,啲外國球星個個ig都非常精彩,而我仲係private緊,只有自己識嘅人follow,睇嚟要整返個Yau Ma Official先得,提高知名度。於是我開多個ac,post之前拎盃嘅相,拎mvp嘅相,同幾張生活照,再follow晒隊友,其他西甲球員,甚至傳媒,基本上乜都follow,然後like佢地啲post,好快啲隊友都fol返我,甚至馬體會嘅沙奧同高基都有。

歐霸32強抽籤我地對手只係尼科西亞,應該輕鬆過關。相反,李城抽中波圖,好想睇阿健對波圖係點,應該係硬仗一場。歇冬後頭幾場同第一循環一樣,都係比較輕鬆,不過依然係3勝2和冇進步,因為一來我兩場因傷缺陣,二來roberto拎紅牌停場。之後呢一週對我地係地獄賽程,因為先要歐霸32強作客去到塞浦路斯打尼科西亞,然後星期六要返嚟對巴塞,之後週中主場繼續打歐霸,再星期六又要作客對華倫西亞,一個唔小心影響全季成績。忽然慶幸自己唔係而家受傷,同埋國皇盃出咗局,唔係一定應付唔到,worst case係歐霸出局加上聯賽輸晒。歐霸首回合我地抱住唔輸當贏心態去作客,結果全場比較保守下成功守和0:0,可以返到聯賽主力打巴塞。由於巴塞同愛斯賓奴係敵隊關係,所以每次比賽都有火花,今場亦唔例外。上半場雙方加埋已經拎6面黃牌,兩邊人都比較燥底。不過roberto好沉得住氣,俾人侵犯幾次都仲冇乜嘢,只係從佢凌厲眼神知道佢而家極度認真,出盡120%力,就算贏唔到都唔可以俾巴塞贏,呢種眼神傳染埋我,都令我更加熱血沸騰。不過下半場一開始就一盤冷水兜頭淋落嚟,48分鐘美斯由中路開始,第1個扭過我,然後再1扭3到禁區頂燙遠柱入波。嘩屌,睇到我都呆喺度,終於明白咩叫最佳觀眾,真係近距離睇住佢表現。唔得,我一定要拎返個風頭,只要有一刻高光表現,報紙就會將我個名同美斯拍埋一齊嚟報導。
push
push
阿健對波圖
好想睇呀健對波圖
(九十四)

我知道靠我地技術未必攻得入對面,唔好話攻,分分鐘禁區都未必入到,於是我嘗試帶鬆個波,搵到空位就直接起腳。第1球離門25碼射到差成起碼十個波位,有少少離譜,不過我繼續試,我諗我咁嘅表現可能會被評好低分,因為太過浪射。第2球直情離門30碼照射,今次中目標,可惜太正中龍門接實。唔知係對面廢時俾我偷到雞定點,碧基都要行上前mark住我等我冇咁易起腳,結果就造到個空位,摩蘭奴一個福至心靈嘅向前起步,我即刻地波劏俾佢。「咇!」旁證舉旗,吓?!我屌啊?!越乜撚嘢位啊?!主場雞都唔洗咁掛?!我激動到走去同旁證理論,結果球證話我行為不檢吹我一張黃牌,我累積黃牌夠數,下場對華倫要停賽了。

呢隻雞激發我怒火,我諗成世人到而家最嬲就係今次。布斯基斯開出罰球,短傳俾美斯,我即刻上前攔截,雖然美斯身材矮細,但佢下盤穩超級穩,完全撞唔跌。佢推過我一刻,我夾硬向前行多一步,食佢位食一半,不過呢吓夾硬令我重心不穩跌低,同時亦少少咁撞跌佢,「咇咇」球證輕短雞聲示意犯規,行到我面前指住我做最後警告,不次不論大小犯規都會俾多張黃牌趕我出場。Roberto見我情緒失控都走嚟拉開我,撫摸我背脊叫我calm down,過咗去就由佢。

係,時間無多,我再冇發細路仔脾氣嘅時間。90分鐘,我左路拎到波帶球上前,布斯基斯再埋嚟防我,我小碎步向前推,突然一個加速推甩佢準備大腳傳,佢唯有拉我衫,我當然順勢跌落地搏罰球。 呢個位置。。。左禁區邊外。。。真係有啲難度,難到巴塞搵美斯做人牆咁睇我唔起。好!就兜巴刮落美斯塊面到,等佢記住我!我瞄準龍門大腳掘落去,粒波超高拋物線去到小禁區頂,龍門判斷錯誤企出兩步,結果粒波突然曲墜向下笠死佢,追成1:1平手。

我地瘋狂慶祝,好似贏咗冠軍咁,始終逼和到死敵係非常令人振奮嘅一件事,尤其作客到巴塞主場魯營球場,更加有種兜巴聲嘅感覺,主場雞得咁爽?!完場時離開球場,我去搵美斯握手,佢亦好大方咁同我握,仲接受我交換球衣嘅要求,睇嚟佢應該記住我啦。返到去我將佢件衫post上ig,然後tag佢,我ig啱啱突破1萬fans,9成都香港人架啦,每次見到加油嘅留言都係其中一種源動力。冇幾耐,美斯居然嚟我個post留言話good freekick,仲要follow埋我,當然即刻接受啦,忽然有啲期待聽日嘅報紙會點報導。好可惜,只係話我罰球成功逼和,相係用我地慶祝緊而巴塞球員掩頭落寞作為對比,並冇用我大頭相,屌!

嚟緊主場對尼科西亞唔難踢,半留力情況下2:0輕取對手,成功晉級16強,半留力係指roberto同摩蘭奴唔到65分鐘,因為領先2:0就被換離場休息,並冇我份,因為我星期六要停賽,呢場踢盡都冇問題,就係咁完成一個禮拜3場踢足90分鐘嘅賽事,攰到一個點,可以趁停場爭取休息。另一邊箱,阿健艱苦踢到加時小勝1球晉級。緊接嘅16強同8強我地兩隊都成功擊敗對手躋身4強,離約定只差一步。

gay
幾時有得睇
push
(最終章)

可惜,天意弄人,4強抽籤結果揭曉,我地正正係4強對手,估唔到呢一仗會提早來臨。聯賽去到第34輪,我地近幾仗都可以保持到不敗,暫時排第8,距離第6名嘅目標近在咫尺。教練知道阿健同我都係香港人,特登問我可以點樣對佢作出針對性佈署。其實佢同中學已經唔係同一個人,我嘅意見未必有用,只係我知道佢有小習慣未改,就係往往佢扭波去邊個方向,佢眼神就會望嗰個方向,就算動作幾假,插花幾熟都係咁,習慣改唔到就係改唔到,只希望我地防線可以減低被佢硬爆嘅機會,畢竟而家佢係英超天之驕子,早幾日佢已經入到英超第20球,替球隊鎖定前4,得到來季歐聯資格。。。我地呢兩輪聯賽對下游球隊都比較留力,領先1:0後就收走主力。阿健仲誇張,之後對韋斯咸因為插水被兩黃一紅趕離場,隨後英格蘭足總話佢行為不檢停兩場,即係點?即係佢抖到對住我地先再出場,都唔知佢係咪特登咁樣做去休息,因為我相信佢真係做得出。

為咗呢個4強,球隊上下一心去訓練,只要擊敗呢個強敵,就真係有希望奪得歐霸盃冠軍,雖然另一邊4強有已經2連冠嘅西維爾,不過今季聯賽對住佢都係2和,真係決賽中立場打上嚟都未知鹿死誰手。球隊由季初41212陣式改為而家433偽9,摩蘭奴轉打右翼,效果更加好,而我繼續作為3中場企前啲嗰個。除咗因為摩蘭奴射術,速度,盤扭都好好,適合打右翼之外,呢個組合令我諗起中學我,阿健,加上sky右翼嘅組合,我搵返當年踢波嘅感覺,精神面貌明顯開朗咗,決斷力同執生能力都提升唔少,亦造成1+1+1>3嘅化學反應。除咗我同摩蘭奴有化學反應,roberto作為3前場嘅中間,我地採用倒三角版433,將roberto收入嚟做偽9,因為佢身形做唔到單箭頭。。。不過仲好,因為偽9陣式令佢機動性提升,因為佢不嬲都鍾意周圍走搵機會,可以去右邊玩三角短傳,去左邊都得,喺禁區內等我手術刀傳送,甚至做策應前鋒幫我手,樣樣都有。

終於,戰歌響起,第一場先作客到李城。Nicole 嗰邊有個澳紐軍團日假期,加埋學校走一兩日堂,砌到幾日時間飛去英國睇我地比賽,順便一齊敘舊。呢場喺香港球壇係話題戰,因為咁樣兩隊各自有香港人喺歐霸4強踢都係第一次,香港記者都盡量爭取時間同我地喺球員通道外做訪問。望住球場上閃耀嘅佢,我回憶起以前踢波一點一滴。由以前一齊踢麥當勞,再踢青苗,然後我克服斷腳加入中學校隊拎冠軍,之後成為職業球員一齊為香港隊出賽。雖然情同兄弟,不過呢一刻落場無分你我,我一定會盡力踢。

咦?前面個靚女咁似Kassie?望真啲真係佢,上前同佢say hi,「嗨Kassie,好耐冇見啦,咁好嚟睇阿健踢波嘅?」好耐冇見Kassie,而家識化妝打扮嘅佢已經同中學兩個樣,富家女氣質出晒嚟,估唔到阿健咁識食。
「嗨阿佑~London過嚟咁快,緊係嚟睇啦,睇我bb點樣贏你,哈哈哈~」
「而家咁口響,一陣你bb輸咗唔好喊喎」
「你唔好喊就真~唔講啦,我要搵位坐,你地加油~」
「係嘅,拜拜」
「八婆~等埋我吖~」等陣!!呢把聲。。。?!

我順住聲音望過去,見到Charmaine拎住薯條汽水喺人群中逼緊過嚟,佢望住我方向,只係招牌瞇眼笑點頭打招呼示意,然後快步跟上Kassie,而我就呆住企喺度,估唔到呢度會見過佢。。。「喂!呆晒嘅你?搞咩呀?」Nicole突然拍我膊頭,搞到我嚇一嚇。。。
「哦。。。冇嘢啊~」我好順口咁話冇,Nicole應該唔會知掛?知咗都冇嘢啦?不過講出去嘅說話就係收唔返,我又再次為咗嗰個女人呃Nicole。。。我永遠唔會知道嘅係,其實Nicole拍我膊頭前已經企喺我後面見到Charmaine,而Charmaine嘅點頭係因為Nicole揮手打招呼,只係Charmaine一手拎汽水一手拎薯條,揮唔到手先至點頭示意,個點頭根本唔係對住我。

「冇就快啲去準備啦,唔好諗咁多」Nicole用手推走我,催我快啲準備。
唔好諗咁多呢5隻字當頭棒喝,令我清醒返回到現實,我亦都永遠唔會知道呢一句係有心同我講,因為我只會以為Nicole見我分神,而無心插柳講呢句令我專心返。比賽一觸即發,阿健無端端對住我露出邪魅笑容,而我見到亦忍唔住笑,可能係兩兄弟惺惺相惜,又或者從隊友變成隊手嘅感覺好特別,雙方腎上腺素急劇上升,預咗會有一番龍爭虎鬥。

「咇!」比賽開始,到底誰勝誰負?

加速
畢爾包好似淨係會揾巴斯克人踢
係,甚至心口都係搵巴斯克企業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞