撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
咁你依家等緊中銀?
我總共申請左5間銀行 好驚影響TU 到最後一間都唔批
我諗緊申吾申請, 已經申請佐三間
新樓有宏亞offer, 只係要比貴d 既參與費用(類似較貴的按揭保費)🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️
收入係youtube可以點算?
當時因為無糧單無contract無税單所以先交mpf record

但渣兜係都要我補交返其他薪金記錄,我最後就去左税局拎!
博士想問下:
中銀啱啱批咗按揭比我,現金回贈得1.1%,banker叫我一星期內回覆要唔要offer,有無得再等耐d,等埋其他銀行?
想問下巴打你係幾多號申請
11月頭
我唔使hkmc
但個offer好差
其他銀行又無消息
巴打你仲申請左邊間呀?
建行
工商
兩間都未有消息
博士你好 我同女朋友有共識諗住黎緊買個單位自住 有幾樣野想問
我穩定月入3萬(幾個月後3萬3) 女友私人公司月入2萬
2人首期加埋80萬左右

1. 想問下以加仲會唔會批到9成按揭 機會率大唔大?
2. 係咪用未婚妻呢個關係做擔保 或者一齊聯名銀行先會比夾份做按揭
3. 以我地2個既條件 最盡可能借到幾多錢按揭 同埋買到咩價位既樓?

唔該博士
我個客渣打上星期批左,1月中成交
sor bro我都答唔實你不過可以話你知,批刻嘅快慢程度,有一部分影響係你個banker跟得足與否
兩位把打都可以繼續等下,始終正常程序都要around一個月。
如果兩位把打都係唔放心,可以搵我幫你做第二間相熟又做得快啲嘅
兩位把打都可以繼續等下,始終正常程序都要around一個月。
如果兩位把打都係唔放心,可以搵我幫你做第二間相熟又做得快啲嘅
低成數會快啲!巴打可以繼續等下,始終都係申請左兩個星期未夠。
如果都係唔放心,可以搵我幫你做第二間回贈多啲又做得快啲嘅
1.兩人冇按揭係身、人工穩定齊料、穩過壓測的話,9成按沒難度
2.用未婚妻便可
3.假設女友私人公司人工有齊料又穩定,如果要穩過壓測,可借500萬,共月入$51620 (2.5利率+3%壓測、30年),計埋你80萬首期,大約買到580萬樓(唔包稅、佣金、律師費)
唔該博士 咁係咪以加所有銀行都會批到9成按?
集友同南洋咩offer
呢個一般未必落TU,穩陣起建拎份TU報告睇睇,或搵相熟banker申請,check check再部署好啲
新例800萬9成基本上大行全部都做,就細行就唔係間間做喇
巴打你有冇交件證明嫁?
未批唔清楚住
我估集友個rate 應該最靚
淨係google adsense有紀錄 冇上報交稅
想問可以點做銀行先會批
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞