撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
一個同按揭掛鈎的高息活期存款戶口。
假設按揭計劃利率為2.5%,存款掛鈎按揭戶口亦會提供相等於按揭利率2.5%的利息給予借款人
博士 想問下呼吸plan轉按銀行係咪都可以按到8成呀?
多謝博士,諗緊儲耐D首期定9按買好,頭都大埋
樓主你好
想問下學生貸款係咪都會影響到按揭申請的?係咪最好還晒先?
無影響
博士你好
我同女朋友有穩定職業
加埋月入大約搵50k左右
首期大約有150萬
我地應該target幾錢嘅樓盤會比較好呢?
博士,我買左建期plan樓花,出年年底收樓要搞按揭
我同我老婆都係穏定收入,我做私人公司,老婆做醫管局
正常我地個入息應該夠過壓測有突
想問下銀行計入息係base on 稅單、合約定糧單?
如果我出年年中請幾日no pay leave去旅行又或者轉工抖一個月,會唔會影響搞mortgage?
感謝你
請問博士
建唔建議供樓戶口變做出糧戶口?
留名先,我都差唔多,月入再多小小
博士
請問新樓收樓, 假設發展商在20/12 出信, 幾多日內要到律師樓完成成交, 我申請佐渣打,要明年一月一日或之黎先可以過數,時間上會吾會拖吾到出年?
感謝你
你好博士
唔知條問題關唔關事
想問我買居屋290萬 首置印花稅係咪1.5% 即4萬幾
你好博士
小弟同未婚妻月入約$75,000, 無負債
另外屋企有一棟已供完嘅舊樓, 市值約900萬

請問可唔可以按左個舊樓套現一筆現金作為首期去買樓?
另外舊樓按揭係咪同新樓按揭一樣做法同計法?

謝謝
唔好意思 我有2個問題 假設樓價係550萬 1手樓

第1. 我想問如果我之前簽左按揭offer 現金回贈有2.1% . 姐係個回贈直接扣去貸款額 唔會以現金方式入落我銀行戶口?

第2. 如果我經中介按揭申請 中介有0.2%
姐係可以回到幾多?

Thanks
博士又潛佐五日水 😭😭
博士
想問下如果買佐新樓
成交日到了
但未上去搞手續,係吾係會罰錢 同埋可以容許有幾多日拖欠尾數?
thx 🙏🏻
有冇可能用信用卡供樓?
樓主拎黑卡?
1.正常就會用年紀少啲嘅黎計按揭年期,但銀行最近做法比較保守,建議先直接問銀行
2.如銀行覺得你嘅還款能力不足,會要求擔保人同時作共同借貸人
 擔保人可隨時甩擔保,不過改借貸人手續就會比較麻煩
3. 沒影響,花紅會以兩年平均數計算
聽閒就有批到,不過詳情未知。
但至少要過到mc個50%供款比,其他再銀行批。
可以。
樓價1000萬樓下、過到壓測、齊料便可,但注意新制度下不能套現。
Thanks🙂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞