[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike
留明
約翰留俾個仔嘅江山千瘡百孔, 路易嘅法軍攻佔倫敦,控制南英格蘭大部份水道。

完來雜種威廉之後
仲有外來人打過上倫敦
有Templar
由post1追到黎終於到live
留名
Strong Post Lau Ming
歷任美國總統,除咗嗰兩個非裔同德裔總統之外,全部都係佢嘅後代。

咁美國咪純粹係英國皇室既後花園

係Rockefeller,Rothschild,Soros 嘅後花園先啱
push
lm
留名
鍾意近代史多d
但毛巴寫得風趣簡潔搞到忍唔住睇哂
new post lau ming
plish
好好睇 由普魯士追到依家
忠實fans
又留多次名
請指教 個4個美國總統 有奧巴馬 醉拳甘廼廸同埋林肯 請問右上個係邊位
請指教 個4個美國總統 有奧巴馬 醉拳甘廼廸同埋林肯 請問右上個係邊位

櫻桃樹先生
坐等更新
條例斷斷續續推行咗四年,期間亨利又同以西門.蒙特福特(Simon de Montfort)為首嘅貴族發生武裝衝突。亨利下令驅逐西門,並得到教皇允許可以唔遵守條約,但係佢有冇乘機鞏固統治,而係遠走法國,貴族們乘機將被流放嘅西門帶返英格蘭,又一次引發內戰。西門大敗亨利,建立有絕對統治權嘅「西門議會」,仲破天荒增設市民代表,反映貴族開始尋求中產階層嘅支持。之但係唔少貴族認為佢咁做係不忠嘅行為,於是倒戈亨利,亨利反擊打低西門,乘勝取消牛頓同西敏條約。

雖然議會統治最後都失敗,但係依次嘗試令英國人意識到君主同貴族應該有一種有效嘅合作方式,議會統治不失為一個好方法,依個諗法已經紮根喺英國人心入面,為愚昧嘅中世紀帶嚟一絲現代國家嘅曙光,雖然當時啲人唔覺得有幾光輝。

亨利三世時代嘅英格蘭相對平靜,佢喺1259年同法國嘅和約之中,宣佈放棄諾曼第及安茹等地嘅宣稱,結束自亨利二世開始,歷時百年嘅金雀花王朝同法國卡佩王朝(House of Capet)嘅敵對關係。同時期嘅法王路易九世同亨利一樣,都係在位四五十年,英法兩國處於一段和平時期。至於歐洲其他地方,西班牙葡萄牙繼續進行收復失地運動(Reconquista),將穆斯林勢力趕出伊比利亞,十字軍東征迎嚟最後嘅歲月,而拜占庭帝國就俾十字軍同突厥人圍毆。至於東歐中歐就冚家鏟啦,蒙古大軍席捲東歐平原,東至俄羅斯,西至匈牙利嘅廣大地區被洗劫屠殺一空。不過英格蘭一於wfc,即使佢地打到去法國,都係過唔到海峽。

亨利三世時代的歐洲

亨利收尾幾年已經老懵懂懂,政事由太子長腿oppa愛德華(Edward Longshank)處理 ,佢曾經參加過第八次十字軍東征,亨利駕崩嗰陣,愛德華仲喺聖地打緊仗。愛德華於是喺1272年繼位,是為愛德華一世。如果大家仲記得,愛德華依個名曾經出過場,好似嗰位揀咗征服者威廉做接班人嘅懺悔者愛德華咁,計返世系,長腿oppa其實應該叫做愛德華四世,但係因為前三位愛德華都係撒克遜人,長腿oppa就成為諾曼人嘅第一位愛德華。

愛德華一世
成吉思汗4
無論佢叫一世定四世,都無礙佢被認為係金雀花王朝最偉大嘅君主之一,佢嘅偉大主要體現喺兩方面,第一佢促成英國議會嘅誕生,第二佢吞併威爾斯同埋吊打蘇格蘭。

先講第一件事,英國議會喺愛德華任內完全成熟。議會英文叫Parliament,嚟自法文Parler,意思係「談話」。依個詞其實喺亨利三世時期就開始普及,用於描述御前會議,但係當時御前會議並冇足夠權力影響國家決策,最接近嘅一次就係「西門議會」。到咗愛德華上台,發佈大量律令,同時佢亦要為對威爾斯同蘇格蘭嘅軍費而大量徵稅,依啲都需要貴族會議嘅支持。因此愛得華喺佢35年嘅任期入面,召開達50次嘅會議,習慣成傳統,貴族開始作為正式代表,定期出席議會,為後來上下議院嘅出現奠定基礎。

中世紀的英格蘭議會

第二件事就係愛德華成功征服威爾斯,同埋擴大對蘇格蘭嘅影響力。佢一上台就雄心壯志,計劃統一不列顛,而第一個目標就係弱小嘅威爾斯。自從仆街約翰失去對威爾斯嘅控制權之後,威爾斯嘅羅夫林大帝逐漸統一當地,去到約翰個孫愛德華一世時期,威爾斯就由羅夫林個孫小羅夫林統治,又名最後的羅夫林(Llywelyn the Last)。早喺亨利三世時代,小羅夫林就同英格蘭衝突不斷,仲娶埋叛臣西門嗰女。愛德華以此為藉口,大舉進攻威爾斯,殺死對方。1283年,英軍完全控制當地,愛德華直接吞併成個威爾斯,自此威爾斯就屬於英國嘅統治下。佢受啟發於當年喺聖地見識到嘅城堡體系,喺威爾斯興建一大堆堡壘,用以防禦叛亂,依堆分佈密集嘅堡壘就為威爾斯帶嚟城堡之都(Capital of Castles)嘅美譽。

愛德華宣佈擁有威爾斯

威爾斯冇嘢多,就係城堡多

雖然愛德華控制晒成個威爾斯,但係當地貴族嘅勢力仲係好大,而威爾斯其實只係愛德華嘅個人領地,未係英格蘭正式領土。為咗穩定人心,愛德華同貴族達成協議,承諾威爾斯繼承人要滿足四大條件:生於威爾斯;係貴族子弟;唔識英語法語;道德上純潔無暇。

正當班貴族高唱今天我,自認取得階段性勝利嗰陣,愛德華就將啱啱喺威爾斯出世嘅仔立為王儲(後來嘅愛德華二世),跟住再封佢為威爾斯親王(Prince of Wales),宣佈佢個喺威爾斯出世,一句英文同法文都唔識,又pure又true嘅寶貝仔為威爾斯繼承人,技術性擊倒對面。班貴族啱啱先簽完協定,只能夠眼白白睇住英格蘭食咗威爾斯。自此之後,威爾斯名義上就由威爾斯領主,即係英格蘭國王嗰仔統治,直至1536年被英格蘭完全吞併為止。依個亦係點解英國王儲一般都會被封為威爾斯親王嘅原因。

愛德華向威爾斯貴族展示自己的bb仔
愛德華呢招真係好仆街
一講Edward I 就諗起 Braveheart, William Wallace
約翰留俾個仔嘅江山千瘡百孔, 路易嘅法軍攻佔倫敦,控制南英格蘭大部份水道。

完來雜種威廉之後
仲有外來人打過上倫敦

其實就算到16,17世紀英國都試過比荷蘭係海戰打到入泰晤士河
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞