[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike
好多人對裝甲有誤解
以為中世紀一定著板甲(荷里活)
其實板甲係起中世紀未期先出現(14世紀)
大部份時間都係著鎖甲
好多人以為(板甲)騎士跌落地就起唔番身
其實相同重量下 板甲相對較輕 而且有更強防禦力
板甲仲輕過消防員套裝備
好多電影當騎士係紙板人咁斬
其實咁易斬得開 仲著裝甲黎做咩

補充
好多人以為個個都有套板甲上場
事實得貴族有得著
因為一套甲要度身訂造好q 貴
平民飯都無得食買唔起
平民多數著鎖子甲
因為易整易維修,去戰場執之後改又易
但鎖子甲劍斬唔入但係會好似俾棍毆打咁傷法...
底下又要著返件厚衫...
法國佬真係好蠢
次次都自己搞死自己輸俾英格蘭
終於開到acc回覆毛巴嘅文章啦

btw有嘢想PM畀毛巴,點send

關於乜嘢

貞德出場時希望巴打採用嘅圖

關於乜嘢

動漫? or 自己畫?

關於乜嘢

Send 去毛巴 Facebook?
法國佬又9噏王夫

關於乜嘢

send咗好耐啦
支持樓主

關於乜嘢

動漫? or 自己畫?

前者
法國佬又9噏王夫

希望真係9 噏
Good save the Queen
Long live the Queen
God save England

關於乜嘢

send咗好耐啦

就快出長
已經扯扯地
王夫退休了
多謝HRH一直以來既服務
女王伉儷就快結婚70周年

關於乜嘢

send咗好耐啦

就快出長
已經扯扯地

出長???
女王伉儷就快結婚70周年

I declare before you all that my whole life whether it be long or short shall be devoted to your service and the service of our great imperial family to which we all belong.
女王
thank you for your service to the country
咁當然前王太子尚在人世,佢逃去南方,自立為查理七世。法國出現南北兩王,但亨利六世有明顯嘅優勢,佢嘅勢力範圍西至布列塔尼,東至勃艮第,包含巴黎等精華地區。

Lancastrian War 初段局勢

1424年,英軍再喺諾曼第嘅法那爾(Verneuil)大敗法蘇聯軍。今次失敗對法國嚟講更為恥辱,因為英軍展示咗佢哋唔靠長弓都收到你皮。事實上去到十五世紀,隨住製甲技術嘅進步,法軍研發出更硬更輕嘅板甲(Plate Armour),板甲採取弧形設計,有效卸走部分衝力。令到長弓嘅威力不斷下降。

加上打仗嗰陣正直炎夏,泥土曬到硬哂,長弓手插唔到木樁,結果俾法國騎兵乘虛而入,陣形被衝散,士兵開始逃跑。

喺依個危急關頭,英格蘭騎士挺身而出,唔好睇少依班島國騎士,佢地好歹都係征服者威廉嘅後代,佢哋同敵軍騎士激情互斬,英格蘭騎士做咗配角咁耐,今次異常勇猛,好似「切鋁罐」咁斬殺敵軍,隨後嘅蛋散民兵一窩蜂狂隊,逼使法軍撤退。至於撘單嘅蘇軍同英格蘭嘅恩怨俾英法之間更深,佢哋堅持戰鬥,直至全軍4000人陣亡為止。

法那爾之戰

百年戰爭初期標準配置--鎖子甲(Chainmail)

進階版板甲

依場戰役一方面消滅法國最後一絲嘅反擊希望,但另一方面對英格蘭嚟講係一個警號,佢哋極度依賴嘅長弓唔再好似以前咁決定戰局。Anyway,佢地暫時都唔需要擔心住,因為再厚嘅甲都挽救唔到法軍近乎係零嘅士氣,依家嘅法國真係肉隨砧板上,任插唔嬲。1428年,英軍開始圍攻全法國防禦最強嘅城鎮,孤懸英佔區嘅奧爾良(Orléans),奧爾良一失,整個法國南部將會暴露喺英軍面前,法國滅亡將會唔係得個講。其實當時唔少人都係咁諗,英軍大敗解圍嘅法軍,將奧爾良撤底封鎖,城內彈盡糧絕,城破之期不遠矣,法國佬可以練習定英文先啦。

如果真係咁落去,法國而家就講英文啦。但事實上當然唔係咁,法國依家係講阿拉伯語,因為一個犀女人。
貞德
貞德

終於出現了
阿拉伯語
貞德

終於出現了

貞德

終於出現了

「My name is Joan,Joan of Arc。」

喺百年戰爭嘅後期,法國輿論一直盛傳有一位重裝甲嘅女神,可以力挽狂瀾,拯救國家於水深火熱之中。冇人見過依位女神嘅真面目,冇人有佢嘅ig或fb,剩係知道佢叫貞德(Joan of Arc)。直至1429年四月,當圍攻奧爾良進行得如火如荼之時,有小道消息指貞德即將晉見查理七世,目擊者指貞德女扮男裝,以防落入敵軍手中時會被強姦(眾所周知,軍人平時好難出火),佢全程由士兵護送,一直自稱係「聖女」(La Pucelle)。被問及此行嘅目的,佢回應:

「上帝叫我參戰。」

貞德自言至小就有陰陽眼,見到聖人叫佢去法國(意指王室領地),趕走英國佬同勃艮第佬,仲不忘叫佢要定期去教會。當時查理七世國庫耗盡,正當焦頭爛額之際,一聽到貞德嘅大名,就即刻傳召佢過嚟。貞德一身農民衣裳,向一面疑惑嘅查理七世表示佢係上帝派嚟打救法國,為咗令國王相信,佢仲一字不漏講出查理七世尋晚私底下做嘅禱告原文。震驚嘅查理於是為佢度身訂造盔甲,將佢帶到駐紮喺安茹地區千農(Chinon)嘅軍隊。

據在場人士所述,貞德身高1米57,細細粒但唔到你食。佢樣貌平平,有一抹亮麗嘅秀髮,
,帶點村姑嘅味道,應該話係修女味。根據之後佢幫佢包紮傷口嘅僕人嘅說法,貞德個波都有啲睇頭,隻腳仲幾白滑,不過都係神聖而不可玷污嘅。

【多圖】法國白滑傲嬌少女

現實之中世紀形象

班士兵久仰貞德大名,但估唔到原來依位傳說中嘅女神只得十七八歲,仲要係處,一嚟又運籌帷幄咁嘅樣,於是紛紛拜倒佢嘅石榴甲下。貞德對軍隊進行大改革,強制士兵去教會,又趕走晒軍中妓女,要士兵們一心忠於自己。準備充足,貞德就帶領佢嘅狗公大軍向東面嘅奧爾良進發。貞德嘅軍隊喺五月初抵達奧爾良。

雖然佢只有十七八歲,但係已經身先士卒,手下士兵慣咗淆底而不斷退縮,但佢依然冒著箭雨企前指揮,令到班狗公好似食咗春藥咁撲向英軍。貞德嘅坐鎮對法軍嘅重要性之大,大到遠離佢嘅部隊因為見唔到真人而臨陣逃脫。貞德冇裝備任何武器,剩係攞住佢支旗,因為佢唔想傷害任何人,仲話一支旗勝過一把劍百倍。市儈啲睇,畢竟打手依個職責不嬲都係狗公做架啦,但係人哋貞德始終都企喺前線派軍糧,鼓舞下士氣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞