[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike
咁多人喺倫敦塔死
我以前去參觀倫敦塔,果度都有講有個人比人禁錮到死,有無巴打知道係講緊邊個?

Edward V
亨利眾望所歸,於是踢走小理察個仔,自己做國王,是為亨利四世。「亨利」一派喺「愛德華」嘅陰影下等咗百幾年,終於可以再次坐正,之後又將會出現成堆「亨利」,真係諗起都想嘔。由於佢老竇約翰當年係蘭開斯特公爵,所以歷史上佢被視為開創咗蘭開斯特王朝(House of Lancaster)。留意返,亨利四世本人都係金雀花王朝嘅成員,要專登開個新王朝嘅原因,係為咗同之後出現嘅另一個金雀花王朝分支分別開,同埋啲歷史學家屎忽痕搵嘢寫下咁,所以實際上金雀花王朝仍然存在。
英國版腓特烈

依家最新既亨利
其實古中原都唔小呢啲農民起義好似黃巢咁 點解個農奴制度都係咁根深蒂固

法國史家布勞岱爾講過,話稻米可以用較細幅地種出媲美小麥嘅糧食,但需要更龐大嘅勞力,所以稻米文明人口更多,居住更密集。相較歐洲(應該東西歐都適用)仰賴擴大農田範圍嚟加大收成,古中國倚靠增加人手嚟推高糧產。

古中國『安土重遷』係有物理法則上難以改變嘅特點嚟。
house of Tudor係咪有亨利八世

係撚咁扑野

咁多個享利只係記得佢

百年戰爭都有個亨利五世

佢聚6個老婆印象最深刻

結果命中注定冇仔

愛德華六世囉
早死
下一個愛德華已經去到20世紀
7世好似成日去法國尋歡
8世就俾人逼走

查理斯登基會叫乜呢?

係撚咁扑野

咁多個享利只係記得佢

百年戰爭都有個亨利五世

佢聚6個老婆印象最深刻

結果命中注定冇仔

愛德華六世囉
早死
7世好似成日去法國尋歡
8世就俾人逼走

查理斯登基會叫乜呢?

Charles the Bastard Husband

係撚咁扑野

咁多個享利只係記得佢

百年戰爭都有個亨利五世

佢聚6個老婆印象最深刻

結果命中注定冇仔

愛德華六世囉
早死
7世好似成日去法國尋歡
8世就俾人逼走

查理斯登基會叫乜呢?

近三百年都係得George、Edward同James,對上一個Charles已經係1660-1685年嘅Charles II 當時都仲未有United Kingdom
請問樓主啲歷史知識點得番黎架?
有無咩書推介
等毛巴出多五篇文就柒瞓
聽到有條友係倫敦塔偷走左出黎去左日本
仲幫德川家唐統一日本
咁其實古中國有邊幾次農民起義?

秦末陳勝吳廣起義 不過佢地起義果陣已經做緊屯長
咁其實古中國有邊幾次真正嘅農民起義?

都唔係好算喎
我唸應該得赤眉綠林係咋喎
太平天國、黃巾都只係宗教暴動

百年戰爭都有個亨利五世

佢聚6個老婆印象最深刻

結果命中注定冇仔

愛德華六世囉
早死
7世好似成日去法國尋歡
8世就俾人逼走

查理斯登基會叫乜呢?

近三百年都係得George、Edward同James,對上一個Charles已經係1660-1685年嘅Charles II 當時都仲未有United Kingdom

話唔定佢唔繼位呢

都唔係好算喎
我唸應該得赤眉綠林係咋喎
太平天國、黃巾都只係宗教暴動

依啲所謂嘅宗教只不過係催化劑,真正嘅原因係無飯食,中國人若果有餐飽食,你試下叫唔叫得郁佢哋攞鋤頭攻衙門?
聽到有條友係倫敦塔偷走左出黎去左日本
仲幫德川家唐統一日本

按針?
咁多人喺倫敦塔死
我以前去參觀倫敦塔,果度都有講有個人比人禁錮到死,有無巴打知道係講緊邊個?

Edward V

Princesses Charlotte 生日快樂
push
Princesses Charlotte 生日快樂

唔靚女
亨利眾望所歸,於是踢走小理察個仔,自己做國王,是為亨利四世。「亨利」一派喺「愛德華」嘅陰影下等咗百幾年,終於可以再次坐正,之後又將會出現成堆「亨利」,真係諗起都想嘔。由於佢老竇約翰當年係蘭開斯特公爵,所以歷史上佢被視為開創咗蘭開斯特王朝(House of Lancaster)。留意返,亨利四世本人都係金雀花王朝嘅成員,要專登開個新王朝嘅原因,係為咗同之後出現嘅另一個金雀花王朝分支分別開,同埋啲歷史學家屎忽痕搵嘢寫下咁,所以實際上金雀花王朝仍然存在。
英國版腓特烈

依家最新既亨利

繼位順位排第五
亨利四世一走,嘉道爾就大條道理向統一威爾斯進發。1404年,佢召開第一個威爾斯議會,獲推舉為威爾斯親王。英格蘭嘅死對頭好似法國蘇格蘭等,就食住花生表示支持,法國仲幫手入侵加斯科尼,同埋派兵增援嘉道爾。之後佢又同小理察個遺腹子,以及倒戈亨利四世嘅森伯倫伯爵(Earl of Northumberland)達成協議,計劃三分天下。

但係熟讀歷史嘅巴打都知道,當你搞得依啲分地計劃,通常就係失敗之路嘅開始。

嘉道爾三分天下之策

嘉道爾的威爾斯王冠

王儲天妒之亨利展開反擊,佢一改純粹嘅軍事行動方案,改打經濟戰,切斷威爾斯嘅貿易路線。依個時候法王查理六世又同內奸明爭暗鬥緊,無暇兼顧嘉道爾,結果嘉道爾慢慢失去優勢。不過又真係幾慢下,一直要去到1412年,嘉道爾最後一次出現喺英軍視線入面,之後就再冇佢嘅消息。冇人知道佢嘅結局係點,但係佢嘅事蹟足以令威爾斯人打晒飛機,作為最後一個真正嘅威爾斯親王,嘉道爾被譽為國民英雄。威爾斯議會一直有聲音,建議將佢被選為威爾斯親王嘅9月16日,定做法定節日。

為於首府卡地夫(Cardiff)的嘉道爾銅像

同時間亨利四世喺1413年駕崩,天妒之亨利坐正成為亨利五世。亨利五世要花多三年時間,先可以將依場持續十五年嘅起義完全平息。為咗懲罰威爾斯,英格蘭制定一系列嚴格法令,包括禁止威爾斯人聚集,同英格蘭人通婚,喺法庭上向英格蘭人嘅case作證等。但同時亨利五世又給予少部分威爾斯人喺朝廷打工嘅機會,其中一個就係都鐸三兄弟嘅三弟個仔--奧雲。都鐸(Owen Tudor)。雖然奧雲兄嘅老竇一輩被囚禁,但係佢就獲亨利五世賞識,可以喺倫敦塔做打雜,打下打下就打咗去王后個波到,都鐸王朝嘅種子就此種下,不過都係後話。

亨利五世

亨利五世雖然忙住解決威爾斯問題,但佢一直都冇忘記自己嘅劇本,標題話名係百年戰爭,係時候要扣返題,費事俾人話要回水。事實上當時法國政局一片混亂,查理六世自身難保,實在係一個入侵嘅好時機。

「理,最近還好嗎?我又想起你了。」

「吓,我未準備好喎,遲下先打得唔得?」

「我忍唔住啦,我嚟啦!」

「嗚呀!」

本章完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞