[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike
出住咁多先,等你哋F5到佛誕
已經佛誕啦喎
文呢
紅日應該要加碼啦

利申:我唔加碼
摩牙
最尾個段
佛誔啦

真係講你都唔信 
琴晚我一直咁禁f5 
禁呀禁係咁禁都唔出野 
禁下禁下原來爛鳩左 
我原本諗住即時落街買 
但係電腦店又close晒 
7-11又得返0.03 
係呢個時候 
我拆開聖誕老人送既禮物 
我一睇 
屌你正呀喂 
原來係keyboard 
仲要係有2個f5制 
點撚知我禁撚到佛誕都仲未有野出
我已經禁爛左13個F5

以為尋日出咗post
忙到有幻覺

頂住呀毛巴

mo ba, the imaginer
八、百年戰爭(下半場)

相比起老竇「智者」查理五世,查理六世可以話係個弱智,準確嚟講係有精神病,所以人哋叫佢做瘋子查理(Charles the Mad)。正因為佢精神有問題,政事由同宗嘅四大公爵所控制,分別係奧爾良(Orléans)公爵、 安茹公爵兼拿玻里(Naples)國王、巴里(Berry)公爵、同埋最大牌最有錢嘅勃艮第(Burgundy)公爵,當中奧爾良派嘅同勃艮第派因為爭做大佬而明爭暗鬥。

瘋子查理六世

亨利五世睇準時機,準備出征法國。佢以愛德華三世曾孫名義,宣稱法國王位。同時佢向查理六世提出條件:只要查理六世找返呀爺「好人」約翰二世條尾數,同埋割讓前金雀花帝國嘅大陸領土,佢就收回宣稱。查理六世同四大公爵當然拒絕,亨利五世於是響議會上宣佈出征法國,但係班議員又覺得咁樣太過得寸進尺,於是叫亨利收返把劍,仲撥款「賠償」亨利得唔到法國王位嘅「損失」,務求息事寧人。亨利死都唔聽,仲捐出自己啲珠寶當軍費,以表誠意,議會終於通過佢嘅軍事撥款。1415年八月,英軍啟航前往法國,暫停咗三十餘年嘅戰火再次燃起,依個階段嘅戰爭,亦都係最後一段,被稱之為Lancastrian War。

英軍一行千五艘船登陸諾曼第,一直北上去到英格蘭控制嘅加萊,藉以宣示主權。英軍一直急速行軍,令到將士非常疲累,加上發生瘟疫,病死者達軍隊三分之一。另一方面法軍完成集結,同樣向加萊方向前進。人數係對方四倍嘅法軍成功喺加萊附近攔截英軍,亨利五世心諗中伏,於是向法軍求和。法軍嗰邊完全無視,堅持開波,著名嘅亞甘閣戰役(Battle of Agincourt)就此打響。

「拿,係你話打㗎咋!」

亨利五世作戰前禱告

英軍一如既往,以長弓手做主力,軍隊入面有6分之5都係長弓手,而法軍嗰邊就集合全國貴族組成嘅精銳部隊,以騎士為主力,同埋首次使用火炮。但係正因為佢哋係貴族,所以唔服主帥統領,紀律麻麻。戰場地形異常狹窄,兩邊係茂密嘅森林。亨利將長弓手佈置喺森林入面,再喺平地直面敵軍嘅方向埋下木樁(Archers’ Stake)。法國佬可能已經唔記得當年佢哋阿爺老竇係點死,又係心急主動進攻,側翼首先衝鋒,衝咗一陣就已經俾人射到喊阿媽,即使衝得過箭雨,又因為尖銳嘅木樁頂住而埋唔到敵人身。狹窄嘅地形又令到火炮無用武之地,戰況陷入膠著。

正中嘅騎兵隨後接近,但係由於戰場早前落雨,路面非常泥濘,拖慢速度,側翼騎兵因為地形問題而向中央靠攏,結果同中路軍撞埋一齊。加上個個身披重甲,好易俾泥水跣低,起身又要人扶;支長戟又長又重,不利於行動成班人喺狹窄嘅環境下動彈不得。相反長弓手無甲一身輕,斯斯然攞刀仔一拮,搞掂一個就迅速逃走,非常靈活。結果英軍蟻少嬲死象,以四百人嘅代價,殲敵萬二人。法國喺依一次慘敗入面損失近五千名貴族,包括王室總管兼大元帥,以及奧爾良公爵等被俘,導致成個法國政府嘅崩潰。

英軍長弓手陣地

激烈肉搏

相傳當時英軍勝出之後,為咗報復法軍斬走英軍俘虜嘅食指同中指,等佢哋以後都冇得再射箭嘅傳統做法,特意向逃走嘅法軍展示自己嘅食指同中指:「斬我吖笨!」。依個就係勝利手勢點解要係V字手嘅由來。

#Irrelevant Picture #
上面 Irrelevant Picture 係咪叫人跟隊?
平時我唔會咁做,但今次跟英軍大隊

「link呢,冇link就擰甩你個頭」
勃艮第伯爵無懼者約翰(John the Fearless)死好命,咁啱趕唔切參與依場戰役,佢眼見英軍控制成個法國北部,於是喺1419年趁亂攻入巴黎,諗住控制受奧爾良派控制嘅王太子(又係)查理。點知佢喺同王太子嘅一次茶聚入面,被王太子嘅人一個斧頭斬死。事件令到勃艮第同法國王室正式決裂,新任公爵正斗菲臘(Phillp the Good)同亨利五世結盟。 王太子喺約翰嘅頭骨上,開咗嗰窿俾英格蘭攻入法國,皆因勃艮第嘅取態對戰局嘅影響尤其重要。

無懼者約翰之死

勃艮第嘅實力喺各大諸侯之中首屈一指,談體形,佢面積第一,雄踞法國東部,有玩過歐陸風雲嘅,都知道佢仲控制埋低地國家,領土分分鐘大過法王領地;論地位,勃艮第曾經係神聖羅馬帝國下嘅三大王國之一(其他為德意志王國及意大利王國),當時同法國前身西法蘭克王國平起平坐,勃艮第公爵嘅家族亦屬法國王室華盧華家族(House of Valois),講嘢都可以大聲啲;講經濟,勃艮第本土係紅酒大區,紅酒貿易不亞於英格蘭嘅加斯科尼,另一樣名產就係首府第戎嘅第戎芥末(Dijon Mustard)。而低地國嘅羊毛貿易同埋發達嘅商業網絡,更加令勃艮第公爵富可敵國。

十五世紀勃艮第公國領土

曾經的勃艮第王國

正斗菲臘同亨利五世共同向逃離巴黎嘅查理六世施壓,簽訂特魯爾條約(Treaty of Troyes),亨利五世娶咗查理六世個女,法國王太子查理被褫奪繼承權,法國王位將由亨利嘅王儲繼承,到時就真係英法同為一家,今鋪hihi啦。

亨利此刻如日中天,英格蘭控制北部三分之一嘅法國,勃艮第佔有東部另外嗰三分之一,南部嘅查理六世都自身難保。不過佢亦開始臭朵,皆因佢個人唔係幾講道義。譬如佢喺亞甘閣獲勝後,就殺晒所有戰俘。之後喺佢圍攻諾曼第首府荷恩(Rouen)嘅時候,荷恩守將因為糧食短缺,養唔到咁多人,於是開門放走婦女幼兒,諗住亨利會放過啲女人,俾佢地返鄉下,點知亨利下令捉晒佢哋,再將佢哋掉到荒生野嶺,活活餓死。

都叫佢平時積番啲陰德,而家佢先三十幾歲,就喺1420年俾天收咗,個仔亨利六世一歲都未滿。法國依邊本應普天同慶,但係依個候查理六世又一次陀衰家,亨利死咗幾個月後就跟機上天國。結果亨利六世根據特魯爾條約,繼承法國王位。BB亨利依頭喺西敏寺加完冕,嗰頭就要趕去巴黎加冕為法王。前無古人,後無來者嘅英格蘭法蘭西聯合國王,就係一個唔夠一歲嘅BB,歷史真係開咗個好大嘅玩笑。
好想知後來又點分開
好多人對裝甲有誤解
以為中世紀一定著板甲(荷里活)
其實板甲係起中世紀未期先出現(14世紀)
大部份時間都係著鎖甲
好多人以為(板甲)騎士跌落地就起唔番身
其實相同重量下 板甲相對較輕 而且有更強防禦力
板甲仲輕過消防員套裝備
好多電影當騎士係紙板人咁斬
其實咁易斬得開 仲著裝甲黎做咩
終於開到acc回覆毛巴嘅文章啦

btw有嘢想PM畀毛巴,點send
lm
其實英國都唔細
點解次次同法國打,人數都爭人幾倍?

法國明知英國用長弓,都無針對性戰術?

資訊落後兼唔流通
未見過長弓既法國貴族當佢地普通弓兵看待
同埋法國騎士好輕敵自大
正如清朝輸俾西歐咁多次都仲係唔識死

btw有嘢想PM畀毛巴,點send

關於乜嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞