[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike
唔明
點解美國總統係佢後代

即係族譜一路向上行會搵到King John,唔一定父系,母系都計,鬼叫佢啲子孫好生得咩 ,同埋向美國殖民已經係四百年後嘅事,佢嘅血統已經山得好開,就好似求其喺鄉下都搵到東漢光武帝嘅後代,即係草鞋匠劉備
唔明
點解美國總統係佢後代

即係族譜一路向上行會搵到King John,唔一定父系,母系都計,鬼叫佢啲子孫好生得咩 ,同埋向美國殖民已經係四百年後嘅事,佢嘅血統已經得好開,就好似求其喺鄉下都搵到東漢光武帝嘅後代,即係草鞋匠劉備
btw已like&share你個page
(勿起底)

+1

多謝支持
之前喺British library 親眼睇到大憲章 開心到起雞皮
新post留明
新post留名
毛巴真係寫得好撚生鬼
繼續留明 毛巴好波
之前試過係Egham Runnymere個度訓左一個下午

真心除左個亭乜都無
支持
Lm
大憲章正本喺美國
留名
大憲章正本喺美國

之前巡回展出果時的相
上面講緊既約翰 就係人地成日講既失地王約翰?
幫你推兩野啦
唔明
點解美國總統係佢後代

即係族譜一路向上行會搵到King John,唔一定父系,母系都計,鬼叫佢啲子孫好生得咩 ,同埋向美國殖民已經係四百年後嘅事,佢嘅血統已經得好開,就好似求其喺鄉下都搵到東漢光武帝嘅後代,即係草鞋匠劉備

鬼佬族譜可信性高唔高架
好似仲流過劉備
上面講緊既約翰 就係人地成日講既失地王約翰?

係呀
一個英國只有一個約翰

1215年6月15日,大憲章簽訂,雖然約翰向貴族屈服,但係雙方好快又傾唔掂數,大憲章又被掉落痰罐到,貴族嘅叛亂並未因此被平息,佢哋仲邀請菲臘二世個太子路易入侵英格蘭,路易成功登陸英格蘭南部,約翰又要披上戰袍對抗叛軍,心力交瘁嘅佢冇耐就逝世。雖則佢份人極度仆街,但佢又有份促成偉大嘅大憲章,而且佢死後都幾幸運,因為此後所有英國君主都係佢嘅子孫,名乎其實係仆街仔女。講多個冷知識,歷任美國總統,除咗嗰兩個非裔同德裔總統之外,全部都係佢嘅後代。

其實有啲懷疑艾森豪威爾喺咪約翰子孫,話哂都係德國後裔,但啲資料係咁講

我想問德裔同非裔係邊幾個?

1215年6月15日,大憲章簽訂,雖然約翰向貴族屈服,但係雙方好快又傾唔掂數,大憲章又被掉落痰罐到,貴族嘅叛亂並未因此被平息,佢哋仲邀請菲臘二世個太子路易入侵英格蘭,路易成功登陸英格蘭南部,約翰又要披上戰袍對抗叛軍,心力交瘁嘅佢冇耐就逝世。雖則佢份人極度仆街,但佢又有份促成偉大嘅大憲章,而且佢死後都幾幸運,因為此後所有英國君主都係佢嘅子孫,名乎其實係仆街仔女。講多個冷知識,歷任美國總統,除咗嗰兩個非裔同德裔總統之外,全部都係佢嘅後代。

其實有啲懷疑艾森豪威爾喺咪約翰子孫,話哂都係德國後裔,但啲資料係咁講

非裔應該係奧巴馬

我指嘅係侵同obama
繼位嘅係佢個仔,只係得9歲嘅亨利三世,由於佢年紀尚幼,所以由老臣子威廉.馬歇爾(William Marshal)攝政。馬歇爾來頭好猛,佢老竇當年支持約翰阿嫲馬蒂爾達同史提芬爭王位,內戰嗰陣佢本人就做過史提芬嘅人質。之後佢穩紮穩打,做咗亨利二世嘅貼身侍衛,喺亨利啲仔叛亂嗰陣,佢就試過有機會可以手刃獅心王Richard,不過剩係斬死佢隻馬就算。事後Richard覺得依個人夠意思,於是任命佢為攝政議會成員,幫東征聖地嘅佢打理頭家。到咗約翰上台,佢積極調和約翰同貴族嘅矛盾,後期又幫手對付叛軍,可以話冇咗佢carry,約翰應該一早就收皮。

約翰留俾個仔嘅江山千瘡百孔, 路易嘅法軍攻佔倫敦,控制南英格蘭大部份水道。路易喺貴族嘅支持下,諗住加冕為英格蘭國王,但係遭到坎特伯雷大主教同教皇嘅反對,事情陷入僵局。馬歇爾以七旬高齡帶兵反擊,親自帶領衝鋒。1217年,英格蘭海軍喺多佛海峽(Strait of Dover;英格列海峽最窄處)大敗法國海軍,路易怕好快就會無路可退,於是急急腳撤退返法國。

約翰人生的寫照

平息叛亂之後,作為大憲章簽訂嘅見證人之一,馬歇爾重新履行依份協定,以小國王名義治理英格蘭。但係短短兩年之後,佢就因病離世,臨終前做埋約翰嘅份內事,為小國王上埋最後一堂課。由於佢咁忠黨愛國,做埋國王個份,加上當年幫參加十字軍東征嘅Richard看舖,所以佢死後被選入神聖嘅聖殿騎士團(Knights Templar)。
約翰:英國歷史人,只得一個打仗係完全是零分⋯
Pish 支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞