[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike
英國議會一個人講完嘢到第二個人講之間其他人企喺身係做咩?

同議長表示我要講嘢

唔係有掣㩒咩
嗰次睇好似有個掣

佢哋就算係表決都要行出個會議廳分組點人頭

會口頭表決先
如果有人質疑
先會行入嗰兩個廳書面表決

同議長表示我要講嘢

唔係有掣㩒咩
嗰次睇好似有個掣

會口頭表決先
如果有人質疑

成日覺得佢哋逼埋一齊好寒酸咁,或者應該叫傳統
其實小弟想儲下文先,所以依兩日冇update

anyway,埋夠人啦,聽晚開車
入直路
又追到 老實講 睇大英帝國歷史睇左好多場重點戰爭 例如征服者威廉 英法百年戰爭 冇深入睇前前後後 毛巴詳細講 辛苦了
聖女貞德就出場了 呢個女人唔好睇少 打到英國要收買人燒左佢先得

毛巴文筆好,講歷史真係深入淺出!
(自己本身係文科史撈文,眼見唔少同道寫史文係咁追求落quote撻term,攪到篇野連理解都有困難)

我最期待係等毛巴寫到英國建立海上霸權,正式成為日不落帝國嘅時間

其實葡萄牙西班牙荷蘭仲早過英國建立海崆霸權
以香港黎講
明帝國時期葡萄牙已經黎過香港
仲打過屯門海戰
而西班牙去過好多南美地方搶劫

不過英國既龐大帝國真係古往今來都冇咁勁

冇錯, 但西葡搶咗啲金番嚟都係吃喝玩樂, 相反英國就真係不遺餘力去拓展自己國家影響力.

但西佬帝國大到仆街喎
唔係用不斷搶番黎既黃金係歐陸強權之間征戰咩?

西佬都用左唔少去抵抗土耳其
地中海啲島呀南意大利都係西班牙

西班牙有個問題係佢收入來源可持續性太低
佢喺美洲霸既地好多都有豐富既礦藏資源,尤其係銀
當時世界對銀既需求好大,尤其係明帝國
搞到西班牙太依賴銀礦去搵錢,無動力去搵一啲更有效率既生產模式
之後加埋貪污同管理差,又喺咁打仗,就收左皮
帝國影響力無遠弗屆
雖然今日唔可以隨時出兵打人
但好多soft power
IELTS
牛津劍橋
英超
王室

依樣野真係好多國家做唔到

重有最重要既普通法同現代議會

同議長表示我要講嘢

唔係有掣㩒咩
嗰次睇好似有個掣

會口頭表決先
如果有人質疑

跟本唔夠位坐
不過我覺得咁先創造到個討論嘅氣氛出嚟
帝國影響力無遠弗屆
IELTS
牛津劍橋
英超
王室

笑死人咩英超

同議長表示我要講嘢

唔係有掣㩒咩
嗰次睇好似有個掣

會口頭表決先
如果有人質疑

跟本唔夠位坐
不過我覺得咁先創造到個討論嘅氣氛出嚟

好過某啲地方坐得咁舒服瞓覺睇av
帝國影響力無遠弗屆
IELTS
牛津劍橋
英超
王室

笑死人咩英超

個聯賽多錢
球隊就唔好提啦
竟然冇人催

文呢?
睇緊本書叫
1000 years of annoying the French

佢話法國人屌9英格蘭人
the only thing they cook properly is Joan

我一直係到
LIVE
愛德華二世個個死法英文wiki好似冇source
不過都冇得考證
開咩車
Despenser父子丼
其實對荷蘭後期沒落嘅原因好有興趣

英法聯軍係咪Charles II時期打輸俾荷蘭
Boer war算唔算荷蘭

劉明學嘢
毛巴仲未肯出文,餓死人嗽
Gogogo
六、百年戰爭(上半場)

一個持續一百年嘅戰爭係點樣嘅概念?

想像下你係一個英格蘭士兵,喺你面前嘅係你老竇同阿爺個墳,佢哋都係後生嗰陣俾法國人殺死。你由細到大聽長輩吹水,都係話自己射死幾多法國佬,老竇話阿爺係咁講,老竇話阿爺話佢阿爺都係咁講。你嘅成長充滿戰爭嘅痕跡,和平好似嚟自咸豐年代咁陌生。有時你一聽到法文就會恨得咬牙切齒,但更多時候,你會夢見法國軍旗被灑上你老婆仔女嘅鮮血,好似當年你老竇親眼見住你阿嫲點死咁。你身旁係啱啱滿十四歲嘅仔,含辛茹苦養大佢,諗住供佢去讀書,結果佢而家要孭住要用盡全身氣力先拉得起嘅長弓,同你一齊上戰場,面對對面都係得十四五歲嘅童子軍。

你閉上右眼,瞄準遠方對你虎視眈眈,單獨行動緊嘅法國騎兵。就喺你放開弓弦時,你忽然遲疑一下,支箭只係擦過騎士嘅盔甲。佢停落嚟,除低頭盔,你哋會點一點頭,然後發現,大家雖然係敵人,但係而家心入面只係得一句話:完啦好嗎?

你輕輕嘆咗一口氣,轉過頭就見到一支利箭插喺佢隻左眼到。

百年戰爭可以話係中世紀歐洲最重要,最慘烈嘅戰爭,要講依個街知巷聞嘅戰爭,首先要從佢嘅三大成因講起。

第一個成因嚟自政治方面。當年仆街約翰輸晒大部分大陸領土俾法國,唯獨保有西南角落嘅加斯科尼(Gascony)。喺往後嘅一百年裏面,加斯科尼以及其首府波爾多以紅酒貿易,成為英格蘭重要嘅財政來源之一。之但係嗰度始終都係法國王室嘅領土,而英格蘭國王剩係以領主名義擁有,宗主權喺法王手上。事實上,當時只得17歲嘅愛德華三世為咗繼承加斯科尼領主個位,被逼向法王菲臘六世行臣禮,解甲下跪。依個奇恥大辱,一直係血氣方剛嘅愛德華心中條刺。

年輕的愛德華三世

位於西南邊陲的加斯科尼

倫敦的紅酒商人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞