[選擇困難症]買唔買Kindle好(7)暨交流區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
唔計睇書既類型 操作上同流暢度kobo定kindle好?
集運本身冇難度, 但最白痴係樂天/PChome唔受外國信用卡+要台灣人身份証先買到, 完全唔係for外國人玩所以幾平都冇用
買咗Kindle Paperwhite (好似係第4代)
都係用calibre轉format
不過我用Kindle睇開英文書,未知中文書多唔多資源
想買kpw4 又驚自己三分鐘熱度
冇得整冇得換不了
我就係,你要搵到野岩追先會用,追漫畫都計
你驚都冇用,本身你嗰部都係過咗一年先壞

比你喺香港買到,一年保養一年後壞,上維修部整都係要畀錢整

根本就係你今次手神唔好,但因為一次手神唔好就要左諗又諗就係杞人憂天,多餘
得, 冇discount之餘仲要貴20-30%

電子既野就係要常用,當我買左部新kindle後,舊既kindle無用,一段時間無充電,攞出來再睇,已經無乜墨色,原來天氣熱就會無色,到左冬天黑色又會出番來
所以要常用,我而家有kindle,又有kobo,都要一時睇下呢部,一時睇下嗰部,仲要記得充電,唔好俾佢長期無電
eink屏幕係最脆弱,愈大愈容易爆,除非係柔性屏,好似sony同mooink大屏都係用柔性屏,唔怕跌
同埋D白色黑色粒子有時都會有問題,呢D可能就係eink發展得慢同小眾既原因啩
我用過5部電子書,都係未試過系統出問題,最古老既DXG有時死機,長按十幾秒重啟就可以了
我想問kobo 睇唔睇到epub
平時買開實體輕小說
但係官方中譯慢到。。
所以上網download 人哋翻譯epub手機睇
有無筆直1k 上下 ereader 推介
上網睇到有部onyx boox poke pro
好似行android ,可以裝 kindle 加 kobo
有無巴打試過掂唔掂
點壞法?有得小心架咩
當處咁摸
在kobo要用calibre把epub轉做kepub才可以
kobo的話可買kobo clara hd
kindle可買kindle paperwhite 4,一樣可用alibre把epub轉做mobi可看

boox是大陸產品,你可上youtube看看使用效果,不過,行android肯定電池唔襟用,可能要日日充電
最近嘅話

計返好似同香港買差唔多
我呢排真係黑仔達得好緊要

又跌車,又壞機,又整親
thxx
電子野都係撞手神
我部十年前嘅Kindle Keyboard
換完粒電之後仲用到 (已經送左俾人用)
前後pw+oasis 兩部一d 問題都無出現過。
黑仔嘅野就個別人唔好彩,
無得怨。
最緊要搵啱方法途徑處理。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞