[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike
一路追毛巴嘅文一路睇The Crown感覺好正
英國有農民起義但冇法國個種大革命

君主立憲真係好值得保留

呢度d人成日笑法蘭西
其實人地都威過架

百年戰爭都有贏過
如果唔係就唔會英格蘭退歐啦
另外法國同其他國家打我就唔識了
只係覺得好似好少打贏英國/英格蘭

路易12開始入侵意大利打破哈布斯堡包圍
路易14個陣法國橫掃成個中西歐洲拎埋荷比地區,西班牙,南意變成佢既傀儡
威左50年去到勃倫海姆先輸
之後殖民地又係繼英國之後第二大

大革命時期內亂+被人包圍都打得嬴成個歐洲

一戰法國都算守住法北慘勝
戰後法國軍力排全球第二,所以吸引左好多民國人士去法國留學
如果唔係戰後賠償收唔到
二戰法國未必輸(戴高樂呢類人材大有人在,不過班廢老投降派寧願賣國都唔俾佢地上位

戰後越戰法國其實開頭係嬴緊
但係本國冇錢政治又亂(左右共治),上至戴高樂下至廣大民眾都唔支持繼續打仗
係奠邊府輸左就正式退出(戰後歐洲60年講話當年美國威脅唔俾錢支援重建都係其中一個原因)

百年戰爭之後對親英國都輸先令人覺得佢柒

一戰二戰損手爛腳
拿戰既結局更加悲慘
幫美國獨立 間接搞到自己收埋皮
法國好少會贏得風光
lm

君主立憲真係好值得保留

我反而覺得英國冇大革命,造成英國人某種心理缺失
本來英國用返自己政制冇咩事,但係歐盟叫英國人改制,就出事
脱歐都補救唔倒,因為班law lords 唔會返嚟㗎啦

君主立憲真係好值得保留

我反而覺得英國冇大革命,造成英國人某種心理缺失
本來英國用返自己政制冇咩事,但係歐盟叫英國人改制,就出事
脱歐都補救唔倒,因為班law lords 唔會返嚟㗎啦

英國脫歐某程度就係唔願意歐洲一體化
亦不能再接受歐盟制度淩駕本土法制
毛巴
留名
All hail her Majesty
事已至此,農民唯有攪串個場。6月13日,佢地向倫敦橋進攻,橋上嘅守門員都係一介平民,被農民勇武抗爭所感動,於是開放條橋俾佢地直入倫敦,農民如入無人之境,兜咗一大圈,開晒啲城門,俾四方八面嘅同志湧入嚟。農民高呼處決部分英格蘭政要,包括人頭稅嘅始作俑者攝政王約翰。佢哋專揀上等人嘅地方嚟燒,包括攝政王約翰嘅行宮,號稱中世紀英格蘭最華麗嘅建築物--薩伏依宮(Savoy Palace),農民標榜自己係「真相與正義之化身,而非小偷與強盜」,面前成堆珠寶都唔搶,竟然打碎晒佢哋(唔好問我點打碎鑽石),然後燒毀成個薩伏依宮。倫敦城一日之間陷入火海之中。

農民攻入倫敦

薩伏依宮

大家可能會問,啲守軍廢㗎?冇人阻止班農民軍?其實英格蘭到而家為止,都未有所謂嘅常規軍,和平時期近乎冇軍隊喺度。當時歐洲行封建制度,打仗嗰陣國王就會以封建主嘅身份,叫諸侯自行徵兵加入佢。其實依班士兵本身可能係隔離屋嗰裁縫,根本冇接受過正式訓練(除咗長弓手)。所以中世紀軍隊嘅主力就係佔少數嘅騎士,有時加埋僱傭兵。所以小理察身邊剩係得少數騎士做保鏢,自身難保,談何守城?

去到第二日即係14日,農民先後攻陷重要建築物例如西敏宮等。佢哋包圍倫敦塔,向小理察表達訴求:處決以攝政王約翰為首嘅官員、取消人頭及各項重稅、以及廢除農奴制等。不過其實國王一早已經逃到市郊。佢同農民軍領袖華泰勒約定聽日會面,喺會面之前,佢仲專程去西敏寺禱告求平安。

去到當日,小理察喺成堆農民當中叫華泰勒行出嚟講數。粗人華泰勒一嚟就叫小理察做巴打,夾硬稱兄道弟。小理察同佢保持距離,只係答應農民部分要求。華泰勒即刻黑面,但佢又覺得咁樣空手而回唔係咁好,於是就唔要面地話自己未食早餐,要求提供點心。小理察又真係俾啲麵包佢食,佢japjap聲食完,跟住佢就拍拍籮柚,諗住走人。旁邊嘅官員實在睇唔過眼,同華泰勒發生爭執,華泰勒被人連插幾刀。後面嘅農民見狀提弓搭箭,準備可能嘅戰鬥。小理察反應迅速,即刻騎馬擋喺農民面前,叫佢哋跟住佢去第二度談判。就係咁,班農民就乖乖地離開現場,剩番老大華泰勒條屍,佢個頭之後被斬落嚟,掛喺倫敦橋上面。

小理察引開農民

小理察騎住隻馬,引開群眾之後就急急腳閃走咗。至於農民嗰邊,領袖一死,群龍無首,義軍好快就被外地嚟勤王嘅軍隊瓦解,全國嘅暴亂去到11月就正式被鎮壓。鬧劇過後,小理察同議會檢討政策,取消人頭稅同埋對工資嘅操控。農民嘅工資於是即刻提升,唔少地主俾唔起咁貴人工,逼使佢哋賣斷手下嘅農奴,變相令佢哋重獲自由。農民叛亂令地主明白農奴制度已經變到唔可行,自此英格蘭嘅農奴制度正式玩完,去到十六世紀伊莉莎白女王親自解放埋最後一個農奴為真正結束。

得罪講句,如果唔係英格蘭受到黑死病蹂躪,同時又要應付百年戰爭,都唔會逼到農奴起義,最後促成農奴制度嘅廢除。其實隔離法國情況類似,佢哋仲早啲,1315年就宣佈廢除農奴制度,但係去到法國大革命時期先完全消失,因為法國冇經歷過咁大規模嘅農奴起義,針唔拮到肉都未識痛。所以喺依件事上面,都係英格蘭贏。Yeah!
小理查:兩邊都咁勁,當打和啦Super
大民變嘅另一結果,就係政府收唔夠稅,場仗實在冇得再打落去,百年戰爭正式暫停,下次再開波已經係30年後。冇得睇法國仆街,唯有睇下小理察點收皮。

小理察一直傾向同法國議和,但係以攝政王為首嘅貴族同埋議會係主戰派,另外佢又將自己嘅寵臣加官晉爵,最豪嗰次試過封人哋做愛爾蘭大公,明明當時英格蘭剩係控制愛爾蘭嘅一小部分,旁邊嘅貴族當然非常葡萄。結果佢同貴族一直都有牙齒印,去到後期攝政王約翰都頂唔順佢,走咗去卡斯提爾宣稱王位(佢本人係先王殘暴彼得個女婿)。佢個仔爛滾亨利(Henry Bolingbroke)(亂譯)繼續領導反對派。

十五世紀愛爾蘭

喺佢嘅帶領下,貴族開始行動。1388年,議會逼使小理察進行改革,查實係為咗處死佢啲寵臣,班貴族太過興奮,仲幫依屆議會改名做「美妙議會」(Wonderful Parliment)。小理察堅決反對,同爛滾亨利打咗場仗,小理察先啱啱成年,經驗不足,結果剩係打咗一場就投降,議會通過處死寵臣,後嚟索性染指小理察嘅議政大臣甚至近身騎士,請佢哋食無情雞髀,成個王宮啲臣子唔係處死就係流放,所以依一屆議會又叫做「無情議會」(Merciless Parliment)。

議會為咗國家穩定而唔推翻小理察,轉眼間又過咗十年,小理察已到而立之年,有毛有翼,開始展開佢嘅復仇大計,逐一清算當日「無情議會」嘅成員。當中最大嘅仇人就當然係前攝政王約翰父子,老竇喺1399年去世,小理察唔俾爛滾亨利繼承父業,仲將佢流放。搞掂反對派之後,小理察唔理貴族嘅不滿,逕自指使手下修改法規,將議會成員改晒為自己親信擔任,實行球員球證都係我嘅跟住佢就帶埋私家兵出征愛爾蘭。

另一邊廂被流放嘅亨利乘機反擊。亨利可以話係戰場經驗豐富,幾年前就參與過十字軍東征,不過係跟住條頓騎士團(Teutonic Kinghts)攻打東歐嘅立陶宛大公國(Grand Duchy of Lithuania),仲帶走三百幾嗰立陶宛王子返屋企做家丁。佢憑住貴族嘅支持,一路勢如破竹,令小理察逼不得已離開愛爾蘭,佢一登陸威爾斯就被經驗佔優,更得民心嘅亨利秒殺被俘。小理察讓個王位出嚟,喊晒口求佢堂弟饒佢一命。亨利將小理察押送至倫敦塔囚禁,無耐就(被?)安詳離世。

爛滾亨利

小理察讓出王位
以為尋日出咗post
忙到有幻覺
英格蘭又贏
點打碎鑽石
點打碎鑽石

可能拎金剛石
文呀
有教好教訓了
等睇聖女貞德
以為尋日出咗post
忙到有幻覺

頂住呀毛巴
以為尋日出咗post
忙到有幻覺

這是替身攻擊!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞