[選擇困難症]買唔買Kindle好(7)暨交流區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
想問下其實買kindle paperwhite 定iPad mini 好?
我又想買kindle迫自己睇書,會睇字睇得舒服d,但iPad mini又實用性大d,又可以睇到pdf, 又可以睇到片
求大家比下意見
試下用copy and paste 嘅方法入KOBOFUN?

我就係咁先得
想問下kobo 有d書有圖畫,如果轉檔去kindle係咪都睇倒? thanks
理論上可以,不過我未試過。

我自己係抽晒 d JPG 檔出黎,再用 Kindle Comic Converter 轉做 CBZ 再入 Kindle。
睇到
俾你參考下
D 字好鬼細粒

如果本書以圖畫為主,我會建議用大mon機/ipad睇
Kobo 買左幾本書, 用calibre轉入kindle
但係有兩本入左kindle後變曬亂碼
依兩本係calibre個時見係DRM free既, 有無人知點搞
我都試過係亂碼
重新再下載再轉又冇事了
kobo>kindle有兩個方法(經adobe/直接calibre plugin拎kobo desktop app library)
你重新試多次
calibre plugin拎kobo desktop app library如果見本書出話drm free的話轉出黎多數會亂碼,dele左佢過一排再試下等見到變返有drm後再拎會正常番
我諗最重要既係,kindle係真係只會用黎睇書或者漫畫而唔會/唔可以做其他野,所以睇書黎講我鍾意用kindle多啲。
而ipad就真係一部tablet,咩都做到,上網/pdf jot notes都無問題,反而要長期望住既文件例如ebook就會對眼既stress會大啲。唯一要求就係你要用唔同既apps黎開。
所以實用性就iPad,想只係睇書唔想周圍拎住本好厚既書就kindle。兩部真係完全唔同target既device!

利申:kindle paperwhite & iPad user
我試左係kobo網站download本書落黎,用adobe digital 開,跟住拎左個file出黎直接係calibre到加入書籍,咁就work
不過有一本d字偏埋左一邊,唔係正中,有無人知點較返?
買左oasis, 你地有冇用CASE?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞