[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike

https://babylon.naurunappula.com/org/0b/53/0b53ddf5e5136875/0/1259423.jpg
有冇人知做緊乜9

灌腸?

我記得係中世紀既外科醫生,唔知邊到睇過

sm?

有冇跌落地手執英格蘭土地

仆街王John?

仆街王John?

問下啲導遊點睇king john plz
Me solo no guide
依個時候英軍又攞出中世紀嘅攞你命3000--風琴炮(Ribauldequin),即係一種早期火炮,一支炮有十幾個炮管好似風琴咁散開,一次過射十幾粒彈,雖然當時火炮火力同準繩度都唔係好勁,但啲炮聲足以震懾對面啲戰馬。克雷西戰役,係自火藥由蒙古人同穆斯林帶到歐洲以嚟,歐洲首個廣泛應用火藥嘅戰鬥。落唔停嘅箭雨,加上密集嘅炮轟,成個場面只可以用四個字嚟形容:閪冧咁款。

超級武器霸王

產品編號:風琴炮

就如之前所講,歐洲人打仗係好講騎士精神,戰鬥只會適可而止,唔會趕盡殺絕,搞埋啲坑殺降卒。騎士對決通常只會挑對手落馬,然後自己落埋馬,嚟個正面交鋒,無論輸贏,最緊要夠光明磊落。

但係英格蘭人依個時候就唔係咁諗。佢哋嘅戰鬥目標唔係降伏對手,而係真正殺死敵人,一支支陰陰濕濕嘅箭飛落對手到,話之你乜嘢大丈夫應當正面對決。依種道價值觀嘅差別,對法國騎士所造成嘅衝擊,不亞於當年蒙古人一邊騎馬一邊射箭,走住嚟屌,搞到歐洲騎士無所適從嘅情況。英國人同歐陸之間隔住個海,所以諗嘢都有啲唔同,之後仲有無數類似嘅例子。

果時中國係咪都有呢d 濕鳩野
其實好似幾難射準
得個亂字
又係夠密就得

神機營嗰堆

克雷西一役入面,英軍剩係死咗300人,而法軍據估計有成20000人。此戰基本確立法國戰略上嘅崩潰,菲臘走夾唔唞,愛德華趁機攻佔位處英吉列海峽最窄處嘅重要港口加萊(Calsis),一佔就佔咗200年,仲耐過場仗。
以為黑太子今場就要拎便當

克雷西一役入面,英軍剩係死咗300人,而法軍據估計有成20000人。此戰基本確立法國戰略上嘅崩潰,菲臘走夾唔唞,愛德華趁機攻佔位處英吉列海峽最窄處嘅重要港口加萊(Calsis),一佔就佔咗200年,仲耐過場仗。

仆街王John?

問下啲導遊點睇king john plz

啟發左美國
侵侵應該要多謝king John

有冇跌落地手執英格蘭土地

差啲
淆左柴一野

佢啲手下將大家同埋國王嘅坐騎用布條綁埋一齊,一路斬一路向前。由於佢哋行得太出,手下全部被斬死,得返盲王一個人,佢唔投降不特止,仲好似癲佬一樣揮舞把劍,直到氣絕身亡。

盲王約翰最後一擊

唔知點解睇到呢度諗起火鳳嘅陷陣營
高順
毛巴幾時會講到佢

HMS Warrior
Royal Navy first Ironclad

聽朝去佢老味

btw 佢細妹叫做HMS Black Prince

佢啲手下將大家同埋國王嘅坐騎用布條綁埋一齊,一路斬一路向前。由於佢哋行得太出,手下全部被斬死,得返盲王一個人,佢唔投降不特止,仲好似癲佬一樣揮舞把劍,直到氣絕身亡。

盲王約翰最後一擊

唔知點解睇到呢度諗起火鳳嘅陷陣營
高順

諗起19世紀一句詩
"Play up! play up! and play the game!"
明知大勢已去都要最後一擊
死300人殺20000人
英軍痴撚線
英國啲章唔係寫法文就德文

可唔可以講多啲個聖佐治十字? 獅心王喺邊度帶番黎? 又點樣聖佐治保佑??

wiki
st George cross
聖佐治十字(Saint George's Cross 或 Cross of Saint George)是白底紅十字的符號。最早是熱那亞共和國的旗幟,之後被十字軍採用,最後成為了英格蘭的旗幟。它與聖佐治的關聯是聖佐治常被稱作成「戰士的聖人」(warrior saint),而在中世紀後期他常被描繪成十字軍的形象。

St George:
聖佐治約公元280年(或公元275年)生於巴勒斯坦(也有一說聖佐治原籍卡帕多細亞),為羅馬騎兵軍官,因試圖阻止戴克里先皇帝治下對基督徒的迫害,於303年被殺。494年,為教宗哲拉修一世封聖。1061年,在英格蘭的唐卡斯特,有一座教堂獻給他。

自從君士坦丁大帝重建羅馬帝國國內宗教和平後,東西各國都熱烈敬禮聖佐治。聖佐治為英格蘭、格魯吉亞、莫斯科、加泰羅尼亞、馬耳他、立陶宛、埃塞俄比亞、童軍運動、士兵的保護聖徒。

與聖佐治相關的阿拉伯民間故事,聖佐治屠龍與聖佐治救少女,有消滅獸性的壓迫者和拯救無防禦者的概念。即使聖佐治從未存在[來源請求],他的故事傳達了保護弱者、正面侵略者、犧牲成就聖潔的精神。

聖佐治在九世紀開始逐漸成為英格蘭文化的重要部分,儘管歷史中他似乎從未去過英格蘭。1222年4月23日,聖佐治日成為公共假日。愛德華三世定其為嘉德騎士的保護聖徒,聖佐治十字成為其軍隊的重要紋章。莎士比亞在《亨利五世》中寫道:「上帝保佑亨利、英格蘭和聖佐治」。今日,英格蘭國旗為一白底紅色聖佐治十字,通稱「聖佐治旗」。倫敦有聖佐治花園(St George's Garden),靠近羅素廣場。

聖佐治也是加泰羅尼亞文化的一部分。在加泰羅尼亞的聖佐治日當天,人們贈送書本給孩子,贈送鮮花予女子。當日書店售書附贈玫瑰。

1995年,受加泰羅尼亞的聖佐治日風俗啟發,聯合國教科文組織將往後每年的4月23日定為世界圖書與版權日。
我睇過另一個版本話st George係將基督信仰引入英格蘭既人
原來女王個st Edward's crown係Edward the confessor
記錯左係愛德華三世添
以前皇家香港警察都好似係st Edward's crown
掃蕩邪惡群邪辟易
英國啲章唔係寫法文就德文

可唔可以講多啲個聖佐治十字? 獅心王喺邊度帶番黎? 又點樣聖佐治保佑??

第一點關於法文/德文
其實好多英格蘭國王都本身唔係英格蘭人/母語
有啲甚至唔識英文
George III Victoria 個啲都識
但Richard the lionheart應該就唔識
盲王見到自己部隊大勢已去,唔係趕緊撤退,而係叫手下帶佢上前線殺敵。

盲既點見到大勢已去
留明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞