[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike
以為尋日出咗post
忙到有幻覺

覺唔覺呢排wifi廢咗好撚多

Sor錯post

Sor錯post

Sor錯post

係咁F5都load唔到毛巴新文
其實古中原都唔小呢啲農民起義好似黃巢咁 點解個農奴制度都係咁根深蒂固
其實古中原都唔小呢啲農民起義好似黃巢咁 點解個農奴制度都係咁根深蒂固

個人愚見,因為有常備正規軍(直接或間接由王支配),起義一般玩唔長
玩得長果d 一係正規軍比人別有用心收埋爭位, 一係玩玩下搞起義條友自己做左王。兩者都係然後loop返入農奴mode
君主立憲好就好在政黨可以輪替
但點換都仲有個國王頂住

我覺得就比較適合啲古老, 一直有國王/皇帝既國家(例如日本)
德國同奧地利都想佢有國王

歐盟開會變左班國王開會
叫晒啲衛隊儀仗隊都好好睇

個人愚見,因為有常備正規軍(直接或間接由王支配),起義一般玩唔長
玩得長果d 一係正規軍比人別有用心收埋爭位, 一係玩玩下搞起義條友自己做左王。兩者都係然後loop返入農奴mode

西歐嘅農奴制度個精髓係用提供強制勞動嘅方式,去償還地主嘅田租。

中國版本嘅農奴制,最接近嘅係西周嘅井田制,去到春秋之際就消失。由於中國真係好l多地,取而代之嘅係大量私田嘅出現,農產量大到足以令農民可以以實物(谷物)繳付田稅,唔駛再租人地之餘仲要幫人打埋工。諸候可以輕鬆獲得大量谷物稅收,仲好過要管住班人做嘢,又要保護佢地人生安全。所以中國其實嚴格嚟講,係冇存在過農奴制,但唔代表農民過得俾西歐啲人好。

王安石同張居正都試過推行以金錢繳付田稅嘅制度,但係前者就忽略農民根本窮得只有糧食;後者忽略咁做會令農民依賴商人幫佢地啲農作物兌成錢,變相抬頭白銀價格,兩者都成效不大。

同埋中國地主理論上對農民冇任何司法權,但係家有家規,村有村規,通常都係家法侍候多過真係對簿公堂
亨利眾望所歸,於是踢走小理察個仔,自己做國王,是為亨利四世。「亨利」一派喺「愛德華」嘅陰影下等咗百幾年,終於可以再次坐正,之後又將會出現成堆「亨利」,真係諗起都想嘔。由於佢老竇約翰當年係蘭開斯特公爵,所以歷史上佢被視為開創咗蘭開斯特王朝(House of Lancaster)。留意返,亨利四世本人都係金雀花王朝嘅成員,要專登開個新王朝嘅原因,係為咗同之後出現嘅另一個金雀花王朝分支分別開,同埋啲歷史學家屎忽痕搵嘢寫下咁,所以實際上金雀花王朝仍然存在。

蘭開斯特王室紋章

亨利四世身為英格蘭國王,同時亦繼承咗蘭開斯特公爵之位,即係好似CEO兼任清潔部主管咁,依個清潔部主管一直兼任到而家。英女王旗下就擁有一個私人領地,叫做蘭開斯特公國(Duchy of Lancaster),依個「公國」其實似一個地產商多啲,包含以蘭開夏郡(Lancashire)為中心,共一萬八千公頃嘅土地,入面有農場,有住宅項目,有旅遊景點(城堡),作用就係俾私己錢女王使。所以英女王又多一個稱呼--蘭開夏郡嘅人會叫佢做蘭開斯特大公(Duke of Lancaster)。係呀,又唔係女大公呀。。。

蘭開斯特公國(http://www.duchyoflancaster.co.uk/)領地遍佈英格蘭

亨利四世上台冇耐,就遇上一件棘手嘅事,件事就發生喺威爾斯度。自從愛德華一世征服威爾斯之後,當地統治者一直都係英格蘭貴族同威爾斯土著各半,去到幾年前,小理察排除異己,扶植親信上位,佢見威爾斯貴族幾聽話,於是就捧佢地上位,重掌家鄉嘅統治權,所以威爾斯人好鍾意小理察。到咗亨利四世上位,佢諗住收返權力,於是要求威爾斯貴族表態支持佢定係小理察,攪到佢地十五十六。佢地當中有個叫嘉道爾(Owain Glyndŵr)嘅仁兄,咁啱同隔離英格蘭領主因土地問題而打官司,最後仲要打輸埋,訴都冇得上。嘉道爾心心不忿,於是勇武起嚟,1400年,佢決定揭竿而起。

威爾斯之子--奧雲.嘉道爾

嘉道爾號召群雄,用咗唔夠一年就控制半個威爾斯。亨利四世都唔弱,即刻組織軍隊平叛,但係礙於威爾斯人擅長利用山勢,用長弓同你玩游擊戰,加同埋當地橫風橫雨嘅垃圾天氣,佢決定暫時撤兵返倫敦,交俾佢個仔天妒之亨利(Henry "Too Famous to Live Long"),原本嘅威爾斯親王,後來嘅亨利五世主持大局。喺行軍途中,佢燒咗嘉道爾嘅得力助手兼表親--都鐸三兄弟嘅祖墳,偏偏依三兄弟嘅後代後嚟取代咗金雀花王室,成立都鐸王朝(House of Tudor)。所以有時報應依味嘢,真係幾靈。
house of Tudor係咪有亨利八世
亨利五世真係叫 Too famous to live long
原來tudor家族係威爾斯人
加埋之後Stuart同Hanover...
好似未試過有英格蘭人可以稱王?

西歐嘅農奴制度個精髓係用提供強制勞動嘅方式,去償還地主嘅田租。

中國版本嘅農奴制,最接近嘅係西周嘅井田制,去到春秋之際就消失。由於中國真係好l多地,取而代之嘅係大量私田嘅出現,農產量大到足以令農民可以以實物(谷物)繳付田稅,唔駛再租人地之餘仲要幫人打埋工。諸候可以輕鬆獲得大量谷物稅收,仲好過要管住班人做嘢,又要保護佢地人生安全。所以中國其實嚴格嚟講,係冇存在過農奴制,但唔代表農民過得俾西歐啲人好。

王安石同張居正都試過推行以金錢繳付田稅嘅制度,但係前者就忽略農民根本窮得只有糧食;後者忽略咁做會令農民依賴商人幫佢地啲農作物兌成錢,變相抬頭白銀價格,兩者都成效不大。

同埋中國地主理論上對農民冇任何司法權,但係家有家規,村有村規,通常都係家法侍候多過真係對簿公堂

又學到野

係撚咁扑野
亨利眾望所歸,於是踢走小理察個仔,自己做國王,是為亨利四世。「亨利」一派喺「愛德華」嘅陰影下等咗百幾年,終於可以再次坐正,之後又將會出現成堆「亨利」,真係諗起都想嘔。由於佢老竇約翰當年係蘭開斯特公爵,所以歷史上佢被視為開創咗蘭開斯特王朝(House of Lancaster)。留意返,亨利四世本人都係金雀花王朝嘅成員,要專登開個新王朝嘅原因,係為咗同之後出現嘅另一個金雀花王朝分支分別開,同埋啲歷史學家屎忽痕搵嘢寫下咁,所以實際上金雀花王朝仍然存在。
英國版腓特烈

係撚咁扑野

咁多個享利只係記得佢

係撚咁扑野

咁多個享利只係記得佢

百年戰爭都有個亨利五世

係撚咁扑野

咁多個享利只係記得佢

百年戰爭都有個亨利五世

佢聚6個老婆印象最深刻

係撚咁扑野

咁多個享利只係記得佢

百年戰爭都有個亨利五世

佢聚6個老婆印象最深刻

結果命中注定冇仔

係撚咁扑野

咁多個享利只係記得佢

百年戰爭都有個亨利五世

佢聚6個老婆印象最深刻

結果命中注定冇仔

愛德華六世囉
早死
下一個愛德華已經去到20世紀
7世好似成日去法國尋歡
8世就俾人逼走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞