[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike
由於依篇主角係英國,所以貞德嘅故事唔詳細講咁多,留返講法國(if any )嗰陣先講

唔係見到呢句
都唔記得左主角係英國

same

我都奇怪
點解貞德咁簡短
我都唔記得主角係英國佬
由於依篇主角係英國,所以貞德嘅故事唔詳細講咁多,留返講法國(if any )嗰陣先講

唔係見到呢句
都唔記得左主角係英國

same

我都奇怪
點解貞德咁簡短
我都唔記得主角係英國佬

岩岩發現,William Wallace,貞德呢D傳奇人物
全部都係英格蘭對頭來
貞德死前破處未?

俾人捉左又殺左咁多英軍 咁俾英軍捉左之後
佢一個女仔俾咁多英軍輪流姦左唔知幾多次

佢比食女女女情節加甜
已正皮

佢比食女女女情節加甜

好奇一問,英格蘭有幾多兵力?
其實如果英格蘭唔忿氣
係殺左貞德之後繼續咬住法國
繼續打會點呢

會唔會法國亡國
定係蘇格蘭乘機打9英格蘭同法國南北夾攻

如果係後者, 即使英格蘭滅亡左
會唔會好似William the conqueror咁過多幾代又有班人得閒就過去法國打9真法國人
pish
幾時開post3?
幾時出文
文呢?
其實如果英格蘭唔忿氣
繼續打會點呢

會唔會法國亡國

會唔會好似William the conqueror咁過多幾代又有班人得閒就過去法國打9真法國人

好似因為貞德既死,先令法國佬痴左線咁踢番英軍落海
其實如果英格蘭唔忿氣
繼續打會點呢

會唔會法國亡國

公子獻頭!?
毛巴係咪好忙 慢過之前普魯士個post好多

今晚講唔切出啦,要通頂
放心,聽朝得閒,可以出文

今晚講唔切出啦,要通頂
放心,聽朝得閒,可以出文

加油
我反而好點解一個文盲、平民
可以突然彈出嚟成為救國英雄

定其實係班貴族安排
創造一個傳奇出嚟
再親手送佢去死加強士氣
其實如果英格蘭唔忿氣
繼續打會點呢

會唔會法國亡國

公子獻頭!?

貞德死前都係法軍贏緊
其實佢死唔死都係會踢英軍落海
其實如果英格蘭唔忿氣
繼續打會點呢

會唔會法國亡國

公子獻頭!?

貞德死前都係法軍贏緊
其實佢死唔死都係會踢英軍落海

諗住殺象徵降低法國佬士氣,點知

定其實係班貴族安排
創造一個傳奇出嚟
再親手送佢去死加強士氣

我諗法王當時唔係無哂辦法既話唔會將軍權一個17歲村姑
聖女貞德落馬,最開心嘅當然係英格蘭人,據聞佢哋開心到「殺將五百,不如取下一人」。至於法國嗰邊就簡直晴天霹靂,開始懷疑有內鬼指示貢邊守將背叛貞德,同時查理七世亦用盡方法,包括提出繳付大量贖金,要脅殺晒勃艮第俘虜等,嘗試令勃艮第放走貞德。

但係勃艮第同英格蘭深知依個「妖女」禍害極深,非死不可,所以拒絕要求贖金。貞德喺勃艮第手中被囚禁四個月,期間佢多次嘗試逃獄,例如試過就咁跳出五層樓高嘅監獄,不過就跌落堆乾草到死唔去。勃艮第費時煩,於是用貞德同英格蘭交換啲錢,英國佬將佢帶到英佔區總部,諾曼第嘅荷恩接受審判。

成日都講,中世紀歐洲人鍾意攞貞節牌坊,而且貞德咁得人民同宗教界人士擁戴,英格蘭人為慎重起見,都係做個似樣嘅審訊先,於是佢哋委派傀儡卡莊主教(Pierre Cauchon)做策劃者。正因為佢有如天使下凡咁神聖,所以當地嘅宗教人士都唔願意做審訊官,但係英格蘭人作為外國人,又唔可以參與審訊,搞到卡莊主教要重金賄賂班同事參與審訊,筆賄賂費仲被寫入政府開支入面,同時又密謀喺審訊途中殺害貞德,以備不時之需。

審訊期由1431年二月尾去到三月尾,成個審訊過程可以用兩個字嚟形容:明屈。首先審訊應該係建基於證人嘅証言,但係成個審訊一個證人都冇,剩係得貞德一個自己辯護。另外,被告有權向教宗上訴,而貞德亦多次要求行使依個權利,但係每次卡莊主教都側側膊唔多覺。卡莊一開始就屈貞德係女巫,話佢喺自己支旗上面落魔咒;之後又話佢使用「Jesus Maria」作署名,唔尊重上帝,但係又冇為意判官席上唔少人都係用依個署名;跟住佢又指控貞德所講嘅聖人係魔鬼,原來魔鬼會淨係叫你去多啲教會同保持處女之身嘅。

貞德與卡莊主教

審判貞德

貞德逐一駁斥指控,據理力爭,卡莊完全搵唔到位入。喺佢苦苦思索嘅時候,貞德又多次表示獄卒想強姦佢,但英國佬又拒絕帶佢去女子監獄,於是佢將裙條同件衫加埋長靴緊緊綁住,以防有人突然揭起裙底。咁樣一綁就瀨嘢啦,因為根據麻煩嘅天主教法例,女扮男裝或者掉轉(Crossdressing)都係違反教義嘅,而貞德嘅捆綁式時裝同男裝無異。雖然貞德最後醒水放返條裙落嚟,但佢嘅舉動令卡莊主教靈機一觸。

佢決定用易服罪做切入點。為咗更輕易定罪,卡莊喺貞德同意著返裙之後,命令獄卒多啲嘗試強姦佢(可能有嚟真),有個英格蘭貴族更加加入「戰團」,間接逼佢綁返條裙。貞德堅持唔綁,最後獄卒用大絕,將佢剝光豬,剩係俾啲阿伯衫佢著。貞德知道自己冇得揀,唯有含淚著上,就此被定罪違反教義,即時判處死刑。

定其實係班貴族安排
創造一個傳奇出嚟
再親手送佢去死加強士氣

我諗法王當時唔係無哂辦法既話唔會將軍權一個17歲村姑

exactly.

其實貞德喺見法王之前已經打過啲小戰鬥,喺鄉下都小有名氣。法王初初見佢嗰陣,先發現原來係個妹妹仔,一開始真係以為手下玩野帶錯人
https://brightside.me/wonder-curiosities/14-surprising-rules-of-royal-etiquette-even-the-queen-cant-break-306360/?utm_source=fb_brightside&utm_medium=fb_organic&utm_campaign=fb_gr_5mincrafts

毛打會唔會講下呢D英國王室習俗嘅由來?

其實依啲似係general 王室規則多過just for england. 不過皮草同天主教依兩個可以講下
https://brightside.me/wonder-curiosities/14-surprising-rules-of-royal-etiquette-even-the-queen-cant-break-306360/?utm_source=fb_brightside&utm_medium=fb_organic&utm_campaign=fb_gr_5mincrafts

毛打會唔會講下呢D英國王室習俗嘅由來?

其實依啲似係general 王室規則多過just for england. 不過皮草同天主教依兩個可以講下

仲有第一個,要養烏鴉, please
好想知點解會鍾意咁嘅野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞