[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike
鼠疫同香港有段故
20世紀初一直到1920年代香港幾乎年年爆發鼠疫
仲因為轉口港而向到全世界輸出
最後法國同日本專家都一齊來香港

而因為咁香港政府先決心處理香港房屋既衛生問題

香港都算係揚威海外,太過污糟
其實喺爆發之前幾年,港英政府想改善華人區嘅住宅衛生,不過遭到華人普遍反對

小農DNA

死人先識驚

Poland had more cats

想講依家巴黎都係超級多老鼠
「居住在巴黎中區的兩百萬人中,每一人周圍都有兩隻老鼠。」
Source: appledaily

去過一次巴黎、唔覺好污糟不過真係殘舊到...

巴黎又臭又多黑鬼

Paris subway好撚臭wo老細
鼠疫同香港有段故
20世紀初一直到1920年代香港幾乎年年爆發鼠疫
仲因為轉口港而向到全世界輸出
最後法國同日本專家都一齊來香港

而因為咁香港政府先決心處理香港房屋既衛生問題

香港都算係揚威海外,太過污糟
其實喺爆發之前幾年,港英政府想改善華人區嘅住宅衛生,不過遭到華人普遍反對

又係班死廢老累事

何啟身為醫生都應該支持政府
但佢選擇企係大業主個邊反對政府

睇過一個研究香港歷史的blogger講
當年d英國佬潤人「你唔好去死?」
係講"Why don't you go to Hong Kong?"
因為太多瘟疫,去親都好易死

有無link?
咩大戰役都唔及黑死病咁勁
改變埋成個中世紀既歐洲

果陣睇過本書,why nations fail有比較過呢個問題

Why nations fail直頭講西歐因為黑死病脫離左農奴制,自動流既勞工簡直產生左市場經濟,由細市集同交易會,再到大規模遠程交易

鍾祖康都有類似講法

呢本書好值得睇
同15至18世紀資本主義3冊,都係我愛書
毛bra la
七、中場不休息

百年戰爭第一階段以愛德華三世命名,至於第二階段就命名自法王「智者」查理五世(Charles V the Wise),稱為加洛林戰爭(Caroline War)。雖然1360年至1369年間,英法冇發生正面嘅衝突,但係百年戰爭偉大之處,就係佢嘅國際性,除咗本土戰場之外,英法亦都喺其他國家打proxy war。實際上喺布丁尼條約後,英法繼續就布列塔尼嘅繼承問題對弈,愛德華支持嘅約翰.蒙特福特派,對上查理支持嘅布魯華將軍一派。

雖然雙方係1343年停過一次戰,但係英格蘭之後繼續加強對布列塔尼嘅控制,最後完全掌控布列塔尼。期間各地軍閥連同英法軍隊互相私鬥,打到天昏地暗。喺血腥殘忍嘅戰火之中,都有啲比較有趣嘅戰鬥發生。1351年,英格蘭同法國雙方之間,展開可媲美三十年戰爭嘅三十人之戰(Combat of the Thirty)。你冇睇錯,成個戰鬥每一邊剩係得三十個騎士。兩邊係咁左擁右插,唔準退場,直到某一方啲人全部投降為止。戰鬥途中仲有中場休息,飲下水幫隊友收下屍咁。最後由裁判決定法國一方獲勝。

三十人劈友之戰

因為演員需求少,所以經常有人模擬這場戰鬥

如果要小弟揀一場最代表到騎士精神(Chivalry)嘅戰鬥,我會揀依場三十人之戰,因為佢完美展現咗中世紀騎士又要殺人,又要攞貞節牌坊嘅心態,不斷強調要正面交鋒,場地規則一定要遵守,總之死都要死得光榮。

去到1364年,約翰蒙特福特手刃布魯華將軍,登上布列塔尼大公之位,布列塔尼繼承戰爭先完結。雖然英方成功扶植約翰上位,但係愛德華先前喺布丁尼條約宣佈放棄對法國王位嘅宣稱,布列塔尼名義上又係法王附庸,所以英格蘭其實冇乜實質嘅得著,反而查理努力修補同布列塔尼嘅關係,令布列塔尼慢慢融入法國。
行左五日London腳都「閉」
聽晚走人

有冇去倫敦塔睇個皇冠

睇左
好彩早入就咁入
出番黎果陣條隊只少三百人

雖然英方成功扶植約翰上位,但係愛德華先前喺布丁尼條約宣佈放棄對法國王位嘅宣稱,布列塔尼名義上又係法王附庸,所以英格蘭其實冇乜實質嘅得著,反而查理努力修補同布列塔尼嘅關係,令布列塔尼慢慢融入法國。

如果當時Britons唔肯融入法國咁會唔會好似Gibraltar咁
維基百科:
個波叫globus cruciger
The globus cruciger (Latin, "cross-bearing orb"), also known as the orb and cross, an orb (Latin globus) topped (Latin gerere, to wear) by a cross (Latin crux), has been a Christian symbol of authority since the Middle Ages, used on coins, in iconography, and with the sceptre as royal regalia. The cross represents Christ's dominion over the orb of the world, literally held in the hand of an earthly ruler (or sometimes it is held by an angel). In the iconography of Western art, when Christ himself holds the globe, he is called Salvator Mundi, the Saviour of the World; his statue is the Infant Jesus of Prague.

謝謝
除咗布列塔尼,英法亦喺令一個戰場相遇,就係西班牙。準確嚟講,係西班牙個老母卡斯提爾(Castile)同埋老豆阿拉貢(Aragon)。是咁的,中世紀嗰陣嘅西班牙地區由兩大王國統治,分別係卡斯提爾同埋阿拉貢,話說十六世紀嗰陣,卡斯提爾女王同阿拉貢國王結婚,兩國融合,最後就變成西班牙。至於葡萄牙就一直喺隔離葡萄至今。

事緣喺1356年,卡斯提爾國王殘暴彼得(Peter the Cruel)同亞拉貢國王禮儀者彼得(Peter the Ceremonious)打咗場仗,史稱雙彼會(War of Two Peters),法國支持嘅亞拉貢打敗英格蘭支持嘅卡斯提爾。打下打下到咗1369年,卡斯提爾依邊又發生內戰。殘暴彼得人如其名,班貴族唔妥佢,於是擁立佢個野種阿哥,暫住巴黎嘅弒弟者亨利(Henry the Fractricidal)。睇名都知結局係點啦,總之法國支持嘅亨.初弒殺咗英格蘭支持嘅彼得,過程中黑太子同查理都派兵參與。依場內戰嘅結果,係法國得到卡斯提爾依個重要盟友,卡斯提爾將會喺幫到好多忙。

十四世紀的伊比利亞半島

前戲做完,大家都俾血整到濕哂,咁就嚟真啦。愛德華贏得game1後,將新攞返嚟嘅阿基坦同埋加斯科尼封俾黑太子。黑太子啱啱喺卡斯提爾戰場輸咗,白白比咗唔少軍費,為咗彌補戶口嘅損失,佢向當地人徵重稅,令當地怨聲載道,貴族都轉而向查理宣誓效忠。1369年,查理宣稱愛德華並無履行條約,冇完全放棄法國王位,既然佢都冇遵守條約,咁阿基坦仍然可以係法國嘅附庸。於是佢視黑太子係自己手下嘅領主,傳召佢去巴黎解釋點解會搞成咁。

黑太子就梗係睬你都有味,於是停戰僅九年後,英法又再次開戰。
aragon又會唔會變做catalonia
雖然英方成功扶植約翰上位,但係愛德華先前喺布丁尼條約宣佈放棄對法國王位嘅宣稱,布列塔尼名義上又係法王附庸,所以英格蘭其實冇乜實質嘅得著,反而查理努力修補同布列塔尼嘅關係,令布列塔尼慢慢融入法國。

如果當時Britons唔肯融入法國咁會唔會好似Gibraltar咁

差好遠
Gibraltar 係西班牙王位繼承戰爭後割讓俾英國。Brittany 其實自十世紀開始,已經同法蘭西有緊密聯系,even佢哋係以法文為官方語言,breton 就係平時講嘅。只不過法王遲遲得唔到合法吞併嘅籍口, 去都louis XIV 先攪掂
葡萄牙本土個領土由14世紀到而家都一樣?
點解佢咁細都冇俾西班牙食?因為英葡同盟?
其實葡萄牙個面積咁細,係咪一直被西班牙食住
西班牙歷史上有冇嘗試過吞併埋葡萄牙
西班牙歷史上有冇嘗試過吞併埋葡萄牙

無記錯係1580-1640年間吞併左

係咪葡萄牙王走去求英國保護

好似話某個葡萄牙公主嫁去英國先有左茶去英國
然後英國人又覺得齋茶好苦
就諗到加牛奶同糖
於是英國奶 美洲糖 亞洲茶葉
就係一個global empire咁簡單
點解西班牙/提子牙無搞返個半島統一

[img]http://country-balls.com/wp-content/uploads/2014/07/country-balls-englands-secret.png[img]

但global tea empire繼承人係香港
要左香港個陣英國本土媽叉到仆街
維多利亞女王好似連香港係邊都唔知

[img]http://country-balls.com/wp-content/uploads/2014/07/country-balls-englands-secret.png[img]

原本英國佬係想要滿清割舟山俾佢
點知義律食曚咗要左香港
事後英國佬話香港只係爛石一塊

原本英國佬係想要滿清割舟山俾佢
點知義律食曚咗要左香港
事後英國佬話香港只係爛石一塊

但點都好
香港都係帝國皇冠係遠東既一粒明珠
香港都叫住同英國一路同行到97年
btw有大頭綠衣去左維多利亞女王既gold定 diamond jubilee 倫敦巡遊
講起又講
英國睇位真係好好
南非 直布羅陀 香港 新加坡
全部都係戰略要塞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞