美劇集中討論區 (34) Devs | My Brilliant Friend S2 | BCS S5 | WW S3

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
都係嘅
實Q都好似估唔到Spy會插佢一野
咁可能佢只係認同腦細個理念

Btw係Reddit見到
好似好多人都好buy 個世界係一個simulation 呢個theory
我又冇諗過呢個方向
如果開估係同一個世界觀就
睇完Devs ep1
準備睇ep2
鐘意原本嘅westworld() / dark / black mirror / mr robot要去睇呢套

ep1最尾holy shit
same energy呢套真係8粒鐘既alex garland戲
睇完 明你點解咁講
個writer睇黎好鍾意用火

睇左第二集未
劇情個方向有d似Dark
啲bgm都好有annihilation feel
睇左好期待之點發展
佢地部機應該睇得到哂past/future, 但未係完美
但同時forest好似好執著想證明係deterministic冇free will
如果證明到 佢先可以放得低個女
個腦細係咪已經一早知之後會點發展
所以佢知道Sergei係spy
咁佢係咪要make sure個發展要跟足劇本
好似dark入面咁

Btw果個實Q幾廿歲人都打得贏果個Russian間諜
同BB/BSC果個Ehrmantraut一樣咁好揪

應該係
但佢睇落未係100%證明到所有野都係跟劇本/冇free will
如果佢想所有野一早已經有劇本, 等於佢可以睇化哂所有野
好似佢果下話原諒sergei咁
不過覺得佢唔似dark咁有大奸角feel,
呢套感覺上personal啲 好似講grief/sad sad地咁我覺得幾有興趣
可能佢留戀過去多d

啪斷頸果下睇到震一震
想知個實Q係咪一早知會係呢個發展
實Q應該都知發生咩事啦
腦細叫佢戒煙果時
佢話戒唔戒都已經冇所謂

佢同間諜打果幕
我仲心諗原來佢得兩集課仔
點知竟然俾人插左野都打得贏

Devs條team仲有個女人
想知佢backstory係點

但如果佢已經知下一步咩事
點解佢跟蹤lily果陣 見lily同spy見面個反應又好似有d驚訝
正常如果一早知應該好冷靜

兩個打交都廢廢地 仲要身為spy不呢d街頭式打交扭黎扭去我覺得都幾現實

個女仔個look同lily撞撞地
都係嘅

好似好多人都好buy 個世界係一個simulation 呢個theory
我又冇諗過呢個方向

好難估之後會點
同埋好多人都覺得金髮果個唔係正常人
有人睇返Annihilation見到
如果開估係同一個世界觀就

connected時間線應該點排

呢套好似幾好feel真係有d midsommar vibes,不過style好唔同。又有Jude Law
可能要睇多幾集先知,但我個人認為大方向係講free will
呢套
Utopia班底之餘 睇埋條trailer仲有啲midsommar vibes

The Third Day (2020): Official Teaser | HBO
premieres May 11

https://www.youtube.com/watch?v=ETniiQgt53A
呢套好似幾好feel真係有d midsommar vibes,不過style好唔同。又有Jude Law

個班底好期待又好鐘意睇呢d cult主題
睇完Devs ep1
準備睇ep2
鐘意原本嘅westworld() / dark / black mirror / mr robot要去睇呢套

same energy呢套真係8粒鐘既alex garland戲
睇完 明你點解咁講

睇左第二集未
睇左好期待之點發展
但同時forest好似好執著想證明係deterministic冇free will
好似dark入面咁

應該係
但佢睇落未係100%證明到所有野都係跟劇本/冇free will
呢套感覺上personal啲 好似講grief/sad sad地咁我覺得幾有興趣
可能佢留戀過去多d

啪斷頸果下睇到震一震
實Q應該都知發生咩事啦
腦細叫佢戒煙果時
佢話戒唔戒都已經冇所謂

佢同間諜打果幕

點解佢跟蹤lily果陣 見lily同spy見面個反應又好似有d驚訝

兩個打交都廢廢地 仲要身為spy不呢d街頭式打交扭黎扭去我覺得都幾現實

都係嘅

我又冇諗過呢個方向

好難估之後會點
可能要睇多幾集先知,但我個人認為大方向係講free will

睇reddit講simulation啲theory睇到頭都暈
講到似層層咁
但係點解會無啦啦諗到simulation
因為一開頭果個蟲demonstration?
佢地predict到條蟲個動向
睇完Devs ep1
準備睇ep2

睇完 明你點解咁講

睇左第二集未
睇左好期待之點發展
好似dark入面咁

應該係
可能佢留戀過去多d

啪斷頸果下睇到震一震
實Q應該都知發生咩事啦
腦細叫佢戒煙果時
佢話戒唔戒都已經冇所謂

佢同間諜打果幕

都係嘅

我又冇諗過呢個方向

好難估之後會點

睇reddit講simulation啲theory睇到頭都暈
講到似層層咁

應該係因為sergei睇完堆code個反應
之後金髮/forest啲對話 (reddit ep1討論post個top comment有人講)
同埋forest帶sergei睇部機果陣, 佢話仲有其他 above us below us

不過一睇佢地講simulation我就開始頭痛
https://www.reddit.com/r/Devs/comments/fduzvd/devs_s01e02_discussion_thread/fjknoh5/
最尾個point同人地回佢個comment部機要模擬自己
the thing has to simulate itself simulating itself ad infinitum

I believe your last concern is why they make a point of saying it's "vacuum sealed" and has the phase-locked platform: presumably to isolate the machine from the Universe so that it isn't affecting itself and can simulate it's little Menger sponge as empty vacuum

反而講deterministic就冇咁難明
但見到有人話deterministic同simulation其實都係差唔多同一樣野又啱
Dare me finale好似cliffhanger end
個個都哭喪緊一定要有S2同埋準備去睇小說
呢個comment thread真係睇到我黑人問號
部機要模擬自己模擬個世界
其實對於電視劇黎講會唔會太複雜

我都係buy No free will多d
屌 書已買
睇左1/3
萬一俾人cancel左都有d野揸手
其實可能好多人都睇左screener,等於之前westword s1頭幾集d人已經有人講緊雙time line。好多都係假theory,真劇透
唔通我地已經俾人劇透左
睇完Devs ep1
準備睇ep2

睇完 明你點解咁講

睇左第二集未
睇左好期待之點發展
好似dark入面咁

應該係
可能佢留戀過去多d

啪斷頸果下睇到震一震
實Q應該都知發生咩事啦
腦細叫佢戒煙果時
佢話戒唔戒都已經冇所謂

佢同間諜打果幕

都係嘅

我又冇諗過呢個方向

好難估之後會點

講到似層層咁

應該係因為sergei睇完堆code個反應
之後金髮/forest啲對話 (reddit ep1討論post個top comment有人講)
同埋forest帶sergei睇部機果陣, 佢話仲有其他 above us below us

不過一睇佢地講simulation我就開始頭痛
https://www.reddit.com/r/Devs/comments/fduzvd/devs_s01e02_discussion_thread/fjknoh5/
最尾個point同人地回佢個comment部機要模擬自己
the thing has to simulate itself simulating itself ad infinitum

I believe your last concern is why they make a point of saying it's "vacuum sealed" and has the phase-locked platform: presumably to isolate the machine from the Universe so that it isn't affecting itself and can simulate it's little Menger sponge as empty vacuum

反而講deterministic就冇咁難明
但見到有人話deterministic同simulation其實都係差唔多同一樣野又啱
呢個comment thread真係睇到我黑人問號
部機要模擬自己模擬個世界
其實對於電視劇黎講會唔會太複雜

我都係buy No free will多d

個post好有學術台feel
即係真空就係要比佢不停模擬自己再產一個新simulation/世界 無限full circle咁樣?
重覆呢個過程之餘比佢地研究寫到堆code出黎睇過去同未來??????
有預感之後睇睇下會有對白撻啲terms出黎就要走去google

不過我都係唔諗太多學術野
反而想睇佢將sf野mix埋啲emotional抑鬱情感野
要有S2呀
想睇多啲癲婆top girl beth
睇完Devs ep1
準備睇ep2

睇完 明你點解咁講

睇左第二集未
睇左好期待之點發展
好似dark入面咁

應該係
可能佢留戀過去多d

啪斷頸果下睇到震一震
實Q應該都知發生咩事啦
腦細叫佢戒煙果時
佢話戒唔戒都已經冇所謂

佢同間諜打果幕

都係嘅

我又冇諗過呢個方向

好難估之後會點

講到似層層咁
其實可能好多人都睇左screener,等於之前westword s1頭幾集d人已經有人講緊雙time line。好多都係假theory,真劇透

但reddit真係有好多癲佬
不過呢套我覺得可能一路睇落去直至ending都唔會有絕對答案
結局都係視乎自己點睇果type

No one knows what the devs team does except the devs team
I wouldn't even say the devs team knows what the devs team does
Well said! 呢d water cooler show要討論先好睇,比人劇透都無可避免
真空果度唔係好明講緊乜

但如果係simulation入面個機器又有simulation
咁唔係即係有好多個世界咩
但腦細話自己唔相信multiverses呢個理論

其實好似越扯越遠
唔通我地已經俾人劇透左

No one knows what the devs team does except the devs team
I wouldn't even say the devs team knows what the devs team does
Well said! 呢d water cooler show要討論先好睇,比人劇透都無可避免

my body is ready
雖然未必完全解釋到咩事
但黎緊啲劇情實好mind blown畫面又會好靚
lily係咪會join devs team

不過好似冇乜人睇
最憎呢d唔咸唔淡嘅結局
好似話 真空環境可以隔離部機
比部機自我模擬又唔會比外界影響
門口金色一碌碌果堆野都係用黎防止干擾

佢唔信但又心底可能信信地
話佢個女死果陣自己有兩個反應同時存在果度
睇完Devs ep1
準備睇ep2

睇完 明你點解咁講

睇左第二集未
睇左好期待之點發展
好似dark入面咁

應該係
可能佢留戀過去多d

啪斷頸果下睇到震一震
實Q應該都知發生咩事啦
腦細叫佢戒煙果時
佢話戒唔戒都已經冇所謂

佢同間諜打果幕

都係嘅

我又冇諗過呢個方向

好難估之後會點

講到似層層咁

但reddit真係有好多癲佬
不過呢套我覺得可能一路睇落去直至ending都唔會有絕對答案
結局都係視乎自己點睇果type
最憎呢d唔咸唔淡嘅結局

做定心理準備
如果個過程係正 就算個結局有想像空間我都唔太介意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞