[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike
愛德華咁閪既

愈睇愈覺佢仆街

拎舊鎮國石做戰利品再坐,我覺得算文明了。

起碼無中國戰國時拎亡國之君個頭骨當酒杯咁仆街。
同埋睇毛巴寫咁耐歷史,好似西方下下都打贏人逼人著草就算,無乜邊次會學中國咁下下炒起人全家要人冚家剷?

我同意

中國對敵人真係更加殘忍兼趕盡殺絕
可能歐洲果d著草易d因爲易d去其他國家受人包庇
仲有可能得到人地支持 東山再起
好似henry tudor咁

而家睇返劉邦真係個大仆街
pish
Live咗,等毛巴新文
又live左,文呢
pish
愛德華以為自己解決咗蘇格蘭問題,但係英軍嘅入侵反而激起蘇格蘭人嘅熱烈反抗,蘇格蘭人匿喺高地地區組織游擊,令英軍難以殲滅,並展開長達半個世紀嘅第一次蘇格蘭獨立戰爭(First War of Scottish Independence)。

巴里奧下台之後,蘇格蘭人喺鄉紳威廉.華萊士(William Wallance)嘅領導下,開始重掌戰局。1297年,華萊士帶領嘅蘇軍喺斯特靈橋戰役(Battle of Stirling Bridge)中大敗英軍。人數只有對面三分之二嘅蘇軍等待英軍過橋攻擊,由於條橋窄過西隧,所以英軍步兵最多只可以三個人並排過橋,華萊士等到半支英軍都踏上橋先下令進攻。蘇軍長矛陣喺高地衝落嚟,推走前鋒騎兵,一路狂推返英軍去橋上,塞喺條橋嘅步兵後退不及,同後面衝緊嘅騎兵撞埋一齊,結果造成人踩人慘劇。更慘嘅係,條橋竟然不勝負荷而倒塌,浸死哂啲英軍。

華萊士一戰成名,獲推舉為蘇格蘭護國公(Guardian of Soctland)。愛德華真的憤怒了,率全軍親征,今次愛德華帶埋威爾斯長弓兵,長弓手以高射程高射速嘅特點吊打蘇軍長矛陣,結果愛德華將華萊士趕到高地。依次出征最大嘅收獲,其實係英軍意識到長弓原來好把炮,於是將佢引入英格蘭,一代殺器就此誕生。

蘇格蘭英雄華萊士

斯特靈橋戰役
愛德華咁閪既

愈睇愈覺佢仆街

同埋睇毛巴寫咁耐歷史,好似西方下下都打贏人逼人著草就算,無乜邊次會學中國咁下下炒起人全家要人冚家剷?

我同意

佢係仆街黎
例如佢打敗杖要坐馬車走佬
為左令隻馬跑快d
佢一腳伸出去踢左自己d仔女落車等架馬車輕d
連佢個部屬都頂唔順走去執返佢d仔女返黎

證明要上位就要仆街(約翰例外)
愛德華咁閪既

愈睇愈覺佢仆街

我同意

佢係仆街黎
例如佢打敗杖要坐馬車走佬
為左令隻馬跑快d
佢一腳伸出去踢左自己d仔女落車等架馬車輕d
連佢個部屬都頂唔順走去執返佢d仔女返黎

證明要上位就要仆街(約翰例外)

搶完位耍個冧又冇事
愛德華繼續出征蘇格蘭,喺1305年嗰次出征入面,佢成功將華萊士捉返去倫敦。華萊士被判以嚴重叛國罪(High Treason)。倫敦人對佢使出英格蘭招牌酷刑--掛拉分(Hanged,drawn and quartered),犯人首先會被綁喺木板上拖行到刑場,然後吊到半死,跟著再進行閹割並且切腹取腸,喺佢面前整個內臟串燒,最後將佢斬首肢解,四肢會俾送到英格蘭國土嘅四個角落。掛拉分同凌遲一樣都會對受刑人造成極大嘅痛苦,但係佢有樣嘢好,就係受刑人可以一次過享受幾種死刑,一次犯罪滿足四種死刑,仲要幫你做埋分靈體,抵啦!

華萊士慷慨就義之後,羅伯特.布魯斯(Robert the Bruce)自稱蘇格蘭國王,依位民族英雄帶領蘇格蘭人繼續反英。愛德華再次出征,擊敗布魯斯。輸到貼地嘅布魯斯匿到一個山洞入面,見到一隻蜘蛛喺風雨中結網,七次失敗,七次結網,終於成功。蜘蛛嘅堅持燃起布魯斯反抗到底嘅決心,蘇格蘭軍再次反擊。1307年,愛德華喺征討中逝世,戰爭尚未結束,但係依個時候我哋暫時離開蘇格蘭,去返英格蘭本土先。

羅伯特.布魯斯
睇緊本書叫
1000 years of annoying the French

佢話法國人屌9英格蘭人
the only thing they cook properly is Joan

我係地鐵笑到收唔到聲

煮到變碳都叫properly?

唯一煮過嘅都煮到變炭,你話勁唔勁?

證明英國料理的水準是恆古不變

咁慘唔明有乜好笑
Freedom
睇braveheart 時唔忍心睇佢俾人處決個part,直接飛咗佢
點解蘇格蘭民族意識可以維持倒700咁勁
你話猶太人被孤立就正常姐
但蘇格蘭應該有懷柔政策
但蘇格蘭應該有懷柔政策

蘇獨公投最終都係留返係不列顛
但蘇格蘭應該有懷柔政策

蘇獨公投最終都係留返係不列顛

其實都係想下放權力姐,而家冇咩
你睇下中國對西藏/西班牙對加泰先講啦
留名
我睇返啲大選stat話蘇格蘭以前好多人投工黨
而英格蘭就比較多保守黨
唔知有冇反映到少少南北文化差異呢

之但係聽講14年蘇格蘭獨立公投
工黨因為好多議席係蘇格蘭
如果脫英工黨會係國會冇左好多議席所以冇支持獨立
令蘇格蘭民族主義者不滿,15年大選寧願投SNP都唔投工黨,令工黨仆晒街

之不過英格蘭都唔多好,有UKIP Farage依啲痴線佬
多口問多句
大家應該都聽過imperial soldiers 食個概念

睇過本書叫老兵不死
講英帝國華人官兵
咁佢就提到英國係擅長塑造「勇武民族」
例如幫啲部隊紀錄戰鬥既過程

都幾得意

另外作者有寫過英軍1941年同日本作戰經過同香港淪陷後到45年重光

其中有講過英軍服務團既英勇事蹟
所以都想睇下間諜史
新post 留名
多口問多句
大家應該都聽過imperial soldiers 食個概念

睇過本書叫老兵不死
講英帝國華人官兵
咁佢就提到英國係擅長塑造「勇武民族」
例如幫啲部隊紀錄戰鬥既過程

都幾得意

另外作者有寫過英軍1941年同日本作戰經過同香港淪陷後到45年重光

其中有講過英軍服務團既英勇事蹟
所以都想睇下間諜史

我有另外果兩本
孤獨前哨同重光之路
睇braveheart 時唔忍心睇佢俾人處決個part,直接飛咗佢

追完post好想睇braveheart
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞