[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike
話咁快又1001

指定動作,正評!

喺繼續開波之前,小弟有件重要嘅事宣佈,就係:

毛巴facebook page 同blog 終於上線啦!!!

Facebook Link:

毛巴亂噏

www.facebook.com/mutofu

Blog Link:

本文內容需在Facebook讚好後才可瀏覽

麻煩各位like完facebook,再入去嗰blog逛下

-------------------

附上上一個post:

[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事
https://lihkg.com/thread/134149/page/1

你哋嘅正評同留言係小弟出文嘅動力,多謝各位一直以嚟嘅支持
開左新post快啲po埋文就好喇
開左新post快啲po埋文就好喇

打緊
留名學野
留名
新post 留名
lm
繼續留名
約翰被教宗絕罰,引發關公災難,貴族對佢表達強烈不滿,蠢蠢欲動想作反,搞到約翰要暫緩出征,向教皇認低威先擺平件事,但係已經令佢同貴族之間產生不可彌補嘅裂痕。雖然佢冇親自出征,但都密密派兵去法國搏下,為咗籌備南征經費,佢將向貴族徵收嘅稅項提高三倍,徵得唔夠就巧立名目,搞個盾牌稅,總之有幾掠水就有咁掠水,激嬲成班貴族。

搞下搞下又去到1214年,約翰終於有時間親征法國。戰事一開始對約翰有利,但係又多得佢嘅惡名,舊臣子諾曼第安茹等地嘅貴族極度唔歡迎佢返黎,由於缺乏當地貴族嘅支持,約翰入侵失敗,退返英格蘭。

依一邊廂反攻諾曼第失敗,另一邊廂英格蘭貴族又乘機揭竿而起,英格蘭遍地叛軍,倫敦危在旦夕。其實貴族們都唔想換咗個國王,因為咁樣會引發內戰,於是逼約翰簽訂一份協定。約翰唯有答應貴族嘅要求,同佢哋簽署協定。咁樣一應承,就誕生咗人類歷史上最重要嘅文件之一--大憲章(拉丁文:Magna Carta;英文:The Great Charter)。
New castle點new法
繼續Live
lm
Push
依個大憲章有幾重要?佢可以話係現代憲法嘅元祖,令英國成為史上第一個憲制國家。簡單嚟講,憲法同法律嘅分別,就係法律係用嚟約束我地哋每一個人,而憲法就用嚟約束政府。大憲章其實係國王同貴族之間嘅契約,國王必需遵守,限制王權,類似中國嘅丹書鐵券,免死金牌,皇帝基本上都要遵守券上嘅承諾。當時好講騎士精神嘅歐洲人注重承諾,至於中國人誠信依味嘢,你懂的。

但係我地又唔可以話英國自此就係憲政國家,英國去到1689年光榮革命後,權利法案生效,先可以叫做憲政國家。大憲章要喺幾十年後先成為正式法典,甚至喺1261年被教皇宣佈廢除。歸根究底,因為大憲章實在寫得太求其,依份有63條條文嘅章程,純粹係啲半文盲貴族圍埋一齊,佢地講僧侶寫,你一言我一語,諗到一條加一條拼湊而成。最貼地嘅條文包括一個寡婦改嫁要俾國家幾多錢,一個騎士繼承家業要交幾多稅等。

當中亦有一啲非常重要嘅條文。其中一條係「執委會於國王破壞憲章時,可發動戰爭反對之」,無疑加強貴族對王權嘅制衡。另一條「除封建制度所規定之貢款賦稅外,國王不可征服任何額外賦稅或捐助,除非得到全國同意。」,限制咗國王既財政權。成份大憲章最精髓嘅條文,就係依條:「若不經本國法律審判及合法裁決,不得將任何自由人逮捕監禁,不得剝奪其財產,不得宣佈其不受法律保護,不得被處死,不得被施行折磨,不得被我等群起攻之,肆行討伐。」

大憲章確立咗臣民對其財產及人身嘅保障權,係現今自由同人權等主義嘅雛型。雖然佢喺訂立當時冇乜作用,但係佢提醒咗班貴族:原來自己唔單止係國王嘅「直屬封臣」,仲係有天然發言權嘅國民嘅代言人,有一種為國民出聲嘅使命感,依個使命就係由大憲章開啟嘅歷史所賦予。一言不合就可以撻大憲章出嚟:陛下,你祖先約翰當年親口承諾架,唔好走數呀!自此貴族同埋佢所演化成嘅議會擁有嘅權力越來越大,形成英國作為君主制國家,但君權非常受限嘅獨特政治文化。

仆街約翰被逼簽署大憲章

大憲章部分正本
留名
大憲章喺歷史上多次被後人回帶同消費,例如光榮革命嗰陣咁。美國佬對大憲章尤其推崇備至,當年美國獨立宣言就參照自大憲章,而大憲章簽訂遺址上面起咗個紀念亭,都係由美國佬出資興建。

2015年,大憲章誕生800週年,依份文件嘅正本嚟到中國展出,但係展覽過程一波三折,展覽場地一改再改,由中國人民大學博物館,突然被改成英國駐華大使館走廊,「大憲章」一詞更喺微博被「河蟹」。偉大強國咁驚依份嘢,就知佢喺人類發展史上幾有份量。

位於雪梨郡(Surrey)的大憲章紀念亭

大憲章正本在美國國會圖書館

在中國(請留意姿勢分別)

1215年6月15日,大憲章簽訂,雖然約翰向貴族屈服,但係雙方好快又傾唔掂數,大憲章又被掉落痰罐到,貴族嘅叛亂並未因此被平息,佢哋仲邀請菲臘二世個太子路易入侵英格蘭,路易成功登陸英格蘭南部,約翰又要披上戰袍對抗叛軍,心力交瘁嘅佢冇耐就逝世。雖則佢份人極度仆街,但佢又有份促成偉大嘅大憲章,而且佢死後都幾幸運,因為此後所有英國君主都係佢嘅子孫,名乎其實係仆街仔女。講多個冷知識,歷任美國總統,除咗嗰兩個非裔同德裔總統之外,全部都係佢嘅後代。

仆街約翰之墓

臭坑出香草
上年去唔到睇大憲章
板已正

1215年6月15日,大憲章簽訂,雖然約翰向貴族屈服,但係雙方好快又傾唔掂數,大憲章又被掉落痰罐到,貴族嘅叛亂並未因此被平息,佢哋仲邀請菲臘二世個太子路易入侵英格蘭,路易成功登陸英格蘭南部,約翰又要披上戰袍對抗叛軍,心力交瘁嘅佢冇耐就逝世。雖則佢份人極度仆街,但佢又有份促成偉大嘅大憲章,而且佢死後都幾幸運,因為此後所有英國君主都係佢嘅子孫,名乎其實係仆街仔女。講多個冷知識,歷任美國總統,除咗嗰兩個非裔同德裔總統之外,全部都係佢嘅後代。

其實有啲懷疑艾森豪威爾喺咪約翰子孫,話哂都係德國後裔,但啲資料係咁講
btw已like&share你個page
(勿起底)
btw已like&share你個page
(勿起底)

+1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞