[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike
當年教授教威廉華萊士,係用左蘇格蘭角度去教,大致係長腿華德華既侵略、高壓手段激起蘇格蘭人不滿,Braveheart都係用蘇格蘭角度講呢段歷史

另一段聽到出明顯對比既歷史,唔係Scotland個Mary,反而係之後既詹姆士一世
當年教授教威廉華萊士,係用左蘇格蘭角度去教,大致係長腿華德華既侵略、高壓手段激起蘇格蘭人不滿,Braveheart都係用蘇格蘭角度講呢段歷史

另一段聽到出明顯對比既歷史,唔係Scotland個Mary,反而係之後既詹姆士一世

老母俾人斬頭
佢都唔理

老母俾人斬頭
佢都唔理

Mary 聽講好靚女
利申
有睇Reign

俾蘇格蘭貴族XX左
冇左美國得到澳洲就真係emerge stronger

聽講以前英國有判香港犯人流放澳洲
睇緊本書叫
1000 years of annoying the French

佢話法國人屌9英格蘭人
the only thing they cook properly is Joan

我係地鐵笑到收唔到聲

煮到變碳都叫properly?

唯一煮過嘅都煮到變炭,你話勁唔勁?
毛巴對美洲歷史熟唔熟?例如印加、瑪雅?
有無入門書推薦下?
毛巴對美洲歷史熟唔熟?例如印加、瑪雅?
有無入門書推薦下?

馬雅既話,fb有個「馬雅國駐臺辦事處」,佢係台灣ptt著名既「馬雅人」,熟悉馬雅風土人情,甚至有教過睇馬雅文既拆解方法,值得一睇

https://m.facebook.com/mayaman5566/#!/mayaman5566/
有冇手足睇左niall Ferguson既empire
毛巴

遲啲會喺本嘢攞料
但係唔鍾意佢過度美化帝國主義,講到係為咗教化萬民,其實根本殖民既動機就係剝削原居民
另一邊廂嘅蘇格蘭都慘遭愛德華毒手,蘇格蘭嘅征討帶俾佢另一個別名,叫做蘇格蘭人之錘(Hammer of the Scots)。當時嘅蘇格蘭發展迅速,大有超英趕法之勢,雖然國王亞歷山大三世(Alexander III)後生即位嗰陣,曾經向亨利三世行效忠禮,但係兩國實際上獨立發展。

1286年,亞歷山大三世去世,王位由孫女,半個挪威人嘅瑪格麗特(Margaret the Maid of Norway)繼位。愛德華承機安排個仔威爾斯親王小愛德華同瑪格麗特嘅婚姻,諗住可以控制蘇格蘭。點知瑪格麗特仲未踏上蘇格蘭土地就死咗,愛德華唯有支持另一個候選人,當地貴族巴里奧(John de Balliol)。愛德華認為巴里奧得個16歲,應該好易控制,佢首先嚟個下馬威,逼巴里奧行效忠禮,肆意侮辱。巴里奧雖然年紀細,但係都有啲尊嚴,佢立志將英格蘭勢力趕出家園,於是同法國結盟。依個盟一結,就結咗三百年。

1294年,法王菲臘四世佔領金雀花王朝喺大陸最後一片領土加斯科尼,爆發英法戰爭(唔係百年戰爭,唔駛咁興奮)。蘇格蘭履行盟約,向英宣戰。三十後愛德華心諗:你個七十後夠膽搞對抗,未死過?於是佢派主力進攻蘇格蘭,經過一輪吊打後,巴里奧被逼退位,英軍常駐蘇格蘭。

蘇格蘭王巴里奧

過程中,愛德華得到一樣重要嘅戰利品--加冕石(Stone of Scone)。依塊石頭重要在佢四百年嚟掂過無數蘇格蘭國王嘅嬌臀(包括女王 )--蘇格蘭王加冕嗰陣會坐住依舊石。早喺愛爾蘭加爾人未入主蘇格蘭之前,加爾人嘅國王就坐喺依舊石上加冕。愛德華將加冕石帶返西敏寺,專登整個俾英王加冕嘅聖愛德華寶座(King Edward's Chair),再將舊石擺喺下面,自此每一個英國君主都會坐喺張櫈上面接受加冕。英格蘭國王坐喺蘇格蘭王權象徵上面加冕,其攞景程度同德國皇帝威廉一世喺凡爾賽宮登位,有過之而無不及,起碼前者咁樣做咗成700年。

蘇格蘭人對加冕石念念不忘,甚至試過有人喺1950年將舊石偷運返蘇格蘭,過程中仲唔小心將佢跌成兩半,最尾要靠倫敦警方搵番出嚟。1996年,英國政府決定將加冕石交還蘇格蘭,舊石就安放喺愛丁堡城堡至今,但係規定遲啲新君加冕時,一定要帶佢返西敏寺同寶座團聚。冇人知道蘇格蘭人幾時要嘔返舊石出嚟,但查理斯王子應該難啲坐上去啦。

模彷當時加冕石樣子的彷製品

加冕石真身(具爭議)

位於西敏寺的愛德華寶座

愛德華寶座與加冕石

1953年英女王加冕典禮,英女王坐上愛德華寶座與加冕石
其實點解英蘇地方差唔多大
但人口數會差距咁大?
其實點解英蘇地方差唔多大
但人口數會差距咁大?

蘇多高地呀
愛德華咁閪既

愈睇愈覺佢仆街
愛德華咁閪既

愈睇愈覺佢仆街

拎舊鎮國石做戰利品再坐,我覺得算文明了。

起碼無中國戰國時拎亡國之君個頭骨當酒杯咁仆街。
同埋睇毛巴寫咁耐歷史,好似西方下下都打贏人逼人著草就算,無乜邊次會學中國咁下下炒起人全家要人冚家剷?

睇左
留名
愛德華咁閪既

愈睇愈覺佢仆街

拎舊鎮國石做戰利品再坐,我覺得算文明了。

起碼無中國戰國時拎亡國之君個頭骨當酒杯咁仆街。
同埋睇毛巴寫咁耐歷史,好似西方下下都打贏人逼人著草就算,無乜邊次會學中國咁下下炒起人全家要人冚家剷?

我同意

中國對敵人真係更加殘忍兼趕盡殺絕
可能歐洲果d著草易d因爲易d去其他國家受人包庇
仲有可能得到人地支持 東山再起
好似henry tudor咁

會唔會本身都係親戚
所以覺得都係留一線好啲呢
例如 William Rufus同佢兄弟
又或者Elizabeth斬 Mary Queen of Scots又傳位俾James

不過我覺得亦可能係一個大和解既意思
即係團結返反對派力量幫自己得到統治legitimacy既做法
依樣做法上呼應返騎士精神
好似唔應該殺戰俘
因為會俾上帝condemn
睇緊本書叫
1000 years of annoying the French

佢話法國人屌9英格蘭人
the only thing they cook properly is Joan

Joan係邊個

聖女貞德

多謝解答
睇緊本書叫

佢話法國人屌9英格蘭人

我係地鐵笑到收唔到聲

煮到變碳都叫properly?

唯一煮過嘅都煮到變炭,你話勁唔勁?

證明英國料理的水準是恆古不變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞