[選擇困難症]買唔買Kindle好(7)暨交流區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
係40秒
轉書嘅問題令我放咗部kindle明明其他機開係開到個file
kobo和kindle都各有所長

我覺得kindle最好的功能是send to kindle,所以我買左部kobo後都要再買一部kindle用,唔要求電子書有封面有目錄的話,只要係佢食的檔案,一click就可以送入kindle,桌面版最方便,手機通過email都可以

另外一個意外發現,就係我比較鐘意睇掃描版既pdf,可以保留原書排版,錯字又會少好多,早期唔識點樣喺kindle上睇pdf,所以買左部二手dxg,可是不方便帶出街,後來不斷研究,終於意外地發現把pdf製作成kindle既漫畫mobi,無晒kindle睇pdf閃得嚴重既情況,而且二次製作出來的字體重可以自己加深色,清晰度比原本的pdf好,仲有一個fit to screen的功能,等於將字體橫向放大,呢個係我喺kobo上都做唔到的效果,就算喺kobo裝左koreader的重排功能,都會有排錯,版位不對的情況出現,所以我而家用6寸kindle都可以輕鬆睇到大部份的pdf檔案

幾年前買kobo仲要搞來搞去,讓佢辯別到中文字,又要轉成kepub先至可以放入去睇,不過搞下搞下搞出個癮來,又學識左唔同的電子書檔案既分別,同點樣製作電子書,都係一種得益,如果重視電子書既排版,kobo確實係好睇D
諗住係最好格式
唔記得new mobi有無得較字體粗幼
按40秒試過喇 依家諗住擺到佢無電希望會好返
入左部二手ppw開心使用中
諗緊libra定oasis2
Libra好似多d電 白色好靚 睇kobo書又直接
不過制、對比度、翻頁呢d差少少 同無得push 糾結
頭先係友和買多左一部kindle,有無巴打啱?
依家買kobo h2o好 定等書展好
通常會平幾多
上年平幾百加書卷
都幾好wo
佢個 case都要3百
想問kobo想玩台灣特價活動係咪要申請個台灣account?
想買kobo書展有折,但唔知到時會唔會開
想請問大家有physical button係咪好緊要,諗緊clara or libra h2o, 我就係唔想要個制,但睇review就話libra好揸手、有實體鍵好用啲
部ppw擺左幾日又自己好返
拿拿聲backup完 一蚊線d書竟然無哂
奉勸大家如果一click本書出unable to open要即刻del左佢
千其唔好插電腦/restart
寫得好好,依d 技術文有意思
係,好揸手其一,更重要係轉頁時手指唔使郁去個mon度
唔該!我得閒去誠品睇吓實物先!
kindle個中文字典好吸引
但睇開中文書多Kobo又得倉頡
呢個post好有用
Btw點樣用kindle 8睇漫畫?
想問一問邊到有得幫Kindle換電?
Carousell見到有 不過未試過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞