[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike
其實長弓咁勁點解當年威爾士會輸比英國

因為真係太少人

因為真係太少人

長弓兵真係好屈 如果夠多

因為真係太少人

聽聞英國經常性搞射箭比賽 同埋英國硬性規定逢星期日一定要操4-5個鐘長弓
依個時候英軍又攞出中世紀嘅攞你命3000--風琴炮(Ribauldequin),即係一種早期火炮,一支炮有十幾個炮管好似風琴咁散開,一次過射十幾粒彈,雖然當時火炮火力同準繩度都唔係好勁,但啲炮聲足以震懾對面啲戰馬。克雷西戰役,係自火藥由蒙古人同穆斯林帶到歐洲以嚟,歐洲首個廣泛應用火藥嘅戰鬥。落唔停嘅箭雨,加上密集嘅炮轟,成個場面只可以用四個字嚟形容:閪冧咁款。

超級武器霸王

產品編號:風琴炮

就如之前所講,歐洲人打仗係好講騎士精神,戰鬥只會適可而止,唔會趕盡殺絕,搞埋啲坑殺降卒。騎士對決通常只會挑對手落馬,然後自己落埋馬,嚟個正面交鋒,無論輸贏,最緊要夠光明磊落。

但係英格蘭人依個時候就唔係咁諗。佢哋嘅戰鬥目標唔係降伏對手,而係真正殺死敵人,一支支陰陰濕濕嘅箭飛落對手到,話之你乜嘢大丈夫應當正面對決。依種道價值觀嘅差別,對法國騎士所造成嘅衝擊,不亞於當年蒙古人一邊騎馬一邊射箭,走住嚟屌,搞到歐洲騎士無所適從嘅情況。英國人同歐陸之間隔住個海,所以諗嘢都有啲唔同,之後仲有無數類似嘅例子。
原來黑太子咁靚仔

其實係後人想像,純9畫
Gay情四射
Gill the black princess ,毛巴你在移花接木
溫莎堡有長弓試拉, 都射到200米

去!
好想睇貞德
依個時候英軍又攞出中世紀嘅攞你命3000--風琴炮(Ribauldequin),即係一種早期火炮,一支炮有十幾個炮管好似風琴咁散開,一次過射十幾粒彈,雖然當時火炮火力同準繩度都唔係好勁,但啲炮聲足以震懾對面啲戰馬。克雷西戰役,係自火藥由蒙古人同穆斯林帶到歐洲以嚟,歐洲首個廣泛應用火藥嘅戰鬥。落唔停嘅箭雨,加上密集嘅炮轟,成個場面只可以用四個字嚟形容:閪冧咁款。

超級武器霸王

產品編號:風琴炮

就如之前所講,歐洲人打仗係好講騎士精神,戰鬥只會適可而止,唔會趕盡殺絕,搞埋啲坑殺降卒。騎士對決通常只會挑對手落馬,然後自己落埋馬,嚟個正面交鋒,無論輸贏,最緊要夠光明磊落。

但係英格蘭人依個時候就唔係咁諗。佢哋嘅戰鬥目標唔係降伏對手,而係真正殺死敵人,一支支陰陰濕濕嘅箭飛落對手到,話之你乜嘢大丈夫應當正面對決。依種道價值觀嘅差別,對法國騎士所造成嘅衝擊,不亞於當年蒙古人一邊騎馬一邊射箭,走住嚟屌,搞到歐洲騎士無所適從嘅情況。英國人同歐陸之間隔住個海,所以諗嘢都有啲唔同,之後仲有無數類似嘅例子。

果時中國係咪都有呢d 濕鳩野
其實好似幾難射準
得個亂字
又係夠密就得
貴族唔係捉走佢勒索返一筆錢咩
問下架咋,巴打會唔會識泰國歷史 都有興趣奴隸制度
好想睇貞德

中世紀style

因為真係太少人

黑太子係咪已經係Prince of Wales
但佢好似冇做到國王已經同上帝報到左

你想講秦定泰

你想講秦定泰

果條友成日專登寫錯字
你block 左佢唔理都得
個時係咪冇西班牙依個國家
個時係咪冇西班牙依個國家

好似係有Castile 同 Aragon 未有 Spain
Gill the black princess ,毛巴你在移花接木

明眼人都知

https://babylon.naurunappula.com/org/0b/53/0b53ddf5e5136875/0/1259423.jpg
有冇人知做緊乜9

灌腸?

我記得係中世紀既外科醫生,唔知邊到睇過

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞