[選擇困難症]買唔買Kindle好(7)暨交流區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
+1

無畫面更新佢又唔多用電,到夠鐘咪多一下轉待機畫面既 refresh。
所以直接閂埋就好,基本上無乜額外耗電。
唔開Google Framework係指?
我之前直情倒水咁, 冇開wifi+power save mode, 試過冚蓋一個鐘再開跌12%....而家開咗凍結apps就好啲, 隔十個八個鐘再揭開都只係跌2%
即係喺設定到停用Google 服務
Android 機通病嚟 但係電子書都好少用到啲功能所以熄咗冇乜影響 搵app 就另外down apk
有冇人放kobo reader / mooink
想收部黎睇中文書
https://www.kobo.com/tw/zh/ebook/tuxoyznbajqdiaoobr-caq

拋下磚先,呢本書講香港本土史。有冇類似嘅書推介
佢都出咗幾本,最新《思索家邦》都值得睇
最後係台灣買左kobo 期待
新手一問
係咪大部份e reader都要跟住一個自己嘅平台
E.g kindle 跟amazon 咁
因為我中英文書都會睇
而且都會睇唔同類型嘅書 所以會係唔同地方搵書 縛住一個平台嘅機會唔會冇咁方便 仲有時會上香港公共圖書館個hyread睇
咁樣係咪買啲有android嘅機最好 有冇推介
如果買大牌子貨,係。
如果買 OEM 牌子貨,唔係。
(唔係點會平賣比你,就係想你落搭嘛…雖然而家 OEM 廠貨都好到笑)

如果你打算用 Hyread,就搵 d 行 android 既機,會由非常煩變做好煩

留意係要錢定要方便只能二者取其一。要兼容最多野,必需要有自己郁手既覺悟。

自己動手,豐衣足食。
kobo係米本身就係直排? 定係都要用calibre去轉?
睇本書自身係直定橫
有calibre 唔驚

幾乎所有有file 俾你down返嘅電子書 都可以用calibre 互轉格式

不過android 咩格式都食 係方便啲嘅
forma漏光好勁留名睇你個部
用集運?
寄去台灣朋友到,再運返黎。
用kobo買完書之後 用calibre轉做azw3
應該轉完個檔案有問題
喺ppw4一開本書就brick左(停左喺榭畫面度restart唔到)

諗緊好無轉會
kobo會唔會無咁易有同樣問題?(擺corrupt file就救唔返)
同埋電量可以last到一星期嗎
有d書放入去一開就reboot,但用左calibre轉左kepub?之後射入去sor far冇問題,書同漫畫都係同相對地轉檔快,我轉同一個file做azw3由mobi同epub轉都試過一係fail,一係6個鐘都未轉完

forma有漏光,libra好似冇事,你如果知邊度有實機最好試下

一星期就冇試過,因為我一日可以睇10幾個鐘,3日唔叉冇問題既
有冇巴打試過買日本版kindle想取消廣告嗰陣俾個日本仔cs reject
thanks ah你個部係乜野?
我每日max睇2-3個鐘 4日一差都接受到
fail唔怕既 救得返就ok 依家我部kindle插電腦都唔出黎 想del左個file/factory reset都唔得

研究左一陣 kobo好似無得用email push書
我成日都用vol.moe push漫畫睇 無好似唔係好方便
日版不嬲冇得can
有啊 日亞客服出名嚴 無點聽過可以free 比錢都唔得
真係好介意廣告就用中亞ac register 可以熄廣告
冇得push,但你可以下載再用calibre轉檔射入機唔係vip自己禁多幾

我forma
咁網上轉同calibre轉都唔會冇左個檔既,係佢開唔到部機就會on99同freeze,有個epub係搞到部機freeze左迫住reboot

喇我冇摸過哂kobo唔敢講,但我手上呢部有個好大既缺點,除左漏光,個power制係冇feedback,你永遠唔會知自己禁左未,佢係要click冇click,係硬膠一粒咁,冇距離感乜都冇建議去摸下實物

ppw4都係垃圾但佢個eink係黑過kobo少少,感覺實色d,但不影響使用

光度上kobo有暖燈白燈,仲可以自動tune,唔同時間唔同色,唔算得上優點,但長時間睇唔會話好gip眼
你試過襟十幾廿秒restart部kindle未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞