【校園】【足球】【少甜】溝到女神後我決定......

779 回覆
73 Like 5 Dislike
一輪遊
push
Push
(八十四)

話就話加操,不過始終歇冬期,點都要抖抖,於是我跟roberto返佢巴西家鄉。佢屋企喺里約熱內盧一個叫羅西尼亞嘅貧民窟,老實講冇佢帶住我都唔敢去呢啲地方,因為我見到有細路揸住手槍周圍走。。。Roberto平時死慳死抵份糧,然後每月寄錢返嚟,佢屋企生活已經改善好多,起碼住緊磚頭同水泥起嘅屋,有電視有wifi仲有獨立廁所,同我想像好唔同。我諗,呢個區算係貧民窟入面有錢地區?我廢時好似歧視佢,就冇向佢深究呢個問題。

後尾我同個細路打招呼,原來佢地唔會為難遊客,相反仲會好熱情,帶手槍只係保護幫派地盤,10歲就咁。。。睇到我心嗡一嗡。呢幾日roberto帶我周圍玩,然後會抽時間去海灘踢波,佢重心咁穩就係因為由細海灘踢波而訓練,技術就去爛石屎場練。不愧係足球王國,我去石屎場踢波,幾乎所有人都可以當我雪糕筒話過就過,而且的波技術比我好唔知幾多倍。只有幾日時間係冇可能學識,唯有盡量吸收重點,然後自己用返出嚟。呢幾晚我地都係出去食,最後一晚Ro媽話煮大餐當係多謝我照顧佢個仔。薯粉,巴西餃,巴西烤肉腸,肉排,都算係啱我胃口,非常好食。

返到去距離聯賽重開仲有大約一星期,可以把握時間繼續操。Nicole亦都買好機票,決定1月18-22嚟,日數咁短嘅原因係單單坐飛機來回都要超過48小時。。。邊有咁多時間,而且佢仲要準備入大學,佢考到monash嘅bachelor of psychology,應該真係好勁,因為佢開心到講好耐,仲話冇諗住考到。於是我地見面嘅行程好多嘢要慶祝,苜先要補返一周年,然後補祝返我生日,之後係慶祝佢考到心儀大學,最後預祝我升上一隊。開心得嚟帶點悲哀。。。如果成日見到就唔需要咁樣一次過補祝慶祝預祝。。。

聯賽重開後頭2輪我一共一入球一助攻,狀態fit到漏油,可以喺20號場波使出120%實力,一來Nicole會入場睇,二來會對啱啱升上榜首嘅希杭。我又出現返喺體育報紙上,因為記者訪問roberto時佢提起我,我唔理係咪占光,起碼都叫做有我名出現。媒體俾咗個朵我地,「黑白雙子星」幾型,我鍾意。

巴塞1月天氣14度左右,唔算凍,非常舒服。呢日Nicole著白色tee,襯件牛件外套出現喺我面前。化上淡妝,加上一把清新短髮,御姐味好重,越大越識打扮,睇嚟我都要認真學打扮,襯返起佢先得。對上次出現喺度仲係朋友身份,呢次已經變成女朋友,而且超過一年,不得不慨嘆時間飛逝嘅速度,唔知道如果我唔過嚟,選擇喺香港繼續讀書,生活會點呢?
今晚仲有冇啊樓主
冇,正常一日一更
巴西肉腸
樓主 條女有冇ig?
來自ro媽
帶假鳩
push
完全認唔到
(八十五)

一直望住電話內嘅合照,終於成為現實嘅相見。雖然分隔兩地,但大家都等緊對方,就算有幾攰,都只係想聽見對方嘅聲音。每晚碌手機期待對方傳來嘅訊息,幾多個漫長黑夜嘅等待,終於見到佢,只想呢一刻好好擁抱,永不分離。「知唔知我有幾掛住你。。。」我陰聲細氣喺Nicole耳邊講,輕輕嘅吹風令佢忽然面紅耳赤。
「你有幾掛,我就有幾掛」我就鍾意佢呢一點,往往比直接回答更有味道,亦都成為我地日常溝通獨特方式。送完佢去酒店安頓好,我就要趕返球隊訓練,犧牲lunch time實在非常值得,「咁你好好休息啦,我返嚟嗰陣搵你」
「嗯,加油~」 收到伊人奉獻香吻,我就出門而去。

作為一名職業球員,我依然喺訓練保持專業,非常落力去操,冇因為趕住返酒店而揸流灘,同埋我冇諗住留低加操,所以要訓練課程入面加倍努力,去彌補冇加操嘅練習。今晚去返Caelis餐廳,就係上次三人行第2晚食嘅5星級餐廳,今次只有我地兩個,氣氛截然不同,我地亦嗌一份情侶套餐,將所有要補祝慶祝預祝嘅事項一次過搞掂。食完後返酒店換返套casual運動打扮,然後去返Jardins de Joan Brossa公園,當初我地互相透露心跡嘅地方去散步。

去到髮夾彎人造路,開始回想當天,「Nicole,記唔記得當時有嘢喺你耳邊飛,你驚到縮去我後面?」
「記得呀,我仲記得你幫我頂,俾佢咬咗幾啖,哈哈你好白痴~」
「唉,早知當時由得你俾佢咬」
「知唔知點解我會講嗰句?」
「邊句?」
「明知故問。。。」死啦,其實我真係有啲唔記得。。。
「點解?」我唯有敷衍帶過啦, 將個波拋返俾Nicole。
「因為我知道你會好為我著想,會好保護我,會好錫我,咁而家事實證明我冇睇錯呀~」
「而家會,將來都會!」我停地腳步,攬實Nicole。
慢慢行到當初表白嘅地方,我地都好有默契咁停低,「係呢Nicole,你當時expect我點答你架?」
「冇架,嗰陣忍唔住講出口,始終醉醉地,就將我內心諗法講出嚟」
「我真係嚇一嚇架,估唔到你咁直接」
「阿佑,多謝你」
「我多謝你至真,走咯,廢時返去太夜」
「嗯」

經過激情嘅一晚,翻雲覆雨過後,可能因為忍咗一年,一次過發洩出嚟嘅關係,第二日操練我居然有少少腳軟,不過對我狀態冇太大影響,而家嘅我可以話生涯以嚟巔峰,加上roberto大放異彩,有傳教練團有意將我地雙子星喺夏天提拔上一隊,可能只係教練對媒體嘅客氣說話,但對我地係非常之鼓舞。為咗百分百狀態出戰,呢晚Nicole都乖乖地冇引誘我。係,用到引誘去形容,皆因尋晚第一次過後,Nicole好似撻著制咁,非常主動,而且配合,令人回味無窮。
撻著制
(八十六)

雖然對住榜首,不過我地主場優勢,而且士氣好好,所以我地決定以攻代守,亦都得到回報。頭20分鐘都係試探式,到25分鐘左右,我地得到左邊角球,交俾右腳嘅我處理,我大腳直接斬入禁區,中堅Antonio搶點成功直接頂入,領先1:0返入更衣室。換邊後60分鐘,Roberto禁區頂被侵犯搏到罰球,我主射,粒波軌跡望落出界,「砰!」好彩。。。中內柱彈入,領先2:0,及後雖然我地輸返粒比數變2:1,不過78分鐘時,Roberto同右中場Jose策動攻勢,我走位向前跟上,Jose彈粒波俾Roberto,Roberto見到我已經到位,特登漏後,粒波嚟到我腳下,我望住前方龍門勁射,門將返唔切身鞭長莫及,我地領先3:1。而我呢個時候亦被調換離場,我望向後備席上面幾行嘅Nicole,作出一個振臂手勢,而佢亦舉起手指公回應我。賽後,我已2入1助攻,9.5分當選最有價值球員,係我職業生涯第一次,當係送俾Nicole嘅禮物啦。

「阿佑,好波呀!」我都係第一次聽到Nicole咁直接讚我
「唔可以衰俾你睇嘛~」
「今晚幫你按摩,辛苦你啦」
「嘿嘿嘿」
喺更衣室沖涼時,我居然嘔,原因唔知,可能食錯嘢?不過咁樣嘔一嘔,個人明顯虛,喺浴室行出嚟腳步浮浮,直接浴巾圍住腰去長櫈坐低低頭休息。Roberto見我面青口唇白,都走嚟問我有冇事,我話冇問題。我諗係今場chur太盡啫,的確70分鐘嗰陣已經喘緊大啖氣,但我唔理繼續衝,而家停落嚟個身體負荷唔到係正常。返到酒店Nicole亦察覺我面色唔妥,「阿佑,冇事嘛?面色咁差嘅?」
「頭先嘔一次,應該太chur,個身體唔慣啫,抖陣就得」
「有咩事一定要出聲呀,要記住你傷唔起」的確,如果我而家冧低,位置就會俾人搶走,所以我唔可以冧。
「放心,我會講,快啲幫我按摩啦~成身好酸啊」
按唔夠5分鐘,我太攰已經瞓到死豬咁。。。

之後兩日已經冇事行得走得,我諗純粹嗰陣身體頂唔住先嘔,定係因為比賽前共赴巫山,七出七入呢?睇嚟以後要注意返先得,唔係好易壞身子。好快又到機場分離一刻,其實我好好彩,因為我同Nicole互相了解對方生活所發生嘅一切,每日都會互相分享,拉近彼此心理距離。目送佢嘅離去,係時候要投入返球隊之中。只可惜,嚟緊5輪我表現浮浮沉沉,球隊表現亦一般,5場只有1勝1和3負。我發現,球隊成績已經同我狀態有掛鉤跡象,我表現唔好,就連帶中前場串連唔夠,前場唔夠供應,中場患得患失咁,只可以靠隊友個人實力硬碰硬夾硬嚟。教練見我咁,覺得係我太攰,於是26同27輪都將我放後備作輪換,而且叫我暫時唔好加操。的而且確,成效都幾顯著,成個人輕鬆咗,腳步唔再咁重,呢一年我都冇好好休息,為咗提升實力而chur盡,既然教練信任我,我係應該好好調節返自己節奏同身體機能,避免早熟早殘。
好唔好加返個85.5章作為【少甜】部分呢

加,睇撻制後Nicole
唔加,保留以前純情Nicole形象,點到即止
嘔?
有 隱 疾
咁又冇。。。美斯都會嘔啦
加 想睇Nicole有幾狂野
還掂Nicole打個車輪都曉高潮
今次冇潮吹唔收貨
羅拔仔仲係噤 care呀佑
push
梗係啦 有咗小羅拔仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞