撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
直接去銀行估價,或搵我幫你都得
樓下師兄大致上答得冇錯我再補充少少
如果真係唔過壓測都可成功申請9成,識banker亦試過成功批足,但要加保費(3-10%不等)如果你唔差得遠就唔洗加咁多。
不過凡事作最壞打算最緊要搵啲識做嘅banker做
未夠7年都可以,寫翻親戚關係
只用出左嘅糧計。唔過壓測就一係批足但加保費、一係批唔足
多謝博士解答
第一次買樓真係郩郩地
HI巴打
小妹首次置業, 上個星期收左樓
二手屋苑500萬做9成, 唔知自己有冇比地產agent水
事源地產agent介紹個律師話係partner用開
quote價時話律師費$6000+政府文件費幾百
但上到律師樓後, 文件費total就變左$2xxx
律師解釋話係銀行要求多D文件所以費用相對多左
另外又收多$1500膽保費(另一半做膽保)
原本六千幾ge數加下加下變左成皮野
我事後再去其他地產鋪搵另一個agent八下, 佢就話文件費好小收到咁高

想問下巴打會唔會知咩竟況, Thanks!!!
最大既問題係,40000 月入,邊間銀行會俾佢地借 80% 即係 560 萬?
計壓測最少要有 54300 月入先過到
唔計壓測想加保費搞掂亦因為月供要 22126 過咗 40000 月入既 50% 一樣係 failed
肺炎會唔會搞到銀行停做新按揭?
博士你好,
做按揭果陣交既工作合約, 但簽約果陣薪酬同現時薪酬唔同, e.g 30k vs 40k
會唔會對壓測有影響? Thx
一月頭申請獅子到現在沒回音
唔可以咁計的,幫你計左要月入$65100先過到壓測(5.5%,30yrs),因為九成按要計55%(9按壓測下的供款與收入比率),而不是60%(8成按或以下),所以門檻更高.而粗略110倍只係計八成以下先得
average 2.5%, 有行做到2.35%,offer唔會差,只係因貸款額細,所以回贈會比較少,想了解可tg me
巴打 我tg已答你了
同大家順便講埋 高成數經mc按揭保險 9成唔會批咁大年紀嘅擔保人 通常一見6字頭即拒收 除非擔保人職業好有說服力(例如仲拎緊政府大舊退休金)
咁即是500萬9成按 幫你計左人工預46500會過壓測(5.5% 30yrs) 不過建議預多少少 如果現金回贈多過1% 要先係貸款額扣 即是你要預先拎多啲首期出黎 而且你未計按揭保險費
謝巴打解釋講得岩!同埋最主要係aa唔會跟進 扔完轉介表上去等收錢就算 冇服務可言 搞按揭最緊要搵有責任心嘅banker
簽左就算啦 唯有追緊啲aa同銀行
非本地收入
1.一定要報自住
2.比香港直系親屬住就要交親屬證明比hkmc
3.收入--銀行會打85折(boc),如唔夠就要加香港擔保人,申請人收入夠過供款(+3%前) 就唔洗申報擔保人同住,唔夠就要同住
--hkmc唔會打折
4.一定要工作國家的稅單

所以你預你地兩個夾埋搵5萬,你地可以買600萬按8成,月入~4萬6就夠過壓測,仲可以留翻少少作雜費
差少少,要約6萬8先夠過(5.5% 30yrs)
以糧單為準
唔會呀可能慢啲姐~馬照跑舞照跳~
冇稅單堅難,高成數一定唔得
博士你好, 請問月入35k, 擔保人37k,借9成買8M樓, 再另外加埋借按保舊錢,新政策下有無機會批到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞