[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike
繼續支持
盲王見到自己部隊大勢已去,唔係趕緊撤退,而係叫手下帶佢上前線殺敵。

盲既點見到大勢已去

用心眼
用個心去睇
盲王見到自己部隊大勢已去,唔係趕緊撤退,而係叫手下帶佢上前線殺敵。

盲既點見到大勢已去

用心眼
用個心去睇

可能冇晒人返來
又或者返來都係bad news所以咪知

最差可能性就係被後人美化左
即係可能佢懵下懵下就係亂軍中俾敵人殺左
後人唔想講佢死得肉酸咪話佢最後一戰死左

利申9估
英國啲章唔係寫法文就德文

可唔可以講多啲個聖佐治十字? 獅心王喺邊度帶番黎? 又點樣聖佐治保佑??

第一點關於法文/德文
其實好多英格蘭國王都本身唔係英格蘭人/母語
有啲甚至唔識英文
George III Victoria 個啲都識
但Richard the lionheart應該就唔識

其實羅馬人嚟之後啲國王好似無個係英格蘭人
又或者,點先算係英格蘭人係一個問題
原來英格蘭人識講文言文

盲既點見到大勢已去

開天眼得未呀
法國戰線連戰連勝,但唔好忘記一直喺英格蘭身後默默耕耘嘅蘇格蘭,提提各位,第二次蘇格蘭獨立戰爭仲進行緊。去到1341年,當年嘅小國王大衛二世冇得再搞未成年派對,於是返去蘇格蘭領導獨立戰爭。但係蘇格蘭自哈里頓山一戰後元氣大傷,即使英格蘭得返唔多守軍,大衛二世都只可以騷擾一下。1346年克雷西戰役落敗後,菲臘要求大衛履行盟約,大衛於是入侵英格蘭。

英蘇兩軍喺英格蘭東北部嘅杜咸(Durham)一帶相遇,展開尼維爾十字之戰(Battle of Neville's Cross)。蘇軍由國王親自指揮,有成12000人,而英軍只不過係堆地方軍團,得個六七千人。一開波蘇軍就部署喺較多障礙嘅地點,不利於進攻,佢哋汲取哈里頓山慘敗嘅教訓,採取守勢。英軍認為,最好嘅防守唔係進攻,而係逼對手進攻。英軍於是使出招牌技,用長弓手射到對面冇得唔速戰速決,逼使蘇軍處於劣勢下進攻,令到陣式散晒,大把位俾對面入。就喺依個時候,蘇軍一個重要將領,大衛個姪仔羅拔。斯圖亞特(Robert Stewart)意識到英軍贏面幾大,竟然擅自逃走,留低大衛一個頂住。大衛獨力難支,佢嘅軍隊潰不成軍,連自己都俾英軍俘虜。

佢被押到倫敦塔軟禁,一禁就係十年。先前受獲愛德華三世支持嘅巴里奧重返蘇格蘭。至於羅拔。斯圖亞特,佢感到非常慚愧,於是帶領失去國王嘅蘇格蘭人繼續抵抗,令巴里奧始終難以控制蘇格蘭,愛德華三世最後喺1357年放棄蘇格蘭,放走被俘虜嘅大衛,第二次蘇格蘭獨立戰爭正式結束。依位羅拔之後會做埋蘇格蘭王,開創蘇格蘭嘅斯圖亞特王朝(House of Stewart/Stuart),佢嘅後代仲係United Kingdom,大不列顛聯合王國嘅奠基人,不過都係後話。

蘇格蘭戰線穩定,愛德華可以安心繼續吊打法國。但係依個時候,愛德華同菲臘竟然不約而同,鳴金收兵,因為佢哋都要面對一個比對方,比當年嘅維京人蒙古人更恐怖嘅敵人。

英軍第一次入侵圖

可唔可以講多啲個聖佐治十字? 獅心王喺邊度帶番黎? 又點樣聖佐治保佑??

第一點關於法文/德文
有啲甚至唔識英文

血統上係咪冇得再分
法國戰線連戰連勝,但唔好忘記一直喺英格蘭身後默默耕耘嘅蘇格蘭,提提各位,第二次蘇格蘭獨立戰爭仲進行緊。去到1341年,當年嘅小國王大衛二世冇得再搞未成年派對,於是返去蘇格蘭領導獨立戰爭。但係蘇格蘭自哈里頓山一戰後元氣大傷,即使英格蘭得返唔多守軍,大衛二世都只可以騷擾一下。1346年克雷西戰役落敗後,菲臘要求大衛履行盟約,大衛於是入侵英格蘭。

英蘇兩軍喺英格蘭東北部嘅杜咸(Durham)一帶相遇,展開尼維爾十字之戰(Battle of Neville's Cross)。蘇軍由國王親自指揮,有成12000人,而英軍只不過係堆地方軍團,得個六七千人。一開波蘇軍就部署喺較多障礙嘅地點,不利於進攻,佢哋汲取哈里頓山慘敗嘅教訓,採取守勢。英軍認為,最好嘅防守唔係進攻,而係逼對手進攻。英軍於是使出招牌技,用長弓手射到對面冇得唔速戰速決,逼使蘇軍處於劣勢下進攻,令到陣式散晒,大把位俾對面入。就喺依個時候,蘇軍一個重要將領,大衛個姪仔羅拔。斯圖亞特(Robert Stewart)意識到英軍贏面幾大,竟然擅自逃走,留低大衛一個頂住。大衛獨力難支,佢嘅軍隊潰不成軍,連自己都俾英軍俘虜。

佢被押到倫敦塔軟禁,一禁就係十年。先前受獲愛德華三世支持嘅巴里奧重返蘇格蘭。至於羅拔。斯圖亞特,佢感到非常慚愧,於是帶領失去國王嘅蘇格蘭人繼續抵抗,令巴里奧始終難以控制蘇格蘭,愛德華三世最後喺1357年放棄蘇格蘭,放走被俘虜嘅大衛,第二次蘇格蘭獨立戰爭正式結束。依位羅拔之後會做埋蘇格蘭王,開創蘇格蘭嘅斯圖亞特王朝(House of Stewart/Stuart),佢嘅後代仲係United Kingdom,大不列顛聯合王國嘅奠基人,不過都係後話。

蘇格蘭戰線穩定,愛德華可以安心繼續吊打法國。但係依個時候,愛德華同菲臘竟然不約而同,鳴金收兵,因為佢哋都要面對一個比對方,比當年嘅維京人蒙古人更恐怖嘅敵人。

英軍第一次入侵圖

是咪黑死病?
毛巴又吊癮

是咪黑死病?

應該係

是咪黑死病?

應該係

Edward the black Prince
gill the black princess
rat the black death

第一點關於法文/德文
有啲甚至唔識英文

真Britons得翻蘇格蘭高地同威爾士既celts
英格蘭人應該係指Anglo-Saxon,丹麥德國來既日耳曼入侵者

是咪黑死病?

應該係

Edward the black Prince
gill the black princess
rat the black death

果然係黑死病

盲既點見到大勢已去

用心眼
用個心去睇

即使佢係盲, 佢都知道冇電視果時呢就係日頭, 做緊成龍果陣呢就係夜晚架嘛.

打柒法國佬
medival total war 2有哈頓山同呢場克雷西戰役重現
長弓加拒馬屈到仆街
2翼騎兵再夾擊

第一點關於法文/德文
有啲甚至唔識英文

英格蘭人應該係指Anglo-Saxon,丹麥德國來既日耳曼入侵者

celts本身都係中歐民族
係羅馬啱啱立國個陣有部份移左去英國住
嚴格黎講都唔係原居民

第一點關於法文/德文
有啲甚至唔識英文

celts本身都係中歐民族
係羅馬啱啱立國個陣有部份移左去英國住
嚴格黎講都唔係原居民

即係今日既英國人係由celts, romans, saxon, vinkings, norman組成
以前打仗真係當食飯咁

仲未計山賊土匪民變
真係唔知佢地邊黎咁多錢咁多人
國賦稅收借錢用到盡先得萬幾兵
俾住中國一早搞到民變4起皇朝滅亡(明末,清中葉)

打柒法國佬

HMS VICTORY
啱啱睇左篇文話佢係Lord Nelson Trafalgar 海戰既旗艦
而家改裝左做博物館
以前打仗真係當食飯咁

仲未計山賊土匪民變

好似話歐洲得貴族會落場打仗,所以再借錢係請僱傭兵?
以前打仗真係當食飯咁

仲未計山賊土匪民變

好似話歐洲得貴族會落場打仗,所以再借錢係請僱傭兵?

嗰時歐洲兵制好似春秋嗰時咁
平民農民未開始俾人迫入伍

歐洲徵兵制好似係好後期三十年戰爭先開波
歐洲每一場大仗就係瓦解緊本身個封建制度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞