其實白兵究竟有冇讀過大學呢?

863 回覆
524 Like 115 Dislike
Ching一語中的
心水清
其實衝突位黎自各陣形對選舉制度,抗爭手法,甚至係價值觀有本質上既分歧。泛民多次分裂最大原因正正係意見出現重大分歧。
好似沈博認為應該進入功能組別,控制議會,甚至可以選委過半,選出非建制特首,改變政府政策。
而白兵認為功能組別,非普選制度要廢除係基於其無法代表人民,而進攻功能組別係咪代表其有民意基礎?以後又以咩為理由取消?而選出非建制特首根本無可能,因特首最後係要由中央任命,宣誓效忠既係中共唔係香港。
呢啲仲要係只係佢兩個人既一小部分諗法,每個人都可以認同,部分認同,唔認同佢哋當中一個或同時二個人既論點,仲要加上自己既諗法。咁對事件睇法自然南轅北轍。現時見唔到任何一邊說服到另外一邊,係呢個情況下,與其要求雙方合作一齊做,不如先停止互相攻擊 ,兄弟爬山,做自己認為啱既。唔好再標籤同自己有唔同抗爭手法既手足。討論時要理性,論點對駁而唔係人身攻擊,尊重手足,求同存異先係民主社會既體現。
我咁講雖然會比人屌,但游梁係真係比位人入

首先我要講清楚港共違背民意DQ已被選嘅議員係唔啱嘅

但係佢地係宣誓個陣玩野,係好無意義,撚唔知佢兩條友反共咩,你係宣誓嗰陣玩嘢就係比知你反共囉,你唔會實則得到啲咩,但係個代價就大,可能個陣時大家都估唔到會咁DQ
我覺得做野永遠都係要考慮下個代價同possible benefits 做比較去衡量返應唔應該做個件事,而我覺得佢地係宣誓上面玩嘢係無意義

飯民係個下其實係一定要幫嘅,為左抗衡班建制派,之但係,我地個陣時冇好似而家咁多手足出黎遊行或者抗議吖,我地個陣時都好多港豬,我地都無幫過佢地
絕對讚同你所講

成日問咁你睇曬白兵啲片未?睇曬啲live 未?
你老尾 我屌你對奶吖,佢啲片加埋成幾十甚至成百個鐘頭有多我點撚樣睇你老母個閪,當A片咁睇都唔撚得啦屌佢老母,佢班友睇撚足佢啲片就拎佢啲重點黎講啦,幾句精簡嘅咪得囉屌
真係唔識 以為樓主講緊白衫狗
幫手pish

一人一個連登功能wishlist
https://lih.kg/1910732
叫人睇歷史話歷史會話你知邊邊啱
我一打開販民嘅投票紀錄就比人話係熱狗白票黨分化泛民
過億
其實路只有一條,就係靠美國,香港人應該全力配合就可以,進攻功能組別係幫美國定阻美國,希望大家諗下
高質回覆,下下用標簽攻擊人地根本無道理可言,
我理解功能組別係唔係普選,佢本身都係不公嘅socall 小圈子選舉

但係我認為,如果你話我地選就係代表民意支持呢個功能組別,咁我地唔選,建制派都會去選㗎喎,咁係咪比左民意授權呢個功能組別? 如果係咁美國係咪會唔幫你先?咁係咪就係無理由取消佢呢?我又覺得唔係嘅

咁如果你要講到係手足嘅民意授權先計我真係無乜好講

同埋無記錯白兵講過,係兄弟爬山,不過我哋爬緊獅子山,你哋爬緊嘅係鑽石山,鑽石山唔撚係山,根本做緊唔同野

佢呢個鑽石山同獅子山嘅論述先係令我最錯愕同嬲嘅地方,亦係我開呢個post 嘅其中一個原因

求同存異不嬲都係民主嘅體現,我好同意,但係白兵佢本身嘅論述我都唔係太體驗到呢樣野,我認我開頭真係火遮眼,太串都唔太好嘅

不過都比我屌兩句白頭佬同布口罩個兩個飯民真係幾撚垃圾,仲有個dead body 鄺仔同毛Ee反而做得唔錯嘅
又吹奏大灣暉
咁建制派選入去功能組別算唔算阻美國?
佢地最勇武就係對付企得前過佢又正確過佢地嘅人。
青山走犯大把。
根據白乓粉邏輯,唔算,應該全部退選,廢事美國誤會我地熱愛功能組別!
佢其實只係好識google 資料 同佢自己對社會政治有d 諗法 做個總結

聽聽當故仔無壞既 但唔好認真
佢 d post 好偏 極端化
鬧完又無建議 好似寸散你的意志
佢好似一個虛擬人物 ,張真人照都無

好似上交友app咁 你都想睇下相 深入了解一下 但oh 無相 我點知你是否一個真人 定男扮女? 我的比喻就説 一個無真自我身的kol 仲要咁D咁爭議性項目 思考一下 值得嗎?
但佢有講過資訊戰
分析晒俾你都叫冇可能
咁你要說服到我點解冇可能
都係果句 覺得難就唔做失敗主義係你哋嘅事
點解叫人唔好做?

正如你覺得反滲透work咁你咪去做
我唔會阻止你
你鍾意三四條腿走路都得
但係你覺得迫在眼前嘅事
係立會反守為攻定係派手足入去警隊?
咁陶傑嘅家庭背景咪又係咁 憑咩沈旭暉一定係鬼
咪推d on9仔啦
才子都係
收咗皮 之後香港對美國來講冇咗價值 佢哋就會離我地而去 咁到時就冇人再幫我地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞