撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
絲打我tg答左你了
sor未有依方面經驗不過係香港居民就唔洗擔心
博士好
單身 月入4萬 固定收人
有180萬資產 借盡買到幾多錢既樓
呀爸年紀太大,hkmc好嚴,未必接受,除非呀爸職業好有說服力,不過建議你搵個後生啲嘅擔保人先
首先要視乎你有幾多首期budget
按八成以下預可借約620萬;按八成以上就約580萬
可比啲數字我幫你計
對~
係咪180萬全數都可以做首期?
手上有130萬做首置
連雜費
DD Lot no.
要floor plan
樓主請問下

如果我 入息42800 (未扣mpf, bonus36800)

擔保人做 登記護士 入息19000 不過佢入職左兩個月

可以借到幾多錢??
Yes 仲要樓齡
仲要知離大馬路幾遠路程 離公共車站 有幾遠路程
當六萬收入 借盡做三十年 630萬左右
樓主 有野想請教下
買左二手樓首置833萬
收入連bonus 33k
阿妹收入 15k
阿媽(60歲)9.4k
最盡可以借到幾錢,批到7成半機會大唔大? 有冇咩要注意?
唔該晒

但係佢入職左兩個月 有冇咩問題??
博士,我個問題比較長

我同屋企住,層樓係我名,市價約800,無按揭
我月入41500,固定有税單(雖然今年未收)

黎緊結婚,想同未婚妻買樓,落佢名
加埋首期大約有一球

未婚妻教琴,收現金,以往無報税
依家有間琴行,有限公司,佢佔六成我佔四成股
18/19開始有幫佢報稅,報左年收入240k
19年12月開始用銀行做埋出糧記錄,每月出3萬

我考慮緊將佢6成股份轉晒比我,咁佢就同公司無關係,只係員工,咁諗岩唔岩?

公司呢兩年都唔洗報稅,因為loss making,洗唔洗做定audit先?

另外我仲有條p loan,2021年6月到期,每月還3500

我應該點處理去maximize我既購買力?thanks!
博士你好

想請問借八成按揭買既係咪唔可以租出去

如果真係租左畀人捉到又會有咩後果
知道 屋企人釘的 對父親的安排不滿 用阿爸個名落釘 但阿爸已經走了 所以都唔知點解釘 問過律師 話賣樓係冇問題
抬多唔知3定2成錢出黎
或者call loan
前排HKMC罰左10萬
咁勇猛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞