[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike

第一次黑死病疫情

點解米蘭同波蘭無事嘅

當我無問過

第一次黑死病疫情

點解米蘭同波蘭無事嘅

當我無問過

我唔明
其實長弓咁勁點解當年威爾士會輸比英國

因為真係太少人

長弓兵真係好屈 如果夠多

其實長弓唔係真係咁屈,係射程長同造成箭雨對敵方心理有影響,更多時候係衰法國貴族與將領自己on9同埋太輕敵,可以離譜到連戰場環境同地勢都未摸清就貿然強行進軍。

你都識講啦法國佬嘛

中世紀法國佬其實都好勁既

題外話 想問法蘭克人係咪日耳曼人d分支 定係點
一時唔記得

法蘭克人係日耳曼分支,建立「法蘭西王國」,但因為高盧地區受羅馬帝國影響深遠,融合羅馬既拉丁文化,所以法國被歸類為拉丁文化圈。

順帶一提,中世紀法國係融合日耳曼、諾曼、維京、拉丁等多元文化。

Wow thank you巴打
明哂

中世紀法國佬有日耳曼人維京人呢d優良血統都應該算好打得啦

又題外話
睇vikings d法蘭克人同d saxons兩個level黎(9世紀時)

個時既franks安頓左係高盧行省
農奴淨係識耕田
貴族淨係識飲食屌西
自然體能冇日日划船當食飯既維京人咁好打

情況同當年佢地入侵羅馬帝國個時一樣
角式互換左
咩大戰役都唔及黑死病咁勁
改變埋成個中世紀既歐洲

果陣睇過本書,why nations fail有比較過呢個問題

有本書叫Guns, Germs, and Steel
好似係講當年d仆街白人為左打低美洲d印第安人,播d天花病毒比佢地
新世界既人完全對天花無抵抗力
跟住人口就無左一半
白人就征服左美洲

唔係好記得
有錯請指正

好似唔係特登,兩地隔咁遠啲人無病毒抗體

我成日都諗左好耐點解西班牙人去到美洲會傳哂d病過去整死哂d人,點解美洲人冇病毒傳返返去咁

呢個真係要睇guns gems and steels
話咩大陸板塊縱橫不同
氣候變化令到美洲人同撒哈拉南非洲既發展有好大限制
相反歐洲,北非同亞洲個發展區域合埋黎睇就大得多
所以出現文化交流什至有條件互相戰爭

大約咁既意思
有錯請屌

第一次黑死病疫情

點解米蘭同波蘭無事嘅

當我無問過

我唔明

追post 有人講咗
改變埋成個中世紀既歐洲

果陣睇過本書,why nations fail有比較過呢個問題

好似係講當年d仆街白人為左打低美洲d印第安人,播d天花病毒比佢地
跟住人口就無左一半
白人就征服左美洲

唔係好記得
有錯請指正

我成日都諗左好耐點解西班牙人去到美洲會傳哂d病過去整死哂d人,點解美洲人冇病毒傳返返去咁

呢個真係要睇guns gems and steels
話咩大陸板塊縱橫不同
氣候變化令到美洲人同撒哈拉南非洲既發展有好大限制
相反歐洲,北非同亞洲個發展區域合埋黎睇就大得多
所以出現文化交流什至有條件互相戰爭

大約咁既意思
有錯請屌

主要係關畜牧事
因為Eurasia上面有好多可供畜牧既動物,而畜牧既同時人類感染左好多動物身上既細菌,就慢慢有抗體
但係美洲上面接近係無可供畜牧既動物(好似得草泥馬 ),變相美洲人無病毒抗體
不過印象中西班牙人殖民既時候都有疾病困擾,例如瘧疾,但佢地醫療先進好多
有錯請屌 未睇曬 Guns, germs and steel

主要係關畜牧事
因為Eurasia上面有好多可供畜牧既動物,而畜牧既同時人類感染左好多動物身上既細菌,就慢慢有抗體
但係美洲上面接近係無可供畜牧既動物(好似得草泥馬 ),變相美洲人無病毒抗體
不過印象中西班牙人殖民既時候都有疾病困擾,例如瘧疾,但佢地醫療先進好多
有錯請屌 未睇曬 Guns, germs and steel

睇依個
https://youtu.be/JEYh5WACqEk
改變埋成個中世紀既歐洲

跟住人口就無左一半
白人就征服左美洲

唔係好記得
有錯請指正

應該唔係槍病鋼本書
話因為黑死病死得太多人
領主出錢都請唔到人
西歐農奴因此得到解放
成個西歐就咁行左去第二條路

世事既野真係好難決定係好係壞

依樣嘢遲啲會提及到,唔好劇透
做想同貞德做愛
做想同貞德做愛

聖處女都敢搞,罰你入鐵處女
鼠疫同香港有段故
20世紀初一直到1920年代香港幾乎年年爆發鼠疫
仲因為轉口港而向到全世界輸出
最後法國同日本專家都一齊來香港

而因為咁香港政府先決心處理香港房屋既衛生問題
追完第一個post嚟留名
樓上咁多人講new world
想問下毛巴講完英國會唔會講美帝?
當時法國國王已經唔係菲臘六世,由佢個仔「好人」約翰二世(John II the Good)繼位,吊詭嘅係,菲臘六世個稱號叫做幸運者(Philp VI the Fortunate)。幸?邊撚度幸?睇過?Putain!

喺開波之前,愛德華為咗鼓舞士氣,於是設立嘉德勳章(Order of the Garther),表揚包括黑太子在內嘅25名表現優異嘅騎士,咁佢當然順便整多個俾自己戴啦。嘉德勳章嘅格言係「心懷邪念者蒙羞」(拉丁文:Honi Soit Qui Mal y Pense;英文:Shame on him who think evil of that),源自有次愛德華去ball,跳舞嗰陣條印有嘉德勳章嘅吊襪帶(用嚟吊住絲襪)甩咗,佢就同啲賓客講咗依句話。大佬,男人老狗邊個會睇你啫?總之嘉德勳章去到今日,都係英國最高級別嘅騎士勳章,喺勳章界排名第三,僅次於佐治十字章同維多利亞十字章。而家嘅嘉德勳章通常都係授予外國君主同自家王室。

嘉德勳章

英國王室自動成為嘉德騎士團一員

連日本大正天皇都有份

鑑於上次黑太子表現異常出色,所以今次愛德華就留喺倫敦嘆High Tea,將任務交俾嗰仔。1355年,黑太子喺加斯科尼登陸,向東面嘅法國內陸挺進。從波爾多開始,英軍展開被法國佬稱之為Chevauchée嘅騎兵掃蕩,英軍避開大城鎮,專門蹂躪防禦薄弱嘅鄉村地方,周圍燒殺搶掠,目的係破壞法軍嘅資源同埋法國人民嘅士氣。英軍嘅侵略路線切斷南部重鎮例如圖盧茲(Toulouse)等同巴黎嘅聯繫,自此成個戰爭入面,法國各地各自各組織防禦,王室政府失去對領地嘅控制。

黑太子的入侵(下方)
鼠疫同香港有段故

香港都算係揚威海外,太過污糟
其實喺爆發之前幾年,港英政府想改善華人區嘅住宅衛生,不過遭到華人普遍反對
鼠疫同香港有段故

其實喺爆發之前幾年,港英政府想改善華人區嘅住宅衛生,不過遭到華人普遍反對

小農DNA
改變埋成個中世紀既歐洲

跟住人口就無左一半
白人就征服左美洲

唔係好記得
有錯請指正

原來係咁

所以果位巴打講得岩
病毒既殺傷力遠比戰爭大
好恐怖

嗰時蒙古佬好似用動物屍體圍歐洲啲城
完全係細菌戰嘅始祖

好似係話掟黑死病病人既屍體入去克利米亞城
不過當時蒙古佬軍事科技真係領先全球

屌 咁早就識用生化武器
宋朝d人頂到班蒙古痴線佬咁長時間都算係咁

其實唔明

你用瘟疫攻城
破城之後你點樣駐軍?

蒙古佬好似無駐軍呢個概念
點解今個post咁少正皮

即刻正皮

原來係咁

所以果位巴打講得岩
病毒既殺傷力遠比戰爭大
好恐怖

完全係細菌戰嘅始祖

屌 咁早就識用生化武器

其實唔明

你用瘟疫攻城
破城之後你點樣駐軍?

咁點樣控制領地

殺晒所有人 帶走要既工種 搶晒就燒 走

完全係細菌戰嘅始祖

屌 咁早就識用生化武器

其實唔明

你用瘟疫攻城
破城之後你點樣駐軍?

咁點樣控制領地

殺晒所有人 帶走要既工種 搶晒就燒 走

就好似係草原咁,男嘅殺晒,女嘅帶走,再一把火燒左個草原佢
鼠疫同香港有段故

又係班死廢老累事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞