[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike
下一章開始講百年戰爭

喺講之前,小弟想等上一個post啲巴打埋位先,好似冇乜人睇到新post

我都覺少左人

我呢邊都係固定讀者數,人數不要緊,重要係有志同道合既肯去睇

好好睇
歐洲歷史真係好正
愛德華越諗越唔係路,跟住依位叔叔遲早冇運行。於是喺1330年,17歲嘅佢突襲情夫個城堡,殺死情夫,再將老母打入冷宮。愛德華完全控制王位,開始咗佢長達50年嘅傳奇時代。

金雀花王朝自從失去法國領土之後,一直屈喺不列顛,同自己貴族以及蘇格蘭威爾斯明爭暗鬥,冇乜點理隔離嘅法國。屈咗一百幾年,愛德華三世覺得係時候要探下佢嘅好鄰居啦。佢望住波雲詭譎嘅英吉列海峽,遠眺遠方嘅法蘭西大陸,拈弓搭箭,向天一射。

依支箭一飛,將會飛足一百年。

本章完

長弓兵大破法軍
又追完
lunch time 過來推
推多啲巴打入黎
推到佢爆菊
其實未必係人少咗,可能係d人專心咗追post,少出聲啫。

我等睇串燒聖女的。

送套聖女貞德rap battle比大家啦:
https://youtu.be/1bwr_6dvtY0
Pish
終於到百年戰爭啦
留名
終於等到百年戰爭
等待
睇緊本書叫
1000 years of annoying the French

佢話法國人屌9英格蘭人
the only thing they cook properly is Joan

呢個好笑
繼位嘅愛德華二世,亦即係第一任威爾斯親王,一上台除咗面對困擾多年嘅蘇格蘭戰事之外,仲繼承埋老竇窮兵贖武所帶嚟嘅財政赤字。但係小弟相信大家對內政問題無乜興趣,於是講啲吸引啲嘅嘢,講下佢不凡嘅愛情史。之所以不凡,係因為佢係gay嘅,佢在位初期非常「寵幸」一個騎士嘅後代,叫做加維斯頓(Piers Gaveston),連王后都唔多理。加維斯頓自恃得到國王寵信,周圍得罪班貴族,仲叫佢哋做獵狗(hound)。無耐依班獵狗就耍下手段,令坎特伯雷大主教對佢使出絕罰令,然後將佢捉住,就地正法。

題外話,去到現代,加維斯頓俾一班生活萎靡嘅牛津大學學生所用,作為佢哋個地下soc嘅名(Piers Gav)。用得依個名,就代表個soc女人與狗勿進,入面啲活動基情四射,據問迎生嗰陣要俾燒豬含,仲玩埋毒品,不過唔知有冇用下體拍打同學個頭。咁就要問下老鬼之一--首相卡梅倫啦。

加維斯頓被掛拉分

英媒諷刺卡梅倫曾是加維斯頓soc成員

失去摯愛嘅愛德華二世自此同貴族水火不容,佢帶住依份憤怒繼續入侵蘇格蘭,但係喺班諾克本戰役(Battle of Bannockburn)入面被打敗。當時蘇格蘭王布魯斯被敵方一個騎士發現,騎士一馬當先諗住直取敵首,布魯斯氣定神閒,避開騎士嘅衝擊,再用佢訓練多時,經歷數萬次高頻運動嘅左手,一個斧頭斬落去,將對方連盔帶頭劈開兩半,印證咗一句話:個天要你柒,戴埋頭盔都無用。布魯斯嘅霸氣反擊鼓動蘇格蘭軍嘅士氣,將英軍殺到一蹋糊塗。依場戰役徹底摧毀英格蘭吞併蘇格蘭嘅野心,可以話係蘇格蘭歷史上最重要嘅戰役,仲喺蘇格蘭獨立公投期間經常被回帶。

布魯斯(紅袍者)在班諾克本戰役

班諾克本戰役紀念日,蘇格蘭政府於布魯斯銅像前舉行慶典

金馬倫睇落都似
其實未必係人少咗,可能係d人專心咗追post,少出聲啫。

我等睇串燒聖女的。

送套聖女貞德rap battle比大家啦:
https://youtu.be/1bwr_6dvtY0

好撚正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞