[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike
貞德終於出場
岩岩講完aoc第2關奧爾良之戰

嗰關只係需要打爆一座英格蘭城堡

係兩座

用成堆擲斧兵爆佢

前面騎兵頂箭後面擲斧兵

shining
性女貞德
戴高樂用貞德叫人入自由法國光復國土
維琪用貞德提醒英國人又打過黎
睇過本書話貞德係法國人出賣佢
而英格蘭只係執行燒死佢既部份
好似係法王唔想佢繼續贏定咩
即刻睇番套貞德電影先

咁仆街

咁仆街

可能功高蓋主
貞德死前破處未?

咁仆街

可能功高蓋主

我睇過版本有啲似岳飛咁
佢本身係俾人帶去一個場合
太子扮做普通人
貞德係人堆入面一眼就認到太子證明有上帝恩典咩咩咩咁

但之後打到咁上下貞德打到某個位唔太順利法王定邊個lord就特登唔派兵支援
貞德就俾英軍捉左了

咁仆街

可能功高蓋主

我睇過版本有啲似岳飛咁
太子扮做普通人

但之後打到咁上下貞德打到某個位唔太順利法王定邊個lord就特登唔派兵支援
貞德就俾英軍捉左了

無可否認,自從貞德出現,法國先開始推番英國落海令英國開始係歐洲單機,好似係

咁仆街

可能功高蓋主

我睇過版本有啲似岳飛咁
太子扮做普通人

貞德就俾英軍捉左了

無可否認,自從貞德出現,法國先開始推番英國落海令英國開始係歐洲單機,好似係

係咪得返Calais到bloody mary個陣先冇埋
push
結果貞德剩係用咗兩日時間,就解咗奧爾良一年之圍,獲稱為「奧爾良女僕」(Maid of Orléans)。消息一傳出,各方權貴紛紛表示法國有救,大主教正式宣布佢得到神嘅啟示,聯同各路諸侯建議查理七世任命貞德為軍事顧問,布列塔尼大公甚至受貞德嘅勝利所感動,出動解除同英格蘭嘅盟約,宣誓效忠查理七世。當查理七世再次會見貞德嗰陣,佢興奮到「差點吻上對方」,好彩冇咁做,如果唔係班狗公一定同佢死過。

貞德與法王首次會面

貞德在奧爾良

法國人民本來搵唔到一個可以帶領佢哋嘅強勢領袖,一心諗住今次係咁大,點知而家殺出個聖女貞德。佢高傲,但宅心仁厚;佢年紀輕輕,但對待所有人包括國王,都好似家姐對細佬妹一樣,令人安心;佢一介女流,但喺精於指揮戰鬥,係一個出色嘅將領。法國佬積埋積埋嘅愛國熱情同復仇心理,終於可以投射喺一個英雄人物身上,令到法國上下一心,跟隨貞德反擊英國佬。奧爾良之圍係英格蘭軍事上嘅頂峰,之後英軍再冇辦法抵擋法國因為貞德而燃起嘅士氣,法國就正式展開佢嘅反cup之路。

查理七世當時尚未正式加冕,諗住粗粗地喺奧爾良加冕算,但貞德勸服國王率大軍向北進發,直指深入勃艮第陣地,亦同時係法王傳統加冕地嘅漢斯(Reims)。貞德以署名「Jesus Maria」命人發信(佢係文盲)沿途嘅城鎮,宣佈查理七世得到耶穌王(King Jesus)嘅幫助,無論居民願意與否,查理將會以領土繼承者嘅身份,踏進每一道城門。英格蘭同勃艮第士兵當貞德係聖母化身,嚇到走夾唔抖,法軍一路幾乎遇唔到任何抵擋,最後直入漢斯。

查理七世喺嗰度正式加冕為王,貞德喺加冕典禮之後流晒馬尿,高呼萬歲,在場人士無不動容。隨後法軍掉頭向南面嘅巴黎進發,順便攪返個王室巡禮,沿途城鎮紛紛表示歸順,夾道歡迎。貞德露面至今只不過兩個月,法國已經由奧爾良之圍嘅崩潰邊緣,一個翻身,收復巴黎近在咫尺。

法軍進軍路線

查理七世於漢斯大教堂加冕為王
近還近,由於貞德喺圍攻巴黎途中衝得太前,被箭射中隻腳,所以法軍元帥暫時擱置進攻巴黎嘅計劃,但係又唔繼續打落去,轉而同英軍達成四個月嘅停戰協定。有說部分法國將領妒忌貞德搶哂功勞,所以極力支持停戰,而法軍將領趁著依個空檔,返鄉探親,浪費貞德創造嘅大好勢頭。至於貞德就喺王宮無所事事,間中都私自打下仗咁,但係因為查理七世支援不足而收穫不大。期間佢又屎忽痕,向攪緊宗教改革嘅波希米亞胡斯派(Hussties)下最後通諜,揚言打敗英格蘭之後,就會發動十字軍東征,懲罰依班異端。

可惜嘅係,佢見唔到依一日。

去到翌年,即1430年四月,因應敵軍違背停戰協定,突然行動,貞德終於受查理之命繼續出征,同前嗰幾次行動一樣,貞德一行剩係得約二百人,再靠佢嘅名氣召集各路志士,以及各城鎮歸附。喺依次出征入面,貞德展示咗唔少神蹟。例如試過令一個嬰兒短暫復活,幫佢受完洗後就送返佢去天國,唔受洗就會行黃泉路嗰邊(好似係)。梗係唔係完全復活啦,咁耶穌仲駛撈?貞德又成日表示聖人告知佢,話佢將會喺聖約翰日(St. John’s Day;6月26日)前被俘,攪到佢個心囉囉攣。

事實上今次將會係佢最後一次嘅出征。勃艮第大軍圍攻嘅貢邊(Compiègne),貞德不忍見到依個堅拒投降敵軍嘅城鎮淪陷,於是冒險帶住幾百人去解圍。5月23日凌晨,貞德一行人抵達貢邊,佢喺當日早上請求城入面嘅細路為佢被人(勃艮第)背叛而禱告,之後就領軍襲擊城外敵營。行動途中,佢被敵軍伏擊,被逼撤退。佢堅持跟隨殿後部隊掩護撤退,當殿後部隊就嚟接近城牆嗰陣,城內守軍竟然提前收起護城橋。結果貞德被困城外,好快就被敵軍包圍。勃艮第將領逐個勸佢投降,但佢寧死不從,最後要搵人夾硬拉佢落馬先完咗件事。

貞德貢邊被俘

貢邊城內的聖女貞德像
由於依篇主角係英國,所以貞德嘅故事唔詳細講咁多,留返講法國(if any )嗰陣先講
由於依篇主角係英國,所以貞德嘅故事唔詳細講咁多,留返講法國(if any )嗰陣先講

伏筆

又有文睇
不過快d 完左英國先
佢堅持跟隨殿後部隊掩護撤退,當殿後部隊就嚟接近城牆嗰陣,城內守軍竟然提前收起護城橋。結果貞德被困城外,好快就被敵軍包圍。勃艮第將領逐個勸佢投降,但佢寧死不從,最後要搵人夾硬拉佢落馬先完咗件事。

a typical way of French fighting
法國投降文化

唔係見到呢句
都唔記得左主角係英國

唔係見到呢句
都唔記得左主角係英國

same
佢堅持跟隨殿後部隊掩護撤退,當殿後部隊就嚟接近城牆嗰陣,城內守軍竟然提前收起護城橋。結果貞德被困城外,好快就被敵軍包圍。勃艮第將領逐個勸佢投降,但佢寧死不從,最後要搵人夾硬拉佢落馬先完咗件事。

a typical way of French fighting

係班反貞德貴族同英國有密約,將佢出賣
法國投降文化

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞