[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike
好好睇
終於睇到精銳長弓兵
睇到好熱血,想玩返crusader kings
合併英法帝國
Hundred Years’ War
越睇越感受到仆街John真係輸左好多地俾人

冇咗成個英格蘭咁大嘅地

冇咗成個英格蘭咁大嘅地

輸左一半走
又live咗

冇咗成個英格蘭咁大嘅地

輸左一半走

要有幾廢先可以輸走一半嘅地
live
海戰要射箭中國好早就玩緊啦
又live 左

真係好好睇
英格蘭長弓兵
海戰要射箭中國好早就玩緊啦

原始人都要射箭
但把弓有無長弓唔勁先
等緊上機飛英格蘭

冇咗成個英格蘭咁大嘅地

輸左一半走

要有幾廢先可以輸走一半嘅地

老豆唔俾地佢
到敗埋歐洲大陸既地
無地兼失地

不過英格蘭好仲似有Calais到之後先冇鬼埋
但冇左歐洲得到加拿大
冇左美國又得到澳洲
都算係咁
等緊上機飛英格蘭

一落地小心跌親, 要親手捧住英格蘭土地, 正如William the conqueror同 Mary Queen of Scots咁
等緊上機飛英格蘭

一落地小心跌親, 要親手捧住英格蘭土地, 正如William the conqueror同 Mary Queen of Scots咁

愛德華三世都試過
一仆就得米
依種成為英格蘭標誌嘅武器其實源自威爾斯,佢嘅特點當然係長,身長,射程距離亦長,所需嘅訓練時間都好長。典型長弓有成一個標準連登仔咁高,而當時英格蘭人平均身高剩係得米七。長弓射程最少達200米,最多可以有成350米,如果要射近啲,就要用重啲嘅箭。佢嘅威力都非常強勁,據說可以射穿騎馬者包住鐵甲嘅腳,再射死埋騎緊隻馬。事實上,長弓可以將210米外嘅目標殺死,真係同槍有得比,咁當然冇槍咁快同慳力啦。

正因為佢生得咁長,而且射得咁遠,所以長弓手俾普通弓箭手要生得更高,力氣要更大,要用成600N嘅力,等同將10包6kg嘅米舉高一米所需嘅力,所以佢哋同巴打們一樣,通常左手左肩都比較發達。因此,長弓手通常要由細訓練,英格蘭人無論貧富肥瘦,都將射箭當成餘暇活動。當時揸弓嘅就係親生仔,可以匿埋後面射箭,揸斧頭嘅就俾人推上去送死。愛德華同埋議會可以組織全國性嘅長弓手訓練,但睇返法國嗰邊,由於法國冇一個有效嘅中央政府,所以即使有成堆長弓喺度,都冇辦法訓練出足夠嘅長弓手。

射得快射得遠都唔係重點,要射出精彩,最緊要係射得密。長弓可以話係中世紀嘅機關槍,為咗加快發射速度,長弓手唔會慢慢從後邊箭筒攞支箭出嚟,而係將啲箭插喺腳前,一拎就上弓,發射速度最快可以五秒一發。小弟上一篇文都講過,普魯士軍隊屈機嘅原因之一,就係開火嘅頻率較快。唯快不破,自古以嚟都係戰場上嘅真理。

講返場海戰,英格蘭戰船都仲未接上敵船,長弓手就開始發射箭雨,而法國嗰邊嘅熱那亞弩箭完全埋唔到佢哋身。結果甲板戰開打嗰陣,法軍已經傷亡慘重,戰後英軍俘虜幾十艘法國戰船。斯魯爾斯一役徹底摧毀法國海軍,除咗令英軍輕鬆登陸之外,仲令法國冇辦法跨過海峽,偷襲英格蘭本土,戰事轉而喺法國本土進行。

愛德華帶領英軍沿住海岸線,由弗蘭德一路打到諾曼第,菲臘六世一路尾隨,避免同英軍正面交戰。去到9月,佛羅倫斯班ibanker投資失利,冇辦法再資助愛德華,愛德華唯有鳴金收兵,而不嬲都唔夠錢洗嘅菲臘都收工返巴黎。戰事暫停咗9個月後又再繼續,原因係法國西北布列塔尼(Brittany)嗰邊出咗事。
依種成為英格蘭標誌嘅武器其實源自威爾斯,佢嘅特點當然係長,身長,射程距離亦長,所需嘅訓練時間都好長。典型長弓有成一個標準連登仔咁高,而當時英格蘭人平均身高剩係得米七。長弓射程最少達200米,最多可以有成350米,如果要射近啲,就要用重啲嘅箭。佢嘅威力都非常強勁,據說可以射穿騎馬者包住鐵甲嘅腳,再射死埋騎緊隻馬。事實上,長弓可以將210米外嘅目標殺死,真係同槍有得比,咁當然冇槍咁快同慳力啦。

正因為佢生得咁長,而且射得咁遠,所以長弓手俾普通弓箭手要生得更高,力氣要更大,要用成600N嘅力,等同將10包6kg嘅米舉高一米所需嘅力,所以佢哋同巴打們一樣,通常左手左肩都比較發達。因此,長弓手通常要由細訓練,英格蘭人無論貧富肥瘦,都將射箭當成餘暇活動。當時揸弓嘅就係親生仔,可以匿埋後面射箭,揸斧頭嘅就俾人推上去送死。愛德華同埋議會可以組織全國性嘅長弓手訓練,但睇返法國嗰邊,由於法國冇一個有效嘅中央政府,所以即使有成堆長弓喺度,都冇辦法訓練出足夠嘅長弓手。

射得快射得遠都唔係重點,要射出精彩,最緊要係射得密。長弓可以話係中世紀嘅機關槍,為咗加快發射速度,長弓手唔會慢慢從後邊箭筒攞支箭出嚟,而係將啲箭插喺腳前,一拎就上弓,發射速度最快可以五秒一發。小弟上一篇文都講過,普魯士軍隊屈機嘅原因之一,就係開火嘅頻率較快。唯快不破,自古以嚟都係戰場上嘅真理。

講返場海戰,英格蘭戰船都仲未接上敵船,長弓手就開始發射箭雨,而法國嗰邊嘅熱那亞弩箭完全埋唔到佢哋身。結果甲板戰開打嗰陣,法軍已經傷亡慘重,戰後英軍俘虜幾十艘法國戰船。斯魯爾斯一役徹底摧毀法國海軍,除咗令英軍輕鬆登陸之外,仲令法國冇辦法跨過海峽,偷襲英格蘭本土,戰事轉而喺法國本土進行。

愛德華帶領英軍沿住海岸線,由弗蘭德一路打到諾曼第,菲臘六世一路尾隨,避免同英軍正面交戰。去到9月,佛羅倫斯班ibanker投資失利,冇辦法再資助愛德華,愛德華唯有鳴金收兵,而不嬲都唔夠錢洗嘅菲臘都收工返巴黎。戰事暫停咗9個月後又再繼續,原因係法國西北布列塔尼(Brittany)嗰邊出咗事。

長弓係咪有啲似弩
如果大家仲記得,布列塔尼嘅前身就係當年逃難過嚟嘅塞爾特不列顛人。一直以嚟,布列塔尼都係獨立公國,但係就成日孖住英法是但一邊。愛德華宣稱擁有法國王位,而法國單挑英國有啲吃力,所以雙方都非常重視布列塔尼嘅支持。事緣1341年,布列塔尼公爵約翰三世(Jean III)瓜咗,佢細佬約翰。蒙特福特(Jean de Montfort)同姪女跛女祖安娜(Joan the Lame)爭奪公爵之位。前者受英格蘭支持,而後者代表佢老公查理。布魯華(Charles of Blois),獲法國支持。兩個細嘅傾唔掂數,幕後大佬自然要上場,於是愛德華再次出兵,抵達布列塔尼,布列塔尼繼承戰爭(War of the Breton Sucession)打響。

由於過海係要啲時間,約翰需要獨力對付查理同法國援軍,好快就被生擒。佢老婆獨挑大旗,聯同抵達嘅英軍,修復被法軍佔領嘅領土。戰局再次陷入僵局,本身英法兩邊條氣都未唞順,同時教皇又主動調停,於是喺1343年達成停戰協議。

雙方雖然同意停戰,咁當然百年戰爭唔會咁快就完,事實上係英格蘭冇得唔繼續打落去。愛德華為咗準備戰事,本來招募咗嚟自歐洲各地嘅僱傭兵。而家班僱傭兵跟佢返去英格蘭,又無仗好打,根據以往經驗,佢哋通常都會周圍打家劫舍,甚至攻佔某啲重要城鎮,索取贖金。愛德華同議會都心諗,既然都俾咗錢,就梗係唔好晒啦,所以場戰爭一定要繼續落去。
中學阿sir教。長弓有啲會射鎚仔,令到箭頭可以破甲,直到半身板甲出現,利用甲嘅孤度彈開啲箭。自此法軍先佔上風。
wa 60kg咁重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞