[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike
法國打仗真係好咋

人地唔係歐陸戰神咩
法國打仗真係好咋

人地唔係歐陸戰神咩

完咗百年戰爭就嚟料
法國打仗真係好咋

人地唔係歐陸戰神咩

完咗百年戰爭就嚟料

以前俾英格蘭成日作客贏人地
而家打歐聯作客
愛德華雖然同人簽咗約,但係佢並唔滿足於戰果,適逢1360年法國發生農民起義,愛德華乘機入侵搗亂,登陸加萊,之後直接打到去巴黎城下。但係巴黎固若金湯,愛德華唔想哂時間,於是英軍燒晒巴黎周邊嘅村落後,轉而進攻隔離嘅沙特爾(Charte)。英軍包圍城牆,勝利在望。就喺依個時候,一場暴風雨突襲英軍軍營,有唔少人俾雷劈死。一時間氣溫急降,狂風吹走帳幕,仲落埋冰雹,打死大量士兵同幾個重要統帥。一場暴風雨過後,英軍死咗1000人,6000隻馬,仲多過戰爭而來戰死人數嘅總和。由於當日係復活節星期一(Easter Monday),所以英國人稱依件事做黑色星期一(Black Monday)。

令英軍崩潰的黑色星期一

愛德華驚到腳軟,認為嗰天要懲罰佢屢次違約嘅劣行,於是急急腳走人,仲同查理重新議和。今次愛德華「僅」索價三百萬法鎊,加埋阿基坦地區嘅宗主權。另一方面,愛德華主動放棄對法國王位,以及其他爵位嘅宣稱。雙方最後簽訂布丁尼條約(Treaty of Brétigny)。

布丁尼條約法國失地

條約當中提到「法方割讓英方佔領之所有島嶼」。所謂所有島嶼,係指英吉列海峽入面,包括澤西島(Jersey)等嘅小島,又名海峽群島(Channel Islands),依啲島嶼雖然極靠近法國海岸,但係時至今日都係屬於英國王室嘅皇家屬地(Crown Dependencies)。同另一個皇家屬地萌島一樣,海峽群島唔屬於英國同歐盟嘅一部份,剩係服英女王一個,但係英國接管當地嘅國防同外交事務。有趣嘅係,事頭婆喺海峽群島嘅稱謂,係叫做諾曼第大公(Duke of Normandy),因為群島喺正諾曼第隔離,同埋英格蘭從來冇放棄到依個稱號。係,並非女大公,淨係「大公」兩隻字。雖然通常會叫佢做「La Reine,Notre Duc」(The Queen,Our Duke)。總之稱號依味嘢,小弟真係識條弓。

海峽群島

布丁尼條約嘅簽訂並唔代表戰爭嘅完結,計計埋埋依場戰爭由1337年暫時打到1360年,只不過係打咗23年,百年戰爭嘅第一階段--Edwardian War先啱啱結束。愛德華同黑太子喺倫敦熱烈地彈弓熱烈地唱,而喺一片死寂嘅巴黎,查理五世正在準備佢嘅復仇大計。
本章完

漏咗最重要嗰句
我會加速出文

漏咗最重要嗰句

亨利八世都叫自己king of England and France, Lord of Ireland, the defender of the faith
不停叫自己做法王
之唔係布丁尼條約,香港人就飲到價廉物美嘅澤西島牛奶

759賣緊個款?
可唔可以講下萌島
有無故事講

好有興趣

759賣緊個款?

應該係
仲有澤西島牛油

如果唔係新澤西我諗唔同名
人人都愛澤西
幫推
推推推
人人都愛澤西

識台語既我睇見呢句笑左

759賣緊個款?

應該係
仲有澤西島牛油

如果唔係新澤西我諗唔同名

Jersey牛奶好出名呀
原來佢近法蘭西多過英國

我又試下先
人人都愛澤西

識台語既我睇見呢句笑左

笑撚左
人人都愛澤西

人人都愛澤西

冇文
行左五日London腳都「閉」
聽晚走人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞