[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike
我聽過本書話胡志明教啲人反法
俾法國追殺
於是走到來香港
英國好心就捉左佢
咁法國就叫英國殺左佢

點知香港靜雞雞放左佢
幾年後法國先知

呢度d人成日笑法蘭西
其實人地都威過架

百年戰爭都有贏過
如果唔係就唔會英格蘭退歐啦
另外法國同其他國家打我就唔識了
只係覺得好似好少打贏英國/英格蘭

因為英國嗰段時間好少踏足大陸,法國喺十五世紀至拿破崙期間都係屈哂機嘅鬥牛,成日都要動用大半個歐洲(其實即係Habsburg Empire & Friends )先拖得低

同埋法國係全方位屈機,法文成為歐洲外交語言,路易十四好識玩繼承,咁就將波旁王室推上西班牙王位,亦係佢繼承勃艮第同布列塔尼,正式吞併佢哋
睇咁耐都唔明點解法國係大國

法國之後唔係威過咩
百年戰爭後到拿破倫都好勁架唔係咩

飲飲食食方面肯定貢獻良多
但打仗就好似唔多得

歐陸第一陸軍 普魯士

普魯士崛起之前喎
普魯士陸軍吊打歐陸啦

俾斯麥統一嗰陣,法國陸軍軍力其實都排第二,同俄佬不相伯仲,海軍又係僅次於英國

呢度d人成日笑法蘭西
其實人地都威過架

百年戰爭都有贏過

因為英國嗰段時間好少踏足大陸,法國喺十五世紀至拿破崙期間都係屈哂機嘅鬥牛,成日都要動用大半個歐洲(其實即係Habsburg Empire & Friends )先拖得低

同埋法國係全方位屈機,法文成為歐洲外交語言,路易十四好識玩繼承,咁就將波旁王室推上西班牙王位,亦係佢繼承勃艮第同布列塔尼,正式吞併佢哋

幾時寫埋法國
雖然而家已經寫左好大篇幅
同埋文呢

呢度d人成日笑法蘭西
其實人地都威過架

百年戰爭都有贏過

幾時寫埋法國
同埋文呢

以毛巴既速度,下年啦
有無萌島故事
英文太差唔知點搵...

雖然我對萌島有興趣的理由好on9

MAN巴士

呢度d人成日笑法蘭西
其實人地都威過架

百年戰爭都有贏過

幾時寫埋法國
同埋文呢

以毛巴既速度,下年啦

毛巴普魯士一日兩三篇

依一兩個月實在太忙
等毛巴全職寫歷史blog
等毛巴全職寫歷史blog

除咗做研究好難全職寫啵
始終算係小眾興趣
毛巴,你有冇Facebook page

呢度d人成日笑法蘭西
其實人地都威過架

百年戰爭都有贏過

幾時寫埋法國
同埋文呢

法國歷史都唔錯 出過好多名君同名人 唔知點解特別鐘意路易十四同埋黎塞留主教
毛巴,你有冇Facebook page

第一版有link
依家既陪審團制度都係沿自大憲章
睇咁耐都唔明點解法國係大國

法國之後唔係威過咩
百年戰爭後到拿破倫都好勁架唔係咩

飲飲食食方面肯定貢獻良多
但打仗就好似唔多得

歐陸第一陸軍 普魯士

普魯士崛起之前喎
普魯士陸軍吊打歐陸啦

俾斯麥統一嗰陣,法國陸軍軍力其實都排第二,同俄佬不相伯仲,海軍又係僅次於英國

eu4既都係真

繼任國王嘅係愛德華個孫,黑太子嗰仔,年僅十歲嘅理察二世,而政事就由佢三叔,蘭開斯特公爵(Duke of Lancaster),岡特約翰(John of Gaunt)打理。

小理察二世

攝政王約翰

戰爭並冇即刻結束,兩邊搞下搞下又過多三年,搞到查理五世都冇晒癮,於是直奔天國同愛德華父子捉棋。佢嗰仔查理六世繼位時又係得十幾歲,戰爭為兩位幼主嘅登基而趨向暫停。喺依個時候,英格蘭本土又發生突發事件,就係農民起義。

講到農民,就要提一提農奴制度(Serfdom)依個term。喺漫長嘅中世紀入面,農奴一直都係歐洲農業嘅重要勞動力來源。簡單嚟講,農奴就係幫地主打工嘅「奴隸」,但同真正嘅奴隸唔同,佢哋除咗要幫地主耕田維生之外,有啲可以擁有自己嘅農地賺外快。地主有法定嘅權利去指令農奴,而且可以當佢哋係商品,連埋農地一併交易。最緊要嘅,係農奴身份世襲,你祖先係垃圾,你都係地底泥,所謂跨代貧窮是也。歐洲一直由十世紀,去到十九世紀先完全戒甩農奴制度。廢除嘅先驅就當然係主角英國佬,依個成果得實在得來不易。

英格蘭的農奴

話說當年黑死病對經濟同人口嘅破壞,去到依一刻都未完全消失,英格蘭嘅人力資源仍然非常短缺,導致工資嚴重上漲。黑死病過後嘅1351年所訂立嘅勞工條例,唔玩最低工資,反而訂立最高工資,工人同自由農民若果唔滿意薪酬而拒絕返工或辭職,就等同犯法,咁樣做係為咗保障地主貴族嘅利益。至於低級啲嘅農奴,雖然有勞工條例喺度壓價,但係農奴嘅地位反而因為佢哋稀有而提升,三分顏色上大紅,農奴間開始有廢除農奴制度嘅聲音。

依個條例喺香港應該冇用,因為唔駛法例規管,港豬們幾低人工都會狗衝啦。萬二蚊,照殺!

同時,政府又要為龐大嘅軍費開支而徵收重稅,地主階級食完重稅,就轉嫁俾幫佢哋打工嘅農民,令到低下階層怨聲載道。攝政王岡特約翰就職後,又即刻徵收人頭稅(Poll Tax),索性直接徵埋農民一份,基層嘅憤怒積咗三十年,越積越多,終於喺1381年爆發。
事緣攝政王發現今年埃塞赫斯(Essex)嘅人頭稅收少咗,於是派人再次落區收佗地,班農民交完一次又要交多次,當然吊哂鬼。於是喺6月1日,佢哋揭竿而起,開始所謂嘅大民變(The Peasants' Revolt)。

等等,喺講落去之前,要考一考大家有冇聽書。Essex依個名係點嚟嘅呢?答啱先好睇落去。

民變瞬間傳遍成個英格蘭,農民軍喺坎特伯雷選出華泰勒(Wat Tyler)做領袖。此時又嚟咗個吹水大師,就係莊波牧師(John Ball),莊波喺宗教界小有名氣,皆因佢鍾意散佈對教會強權不利嘅信息,同埋堅持用英文傳教,違法教會使用拉丁文嘅傳統。由於佢份人咁臭串,教會就請佢食絕罰令,再將佢囚禁。華泰勒將佢救出嚟後,莊波就同農民軍佈道:

「往昔亞當夏娃,男耕女織。今所謂貴族,不沾秋泥,不揣春蠶,其時何在?」(When Adam delved and Eve span, who was then the gentleman?)

「夫天地初開,萬物皆一,何以今有自謂超然者,肆行奴役他人?上帝託莊某告知諸君,此時此刻,當撥亂反正之時!」

班農民聽完莊波嘅偉論,當堂好似食咗春藥咁,喺華泰勒嘅領導下一路殺到去倫敦。為咗訓練長弓手打法國佬,當時英格蘭本土實行全民皆弓,家家戶戶都有玩開射箭,所以農民軍中有唔少長弓手,都幾難對付。另外,由於法律上只有國王先可以處叛亂者,所以沿途嘅領主都唔係幾敢鎮壓叛亂。細嘅唔敢,咁就玩大佢囉。結果要出動到小理察同華泰勒會面,雙方約定喺泰唔士河南岸嘅格林威治會面,小理察喺對岸嘅倫敦塔撘船過嚟,但係埋到位又淆底,死都唔肯埋岸談判。

莊波煽動

華泰勒領導

農民執行
莊某 人地姓波喎
應該叫某波先啱
文呀

呢度d人成日笑法蘭西
其實人地都威過架

百年戰爭都有贏過

路易12開始入侵意大利打破哈布斯堡包圍
路易14個陣法國橫掃成個中西歐洲拎埋荷比地區,西班牙,南意變成佢既傀儡
威左50年去到勃倫海姆先輸
之後殖民地又係繼英國之後第二大

大革命時期內亂+被人包圍都打得嬴成個歐洲

一戰法國都算守住法北慘勝
戰後法國軍力排全球第二,所以吸引左好多民國人士去法國留學
如果唔係戰後賠償收唔到
二戰法國未必輸(戴高樂呢類人材大有人在,不過班廢老投降派寧願賣國都唔俾佢地上位

戰後越戰法國其實開頭係嬴緊
但係本國冇錢政治又亂(左右共治),上至戴高樂下至廣大民眾都唔支持繼續打仗
係奠邊府輸左就正式退出(戰後歐洲60年講話當年美國威脅唔俾錢支援重建都係其中一個原因)

呢度d人成日笑法蘭西
其實人地都威過架

百年戰爭都有贏過

路易12開始入侵意大利打破哈布斯堡包圍
路易14個陣法國橫掃成個中西歐洲拎埋荷比地區,西班牙,南意變成佢既傀儡
威左50年去到勃倫海姆先輸
之後殖民地又係繼英國之後第二大

大革命時期內亂+被人包圍都打得嬴成個歐洲

一戰法國都算守住法北慘勝
戰後法國軍力排全球第二,所以吸引左好多民國人士去法國留學
如果唔係戰後賠償收唔到
二戰法國未必輸(戴高樂呢類人材大有人在,不過班廢老投降派寧願賣國都唔俾佢地上位

戰後越戰法國其實開頭係嬴緊
但係本國冇錢政治又亂(左右共治),上至戴高樂下至廣大民眾都唔支持繼續打仗
係奠邊府輸左就正式退出(戰後歐洲60年講話當年美國威脅唔俾錢支援重建都係其中一個原因)

百年戰爭之後對親英國都輸先令人覺得佢柒
有無萌島故事
英文太差唔知點搵...

雖然我對萌島有興趣的理由好on9

MAN巴士

依家咪又係全部made in 火雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞