撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
博士你好

想問下合約寫明既雙糧計唔計?

如果計既話 合約寫明2萬 之後加人工到2萬5

咁會計2萬定2萬5?

感謝
博士你好,

睇啱左間送契樓想買, 十年前送既, 請問難唔難做按揭, 有無話邊間行唔做? 如果我買返黎之後想賣返出去會唔會影響個出價?

感謝
放心,依家9成銀行都減息,派信應是通知你
會少左,因本少左息都會計少。
但唔建議咁做
有錢多應放入高息戶口做對沖,反正也是不用供息,但好處是隨時需要隨時可有資金用,不用再找銀行批
睇交文件個日出左糧未,唔洗刻意去等都得,就算唔齊文件銀行都接受補交
博士你好

本人29歲 月收入29600 mpf 前
Bonus 3個月左右 (出左2 年)
首期150萬左右 想借8 成

老豆供斷左層樓 57 歲 月入18k
老媽 56 歲 月入12k

我想買600萬樓 過唔過到壓力測試
我擔心:
1) 老豆老母年紀大 做擔保人計唔中30 年
2) 想問借款人同擔保人對審批有冇分別
3)Bonus 1 年多1年少 影唔影響審批

謝謝博士
八下先
600-800萬8按唔過壓測又有冇批過
我人工34000 穩定收入
手頭現金約55萬
可以借幾多
大約買到幾錢樓

🙏🏻
諗住半年後加按,估計市價6.2M
想用9成加按套現筆錢出黎比屋企人再買,有無方法?
博士你好,想再問多少少
如果樓價420萬,做8成按揭,人工連bonus有35k,係米夠過壓測?
我屋企人(父母兄弟姊妹)都喺香港,依你咁講,係咪成數高d?佢係咪驚我唔還錢,第日喺外國搵唔返?
除了入息以外,佢會唔會㖒我其他資產(e.g.存款,投資)?如果我喺外國買左層樓先(供斷),可唔可以喺香港以同樣收入(個人大概50K,同男朋友一齊有大概100K月入)買到樓價高D嘅樓?(暫時目標係1千5百萬嘅樓)
另外,如果同男朋友聯名買,佢唔係香港永久居民,我地係咪要交多D印花稅?

唔好意思,咁多問題!麻煩你!!
同埋過MC個邊成功率係米大啲?
唔會批鬆啲的銀行只會跟規矩做野,只會有足夠時間批你個case
同銀行解釋左就冇問題了,不用太擔心
只要入息就過壓測就不用搵新人頂佢
做法很簡單
- 轉按,用業主和你的入息申請,成功後就可甩名,要去律師樓搞手續
- 原行申請重按,用業主和你的入息申請,成功後就可甩名,不用律師樓
8萬8負債係計月供的
1. 正常你2萬8可借約月入的110倍,即是約308萬
2. 假設8萬8,5年3%,月供$1580,扣你的人工後是$26420,可借幾多約290萬
1. 雙糧會計的,多數以兩年的雙糧加埋除24個月,得出平均數再加月入便可
2. 計最近3/6個月的月入
可比啲數字我幫你計
多謝博士,一定要係度比個正評

新政策之後冇幾耐簽臨約,12月中成交
樓價近800個,做九成按
先驚覺好多行唔接今年內成交

但博士好幫手,幫我搵到合適既
雖然當中有d風波
有間大行十一月第一個星期
呢頭話上左MC,轉個頭又突然唔肯做落去
但博士都即時幫我跟進

最緊要佢refer既banker 熟手又快手
最後十一月十二號,再經博士申請大貓
快手到早幾日已經批左
終於安樂哂

第一次置業,好多唔識
真係多得博士詳細解說比我聽

PS: 博士你今日問我個感謝係咪門面客套話,堅唔係,真係多謝你幫忙。

PS2: 一班連登新業主有個TG group,入面有d新業主經其他中介,個別真係出左問題都幫唔到佢地 所以一個中介係咪幫到手重要過回幾多比你

小弟月入43000, 女友37000, 大家都係穩定收入, 但首期得110萬, 想問下連稅同雜費, 可以買到咩價位的樓? 定係儲耐D首期先?
博士
700萬樓
借300萬
而家個個講9按難批易批

咁我4成按揭易批嗎?月入35k
乜都唔識

你個case齊料的話冇難度幫你計左,壓測穩過
絲打需要幫忙低息方案可tg @wylaujo
博士你好

本人29歲 月收入29600 mpf 前
Bonus 3個月左右 (出左2 年)
首期150萬左右 想借8 成

老豆供斷左層樓 57 歲 月入18k
老媽 56 歲 月入12k

我想買600萬樓 過唔過到壓力測試
我擔心:
1) 老豆老母年紀大 做擔保人計唔中30 年
2) 想問借款人同擔保人對審批有冇分別
3)Bonus 1 年多1年少 影唔影響審批

謝謝博士
巴打比個大概數字你,你最多買可750萬樓按9成
-壓測需69680,你穩過
-首期1成只需75萬、地產佣金1%即7.5萬、律師費8000、3.75%印花稅即約28萬1千
-合共約111萬4千
以你地人工可買貴點嘅樓,但首期、現金不足
多謝巴打
最緊要幫到你地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞